sałatkę Grecką przygotowujemy tak, jak w oryginalnym przepisie. Oliwki zastępujemy jednak żurawiną, a fetę oscypkiem. Sałatę myjemy, suszymy i rozrywamy na mniejsze kawałki. Możemy użyć takiej sałaty, jaką lubimy. Pomidory kroimy w kostkę, podobnie robimy z ogórkiem. Cebulę siekamy w piórka. Warzywa dodajemy do sałaty. Posypujemy suszoną żurawiną i dodajemy pokrojony w kostkę ser górski. Do słoiczka wlewamy nieco oliwy(...)łyżkę musztardy. Sól i pieprz do smaku. Słoiczek zakręcamy i mieszamy – sos do sałaty gotowy. Polewamy bezpośrednio przed podaniem, by sałata nie zwiędła. Do sałaty doskonale pasują pomidorki koktajlowe. Do sosu można dodać również sok z wyciśniętej pomarańczy. Smacznego
MarcinChefsposób jest bardzo kruche, a warzywa stanowią doskonały dodatek, pieczony czosnek staje się mniej ostry i dosłownie rozpływa się w ustach. Składniki: 4 podudzia kurczaka 200 g pomidorków koktajlowych 1 mała główka czosnku 2 czerwone cebule 3 gałązki rozmarynu 1 łyżeczka tymianku 1 duża szczypta słodkiej papryki sól i pieprz 2 łyżki oleju 3 ziemniaki (opcjonalnie) Przygotowanie: Przygotować marynatę(...)papryką, solą i pieprzem. Natrzeć marynatą mięso i odstawić do lodówki na co najmniej pół godziny (najlepiej na noc). Piekarnik rozgrzać do 200°C. W naczyniu żaroodpornym ułożyć kurczaka, pomidory, ziemniaki (obrane i pocięte w plastry), ząbki czosnku, cebulę pociętą w piórka i rozmaryn. Piec przez około 50-60 minut
Piąty grzech głównyczosnku 20 g filecików anchois 15 g parmezanu plus wiórki do posypania 75 g naturalnego jogurtu 1 łyżeczka musztardy 2 jajka ugotowane na twardo natka pietruszki 6-8 pomidorków koktajlowych 1 nieduża sałata rzymska do podania 2-3 kromki pełnoziarnistego chleba , podpieczone Mięso umyć, osuszyć. Łyżkę soku z cytryny wymieszać z łyżeczką oleju. Dodać sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę(...)cytryny. Doprawić do smaku. Sos przełozyć do miseczki Jajka obrać, pokroić na ćwiartki. Natkę pietruszki posiekać. Pomidorki przekroić na połówki. Sałatę porwać na kawałki, rozłożyć na talerze razem z pomidorami i jajkami. Posypać natką pietruszki. Dodać fileciki anchois. Zgrillowanego kurczaka pokroić na kawałki, ułożyć na sałacie. Opcjonalnie posypać jeszcze wiórkami parmezanu. Sałatkę podawać z grzankami i przygotowanym sosem. Smacznego
Pełny talerzBrak Wam pomysłu na śniadanie? Jajka sadzone na szpinaku są świetną propozycją aby przegonić nudę. To ciekawe urozmaicenie i do tego jakie pyszne ;-) SKŁADNIKI 150
Passions hobbies lifeFajna i lekka sałatka. Można do niej użyć w zasadzie każdego rodzaju sałaty, ja użyłam roszponki. Według mnie roszponka jest delikatna i pyszna, doskonale pasuje do
Mama GotujeSkładniki (2 porcje) 2 filety z piersi kurczaka (ok. 300g) 200 g pieczarek ½ cebuli ½ kuli mozzarelli (60g) Sól, pieprz, czerwona papryka ostra, zioła prowansalskie, bazylia Olej
