pomidory koktajlowe - 2437 przepisów (strona:108/163)

Sałatka Cezara 359

Grana Padano, Parmezan itp (ok 2 łyżki, ale można więcej) 5 łyżek jogurtu greckiego lub majonezu (można dać mniej) 1 łyżka octu winnego sól, pieprz dodatkowo np pomidorki koktajlowe Na początku przygotujmy sos: w misce wymieszajmy starty na tarce parmezan, majonez, oliwę (ok 1-2 łyżki), sos Worcestershire, musztardę, przeciśnięty przez praskę coznek a na końcu sól i pieprz. Wymieszajcie(...)wszystko i odtawcie na bok do przegryzienia : ) W tym czasie podsmażcie kurczaka pokrojonego na mniejsze kawałki (doprawionego, umyjcie sałatę rzymską i pomidorki. W misce wymieszajcie porwaną sałatę, pokrojone pomidory i ostudzone mięso. Możecie podać na dwa sposoby: 1) tak jak na zdjęciu – elegancko z kleksami sosu albo 2) wymiąchać wszystko w misce i osobiście polecam ten sposób Buziaki

Szybko Tanio Smacznie
Sałatka z białej kiełbasy z jajkami 79

jajek przepiórczych* ugotowanych na twardo, 250 g cienkiej białej kiełbasy**, 250 g małych pieczarek, 250 g pomidorków koktajlowych, 2 – 3 szalotki, świeżo stary chrzan masło do smażenia. Jajka obrać. Część pokroić wzdłuż na pół, część zostawić w całości. Pomidorki umyć. Część pokroić w poprzek na pół, część zostawić w całości. Szalotki obrać, pokroić w cienkie plasterki, rozdzielić na krążki. Pieczarki(...)oczyścić. Kiełbasę usmażyć na maśle. Pieczarki w całości usmażyć na maśle. Na maśle ze smażenia kiełbasy podsmażyć pomidory (całe i pokrojone). Kiełbasę pokroić na kawałki długości około 3 cm (jeżeli mamy normalnej grubości kiełbasę pokroić w plasterki). Na półmisku ułożyć kawałki kiełbasy, pieczarki, jajka, pomidorki, krążki szalotki. Oprószyć świeżo startym chrzanem. Posypałam kiełkami pora. *zamiast przepiórczych mogą być jajka

królestwo garów
Grillowana cukinia zapiekana z fetą 174

piekarnik postanowiłam w między czasie cukinie przygotować na patelni grillowej i na koniec zapiec z serem w piekarniku. Składniki 1 średnia cukinia 1/2 opakowania sera typu feta kilka pomidorków koktajlowych kilka czarnych oliwek zioła prowansalskie pieprz oliwa/olej Cukinię kroimy w dość grube plastry. Patelnię grillową spryskujemy oliwą i rozgrzewamy. Na rozgrzaną patelnie układamy cukinię i grillujemy z obi stron(...)pokarzą się charakterystyczne paski. Fetę kroimy w drobną kosteczkę, oliwki w paski a pomidorki rozkrawamy na pół. Na blasze do wyłożonej papierem do pieczenia układamy cukinię, układamy fetę, połówkę pomidora i kilka plasterków czarnych oliwek. Całość posypujemy ziołami i świeżo zmielonym pieprzem. Wstawiamy na 5-10 min max do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Ja zapiekałam 5 min na najwyższym

Piekielna Kuchnia Pati
Sałatka z wędzonym kurczakiem 333

dzisiejszy obiad był smakowity i sycący, nie wiem jak Wy ale lubię takie szybkie sałatki ;) Składniki (2 porcje): wędzona noga z kurczaka 0,5 średniej kapusty pekińskiej 6 pomidorków koktajlowych 0,5 zielonego ogórka 5 łyżek kukurydzy (bez dodatku cukru) sos (ja lubię dużo sosu): 4 łyżki domowego majonezu light  4 łyżki jogurtu sól, pieprz do smaku świeży(...)czosnek Sposób przygotowania: Kurczaka obieramy ze skóry, kości i ewentualnego tłuszczu, kroimy w kostkę Kapustę szatkujemy pomidorki kroimy w ćwiartki, a ogórka w większą kostkę układamy w misce kapustę, pomidory, kurczaka, ogórka, kukurydzę i wszystko polewamy sosem SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Pizza z szynką łososiową, oliwkami i mozzarellą 165

mąki 20 gram drożdży 1/2 szklanki letniej wody  łyżka oleju  Sos koncentrat pomidorowy bazylia czosnek  sól pieprz  Ponad to 3 plastry szynki łososiowej  pomidorki koktajlowe czarne oliwki  ser mozzarella Zaczynamy od przygotowania ciasta. Mąkę wsypujemy do miski. Robimy wgłębienie i wlewamy wodę. Na koniec kruszymy drożdże i dokładnie mieszamy. Wyciągamy ciasto z miski(...)stolnicy. Tak przygotowane, dzielimy na 3 części, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce.  Koncentrat pomidorowy mieszamy z przyprawami i odkładamy. Szynkę i mozzarellę kroimy w cieniutkie paseczki. Pomidory kroimy na pół.  Ciasto ugniatamy jeszcze raz, formujemy kule i wałkujemy. Gotowe placki smarujemy sosem, układamy plastry szynki, kawałki pomidorów, oliwki i mozzarellę. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego

