potrawa z mięsa mielonego - 725 przepisów (strona:11/49)

Domowa przyprawa do grilla. 167

grilla, także ta mieszanka może służyć nie tylko do grilla, ją także możemy użyć do różnych potraw mięsnych. W danym przepisie podaję ilość przyprawy na 2 kg mięsa. Składniki: 3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 2 łyżeczki ostrej papryki w proszku łyżeczka mielonych ziaren kolendry 1,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki pieprzu 3 łyżeczki sproszkowanego czosnku 1 łyżka

Kuchnia Łukasza
Moja ulubiona lazania 251

plan gotowy. Później okazało się, że plan był całkiem niezły, a ta nowa potrawa na stałe weszła do mojego repertuaru. Polecam serdecznie :) Drobiowa lazania z pieczarkami, szpinakiem i suszonymi pomidorami (porcja dla 6 osób) Do farszu będziemy potrzebować: 500 g mielonego mięsa z kurczaka 500 g pieczarek ok. 100 g świeżego szpinaku ok. 12 suszonych pomidorów 2 ząbki

Ratunku obiad
PRZYPRAWA KORZENNA DO PIERNIKA 156

Wigilia oraz Święta Bożego Narodzenia są tak niezwykłe że nagle nabieramy ochoty  aby przygotować wszystkie potrawy własnoręcznie:) . Poczynając od pierogów, po przez rożnego rodzaju mięsa, kończąc na ciastach. I właśnie jednym z magicznych własnoręcznie robionych wiktuałów jest przyprawa korzenna, której aromat, rozchodzi się po całym domu, i to już na etapie sporządzania. Gdy natomiast pieczemy pierniczki lub pierniki staropolski(...)można poczuć różnice między przyprawą gotową a sporządzoną z przypraw,   które najbardziej lubimy. 30 g kory cynamonu 10 g goździków 10 g kardamonu 15 g imbir mielony 5 g mielonego kardamonu 10 g gałki muszkatołowej 7 ziarenek pieprzu 7 ziarenek ziela angielskiego łyżeczka  kakao Niektóre z wymienionych przypraw można nabyć już zmielone co znacznie ułatwia

RAROSSA
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i groszkiem 205

Podana w kokilkach wygląda o wiele bardziej estetycznie niż przygotowana w dużym naczyniu. Każdy ma swoją małą porcję i jest zadowolony. Wiadomo, że jemy też oczami, więc ładne przybranie potrawy też punktuje, a na pewno u mnie. W ogóle stwierdzenie dot. jedzenia oczami idealnie do mnie pasuje. Zazdroszczę niektórym tak cudownie przystrojonych talerzy czy pięknie robionych zdjęć (może już jest(...)pogniewam:P Ps. gotowanie za głosowanie trwa do 9 grudnia do godz. 22 Składniki na 2 kokilki o średnicy 11 cm: 10 ugotowanych średnich ziemniaków 20 dag mięsa mielonego ½ cebuli ½ puszki groszku konserwowego 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 4 plastry sera żółtego Szczypta cayenne Bazylia Oregano Przyprawa do mięsa wieprzowego Kamis Sól Pieprz Olej do smażenia Przygotowanie: Ostudzone, ugotowane

Fabryka pomysłów
Pulpety w sosie pieczarkowym + jak wybierać mięso mielone? 128

schabowego czy mielonego. No właśnie – mielone. Jakie kupować, żeby było najzdrowiej? Właściwie mięso mielone najlepiej jest przygotowywać samemu w domu. Wybierajmy do tego nietłuste gatunki, jak np. drób, jagnięcina, wołowina. Raczej unikajmy wieprzowiny, ze względu na dużą zawartość cholesterolu. Jeśli nie mamy maszynki do mielenia lub zwyczajnie brakuje nam czasu, starajmy się kupować mięso dobrej jakości(...)Uważajmy na paczkowane mięso mielone, ponieważ często zawiera szkodliwe konserwanty. Czytajmy więc etykiety i sprawdzajmy, czy w składzie nie ma E202 lub E250. Dodatkowo mięso na tackach nie powinno pływać w wodzie, ponieważ jest to oznaka nieświeżości. Jeśli mamy możliwość, wybierajmy mięso z hodowli ekologicznej – stawiamy wtedy na jakość, a nie na ilość. Mięso dostarcza nam białka, witamin

