pomidory koktajlowe - 2437 przepisów (strona:99/163)

Makaron z karkówką, szparagami i grzybami / Pork sparagus and mushroom pasta 146

kostkę 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 250 g zielonych szparagów, z przyciętymi zdrewniałymi końcówkami, pokrojnych na 2 cm kawałki 200 g pieczarek, pokrojonych na ćwiartki 200 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na połówki 1/4 szklanki półsłodkiego czerwonego wina 1/2 szklanki startego parmezanu 1/4 szklanki mascarpone garść liści bazylii, posiekanych 250 g makaronu, ugotowanego zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu sól(...)łyżką cedzakową do miski. Do tej samej patelni dodaj masło, włóż cebulę i czosnek i smaż przez przez 2 minuty. Dopraw delikatnie solą i pieprzem. Dodaj szparagi, pieczarki i pomidory i smaż aż szparagi przestaną być surowe ale wciąż chrupiące, przez 3-4 minuty. Dodaj wino i gotuj zdrapując przypieczone drobinki z dna patelni aż odparuje, po czym wmieszaj karkówkę

karmelowy
Korba Kuchnia - Czy ktoś tu ma bzika? 139

techniczne, bo każdemu zdarzają się drobne potknięcia, ale brak smaku krewetek, znikoma ilość sosu i mdły smak przekreśliły to danie w moich oczach. Jedynym mocnym punktem były pyszne pomidorki koktajlowe, ale nawet one nie potrafiły poprawić sytuacji. Droga Korbo — danie do poprawki! Druga pasta, czyli makaron strozapretti z ośmiornicą i orzechami w sosie serowo-śmietanowym oceniam na plus. Smak może(...)tapenadę z oliwek i suszonych pomidorów. Krewetki w tempurze z 3 sosami: mango, limonkowym i kabayaki. Carpaccio z marynowanego antrykotu z roszponką, serem kozim i czosnkiem niedźwiedzim. Smardze faszerowane musem z kurczaka podawane na pureé selerowo-pietruszkowym. Boczniaki podawane na pureé selerowo-pietruszkowym. Tagliatelle al nero di seppia z krewetkami, pak choi i pomidorkami koktajlowymi. Makaron strozapretti z carpaccio

Food Square
Sałatka z bulgur i serem mozzarella. Bulgur salad & Mozzarella 136

sporządzana z drobnoziarnistej bulgur, przecieru pomidorowego lub świeżych pomidorów, świeżych ogórków, papryki lub pasty z pieczonej z papryki, cebuli i świeżych ziół. Sałatka z serem mozzarella, kaszą bulgur i czarnymi oliwkami. Składniki: ¼ sałaty lodowej pokrojonej w cienkie paski ½ szklanki suchej drobnej kaszy bulgur, opakowanie – ser mozzarella, czarne oliwki, pomidorki koktajlowe przekrojone na pół 1 łyżeczka masła, 1 łyżeczka oliwy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bruschetta z pomidorami i bazylią. 152

bułeczki pełnoziarniste 2 łyżki oliwy z oliwek 300g pomidorków koktajlowych 3 ząbki czosnku 5 łyżek posiekanej świeżej bazylii sól i pieprz do smaku Wykonanie: Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, góra- dół. Bułeczki kroimy na pół i polewamy oliwą, wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Do miseczki dodajemy pokrojone na dość małą kostkę pomidory, przeciśnięty czosnek przez praskę i posiekaną bazylię. Mieszamy

Apetyt na Zielone
Omlet z serem kozim i pomidorami 144

sera koziego PRESIDENT; 3 sztuki pomidorków koktajlowych (60 g); czosnek niedźwiedzi; papryka chili; świeży tymianek. Zaczynamy.           Na samym początku ubijam jajka na puszystą masę wraz z jogurtem oraz przyprawami. Rozgrzewam patelnię z łyżeczką oliwy i wylewam masę, a następnie układam pokrojony ser kozi w paseczki oraz połówki pomidorów. Całość smażę na małym ogniu pod przykryciem

Życie na widelcu
Nadziewana mozzarella 150

kulka mozzarelli Galbani 1 plaster cukinii 3 pomidorki koktajlowe Kilka listków świeżej bazylii 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka orzeszków piniowych Ewentualnie sól i pieprz Sposób przygotowania: Wydrążamy środek mozzarelli tworząc z niej „miseczkę”. Na łyżce oliwy podsmażamy lekko osoloną cukinię pokrojoną w kostkę, a gdy zmięknie dodajemy kawałki pomidora i posiekaną bazylię. Jeśli lubimy ostrzejsze smaki- możemy dodać

