Ufff :).Jest taki upał na dworze i duchota w domu że nie chce się gotować ani piec cokolwiek. Dzisiaj przepis na suróweczkę do obiadu.Szybka lekka i
Mała w garnku mieszaSezon szparagowy w pełni więc korzystajmy i jedzmy to smaczne i wartościowe warzywo. U mnie sałatka ze szparagami w roli głównej. 10 szparagów zielonych 1 op
Kolorowa kuchnia ElkiDorada pieczona w papilotach to bardzo prosty pomysł na szybki obiad. Ryba pieczona w paczuszce jest wilgotna, lekka i pełna smaku – ponieważ szczelnie zamknięta gotuje
Poezja smakupomidorach Młode ziemniaczki z paprykowym kurczakiem i oliwkami Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorach Pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami i papryką Papryki faszerowane kuskusem z pomidorami Pizza z papryką i czarnymi oliwkami Placki ziemniaczane z kremowym serkiem, czarnuszką i ostrą papryką Sałatka z cieciorki z papryką, czerwoną cebulą i natką pietruszki Sałatka z kaszą kuskus(...)papryką i czarnymi oliwkami Sałatka z komosy ryżowej z papryką i czarnymi oliwkami Sałatka z kukurydzy, z papryką i zielonym ogórkiem Sałatka makaronowa z czarnymi oliwkami, papryką i pomidorkami koktajlowymi Sałatka z papryki i ogórka zielonego w jogurcie z czarnuszką Serek Capri czosnkowo-koperkowy z papryką Serek wiejski z papryką i ogórkiem Surówka z dyni z cukinią, papryką i jabłkiem
Moja smaczna kuchniakoktajlowe - 4 szt ( u mnie normalne )pierś z kurczaka - 1 podwójnasałata rukola - 200 gprzyprawa do gyrosatłuszcz do smażeniaSOSsos sałatkowy francuski winegretoliwa z oliwek PRZYGOTOWANIE:Rukolę opłukać, osączyć na sicie. Pierś z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić mięso w paski, posypać przyprawą, wymieszać, odstawić na godzinę. Po tym czasie mięso usmażyć na tłuszczu. Pomidory umyć
Kuchnia Danusipomidorach GRAAL200 g serka, użyłam Wieluń1-2 łyżki natki pietruszkiDo miski przełożyć zawartość obu puszek, razem ze sosem pomidorowym. Szprotki rozgnieść widelcem. Następnie dodać serek i wszystko dokładnie wymieszać. Dodać posiekaną natkę pietruszki i jeszcze raz wymieszać. I gotowe. Pyszna i prosta pasta na kanapki. Ja zrobiłam kanapeczki z wafli ryżowych i przybrałam natką oraz pomidorkami koktajlowymi
Monia miesza i gotujeKolejny przepis z serii pokrój i włóż do piekarnika(: Pyszny bakłażan zapiekany z pieczarkami, cebulą oraz czosnkiem. Do tego podpieczony ser feta i oliwki
Pora na pora i pomidoraGrana Padano, Parmezan itp (ok 2 łyżki, ale można więcej) 5 łyżek jogurtu greckiego lub majonezu (można dać mniej) 1 łyżka octu winnego sól, pieprz dodatkowo np pomidorki koktajlowe Na początku przygotujmy sos: w misce wymieszajmy starty na tarce parmezan, majonez, oliwę (ok 1-2 łyżki), sos Worcestershire, musztardę, przeciśnięty przez praskę coznek a na końcu sól i pieprz. Wymieszajcie(...)wszystko i odtawcie na bok do przegryzienia : ) W tym czasie podsmażcie kurczaka pokrojonego na mniejsze kawałki (doprawionego, umyjcie sałatę rzymską i pomidorki. W misce wymieszajcie porwaną sałatę, pokrojone pomidory i ostudzone mięso. Możecie podać na dwa sposoby: 1) tak jak na zdjęciu – elegancko z kleksami sosu albo 2) wymiąchać wszystko w misce i osobiście polecam ten sposób Buziaki
Szybko Tanio Smaczniejajek przepiórczych* ugotowanych na twardo, 250 g cienkiej białej kiełbasy**, 250 g małych pieczarek, 250 g pomidorków koktajlowych, 2 – 3 szalotki, świeżo stary chrzan masło do smażenia. Jajka obrać. Część pokroić wzdłuż na pół, część zostawić w całości. Pomidorki umyć. Część pokroić w poprzek na pół, część zostawić w całości. Szalotki obrać, pokroić w cienkie plasterki, rozdzielić na krążki. Pieczarki(...)oczyścić. Kiełbasę usmażyć na maśle. Pieczarki w całości usmażyć na maśle. Na maśle ze smażenia kiełbasy podsmażyć pomidory (całe i pokrojone). Kiełbasę pokroić na kawałki długości około 3 cm (jeżeli mamy normalnej grubości kiełbasę pokroić w plasterki). Na półmisku ułożyć kawałki kiełbasy, pieczarki, jajka, pomidorki, krążki szalotki. Oprószyć świeżo startym chrzanem. Posypałam kiełkami pora. *zamiast przepiórczych mogą być jajka