KuukBuuk
Wege hot-dog z cukinii :) 117

koktajlowe na pół. Świeże listki bazylii powtykać w nacięcia w kiełbasce. 3. Nafaszerować cukinię przygotowanymi składnikami. Powiem tak - tyle ile wejdzie :D Starajcie się jak najwięcej, bo czym więcej warzywek tym zdrowiej :) Na końcu wlać do hot-doga olej. 4. Wstawić do nagrzanego na 180*C piekarnika na 20 minut. Pałaszować na ciepło :) Można podawać z własnoręcznym sosem pomidorowym (pomidory

Zdrowie na języku :P
Makaron mascarpone 137

często mieszając. W międzyczasie pokroić pierś kurczaka na niewielkie kawałki. Posypać solą i pieprzem, obtoczyć w mące. Dorzucić na patelnię i dobrze zrumienić. Kiedy kurczak będzie rumiany dodać pomidory z puszki. Przyprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru. Doprowadzić do wrzenia, gotować na średnim ogniu 3 minuty. Dodać serek mascarpone. Mieszać aż się rozpuści. Spróbować sos i w razie konieczności(...)doprawić. Do roztopionego sosu dodać dużą garść świeżej bazylii lub 1,5 łyżki suszonej. Dusić na małym ogniu jeszcze 5 minut.Udekorować można świeżymi listkami bazylii i/lub połówkami pomidorków koktajlowych lub innych małych.P.S. Niestety jakość zdjęć ostatnio pozostawia wiele do życzenia, ponieważ wieczory nie sprzyjają sesjom fotograficznym. Słońce w tym tygodniu nie bardzo ma ochotę się pokazywać się

W kuchni wieczorem
Steak z rostbefu 222

tygrysy lubią najbardziej. Kawał soczystego steak'a z rostbefu wołowego. Z pieczonymi ziemniakami, masłem czosnkowym i sałatką z rukoli i pomidorów. Próbowałem wielu sposobów na przygotowanie steak'a, z sosem winnym, sosem pieprzowym, sosem balsamicznym, ale to właśnie ten sposób smakuje mi najbardziej. To proste danie i lubi proste składniki i dodatki. Do przygotowania steak'a użyłem: steak(...)rostbefu wołowego o grubości około 3 cm (około 250 gram), 20 gram masła, ząbka czosnku, 4 małych ziemniaków, 6 pomidorków koktajlowych, garści rukoli, oliwy, soli, świeżo mielonego czarnego pieprzu, soku z 1/2 cytryny, odrobiny suszonego rozmarynu. Klucz do przygotowania dobrego steak'a to solidny kawałek dobrej wołowiny. Ja osobiście najbardziej lubię rostbef, ale można przygotować steak'a również z antrykotu

Wyprawy kulinarne
Dorsz na salsie pomidorowej 152

cebuli musiałam wykorzystać białą, więc salsa jest trochę mniej kolorowa. Niemniej - ciekawe i całkiem lightowe danie. Składniki (dla 4 osób): filet z dorsza sok z cytryny koperek 12 pomidorków koktajlowych pół pęczka natki pietruszki pół cebuli 2 łyżki oliwy łyżeczka soku z limonki pół łyżki octu Wykonanie: 1. Filet umyć i pokroić na małe kawałki. Ułożyć w misce, polać sokiem(...)cytryny i posypać koperkiem. Wstawić do lodówki na pół godziny. 2. W tym samym czasie przygotować salsę: pomidorki i cebulę pokroić w kostkę. Posiekać natkę i wymieszać z pomidorami i cebulą. Dodać oliwę, ocet i sok z limonki. Wymieszać.  3. Filety podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy. 4. Filety podawać na kilku łyżkach salsy pomidorowej z ryżem

Pasja Smaku
Komosa ze szparagami, szpinakiem i pieczonymi pomidorkami 186

witaminy C oraz E. Szpinak to bogactwo antyoksydantów, żelaza i kwasu foliowego. Pomidory swój cudowny kolor zawdzięczają likopenowi – barwnikowi będącemu jednocześnie niezwykle cennym przeciwutleniaczem. Co ciekawe, więcej likopenu zawierają pomidory poddawane działaniu temperatury. W dodatku, wszystkie te składniki kuszą swoją świeżością, zachwycają smakiem i raczą kolorami. Razem tworzą pyszne i zdrowe danie, którego przygotowanie nie nastręczy Wam trudności(...)dużo czasu. Składniki na 2 – 3 porcje: 1/2 szklanki komosy ryżowej ( quinoa ) 10 – 15 zielonych szparagów 3 spore garście szpinaku baby lub posiekanych dużych liści szpinaku około 20 pomidorków koktajlowych 1 mała cebulka lub 2 szalotki 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie) 1 łyżka oliwy nierafinowana sól, czarny pieprz do smaku, po 1/2 łyżeczki mielonej kozieradki