Powiedz dietom nieresztki sosu bolognese, około 600 g, tutaj przepis 150 g żółtego sera 200 g mozzarella 3 łyżki pokrojonej natki pietruszki 1 łyżka masła do wysmarowania formy Do podania sałata koktajlowe pomidorki Usmaż naleśniki nieco grubsze niż zazwyczaj. Każdy naleśnik posyp żółtym serem i obłóż sosem bolognese, około 2 czubate łyżki. Zwiń naleśniki i każdy pokrój na 3 części. Formę żaroodporną(...)Posyp zapiekankę utartą mozzarellą i natką pietruszki. Wstaw do nagrzanego na 200ºC piekarnika i piecz przez 10 minut. Ser powinien być rozpuszczony i ciągnący. Podaj zapiekankę z sałatą i pomidorami. Spara Spara The post Zapiekanka – jak wykorzystać resztki sosu bolognese appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaIdealna na przekąskę lub jako dodatek do mięs. Składniki 250 g pomidorków koktajlowych (kolorowych) 1 ogórek sałatkowy pęczek szczypiorku Sos: 3 łyżki octu ryżowego 50 ml oliwy z oliwek 3 łyżki sosu słodko-kwaśnego sól ,pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Pomidorki płuczemy ,osuszamy i kroimy w ćwiartki ,ogórek w małą kostkę. Szczypiorek siekamy. W misce(...)mieszamy ocet ryżowy ,oliwę z oliwek ,sos słodko-kwaśny. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Sos mieszamy z pomidorami. Odstawiamy do lodówki na 30 min. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para
R'n'G Kitchenoddzielnym naczyniu jajka. Wszystko to dorzucić do zawartości patelni i wymieszać. Następnie wyłożyć na podpieczony i wystudzony spód tarty. Na wierzch tarty rozłożyć przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Tak przygotowaną tartę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180C ok. 25 min. do całkowitego ścięcia się masy. Wyszła pyszna potrawa w optymistycznym, wiosennym kolorze. Cytując za akcją(...)nasze talerze, kubki i garnki wypełni zieleń we wszystkich odcieniach! Inne moje wariacje w temacie tarty poniżej: Tarta z cebulą, boczkiem, pieczarkami i ananasem Tarta ze szparagami, porem i pomidorami Idealne ciasto na tartę
Grunt to przepis!Orzeszki arachidowe wraz z olejem arachidowym nadają temu daniu niepowtarzalny smak. Składniki (3 duże porcje): 3/4 szklanki fistaszków solonych prażonych 1/2
Pora na pora i pomidorapodzielić się przepisem na meksykańskie chili con carne w mojej wersji. Danie jest swoistego rodzaju gulaszem składającym się z mielonego mięsa, ostrych papryczek chili i dodatków w postaci cebuli, pomidorów czy fasoli. Feria czerwonych kolorów- papryka, pomidorki cherry, czerwona fasola oraz ostra mieszanka smaków sprawia, że moje chili con carne jest wyśmienite. Zdjęcia z nagrywania programu: Filmik (emisja była(...)przepis: Składniki: 500 g makaronu penne 500 g mięsa mielonego wieprzowego 4 duże pieczarki 1 duża biała cebula 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 7 pomidorków koktajlowych 3 ząbki czosnku 1 papryczka chilli 150 g czerwonej fasoli 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego Zioła prowansalskie Pieprz Sól Ostra czerwona papryka Słodka czerwona papryka Olej Pieczarki, czerwoną i zieloną paprykę i cebulę kroimy
