jest to taki mielony jak za czasów mojej mamy (mój ojciec mawiał, że mama ma mistrzostwo w tej dziedzinie) ale robię co mogę i z mięsa mielonego przygotowuję rozmaite potrawy. Wczoraj postanowiłam wykorzystać przepis Rachel Khoo z książki "Moja mała paryska kuchnia". Książka zachwyca mnie za każdym razem gdy do niej zaglądam, a robię to dość często
Dzieje kuchennej WiewiórySkładniki : 70 dag mięsa mielonego, najlepiej kupić kawałek mięsa i samemu je zmielić 2 jajka 2 łyżki kaszy manny połowa dużej bułki, 2 płaskie
Proste Potrawyobiad jak u mamy :) Zastanawiam się czemu tak rzadko je robię? Przecież ja uwielbiam sos koperkowy! Do mięsa dodałam dziki czosnek, który urozmaicił smak całej potrawy. Składniki:500 g mielonego mięsa, wołowego, wieprzowego albo mieszanego (najlepiej zmielić samemu albo poprosić sprzedawcę)1 jajko1 cebula drobno posiekane i podsmażonetarta bułka sól, pieprz wiązanka świeżego czosnku niedźwiedziego
Bon Appetit MałgorzatyZauważyłam pewną prawidłowość w wykonywaniu potraw z mięsa mielonego. Ostatnimi czasy zawsze przyrządzam coś z niego na niedzielny obiad, a co śmieszniej, nawet u babci w którąś niedzielę były mielone! Dzisiaj postanowiłam stworzyć z tejże przyczyny nowy Cykl. Co powiecie na Niedzielne Mielenie??? Przyczyniła się też do tego wczorajsza potrawa, która zachwyciła nie tylko mnie
Dzieje kuchennej Wiewiórypotrawa pochodzi z włoskiej kuchni i wymaga trochę czasu. Ja robiłam ją dwa wieczory. Pierwszego przygotowałam masę ryżową i farsz, drugiego zrobiłam kule i je usmażyłam. Inspiracja stąd . Świetna sprawa :) Składniki: 1 szklanka ryżu arborio 1 szklanka ryżu długoziarnistego 1 cebula 1 l bulionu warzywnego sól, pieprz zioła prowansalskie kilka gałązek świeżego tymianku 250 g mięsa mielonego 3 pomidory 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki mrożonej marchewki z groszkiem 1 jajko olej bułka tarta do panierowania 2 jajka Wykonanie: Najpierw przygotować masę ryżową (robi się podobnie jak risotto): W garnku rozgrzać olej, dodać drobno pokrojoną cebulę i poczekać, aż będzie szklista. Wtedy dodać ryż i chwilę podsmażać razem
Pasja Smakuto jedna z najpopularniejszych domowych potraw w angielskich i irlandzkich domach. Cottage Pie – czyli dosłownie „wiejska zapiekanka” powstała, jak to wiele dań – z biedy. Ścinki mięsa mielono i zapiekano pod pierzynką z sycących, kremowych ziemniaków. Ja wszelkie zapiekanki i dania jednogarnkowe uwielbiam – mało roboty, mało zmywania. Taka potrawa jest idealna na chłodniejsze(...)minut, aby sos przestał wrzeć. Wierzch można ozdobić słodką lub ostrą papryką w proszku i świeżymi ziołami. PS: Zapiekanka nie należy do potraw, które łatwo sfotografować, na przyszłość postaram się poprawić Post Wiejska zapiekanka z mięsa mielonego – cottage pie pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakucebuli na 1 łyżkę imbiru) i szczypty białego pieprzu. Przelicznik - 1 łyżka świeżego posiekanego galangalu to 1,5 łyżeczki galangalu w proszku. Jajka w wypiekach, farszach i potrawach z mięsa mielonego Jaja można kupić pod każda szerokością geograficzną, ale..... zdarza się, że w danym momencie (zazwyczaj wtedy kiedy są do czegoś bardzo potrzebne) nie mamy ich w lodówce(...)deserów Do zagęszczania zamiast mąki pszennej lub bułki tartej można użyć poniższych produktów mąka ziemniaczana - do sosów, zup i mięsa mielonego mąka kukurydziana - do sosów, zup i mięsa mielonego mąka ryżowa - do sosów, zup i deserów kasza manna (można dodatkowo zmielić na proszek) - bardzo dobrze zagęszcza masę mięsną zmielona na pył kasza jaglana - do sosów