Even Better Food
Sałatka z kaszy pszennej 83

Bardzo smaczna sałatka, tylko podana od razu smakuje najlepiej. Składniki 150 g kaszy pszennej 250 g pomidorków koktajlowych 200 g świeżego ogórka 1 pęczek koperku 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka majonezu sól pieprz   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kaszę gotujemy na sypko. Ogórka kroimy wzdłuż, później na „piórka”. Solimy, odstawiamy by puścił wodę(...)Odsączamy. Pomidorki kroimy na połówki. Koperek siekamy. Oliwę, majonez, koperek mieszamy na gładko. Dodajemy do kaszy. Mieszamy. Do całości dodajemy pomidory i ogórki. Delikatnie mieszamy, doprawiamy pieprzem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding

R'n'G Kitchen
Serowo-ziołowe muffiny z pomidorkami koktajlowymi 175

pieczenia 1/2 łyżeczki soli świeżo mielony pieprz 2 łyżeczki ziół do pizzy 3 łyżki tartego parmezanu 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku pomidorki koktajlowe (po 1 na każdą muffinkę) pestki dyni Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 o C. Pomidorki umyć i osuszyć. Ser rozgnieść widelcem i wymieszać z mlekiem, olejem, jajkami, parmezanem, solą, pieprzem, natką(...)ziołami. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy serowej, ponownie wymieszać. Blachę na muffinki wyłożyć papilotami i równomiernie rozłożyć ciasto do połowy. W każdą muffinkę wcisnąć pomidor i przykryć resztą ciasta. Wierzch posypać pestkami dyni (można zastąpić słonecznikiem). Piec około 30-35 minut, do suchego patyczka. Wierzch muffinek powinien mieć kolor jasnobrązowy

Czerwień i błękit
Bruschetta z truskawkami, fetą i słodkim sosem balsamicznym 141

Bruschetta, to przekąska wywodząca się z Włoch, a po naszemu mówiąc jest to grzanka, której podstawą- w wersji tradycyjnej- jest pieczywo, oliwa, czosnek oraz pomidory z dodatkiem bazylii. Taką grzankę można urozmaicić rozmaitymi dodatkami, albo przygotować z zupełnie innych składników- ja  przygotowałam wersję na słodko- wytrawną: z truskawkami, pomidorkami, fetą, orzechową rukolą, pestkami słonecznika dla chrupkości oraz cudownie słodkim(...)sosem balsamicznym. Mega apetyczna i kolorowa, lekka, soczysta i przepyszna przekąska w kilka minut! :) Przepis na 10 grzanek Bruschetta: * bagietka- 1 szt. * truskawki- 10 szt. * pomidorki koktajlowe- 5 szt. * feta Arla Apetina Classic- po 3-4 'kostki' na grzankę * słonecznik- garść * rukola- kilkanaście listków * oliwa- do skropienia bagietki Sos balsamiczny: * ocet balsamiczny- 6 łyżek * cukier trzcinowy- 2 łyżki Bruschetta: Bagietkę

Kraina Miodem Płynąca
Sałata z dressingiem z awokado 161

Składniki: 1 sałata lodowa 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki zielonej 1 mała czerwona cebula 170 g czerwonej fasolki z puszki (około 1/2 puszki) 110 g kukurydzy

Qchnia po prostu
Sałatka z kurczakiem i grzankami 126

Prosta, pożywna sałatka z dressingiem na bazie oliwy.  Składniki na 1 porcję: kilka liści sałaty lodowej 200 g piersi z indyka lub kurczaka 1/2 awokado

Ze smakiem i z pasją
SAŁATKA BROKUŁOWA Z WARZYWAMI I JAJKIEM Z SOSEM CZOSNKOWYM 263

 Pyszna, pełna warzyw i kolorowa sałatka brokułowa . Podana z sosem czosnkowym jest po prostu rewelacyjna. Składniki można oczywiście komponować wedle swoich smaków. Ja proponuję poniższy

potrawyregionalne
Sałatka makaronowa ze szparagami, mozzarellą i pesto 188

Pyszna sałatka przygotowana przeze mnie wiele razy. Szparagi, pomidorki, pesto, mozzarella i oczywiście ukochany makaron ;). Fasolkę szparagową można pominąć, albo zastąpić innym ulubionym warzywem.  Składniki

Corner With Recipes
SoczySTY Stek z tuńczyka z PEŁNOziarnistym spaghetti i prażonymi migdałami 257

Składniki: na 4 porcje: 4 steki z tuńczyka 0,5 op pełnoziarnistego Spaghetti słodka papryka oregano pieprz 4 łyżki posiekanych migdałów  2 łyżki miodu 

Luźna Kuchnia