królestwo garówpiekarnik postanowiłam w między czasie cukinie przygotować na patelni grillowej i na koniec zapiec z serem w piekarniku. Składniki 1 średnia cukinia 1/2 opakowania sera typu feta kilka pomidorków koktajlowych kilka czarnych oliwek zioła prowansalskie pieprz oliwa/olej Cukinię kroimy w dość grube plastry. Patelnię grillową spryskujemy oliwą i rozgrzewamy. Na rozgrzaną patelnie układamy cukinię i grillujemy z obi stron(...)pokarzą się charakterystyczne paski. Fetę kroimy w drobną kosteczkę, oliwki w paski a pomidorki rozkrawamy na pół. Na blasze do wyłożonej papierem do pieczenia układamy cukinię, układamy fetę, połówkę pomidora i kilka plasterków czarnych oliwek. Całość posypujemy ziołami i świeżo zmielonym pieprzem. Wstawiamy na 5-10 min max do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Ja zapiekałam 5 min na najwyższym
Piekielna Kuchnia Patidzisiejszy obiad był smakowity i sycący, nie wiem jak Wy ale lubię takie szybkie sałatki ;) Składniki (2 porcje): wędzona noga z kurczaka 0,5 średniej kapusty pekińskiej 6 pomidorków koktajlowych 0,5 zielonego ogórka 5 łyżek kukurydzy (bez dodatku cukru) sos (ja lubię dużo sosu): 4 łyżki domowego majonezu light 4 łyżki jogurtu sól, pieprz do smaku świeży(...)czosnek Sposób przygotowania: Kurczaka obieramy ze skóry, kości i ewentualnego tłuszczu, kroimy w kostkę Kapustę szatkujemy pomidorki kroimy w ćwiartki, a ogórka w większą kostkę układamy w misce kapustę, pomidory, kurczaka, ogórka, kukurydzę i wszystko polewamy sosem SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćmąki 20 gram drożdży 1/2 szklanki letniej wody łyżka oleju Sos koncentrat pomidorowy bazylia czosnek sól pieprz Ponad to 3 plastry szynki łososiowej pomidorki koktajlowe czarne oliwki ser mozzarella Zaczynamy od przygotowania ciasta. Mąkę wsypujemy do miski. Robimy wgłębienie i wlewamy wodę. Na koniec kruszymy drożdże i dokładnie mieszamy. Wyciągamy ciasto z miski(...)stolnicy. Tak przygotowane, dzielimy na 3 części, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce. Koncentrat pomidorowy mieszamy z przyprawami i odkładamy. Szynkę i mozzarellę kroimy w cieniutkie paseczki. Pomidory kroimy na pół. Ciasto ugniatamy jeszcze raz, formujemy kule i wałkujemy. Gotowe placki smarujemy sosem, układamy plastry szynki, kawałki pomidorów, oliwki i mozzarellę. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego
KuukBuukkoktajlowe na pół. Świeże listki bazylii powtykać w nacięcia w kiełbasce. 3. Nafaszerować cukinię przygotowanymi składnikami. Powiem tak - tyle ile wejdzie :D Starajcie się jak najwięcej, bo czym więcej warzywek tym zdrowiej :) Na końcu wlać do hot-doga olej. 4. Wstawić do nagrzanego na 180*C piekarnika na 20 minut. Pałaszować na ciepło :) Można podawać z własnoręcznym sosem pomidorowym (pomidory
Zdrowie na języku :Pczęsto mieszając. W międzyczasie pokroić pierś kurczaka na niewielkie kawałki. Posypać solą i pieprzem, obtoczyć w mące. Dorzucić na patelnię i dobrze zrumienić. Kiedy kurczak będzie rumiany dodać pomidory z puszki. Przyprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru. Doprowadzić do wrzenia, gotować na średnim ogniu 3 minuty. Dodać serek mascarpone. Mieszać aż się rozpuści. Spróbować sos i w razie konieczności(...)doprawić. Do roztopionego sosu dodać dużą garść świeżej bazylii lub 1,5 łyżki suszonej. Dusić na małym ogniu jeszcze 5 minut.Udekorować można świeżymi listkami bazylii i/lub połówkami pomidorków koktajlowych lub innych małych.P.S. Niestety jakość zdjęć ostatnio pozostawia wiele do życzenia, ponieważ wieczory nie sprzyjają sesjom fotograficznym. Słońce w tym tygodniu nie bardzo ma ochotę się pokazywać się
W kuchni wieczoremtygrysy lubią najbardziej. Kawał soczystego steak'a z rostbefu wołowego. Z pieczonymi ziemniakami, masłem czosnkowym i sałatką z rukoli i pomidorów. Próbowałem wielu sposobów na przygotowanie steak'a, z sosem winnym, sosem pieprzowym, sosem balsamicznym, ale to właśnie ten sposób smakuje mi najbardziej. To proste danie i lubi proste składniki i dodatki. Do przygotowania steak'a użyłem: steak(...)rostbefu wołowego o grubości około 3 cm (około 250 gram), 20 gram masła, ząbka czosnku, 4 małych ziemniaków, 6 pomidorków koktajlowych, garści rukoli, oliwy, soli, świeżo mielonego czarnego pieprzu, soku z 1/2 cytryny, odrobiny suszonego rozmarynu. Klucz do przygotowania dobrego steak'a to solidny kawałek dobrej wołowiny. Ja osobiście najbardziej lubię rostbef, ale można przygotować steak'a również z antrykotu
Wyprawy kulinarne