potrawy z miesa mielonego - 2015 przepisów (strona:11/135)

Pakistańska kheema czyli obiad w pół godziny 196

Słowo keema lub kheema  oznacza w języku urdu " mielone mięso " i nie ma w tym przypadku znaczenia czy mówimy o drobiu, jagnięcinie czy wołowinie. Ta bardzo aromatyczne, a najczęściej także bardzo pikantne danie jest popularne Indiach i Pakistanie. Keema jest też niezwykle uniwersalna - można ją jeść z ryżem, ziemniakami lub z chlebem naan. Można używać do nadziewania samosów(...)łyżeczki mielonego kuminu (tzw. jeera - nie mylić z kminkiem) sól i pieprz do smaku opcjonalnie szczypta mielonych liści laurowych  lub jeden mały liść laurowy, który wyjmujemy po przygotowaniu potrawy. opcjonalnie można też dodać : 2-3 goździki oraz po dużej szczypcie cynamonu i kardamonu. do dekoracji: posiekane liście kolendry Uwaga - jeśli używamy mięsa z drobiu

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zapiekanka arabska z bakłażanem 180

potrawa z bakłażanem. Jest ona nazwana zapiekanką arabską, ponieważ zawiera harissę – ostrą pastę używana w Tunezji z dodatkiem indyjskiej przyprawy garam masala. Ciekawe połączenie ostrego sosu z lekko słodkawym mięsem. Czas wykonania: 1 h 30 min Ilość porcji: 6 Składniki: 400 g bakłażana (2 sztuki) 125 g sera mozzarella 250 g mięsa mielonego

KuchniaWeDwoje.pl
Mielone w greckim stylu 316

ętajcie że: Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego nie mam obaw przed dodawaniem go do swoich potraw. Używam go często i nigdy nie brakuje go w mojej kuchni. Składniki: 500 g wieprzowego mięsa mielonego 100 g sera feta 1 łyżka jogurtu greckiego lub naturalnego 1 łyżeczka musztardy suszony tymianek oregano sól, pieprz kilka

Pasja Smaku
ZIOŁOWE PULPECIKI W SOSIE KOPERKOWYM 113

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 8 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-3 Składniki: 30 dkg mielonego,  pół łyżeczki soli,  szczypta pieprzu,  łyżeczka ostrej papryki,  pół łyżeczki słodkiej papryki,  łyżeczka majeranku,  2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki,  2 łyżeczki posiekanej bazylii,  2 łyżeczki posiekanego koperku,  jajko(...)kostki rosołowej,  pęczek koperku (do sosu),  5 łyżeczek śmietan y. Przygotowanie: Cebulę dro bno siekam, podsmażam na łyżce masła do momentu, aż ładnie się zezłoci. Studzę.  Mięso dokładnie łączę z przyprawami, ziołami, cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, bułką tartą oraz jajkiem.  Z masy formuję małe kuleczki, podsmażam na pozostałym maśle.  Pulpeciki przekładam do garnka, zalewam

JejKuchnia
Gołąbki z kaszą, mięsem i grzybami 192

Dziś w kapuściane liście zapakujemy farsz z kaszy jęczmiennej, grzybów i mięsa.Potrawa do złudzenia przypomina gołąbki, ale smak jest zdecydowanie inny.   Składniki:-główka włoskiej kapusty-20 dkg kaszy jęczmiennej perłowej-0,5 kg mielonego mięsa-6 pieczarek-cebula-3 ząbki czosnku-2 marchewki-przyprawa do mięs-przyprawa warzywna-przyprawa barbecue-olej   Gotujemy kaszę

Maminek kulinarny
Pierogi z mięsem 255

sercem. Dzisiaj chciałbym Wam zaprezentować przepis na pierogi z mięsem, który napisali specjalnie dla Was moi rodzice:) Choć nie jest to potrawa Wigilijna, to na Święta polecam ich zrobienie. składniki: farsz: 0.6 kg mięsa mielonego, wołowo-wieprzowe (podobnie jak na kotlety mielone) 2 średnie cebule 1 jako Bułka tarta Sól i pieprz wykonanie: Na rozgrzaną wysoką patelnię

Ania i Marcin gotują
Sajgonki 227

Tradycyjna potrawa kuchni azjatyckiej. Wyglądem przypominają mniejszą wersje naszych polskich krokietów, jednak mają zupełnie inny smak. Sajgonki składają się z zawiniętego w papier ryżowy farszu głównie z przewagą mięsa i warzyw. Sajgonki - Składniki: (na ok. 28 sajgonek)350 g mięsa mielonego100 g makaronu chińskiegośrednia marchewśrednia cebula5 liści kapusty pekińskiej (zielona część)10 grzybów mun (bez nóżek)ok. 20 kiełków(...)czym przecedzony makaron kroimy na mniejsze kawałki.Marchew kroimy w słupki, cebulę i kiełki w drobną kostkę, kapustę tniemy na niewielkie kawałki.Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy mięso mielone, rozbełtane jajko, 3 łyżki sosu sojowego, doprawiamy pieprzem i dokładnie wyrabiamy (najlepiej rękami) całą masę do połączenia składników. Pojedynczy arkusz papieru ryżowego zanurzamy w letniej wodzie, przekładamy