Powiedz dietom nie
Klops z jajkami 183

Na zimno do chleba, a na ciepło do obiadu. Potrzebna tylko surówka :) Składniki : mięso mielone około 1 kg 1 cebula 2 jajka + 2 jajko lekko

Proste Potrawy
Sos czosnkowy VIDEO 151

Jest to idealny dodatek do mięs z grilla jak również do pieczonego mięsa czy kanapek Uwaga - post zawiera film z przygotowania potrawy Składniki - 5 – 8 ząbków czosnku - 3 łyżki majonezu - 3 łyżki jogurty naturalnego typu greckiego - pieprz ziołowy, ostra mielona papryka Wykonanie Czosnek bardzo drobno posiekać, wymieszać z jogurtem i majonezem, doprawić pieprzem i papryką. Wstawić na kilka godzin

Świat Smaku
Lasagne 171

wiem czy wcześniej wspominałam, że jestem miłośniczką makaronów. Dania z nim mogłabym jeść każdego dnia. Jestem również fanką kuchni włoskiej, a jedną z moich ulubionych potraw rodem z Półwyspu Apenińskiego jest lasagne.  Jeszcze nie tak dawno, przygotowywałam to danie w oparciu o gotowe paczki z sosem i płatami suszonego makaronu. Jednak nie byłabym sobą gdybym nie spróbowała własnych sił(...)powiem jedynie nieskromnie, iż osoby którym miałam okazję ją zaserwować wylizywały talerzyki :)  Potrzebujemy (na porcję dla 4-5 osób): Sos boloński: - oliwa z oliwek - 700 g mięsa mielonego (najlepiej mieszanki wołowo-wieprzowej) - 400 g mieszanki warzyw (ja użyłam cukinię, pora, cebulę, marchewkę, paprykę) - 1 puszkę obranych, krojonych pomidorów - 1 łyżkę koncentratu pomidorowego - sól - pieprz Płaty makaronu

W mojej holenderskiej kuchni
Enchilada makaronowa- zapiekanka meksykańska 243

jaką oczywiście jest mekasykańska. Powiem tak, ostrość potrawy i delikatność serka i serów zadowoli wszystkich smakoszy tej kuchni i nie tylko. Czy wiecie że enchilada była pierwszy raz wspomniana w pierwszej meksykańskiej książce kucharskiej w 1831 r? Zaczynamy :)  Składniki:* 400 g mięsa wołowego mielonego 1 łyżka oliwy 1/4 łyżeczki kminku 150 gr serka(...)puszka kukurydzy sól, pieprz 350 gr suchego makaronu Wykonanie: Gotujemy Smażymy mięso w dużym garnku. Dodajemy kminek. Mieszamy. Do podsmażonego mięsa dodajemy serek. Gotujemy aż do połączenia składników. W misce mieszamy sos enchilada ze śmietaną, kukurydzą. Dodajemy ser ( proszę pozostawić ok 50 gr do posypania) Mieszamy. Dodajemy do mięsa. Gotujemy w garnku około 2-3 min i dodajemy ugotowany

Smaki Edyty
Dieta śródziemnomorska - zasady diety 246

tygodniu i nie przesadzać z jajkami (rekomenduje się ich nieco więcej, jeżeli w ogóle nie jadacie mięsa). 4. Mięso czerwone i słodycze jedz w małych ilościach. Kreteńczycy w latach 50., jako ubogie społeczeństwo, mogli pozwolić sobie na jedzenie mięsa tylko od święta. Żywe zwierzę było dla nich cenniejsze (zazwyczaj trzymali kozy, rzadko krowy), a ponadto grecka religia prawosławna wymagała(...)papryki i pomidory faszerowane ryżem i odrobinką mielonego mięsa. Nieduże ilości mięsa podaje się również w przystawkach – przykładem mogą być dolmades , liście winogron faszerowane ryżem oraz mięsem. Oczywiście w kuchni greckiej znajdziemy wiele bardzo mięsnych dań, np. souvlaki, moussakę i gyros, ale trzeba sobie uświadomić ,że nie są to potrawy, które były spożywane na Krecie w latach

