schab podałam na święta. Efekt przerósł moje oczekiwania, mięso wyszło wyśmienite, rodzinka zachwycona. Polecam :) Składniki - 1.70 kg schabu - kiełbasa cienka dobrej jakości u mnie swojska podwędzana ( długością zbliżona do długości schabu ) - czosnek mielony, kminek mielony, majeranek, papryka czerwona mielona, cebulka suszona, domowa wegeta - olej Wykonanie Przygotowanie potrawy zaczynam od włożenia do zamrażalnika kiełbasy ( kiedy jest zmrożona, jest
Kuchnia z widokiem na ogródduże rureczki, które jak się domyśliłem po pudełku, nazywały się Cannelloni. Pomyślałem sobie, że są idealne do napchania mięsa mielonego :) Nie zdawałem sobie wtedy sprawy z dania o tej nazwie :) Po powrocie do domu napchałem je mięsem mielonym z cebulką i pieczarkami i włączyłem parowar. Usiadłem przed kompem i przez głowę przeszła mi myśl(...)majeranekpieprz czarnyPieczarki myjemy, obieramy ze skórki na daszku,kroimy na małe kosteczki. Cebule też w drobną kostkę i na sitku parzymy we wrzątku. Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki.Mięso mielone przyprawiamy pieprzem czosnkowym, oregano, bazylią, natką pietruszki i papryką słodką.Dodajemy do mięsa pieczarki, pomidory i odsączoną cebule. Wszystko mieszamy.Tak przygotowanym farszem nadziewamy rurki, jak najciaśniej się
Parowar Facetamięsa mielonego z dodatkiem pomidorów, fasolki szparagowej i czerwonej fasoli. Polecamy wszystkim fanom ognistych, wyrazistych smaków! Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 500g mięsa mielonego Puszka czerwonej fasoli Puszka pomidorów w całości 200g zielonej fasolki szparagowej (np. mrożonej) 50g żółtego sera 3 czerwone cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju Makaron Przyprawy: przyprawa meksykańska(...)podsmażamy na rozgrzanej patelni. Kiedy cebulka będzie podsmażona to wyciskamy do niej dwa ząbki czosnku. Po chwili dodajemy mięso mielone i smażymy. Do usmażonego mięsa dorzucamy pomidory oraz przyprawę. My dajemy całe opakowanie przyprawy meksykańskiej jednak ostrzegamy, że wówczas potrawa jest dość ostra więc radzimy dorzucać stopniowo i smakować sos. Każdy musi wyczuć jaka ilość przyprawy mu odpowiada
Kolizje SmakówKuchnia indonezyjska kojarzy się większości ludzi z egzotyką i dużą trudnością wykonania potraw. Prawda jednak jest taka, że może i niektóre potrawy wymagają czasu, ale nie są one trudne, a efekty rekompensują włożony w gotowanie czas. Poza tym, dania kuchni indonezyjskiej są zdrowe i doskonale rozgrzewają w chłodne dni. Jednym z tych dość czasochłonnych dań są samosy, czyli indonezyjskie(...)mielonego mięsa wołowego - 400 ml jogurtu greckiego- 2 małe cebule lub 1 duża
W poszukiwaniu inspiracjiczas ZRAZY PO MEKSYKAŃSKU muszę powiedzieć, że za każdym razem znajdują swoich zwolenników, których zadziwiają smakiem. Potrawa fajna, bo może być przygotowana wcześniej- odgrzewanie jej nie przeszkadza. Zdjęcie może nie najlepsze, ale na ten czas nie mam innego. SKŁADNIKI: 1kg. mięsa mielonego (ja używa szynki wieprzowej i mielę, myślę że drób też może być) 2 łyżeczki papryki ostrej(...)dusimy na tłuszczu, aby zmiękły-dodajemy do mięsa formujemy owalne kotlety i smażymy pozostałą paprykę, cebulę kroimy w cienkie paski- dusimy dodajemy gotowy sos, bądź robimy własny wkładamy zrazy i dusimy około 15-20min. pod przykryciem, mieszając aby sos nie przywarł. Jeśli wypróbowaliście mój przepis, może wprowadziliście modyfikacje dzięki czemu potrawa nabrała jeszcze lepszego smaku podzielcie się
Kuchnia Beatynazwą Wyzwanie Blogerek i Blogerów, w tym miesiącu przyniosła ciekawy temat: piknik. Uczestnicy mieli zaproponować dowolną potrawę, którą można zabrać ze sobą w plener. Przyznam się, że miałam mętlik w głowie, nie wiedziałam co wybrać. Jest przecież tak dużo potraw, które nadają się na piknik. Na początek odrzuciłam pomysł, aby było(...)zdjęcia przygotowałam w stylu retro - ciekawa jestem, jak ten efekt Wam się spodoba ;)Składniki:pół kilograma chudego mięsa - użyłam szynki wieprzowej,2 łyżeczki gruboziarnistej musztardy - użyłam "Starofrancuskiej" Tesco,płaska łyżeczka mielonego imbiru,spora szczypta grubo mielonego pieprzu,sól,pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki.3-4 łyżki zimnej wody,patyczki
Codzienna kuchnia niecodziennarewelacyjnie! Zimą lepiej jednak użyć tych z puszki :) Przed przygotowaniem potrawy mieszamy mięso z winem i wodą, dzięki temu w spaghetti nie mamy grubych, mięsnych grudek, tylko jest drobniejsze i delikatne. Woda i wino odparują, a spaghetti będzie pyszne :) Składniki (3 - 4 porcje): - 500 g mięsa mielonego - 2 duże cebule - 2 pomidory (sparzone i obrane ze skórki(...)bazylii do dekoracji - ugotowany wg przepisu na opakowaniu makaron spaghetti (lub inny) *W ostatecznej ostateczności można zastąpić wodą, choć wino jest ważne i dodaje potrawie smaku i aromatu :) Może być też półwytrawne. Przygotowanie: 1. Do mięsa dodajemy wodę i wino, mieszamy chwilę ręką, dopóki mięso nie wchłonie płynów. Odstawiamy. 2. Cebulę kroimy w kostkę, smażymy na rozgrzanym oleju, aż się