Kuchnia w czekoladzie
Sałatka z makaronem, fetą i kabanosami 212

prostokąt twardej fety mały ogórek szklarniowy kilkanaście pomidorków koktajlowych lub śliwkowych mini, mogą być w 2 kolorach (czerwone i żółte) pół puszki kukurydzy 2 łyżki posiekanego szczypiorku kilkanaście dowolnych oliwek bezpestkowych 1 łyżeczka płynnego miodu 4 łyżki octu jabłkowego lub winnego 3 łyżki oleju (użyłam z czosnkiem bazylią i suszonymi pomidorami) pieprz i sól zioła do sałatek ok. 1 łyżeczki

Czerwień i błękit
Pierogi mięsne z pomidorami 165

zamiast tego polać danie lekko przesmażonymi pomidorkami koktajlowymi na klarowanym maśle, z cebulką lub bez. Składniki: Ciasto: 3,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka ciepłej wody 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki ostrej papryki Farsz: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów krojonych - zamiennie możecie użyć kilka pieczarek Przyprawy: bazylia, oregano, lubczyk

Zasmakuj Kuchni
Koktajl z ośmiornicy - caldo de polvo 235

przecier pomidorowy. Następne w kolejności są papryka, pomidor i mleko kokosowe. Kilka minut i dodajemy zmiksowane orzeszki i krewetki. Na samym końcu dodawać będziemy kolendrę. Wszystko pod przykrywką i małym/średnim ogniu. Po dodaniu wszystkich składników dusimy jeszcze z 10 minut. Jemy na ciepło! Aby składniki się "przegryzły" pozwólmy koktajlowi ostygnąć. Po ponownym odgrzaniu będzie o wiele smaczniejsze

Smaki Brazylii
Pomidorki koktajlowe do słoików (2 sposoby) 191

wrzucałam do wysokości szyjki słoika różne odmiany pomidorków koktajlowych, gdzieś pośrodku wkładając jeszcze imbir, liść laurowy i bazylię. W dwóch szklankach rozpuściłam w wodzie sól i cukier i wlałam roztwory do słoików. W innym naczyniu wymieszałam wodę(resztę wody) i ocet do zalewy octowej i wlałam do słoika przeznaczonego na pomidory marynowane w occie. Drugi słoik napełniłam wodą do wysokości

Weekendy w domu i ogrodzie
Obiadowa sałatka z brokułów i papryki 404

Kolorowy i pyszny dodatek do obiadu. Składniki (na 2 -4 porcje): - 1 brokuł (świeży lub mrożony) - papryka czerwona - pomidorki koktajlowe - jogurt naturalny - nasiona słonecznika - sól, pieprz

Kuchnia Ellie
Twaróg na śniadanie 163

Twarożek, bogaty w witaminy, białko, błonnik i zdrowe tłuszcze, idealnie nadaje się na I lub II śniadanie, które możemy zapakować do pojemniczka i zabrać ze sobą

Kuchenny Skrawek Nieba
Aromatyczna ryba na ostro - czarniak 203

Składniki:filet z czarniaka ok. 500 g,2 pomidory bez skóry i gniazd nasiennych,1 papryka,2 papryczki chili,sok i skórka z 1 limonki,½ cebuli,ząbek czosnku,po 1 łyżce posiekanej natki pietruszki i tymianku,1 łyżeczka brązowego cukru,oliwa,sól i pieprz do smaku,cząstki limonki i pomidorki koktajlowe do dekoracji.Przygotowanie:Warzywa posiekać w drobną kostkę, wymieszać, dodać

SzczyptaSmaQ
Foccacia (pizza, placek drożdżowy) z kabanosem i pomidorami 197

Składniki:mąka bezglutenowa uniwersalna (np. Koncentrat Mix ciasta bezglutenowego Glutenex) 500 g drożdze instant dr Oetker 1 torebka  cukier (najlepiej brązowy) 1 łyżka sól 1

głodny alergik
Gołąbki z ziemniakami, dynią i boczkiem, z dodatkiem pikantnych pomidorów 127

ziemniaczano-dyniowe gołąbki z pikantnymi pomidorami. Składniki: kapusta 1 kg ziemniaków ugotowanych (najlepiej dzień wcześniej) 0,5 kg surowych ziemniaków 150-200 g wędzonego boczku 10-15 cm środkowej części pora 1 szklanka obranej i pokrojonej w niewielką kostkę dyni sól do smaku dodatkowo: 1 ostra papryczka 2-3 dymki ze szczypiorem garść pomidorków koktajlowych 2-3 łyżki oleju(...)zimnej wodzie. Osuszoną siekamy drobno. Na patelni rozgrzewamy olej, na gorący wrzucamy papryczkę wraz z połówkami pomidorków i posiekany drobno szczypiorek wraz z dymką. Krótko zasmażamy na większym ogniu. Pomidory powinny tylko lekko się podsmażyć, a nie rozpaść. Układamy je na gołąbkach. Gołąbki w naszym domu zawsze witane są z wielki apetytem. Staram się robić

Codzienna kuchnia niecodzienna