Chilli Czosnek i Oliwa
Klopsiki w ostrym sosie z pomidorów 133

kapustę i przygotowywałam dodatkowe liście, ale potem okazywało się, że ich było za dużo. I tak można by w kółko :D A przecież można z mięsa przygotować inną potrawę, równie smaczną. Dziś padło na pulpeciki w sosie ze świeżych pomidorów.Pulpeciki robimy według własnego upodobania o ile nie mamy pozostałości z zawijania(...)zapraszam  >TAM<Składniki sosu:3 łyżki masła,5 większych pomidorów,2 marchewki,1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu,2 listki laurowe,2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki,ostra mielona papryka - do smaku,mąka do obtoczenia pulpetów.Marchew obrać i ugotować w niewielkiej ilości wody z dodatkiem liści laurowych i pieprzu. Pomidory

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kotleciki wieprzowe w plastrach boczku na oleju rzepakowym 170

prezentuje się ciekawie i świetnie pasuje do sezonowych warzyw.  W przygotowaniu potrawy użyłam Oleju rzepakowego, który jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jest niezbędnym produktem w naszej codziennej diecie. Kotleciki wieprzowe w plastrach boczku SKŁADNIKI: 250 g mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko ½ łyżeczki czubricy sól i pieprz do smaku 2-3 łyżki bułki tartej

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Urugwaj od kuchni. INDYK W MARCHEWCE. 198

stołach pojawia się  lżejsze mięso, jakim si drób. Zważywszy na możliwości jakie mieli pasterze bydła nie  dziwi, że w najprostszym wydaniu w kuchni dominuje mięso sprawiane na rozmaite  sposoby i przygotowane na żywym ogniu lub żarze.  Urugwajczycy jedzą bardzo duże ilości mięsa. Potrawy. Popularny jest także churrasco , czyli ogromny, krwisty stek wołowy serwowany  z kolorową

W kuchni Karmel-itki
Chili 130

Składniki:  (wystarczają na 3-4 porcje) -500g mielonego mięsa -3 średniej wielkości cebule -puszka czerwonej fasoli -puszka kukurydzy (opcjonalnie) -jeden kartonik (ok 200ml) przecieru pomidorowego -puszka krojonych pomidorów (można zastąpić świeżymi, obranymi ze skórki) -łyżeczka koncentratu pomidorowego (jak ktoś lubi mocno pomidorowe) -świeża papryczka chili, lub chili w proszku -dwie-trzy łyżki oleju do smażenia -sól(...)chwilę na oleju aż będzie lekko zeszklona. Dodajemy do niej mięso mielone i smażymy na sporym ogniu sporo mieszając aż całe mięsko się zetnie. Przekładamy do garnka i zalewamy niewielką ilością wody. Dusimy kilka minut a następnie dodajemy po kolei przecier, pomidory i ewentualnie koncentrat (tak przygotowana potrawa ma bardzo mocny pomidorowy smak, jeśli komuś on nie odpowiada można

Tanie przepisy studenckie
Trochę zapomniany już smak gołąbków 218

docelowych gołąbków) 0,5 kg mięsa mielonego (u mnie drobiowe) 100 g białego ryżu 1 średnią cebulkę przyprawy: sól, cukier, czarny mielony pieprz, majeranek olej do smażenia Do sosu: 2 średnie marchewki 2 cebule 500 g pomidorowej passaty 200 g dobrej jakości przecieru pomidorowego (najlepiej domowego) przyprawy: sól, cukier, czarny mielony pieprz, słodką paprykę, zioła prowansalskie(...)Odstawiamy na bok. (Jeżeli potrawę będziemy kończyć następnego dnia, to po ostudzeniu wstawiamy go do lodówki). Ryż gotujemy w osolonej wodzie 2-3 min. krócej niż w instrukcji na opakowaniu. W tym czasie cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na łyżce oleju do zrumienienia. Ugotowany ryż odcedzamy i studzimy. Łączymy z cebulką i mięsem mielonym. Dodajemy przyprawy: sól

Ratunku obiad