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataużyciu, jest także cebula suszona, posiadająca wszystkie właściwości cebuli świeżej. To wspaniały dodatek do wszelkiego rodzaju farszów, pasztetów, zup, sosów, placków z surowych tartych ziemniaków i potraw z mielonego mięsa. W kuchni nieodzowna, wykorzystywana niemal do wszystkiego - od przyprawionego pikantnie twarożku, poprzez potrawy ze śledzi, ryb, befsztyku tatarskiego, smażonej wątróbki, rumsztyku. Nie wspominając o sosach, zupach, surówkach
Klaudynkowa kuchniawiadomo co kryje się w kręcącym się na kołku mięsie J Na pewno same niespodzianki... Przygotowując je w domu możemy na pewno lepiej odtworzyć smak oryginalnej potrawy. Kebab z mięsa mielonego Składniki: 400 g mięsa mielonego wołowego ½ czerwonej cebuli 1 duży pomidor 1/3 kapusty pekińskiej ½ zielonej części cebulki dymki 4 chlebki pita Przyprawy: 1 łyżeczka
Mania GotowaniaLubię potrawy z mielonego mięsa. Ostatnio były klopsiki a dzisiaj mała powtórka z rozrywki czyli Picadillo, pyszne esencjonalne i szybkie danie rodem z Kuby. Przepis już zamieszczałam i odsyłam Was po niego TUTAJ. My zajadaliśmy się dzisiaj z dokładkami, nawet dzieciaki mogły sobie solidnie podjeść i bez pytań o to czy mogą. Do Picadillo podałam po raz pierwszy
Dzieje kuchennej Wiewiórypotrawa pochodząca z Meksyku. Składa się ona z pszenicznej tortilli która jest zawinięta wokół farszu. Tortilla jest zwykle lekko zgrillowana lub podgrzana W Meksyku, fasola, meksykański ryż lub mięso są zazwyczaj jedynym wypełnieniem. W USA nadzienie zawiera bogatszą kombinację składników, takich jak meksykański ryż, fasola, sałata, salsa, mięso, guacamole(...)słowa burro, co oznacza "osioł" :DSwoją wersję zrobiłam w chlebku pita z mieszanką meksykańską (kukurydza, marchewka, groszek) z fasolą, pomidorami, mięskiem mielonym i z dużą ilością czosnku :) Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego np. łopatki3 ząbki czosnku1 puszka pomidorów + sok pomidorowy z puszki1 mały słoik mieszanki meksykańskiej (kukurydza, groszek, marchewka)1/2 puszki czerwonej
Bon Appetit Małgorzatyczego nie widać na zdjęciu, gdyż mój był dzielony na 4 porcje w ramach degustacji smaku :) Potrawa bardzo aromatyczna, idealnie nadająca się na przykład na niedzielny obiad. Karnıyarık bakłażan nadziewany warzywami i mięsem SKŁADNIKI: 4 bakłażany 200g mięsa mielonego (najlepiej jagnięcego lub wołowego) 2 duże ząbki czosnku 1 cebula 1 pomidor 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka(...)układamy pomidory pokrojone w drobne kawałki a na spód wlewamy wodę wymieszaną z koncentratem pomidorowym i odrobiną soli. Przykrywamy i zapiekamy 20 minut. Ważne jest by mięso mielone nie wyschło dlatego należy potrawę przykryć folią. Przed podaniem bakłażany posypujemy natką pietruszki. foto by Arkadiusz Kornacki
Kuchnia w opałachBigos inaczej, czyli kapusta z mięsem mielonym i ryżem...Drobno poszatkowana, biała kapusta.Podsmażone z cebulą mięso mielone.Ziarna ugotowanego, białego ryżu.Całość razem podduszona i
Gospodyni MiejskaChili con carne to tradycyjna potrawa kuchni meksykańskiej. “Chile con carne” oznacza papryki z mięsem. Główne składniki tej potrawy to różnego rodzaju papryki, fasola, cebula, czosnek, pomidory i mielone lub drobno siekane mięso, doprawione kuminem i chilli. Chilli con carne to aromatyczne, meksykańskie pikantne danie o głębokim aromacie. Podaje się do tego dania, chleb ryż lub tortillę. Jest
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięRolada z mięsa mielonego z farszem jajecznym...Aromatyczne i soczyste mięso mielone z łopatki wieprzowej.A wewnątrz smakowity farsz z jajek, natki pietruszki i
Gospodyni Miejska