VioletoweKucharzeniesycące dania popijając obficie winem. Poniżej przedstawiam Wam moje pyszności inspirowane kuchnią włoską. Na pierwszy ogień proponuję steki z tuńczyka pieczone na pysznym gulaszu z papryką, cukinią, oliwkami i pomidorami, z dodatkiem aromatycznego tymianku i rozmarynu . Ależ to jest przepyszne! Co więcej, bardzo łatwe w przygotowaniu. Przypominam też przepis na rewelacyjne gnocchi z grzybami i szałwią z dużą ilością okrasy(...)Polecam szczególnie na chłodne dni. No i owoce morza! Uwielbiam je wszystkie a ten makaron z krewetkami w przepysznym sosie śmietanowym z dodatkiem brandy i octu balsamicznego, z pomidorkami koktajlowymi i orzechami włoskimi powalił nas na kolana:) No i nie można nie wspomnieć o pizzy. Klasyczna margherita zawsze się sprawdzi! Ostatnio moje serce podbiła najłatwiejsza chyba pizza na świecie. Pizza
karmelowyIlość: 7 kokilek Czas przygotowania: 40 minut Składniki: – 200 g makaron Barilla Bavette n.13 – 2 jajka – 100 ml śmietany 30% – 100 g
Podwójnaporcjaryżowego. To danie zawiera w sobie sporą dawkę imbiru i czosnku, które naturalnie wzmacniają odporność. Zadbajmy o siebie dbać podczas wiosennego przesilenia :) SKŁADNIKI: 2 podudzia z kurczaka 12 pomidorków koktajlowych 2 małe cebule 3 ząbki czosnku 5 cm korzenia imbiru 1 łyżka pasty z trawy cytrynowej 1 limonka 1-2 ostre papryczki 2 l bulionu 1 łyżka cukru 1 łyżka(...)smażenia 1 łyżka octu ryżówego * makaron ryżowy - opcjonalnie * - ocet należy dodać na samym końcu, jeśli zupa nie będzie dostatecznie kwaśna. Udka trybujemy od kości i kroimy w dużą kostkę., Pomidory przecinamy wzdłuż na połowy. Imbir obieramy (najlepiej jest to robić za pomocą łyżeczki), z czosnku i cebuli także ściągamy skórkę. Wszystko kroimy w drobną kostkę. Papryczki kroimy w cienkie krążki
Kuchnia od dwojgamorszczuka sól - ilość według uznania pieprz - ilość według uznania 1 płaska mała łyżeczka ziół prowansalskich 2 małe łyżeczki soku z cytryny 2 plasterki cytryny 40 g masła 10 pomidorków koktajlowych 1 łyżka oliwy pół łyżeczki suszonej bazylii 1 ząbek czosnku szczypta soli Wykonanie: Naczynie żaroodporne smarujemy łyżką oliwy. Rybę oczyszczamy, myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym i wkładamy do naczynia żaroodpornego(...)posypujemy ziołami prowansalskimi i skrapiamy sokiem z cytryny. Masło kroimy na małe kawałeczki i równomiernie rozkładamy na wierzchu ryby. Plasterki cytryny kroimy na pół i kładziemy na rybie. Pomidory kroimy na pół i wkładamy do miseczki. Dodajemy łyżkę oliwy, bazylię, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i szczyptę soli. Całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowane pomidory rozkładamy w naczyniu żaroodpornym, obok
Smak mojego domuwiejskiego idealna na upalne dni, gdy żarzące się słońce odbiera nam apetyt! Szybka w przygotowaniu! Składniki: -> 300 g lekkiego serka wiejskiego ->300-350g pomidorków koktajlowych -> ½ cytryny -> 1 łyżka oliwy z oliwek -> 1 łyżka octu balsamicznego -> Świeża bazylia -> Sól, pieprz, Wykonanie: Pomidorki dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, przekrawamy na pół. Przekładamy(...)połowy cytryny [jeśli ktoś woli mniej kwaśne smaki, można dodać mniej soku]. Dokładnie mieszamy. Na dno talerza ścieramy skórkę z połowy cytryny, na nią wylewamy serek wiejski. Przekładamy pomidory z dressingiem. Przed zjedzeniem można dodatkowo schłodzić w lodówce. Jako dodatek polecam bagietkę z masłem czosnkowym
Jedz zdrowo żyj zdrowo!