Słodka Strona
Pulpety w sosie pomidorowym (a'la "Zakochany kundel") 218

mnie dokładnie o to samo. Nie pozostaje minic innego tylko lepić pulpety :) Wam również polecam bo są naprawdę smaczne  :) Potrawa wolna od glutenu.  *  Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 500g mięsa mielonego Pęczek pietruszki Puszka krojonych pomidorów Kromka chleba* ½ szklanki mleka 2 szalotki 1 ząbek czosnku Oliwa do smażenia Przyprawy: świeżo mielona

Kolizje Smaków
Szkockie jaja 219

także na gorąco i to nawet bardziej , a polane ciepłym sosem koperkowo- musztardowym były palce lizać Polecam to ciekawa i niezwykle smaczna potrawa , odmienna od naszej polskiej kuchni , a jednocześnie bardzo do niej zbliżona . Składniki : mięso mielone ( około 0,4 kg w zależności ile jaj chcemy opakować ) 5-6 jajek średniej wielkości 1 cebulka – średnia 1 łyżeczka koncentratu

Ogrodnik w podróży
Artykuł z rodziną w "Chwili dla ciebie" 162

Zapraszam czytelników "Chwili dla ciebie" do mojego domu. Przepisy na potrawy pokazane w artykule   Lasagne na domowym cieście  Roladki cukiniowe z mięsem mielonym na kaszy gryczanej Zupa krem z kapusty

Gotowanie jest łatwe
Hreczanyki- podkarpackie kotlety z kaszą gryczaną 177

Mieszkając tuż przy granicy z Podkarpaciem, nie można nie znać ich tradycyjnych potraw. Zwłaszcza tych naprawdę dobrych:) Składniki: Na 10 kotlecików: 30 dkg mięsa mielonego z szynki 1 woreczek kaszy gryczanej (100g) 1 jajko 1 cebula 4 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku bułka tarta do obtaczania Sposób przygotowania: Do gotującej się, osolonej wody wrzucamy woreczek kaszy

Kuchnia w czekoladzie
Chilli con carne 178

przygotowaniu, jednak idealny smak uzyskuje dopiero po pewnym czasie, gdy wszystkie składniki dokładnie się połączą a aromaty przenikną. A więc jest to potrawa w stylu: im starsza tym lepsza :) Smacznego!   Składniki: 500 g mięsa mielonego 1 czerwona papryka pół papryczki chili puszka krojonych pomidorów puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy cebula 3 ząbki czosnku oliwa przyprawy: oregano, kumin

psgotujemy
Sałatka z marynowaną piersią kurczaka i żółtym serem. Pyszna, lekka i kolorowa kolacja walentynkowa. Czy jak kto woli smakowita 394

gram tartego sera żółtego dressing majonezowo - ziołowy przyprawa gyros do drobiu Przygotowanie: Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, obtaczamy w przyprawie do mięsa i odstawiamy w chłodne miejsce. Jeśli lubimy ostre potrawy - możemy doprawić je mielonym chili. Sałatę myjemy i osuszamy. Liście rwiemy na dość drobne kawałki. Pomidora kroimy w grubą kostkę (koktajlowe na pół). Ogórka obieramy, kroimy

Kuchnia po mojemu
Chili con carne - inaczej 237

potrawę chili con carne czy inaczej. No ale inaczej, to jak - mięso mielone z fasolą i pomidorami ? Chili con carne można zrobić na wiele sposobów, bazując jedna na podstawowych składnikach, czyli mięsie mielonym, papryce, cebuli i pomidorach - reszta to tylko dodatki. Aha ... ja ułatwiłam sobie pracę i zamiast papryki i pomidorów dodałam sos lutenica. Składniki: * 350 g mielonego

kolorowotorcikowo
Meksykańskie burrito 193

Burrito to potrawa kuchni meksykańskiej, która składa się ze zgrillowanej tortilli pszennej wypełnionej farszem z mielonego mięsa, pomidorów, kukurydzy i czerwonej fasoli. Podaje się ją z sosem z awokado i kwaśna śmietaną. Składniki: 4 pszenne tortille 500 g mielonego mięsa  cebula 3 ząbki czosnku mała puszka czerwonej fasoli mała puszka kukurydzy szklanka passaty pomidorowej sól

wyzwania kuchenne