pomidorowa - 2000 przepisów (strona:43/134)

Domowy keczup w trzech wersjach 204

pomidorową papkę, warto włożyć trochę wysiłku, aby wytworzyć ją domowymi sposobami. Zapewniam Was, że domowy keczup jest o niebo lepszy od tego kupnego. Biorąc pod uwagę, że sezon pomidorowy mamy w pełni możecie wyprodukować naprawdę spory zapas, który starczy Wam do następnego lata i będzie podstawą najróżniejszych sosów, past i smarowideł. Do dzieła! Więcej

Okolice Palnika
Cannelloni z mięsem mielonym 250

pieczarek1 mała cebula3-4 ząbki czosnku1 łyżka bazyli suszonejpieprz, sól,150-200 gr serka philadelfia2-3 łyżki oliwy z oliwek 12 tub makaronu cannelloni * kostka parmezanuSkładniki na sos pomidorowy znajdziecie tutaj Wykonanie:Pieczarki kroimy w cienkie plastry, szatkujemy cebulę.  Na rozgrzanym oleju smażymy pieczarki i cebulkę- około 5 min.W międzyczasie zaczynamy robić sos pomidorowy- przepis na najlepszy(...)pomidorowy znajdziecie tutaj Gdy cebulka i pieczarki są już podsmażone dodajemy mięso mielone - smażymy doprawiając solą, pieprzem i bazylią - tak długo aż mięso przestanie być różowe.Gdy mięso jest gotowe przekładamy do miski. Dodajemy serek i mieszamy do całkowitego wchłonięcia philadelfi.Teraz będzie trochę zabawy :)Nasze tuby faszerujemy mięsem. Trochę naszego sosu wylewamy do naczynia żaroodpornego. Na to układamy nasze tuby.Polewamy

Smaki Edyty
Z dalekich wypraw #2 "Po prostu weź dużo dobrego sera i jakieś ciasto" 267

smażeniaZaczęłam od smażenia papryki przez dłuższą chwilę. Dorzuciłam marchewkę, groszek, kukurydzę, doprawiłam przyprawami.  Zalałam bulionem i dusiłam pod przykryciem do miękkości warzyw. Całość zaprawiłam koncentratem pomidorowym i smażyłam chwilkę. Farsz wyłożyłam na upieczone chaczapuri.  A teraz leżę i kwiczę, bo takie dobre było

bastalena
Żeberka w sosie barbecue (instruktarz krok po kroku) 282

łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka chilli 2 łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżeczki brązowego cukru Sos BBQ: 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 5 łyżek przecieru pomidorowego 1 łyżka keczupu 2 łyżki octu winnego 1 łyżka sosu worcestershire 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 2 łyżki trzcinowego cukru 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy(...)drobną kostkę i podsmażamy w garnku na rozgrzanej oliwie. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy posiekany drobno czosnek. Smażymy jeszcze około 1-2 minuty, cały czas mieszając. Dodajemy ocet, przecier pomidorowy i koncentrat. Gotujemy, co jakiś czas mieszając przez około 3 minuty.   Następnie dorzucamy pozostałe składniki sosu i gotujemy na najmniejszym ogniu przez około 20 minut, co jakiś czas mieszamy

Mania Gotowania
Zupa z pieczonych pomidorów 200

Taaadaaammmm! Sezon na pomidory rozpoczęty! Niebawem zabiorę się za przetwory pomidorowe: ketchupy, koncentraty, sosy... Z racji tego, że pojawiły się moje ulubione pomidory malinowe postanowiłam je...upiec i zrobić zupkę! Składniki: 1 kg pomidorów malinowych 4 ząbki czosnku 1 łyżka cukru 1/2 łyżki soli pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek 1 l bulionu  kolendra grzanki z serem Pomidory

Olikowa kuchnia
Roladki z polędwicy wieprzowej i sezonowych warzyw 234

pustych kalorii. Kilka propozycji tego typu obiadów pojawiło się już na blogu. np. minizapiekanki z rybą i warzywami, zimowa sola sauté, nietypowe klopsiki w delikatnym sosie pomidorowym, delikatna zupa porowa z kukurydzą i kurczakiem, proste i szybkie, wegetariańskie leczo, zupa pomidorowo-imbirowa z zieloną soczewicą. Przyzwyczajam się do tego, by piec, zamiast smażyć(...)osób) Potrzebujemy: 1 sporą polędwicę wieprzową (moja ważyła ok. 0,5 kg) 1 cukinię 1/2 żółtej papryki 1/2 czerwonej papryki 1 puszkę pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego 100 g brązowego, naturalnego ryżu przyprawy: sól morską, świeżo mielony czarny pieprz, tymianek, 0,5 łyżeczki cukru 2 łyżki (+ odrobinę do natłuszczenia naczynia) oliwy (użyłam czosnkowej) Polędwicę oczyszczamy z błon i tłuszczu

Ratunku obiad
PIZZA NA MĄCE ORKISZOWEJ - NAJLEPSZA 177

paczki suchych drożdży - 4 łyżki oliwy z oliwek - 2 płaskie łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej- 0,5l ciepłej wody ( nie gorącej)Dodatkowo:-suszone lub świeże oregano, sos pomidorowy i dowolne dodatki, np: pieczarki, szynki, salami, sery , oliwki, papryki, cebulę, itp.Drożdże rozpuścić w 1 szklance ciepłej wody i odstawić aż się spienią. Zaczyn przelać do misy malaksera, dodać oliwę , sól(...)uzyskania kuli. Ciasto przekładamy do wysmarowanej oliwą miski i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok.1h aż podwoi objętość. W tym czasie możemy sobie przygotować pyszny szybki sos pomidorowy do posmarowania blatów pizzy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4-6 części i z każdej formujemy płaski okrągły placek ( można lekko podsypać mąką , wówczas łatwiej się wałkuje) . Wałkuję od razu na papierze

Smaczne Zdrowe
ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z WARZYWAMI 248

mamy gwarancję iż nam się nie porobią grudki, co jest częste gdy dajemy tylko mleko. Doprawić do smaku solą oraz odrobiną pieprzu. Można dodać także szczyptę gałki muszkatołowej. Sos pomidorowy:- 1 puszka krojonych pomidorów- 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej (maizena)- 1 mniejsza cebula- 1 ząbek czosnku- sól i pieprz do smaku- ketchup pikantny do smaku- ok.250ml wody- 1 łyżeczka oleju kokosowego(...)pieczarki i podsmażyć. Następnie dorzucić cukinię oraz kawałki szparag. Smażyć całość ok.10-15 minut. Odstawić. Makaron ugotować w osolonej wodzie, al'dente.Do naczynia żaroodpornego wykładamy odcedzony makaron, polewamy go sosem pomidorowym i mieszamy. Wykładamy warzywa, lekko mieszamy (można dodać także trochę startego sera- ok.2 łyżek). Całość polewamy ciepłym sosem beszamelowym (jest wówczas rzadszy) i posypujemy wierzch startym serem. Ilość dowolna

Smaczne Zdrowe
Zapiekanka z makaronu Paccheri jak lasagne 165

wieprzowo-wołowego  100 g boczku wędzonego pokrojonego w kostkę 1 marchewka ½ łodygi selera naciowego ½ cebuli ½ szklanki czerwonego wina- u mnie Celebro semi dry red Sól 2 łyżki koncentratu pomidorowego. 2 słoiczki przecieru pomidorowego ( ja robię sama (click), można też kupić w puszkach. 2 łyżki oliwy Skladniki na sos beszamelowy 60 gr masła, 80 gr mąki,  3/4 lt mleka(...)tłuszczyk, dodać mięso mielone i mieszać tak, aby surowe mięso zmieniło kolor na lekko ugotowany.  Gdy mięso stanie się “sypkie” dodać wino i pozwolić mu wyparować. Dodać przecier pomidorowy, trochę wody , koncentrat i gotować na malutkim gazie ok 2 h. W razie potrzeby uzupelniać płyn, aby się nie przypaliło. Na koniec dodać sól. Beszamel: 60 gr masła

Mia Cucina Sofieta
Papryki faszerowane mięsem i Fetą 169

Wrzucić listek laurowy i kawałek gałązki rozmarynu. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i dusić ok.30 minut od zagotowania. Wyjąć ostrożnie papryki. Wyłowić listek laurowy i rozmaryn. Wywar zaprawić koncentratem pomidorowym . Mąkę rozrobić z zimną wodą i wlać do sosu .Wymieszać by nie było grudek .Doprawić do smaku odrobiną miodu. Zagotować. Podawać tak jak kto lubi - z pieczywem , plackami

Buniabaje w kuchni
Zupa z charakterem czyli rybna z chili 150

uprzednio spażone i obrane ze skórki), pokrojoną w kostkę i oczyszczoną z nasion papryczkę chili, i kawałki pozostałego rybnego mięska. Gotować razem około 10 minut, w międzyczasie doprawiając przecierem pomidorowym, solą, pieprzem i papryką w proszku.Gotową zupę posypać posiekaną natką pietruszki

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Pizza a’la kebab + recenzja kamienia do pizzy Bakero 309

mąki pszennej Opakowanie suszonych drożdży instant – 7g 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru Ok. 300 ml letniej wody (jeden kubek) 1 łyżka oleju Sos - zamiast pomidorowego możecie użyć śmietanowego (klik): Puszka pomidorów w puszce 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 ząbek czosnku Łyżka oleju Sól, Pieprz Po ½ łyżeczki bazylii i oregano Szczypta cukru Dodatki: 1 nieduża pierś z kurczaka(...)minut. Rozwałkować je na tyle spodów ile nam potrzeba, a następnie ułożyć na papierze do pieczenia i tacce. Sos: czosnek posiekać. Podsmażyć na łyżce oleju. Dodać pomidory i koncentrat pomidorowy. Doprawić solą, pieprzem, cukrem i ziołami włoskimi. Dusić chwilę do zredukowania konsystencji. Sosem posmarować spody. Pierś z kurczaka podsmażyć. Na spodzie pizzy ułożyć pokrojoną lub startą mozzarellę. Na to kłaść

Fabryka pomysłów
Roladki schabowe- prosto, szybko i smacznie ;) 171

Stąd też, od razu danie z makaronem bo chciałam koniecznie spróbować chociaż jednego rodzaju ;) Wracając do przepisu, roladki są nadziewane pieczarkami, papryką i serem. Zatopione w moim ulubionym sosie pomidorowym, który już nie raz gościł  na blogu.  Smacznego!!! :) PS. Zapraszam jutro(...)ciasto, które już chłodzi się w lodówce oraz już niedługo na kolejne makaronowe szaleństwo!:) Składniki: 6 kotletów schabowych papryka czerwona 5 pieczarek 100g sera żółtego pół cebuli przecier pomidorowy 5 pomidorów ( lub puszka pomidorów bez skórki) bazylia oregano zioła prowansalskie papryka słodka i ostra sól, pieprz 2 ząbki czosnku masło do smażenia olej do smażenia  Wykonanie:Kotlety rozbijamy dosyć

Czerwona Porzeczka
Bigos 131

kapusty kiszonej 1 kg kapusty białej 200 g boczku 1 kg wieprzowego mięsa 200 g kiełbasy 200 g suszonych grzybów 2 marchewki 3 cebule 4 łyżki koncentratu pomidorowego Sól, czarny pieprz Ziele angielskie, liście laurowe Kilka łyżek oliwy Majeranek, kminek Sposób przygotowania: Kapustę kiszoną kroimy i wkładamy do dużego garnka. Następnie białą kapustę szatkujemy i dorzucamy do kiszonej.Zalewamy wrzątkiem, dodajemy(...)małym ogniu przez ok. 20-30 minut. Jeżeli będzie za dużo wody, możemy część odlać. Po tym czasie bigos doprawiamy majerankiem, kminkiem, solą oraz pieprzem. Dodajemy również przecier pomidorowy i całość gotujemy jeszcze na małym ogniu przez chwilę

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Śledzie z pomidorami i pieczarkami 186

spróbujcie… Śledzie z pomidorami i pieczarkami – składniki ok. 0,5 kg śledzi a’la matias (najlepiej matias) 3 średnie cebule 350 g pieczarek słoiczek przecieru pomidorowego olej cukier sól pieprz słodka papryka 1 łyżka octu Śledzie z pomidorami i pieczarkami – przepis Śledzie wstawiamy na 2-3 godziny do zimnej wody, aby nie były tak słone. Wodę(...)pół piórka, pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Na rozgrzanej patelni, na odrobinie oleju podsmażamy cebulę i pieczarki. Jak cebula będzie miękka i odparuje woda z pieczarek dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką papryką, octem i cukrem. Przygotowany farsz cebulowo- pieczarkowy odstawiamy do ostygnięcia. Odsączone z wody śledzie kroimy w mniejsze kawałki i mieszamy z farszem

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!

Proponowane wyszukiwania