oleju główka kapusty włoskiej, ugotowana w całości Zalewa do pieczenia: 500 ml wody 2 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu czarnego 1/2 łyżeczki soli Dodatkowo: koncentrat pomidorowy 1 łyżka mąki Przygotowanie: Kaszę gotujemy około minut, tak żeby była al dente, "dojdzie" w piekarniku. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oleju. Mięso mieszamy z wystudzoną kaszą(...)momencie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni C. Gdy już wyjmiemy gołąbki z piekarnika możemy na bazie zalewy przygotować sos. Odlewamy 4 chochelki płynu do garnka, dodajemy kilka łyżek koncentratu pomidorowego i gotujemy. Łyżkę mąki mieszamy z odrobiną zimnej wody i zagęszczamy nią sos. Gotujemy kilka minut mieszając. Gołąbki podajemy polane sosem. Smacznego
Smakowity Blog Kulinarnyostrej papryki 2 główki czosnku 25 dkg cukru 4 ziarna angielskie 1/ 2 szklanki octu spirytusowego 3/4 szklanki oleju 1 opakowanie przecieru pomidorowego z Lidla ( w kartoniku ) 1 łyżka grubo mielonego pieprzu sól do smaku Papryki myjemy, osuszamy wycinamy gniazda nasienne, kroimy drobno, obieramy czosnek. Papryki z czosnkiem blendujemy. Przekładamy(...)garnka dodajemy cukier, ziele angielski, ocet i olej zagotowujemy dodajemy przecier pomidorowy, pieprz i miksujemy wszystko na gładko. Zagotowujemy i gotujemy około 30 minut. Przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy, odwracamy słoiki i gotowe. Smacznego ! Pasta paprykowa przepis prosty a pasta ostra
Kuchnia na wzgórzupuszki lub moczona przez noc i gotowana wg przepisu - pamiętajcie, aby posolić fasolę na krótko przed ugotowaniem, a nie na samym początku, bo będzie twarda! ) 1 łyżka przecieru pomidorowego 3 łyżki płatków drożdżowych (do kupienia w eko sklepach) 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego 1 łyżka musztardy mąka do zagęszczenia Przyprawy: papryka wędzona, czosnek granulowany, pieprz, sól, słodka papryka, pieprz cayenne(...)zrumienić. Ostudzić. Do większej miski przesypać fasolę i zmiażdżyć ją (można zrobić to za pomocą blendera lub widelca, najważniejsze, aby czuć bylo teksturę i nie zrobić puree). Dodać przecier pomidorowy i płatki drożdżowe, przyprawy oraz siemię lniane. Wszystko dokładnie wymieszać z ostudzonymi warzywami oraz musztardą. Jeżeli jest tka potrzeba, dodać 1-2 łyżki mąki dla zwiększenia gęstości. Z masy ulepić
VegUlkaświeżych drożdży 1 szklanka wody szczypta soli i cukru łyżka oleju rzepakowego Dodatki (wg własnego upodobania) : 150g sera czerwona papryka 200g pieczarek cebula świeża bazylia Sos pomidorowy: 2 świeże pomidory (ewentualnie dobrej jakości passata) przyprawy: bazylia, oregano, tymianek, sól morska i pieprz kolorowy, szczypta cukru 2 ząbki czosnku 1 cebula szalotka Przygotowanie: 1. Szalotkę kroimy w drobną kostkę(...)podgrzewamy na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku oraz pokrojone w kostkę pomidory. Przyprawiamy do smaku ziołami i przyprawami. Odstawiamy do ostygnięcia. Sos pomidorowy zwykle przygotowuję dzień wcześniej, aby smaki przegryzły się. 2. Robimy rozczyn drożdżowy. Podgrzewamy szklankę wody z dodatkiem cukru (woda nie może być gorąca i zimna, inaczej drożdże nie będą działać). Dodajemy drożdże
VegUlkapióra 1 łyżka mąki pszennej 100 ml ulubionego czerwonego wina wytrawnego 400 ml wody 230 g pieczarek, oczyszczonych i pokrojonych w ćwiartki 2 łyżki musztardy sarepskiej 1 łyżka koncentratu pomidorowego 150 ml śmietanki 30% sól morska i świeżo mielony pieprz szczypta cukru Przygotowanie Gulaszu z dzika: Marynowanie: Mięso z dzika opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym. Włożyć do miski, doprawić solą(...)odparuje połowa wina, wlać 400 ml wody. Zagotować, przykryć, zmniejszyć ogień i dusić przez 2 godziny , mieszając od czasu do czasu. Po dwóch godzinach dodać pieczarki, musztardę, koncentrat pomidorowy i śmietankę. Przyprawić solą i sporą ilością świeżo mielonego pieprzu. Gotować jeszcze przez 10 minut . Spróbować i w razie potrzeby ponownie przyprawić solą, pieprzem oraz szczyptą cukru. Podawać z kaszą pęczak
Moja DelicjaSkładniki: 50 dag mięsa mielonego 50 dag dyni obranej i pokrojonej w kostkę 2 cebule 3 pomidory 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 garście świeżego szpinaku szklanka bulionu 2 łyżki masła sól, pieprz słodka papryka płaska łyżka oregano tłuszcz do smażenia 50 dag makaronu Sposób przygotowania: Dynię przez ok. 10 minut podsmażamy na maśle. Cebulę kroimy w kostkę, rumienimy(...)skórki i kroimy w kostkę. Dokładamy do mięsa. Dusimy pod przykryciem ok. 5 min. Do garnka przekładamy mięso z pomidorami, dynię i szpinak. Zalewamy szklanką bulionu. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. słodką papryką i oregano. Całość gotujemy na małym ogniu jeszcze ok. 5 minut. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Polewamy gorącym sosem. Ilość porcji
Pobite gary Barbarysię zarumieni, przekładamy na drugą stronę i postępujemy tak samo. Tuż przed podaniem na placku rozpuszczamy łyżkę masła. Postępujemy tak samo z resztą składników. Podajemy z ulubionymi sosami, np. pomidorowym lub czosnkowym. Świetnie smakuje również z tzatziki. Smacznego, Klaudia
Mango PapajaSkładniki : naleśniki 1,5 szklanki mleka 1 szklanka wody mineralnej 2 szklanki mąki tortowej sól 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko płatki pomidorowe ze szczypiorkiem olej do smażenia farsz: 300 g mięsa mielonego wieprzowego 250 g pieczarek 1 łyżka masła 3 łyżki sosu Madziarów 1 mała puszka kukurydzy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkirównocześnie bardzo łatwo rozpaść. Przygotowaną kruszonką posypać pomidory. Piec ok. 45 minut, aż pomidory zmiękną a skorupka stanie się rumiana i chrupiąca. Smacznego! Przepis dodaję do mojej akcji pomidorowej
Pełny talerzwody zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Odcedzić, dodać do sosu. Dobrze wymieszać, dopóki cały sos nie pokryje makaronu. Przed podaniem posypać parmezanem. Smacznego! Przepis dodaję do mojej akcji pomidorowej
Pełny talerzPodstawą jest mięso, warzywa i ziemniaki, jednak za równo rodzaje warzyw jak i mięsa, oraz samo przyprawienie pozostawiamy waszej kreatywności. Warto eksperymentować. My czasami dodajemy jeszcze keczup, albo przecier pomidorowy, czasami dodajemy śmietanę, itp. Kombinacji jest na prawdę wiele. Przygotowanie: Mięso kroimy w małe kawałki, przyprawiamy i podsmażamy na patelni. Jeżeli mamy dużą patelnię to dodajemy do mięsa warzywa, jeżeli(...)dość długo piekły. Jeżeli używamy mrożonek to warto odparować z nich trochę wody. Podsmażone warzywa mieszamy z mięsem i doprawiamy. Jak już pisaliśmy, można w tym miejscu dodać przecieru pomidorowego, troszkę musztardy, czy śmietany, jak kto lubi. Nie żałujemy również ziół. Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Duże naczynie, lub brytfannę smarujemy margaryną i na dnie układamy warstwę ziemniaków
KasiaiKrzysiu.plkilku lat przygotowuję pewne dania obiadowe z dodatkiem ajwaru (czyli pasty z pieczonej papryki i bakłażana) kupowanego w sklepie. Jako, że staram się unikać żywności przetworzonej oraz zachęcona zeszłorocznymi pomidorowymi przetworami, jakie wcinaliśmy przez cały rok (wpisy wkrótce na blogu), postanowiłam w tym roku w sezonie na paprykę i bakłażana zrobić własny Domowy Ajwar. Z poniższego przepisu otrzymamy ostrą
Moja Delicjakolei cebulę, paprykę, krewetkę i ananasa. Kończymy na cebuli. Grillujemy z każdej strony po 10 minut (gotowane krewetki grillujemy krócej). Podobne przepisy Szaszłyki z wołowiny Przegrzebki z pomidorową salsą Ośmiorniczki baby w czerwonym winie Małże zapiekane .yuzo_related_post img{width:170px !important; height:170px !important;} .yuzo_related_post .relatedthumb{line-height:16px;background: !important;color:!important;} .yuzo
Pociąg Do KuchniWłosi. Podczas ostatnich wakacji zjadłam nieprzyzwoicie dużo pizzy, na której główne dodatki położono już po upieczeniu. Taka wersja jest dla mnie idealna - na tradycyjnym spodzie z sosem pomidorowym i mozarellą znalazło się coś w rodzaju sałatki. Chrupiąca, trochę ostra w smaku rukola, świeże słodkie pomidorki i cieniutkie plastry parmezanu ułożone na pysznym cieście dawały
Kulinarne Inspiracje