Kraina Tysiąca Smakówrzepakowy 4 łyżki, kapusta kiszona 1/2 kg, cukier 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczka, ząbki czosnku 10 sztuk, przyprawa do zup i potraw w płynie 3 łyżki, woda 1 szklanka z golonki usunąć ewentualną szczecinę i z łopatką z kością opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym natrzeć mięsa przyprawą i w szybkowarze 5 litrów "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz
W Mojej Kuchni Lubiępolską kuchnię barokową - indonezyjską. Mnogość przypraw, sprowadzanych właśnie z okolic Indonezji (Moluków), dodawana była do każdej potrawy. Sprowadzano kardamon, cynamon, gałkę muszkatołową, pieprz, goździki, imbir. Czy pod duszącym zapachem dużej ilości przypraw chciano zatuszować odór nieświeżego mięsa? A może nasi przodkowie mieli zwyczajnie inne gusta od naszych? Nigdy nie będziemy tego wiedzieć. Dzięki dużo sprawniejszemu handlowi przyprawy(...)Frans Snyders, Cook With Food (1630 rok) Co łączy kuchnię barokową i Hestona Blumenthala? Czasy Rubensa, to okres wspaniałych, kilkudniowych uczt, na których rozbrzmiewała muzyka, co chwilę wnoszono nowe potrawy i piętrowe desery (marcepanowe wieże, warstwowe trzęsące się galarety, wielkie ciasta). Przygotowanie takiej zabawy było niezwykłym przedsięwzięciem logistycznym. Widać to w filmie "Vatel" z Gérardem Depardieu
Przepisy Aleksandryczosnku sól, pieprz, rozmaryn, majeranek, imbir, ostra papryka olej 2 łyżki syropu klonowego Na dzień przed przyrządzeniem potrawy najlepiej jest mięso wstawić w marynatę. Do miseczki wlewamy 2 łyżki oleju, wsypujemy łyżeczkę soli, rozmarynu i po szczypcie pieprzu, mielonego imbiru i ostrej papryki. Smarujemy dokładnie mięso i chowamy do lodówki. Na rozgrzanej patelni (mięso już jest
prawdziwe jedzeniesyczuańskim. W zasadzie nie jest to pieprz , a łupinki jagód krzewu żółtodrzewu pieprzowego. Nadaje lekko pieprzno- cytrynowy smak potrawom. Z reguły łączę go z listkami Kafiru . A jak chcę mieć pikantniejsze mięso to dodaję odrobinę płatków papryki lub papryki mielonej. Wystarczy mięso na trochę natrzeć przyprawami , obsmażyć , a potem udusić do miękkości. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniJeśli dysponujemy małą ilością mięsa, a mamy potrzebę zrobienia większej ilości kotletów, zróbmy je z pieczarkami :) Składniki : około 50 dag mięsa mielonego wieprzowego 1
Proste Potrawystwarzające zbyt wielu możliwości. Bardzo się pomyliłam. Dziś zaprezentuję Wam tylko jedną z wersji tej potrawy i zachęcam do kombinowania w taki sposób czy to z kotletami, czy z innymi daniami. Kotlety mielone pomidorowo-paprykowe Będziemy potrzebować: 0,5 kg mięsa mielonego (u mnie z kurczaka) sporą bułkę namoczoną wcześniej w wodzie 100 g koncentratu pomidorowego(...)wtedy równie dobre. Takie kotlety można podać tradycyjnie: z ziemniaczkami i surówką/mizerią/sałatką lub z moim pomysłem na ryż. Na bazie ryżu można wyczarować masę przeróżnych potraw. Może stanowić samodzielne danie lub być dodatkiem. Tym razem pokażę go w tej drugiej wersji. Przyznam szczerze, że bardzo go lubię z takimi kotlecikami jak dziś, z kotletami rybnymi
Ratunku obiadczyli rodzaju pierożków), a także stanowić bazę do niezliczonej ilości innych potraw. Dlatego lubię go tak bardzo. Ok. Rozpisałam się, ale już dość, to przecież sos ma być gwiazdą. Dziś zapraszam na... Makaron z sosem ragoût à la bolognese Do jego przygotowania potrzebujemy: 500 g mięsa mielonego (najlepiej wołowego lub wołowo-wieprzowego) 3 spore marchewki 2 cebule (cebuli
Ratunku obiadkaszę gryczaną. Z powyższych proporcji wyszło mi 9 sporych zrazów.Gotowe zraziki mielone schabowo migdałowe podałam z kaszą gryczaną i surówką ze startej marchewki. Dodatek boczku i migdałów sprawił, że mięso wyszło soczyste i o zaskakującym aromacie. Muszę przyznać, że mimo swojej prostoty jest to potrawa z… migdałowym charakterem. Pyszna do obiadu - z sosem, ale i również na kanapki(...)wypróbowania, tym bardziej w okresie matur. Dodatek migdałów do potrawy wspomoże pracę mózgu i złagodzi skutki zmęczenia. Maturzystom życzę połamania pióra. A wszystkim – smacznego. Wydrukuj przepisThe post Zraziki mielone schabowo migdałowe appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylko