pomidorowa - 2000 przepisów (strona:42/134)

Domowa pasta z pieczonej papryki i bakłażanów 236

Następnie zmiksuj na gładki sos. Przełóż do garnka i gotuj ok. 20 min, aż pomidory nieco zgęstnieją.* Cebulę, czosnek i chilli posiekaj i podduś na oliwie. Przełóż do sosu pomidorowego, dodaj posiekane papryki i bakłażana. Dopraw octem, cukrem i solą do smaku i gotuj ok. 30-40 min., aż pasta przegryzie się i zgęstnieje.  Gotową pastę przełóż do wysterylizowanych(...)całkowitego ostygnięcia. Alternatywnie, pasteryzuj pastę przez 10 min. w garnku z gotującą się wodą lub piekarniku nagrzanym do 120 stopni C. * Zamiast świeżych pomidorów możesz wykorzystać domową passatę pomidorową, lub taką ze sklepu, ok. 600-800 ml. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami

Chilli Czosnek i Oliwa
Cannelloni w dwóch smakach 222

mogłem się zdecydować, na jaki farsz do cannelloni mam ochotę. Znalazłem rozwiązanie iście salomonowe - zrobiłem oba farsze i powstało dzisiejsze danie - cannelloni w dwóch smakach z mięsnym farszem pomidorowym i farszem szpinakowym. Trochę trzeba się nad nim napracować, ale danie warte jest polecenia. Do przygotowania dania użyłem: 200 gram mielonego mięsa wołowego, 250 gram mozzarelli, 2 puszek pomidorów(...)Rurki makaronu nadziewałem farszem mięsnym i szpinakiem z mozzarellą (po 5 sztuk każdego rodzaju), a następnie ułożyłem na przemian w posmarowanym oliwą szklanym naczyniu żaroodpornym. Na wierzch wylałem sos pomidorowy, a następnie 150 gram pokrojonej w cienkie plastry mozzarelli. Posypałem około 20 kaparami i umieściłem w nagrzanym do 170 stopni piekarniku z włączonym termoobiegiem na 20 minut. Po wyjęciu dania

Wyprawy kulinarne
Leczo (porcja ok. 410 kcal) 220

papryki miałam mrożone pokrojone w większą kostkę)1/4 papryki zielonej1/4 papryki żółtej (żółta i zielona razem do 100 g)100 g cukinii zielonej250 g (pół kartonika) soku zagęszczanego pomidorowego (dałam: Tomatera Primo Gusto)1/2 łyżeczki cukrukawałek (60 g) kiełbasy podwawelskiej (ok. 7 cm)  sól, pieprz, oregano, bazylia, chili (ok. 1/2 łyżeczki, zależy jak ostro lubicie) lub ostra paprykaew(...)cebulkę, dodać pokrojone w kostkę papryki (ja używałam mrożonych więc puściły wodę), cukinię (również pokrojoną w kostkę). W tym miejscu ewentualnie można dolać pół szklanki bulionu.3. Zalewamy wszystko sokiem pomidorowym. Dodajemy przyprawy, cukier. Gotujemy aż wszystkie składniki będą miękkie. 4. Dodajemy upieczone kawałki kiełbasy. Gotujemy na minimalnym ogniu, mieszając. Kalorie (porcja - zdjęcie):Kalorie: ok. 410 kcal (wersja bez kiełbasy

Malowane smakiem
GOŁĄBKI Z MŁODEJ / WŁOSKIEJ KAPUSTY 187

sobie innego sposobu przyrządzania.   Składniki: - 1,5 kg mielonego mięsa ( np.karkówka, łopatka, szynka) - 2 paczki ryżu ( u mnie Basmati) - 2 duże cebule - 0,5-1 l soku pomidorowego - główka młodej lub włoskiej kapusty ( najlepiej duże, niezbyt zwarte) - 1-2 łyżki masła - 1-2 łyżki smalcu lub oleju kokosowego bezwonnego - 1 szkl. bulionu - skrobia kukurydziana ( maizena) - sól, pieprz, ketchup(...)zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować ok.45 minut. Po tym czasie wyłączyć i odstawić na kilka minut ( nie otwierać ! ). Po odpowietrzeniu można otworzyć ( po kilku minutach) Przygotowanie pysznego, gęstego sosu pomidorowego: Do drugiej części upróżonej cebulki dodać sok pomidorowy i doprowadzić do wrzenia, doprawić solą, pieprzem i ketchupem. Zagęścić skrobią kukurydzianą, wedle uznania. My lubimy dość gęsty sos- skrobia Maizena super

Smaczne Zdrowe
Wypasiona pizza z boczkiem i kaparami 211

czerwonej papryki, 80g żółtego sera, ketchup, 1 łyżeczka przecieru pomidorowego, 4 suszone pomidory, ząbek czosnku, 1/2 łyżeczki bazylii, 1/2 łyżeczki oregano.     Ciasto posmarować cienko przecierem pomidorowym. Boczek pokroić w plasterki i usmażyć na suchej patelni. Ułożyć na pizzy. Pomidora umyć i pokroić w plasterki, paprykę oczyścić, pokroić w paseczki, czosnek drobno posiekać. Wszystko rozłożyć

Z miłości do słodkości
Pizza makaronowa z parówkami 205

zgęstnieje. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dokładnie wymieszać z makaronem i wyłożyć na natłuszczoną i wysypaną cienko kaszą manną tortownicę o śr. 23cm. Wierzch posmarować koncentratem pomidorowym i oprószyć oregano. Parówki obrać z osłonek, pokroić w plasterki, podsmażyć na oleju. Wyłożyć na wierzch pizzy. Posypać startym serem oraz przyprawą do pizzy. Piec

Z miłości do słodkości
Spaghetti z klopsikami 229

klopsiki. Obsmażyć na odrobinie oleju ze wszystkich stron. Dodać drobno posiekaną cebulkę, zeszklić. Marchewki oczyścić, przepuścić przez sokowirówkę, sok dodać do sosu wraz z pomidorami z puszki i koncentratem pomidorowym. Doprawić do smaku solą, pieprzem i suszoną bazylią. Dusić na małym ogniu ok. 10min. Makaron wymieszać z sosem, udekorować selerem i bazylią. Smacznego:) Przepis dodaję do akcji

Z miłości do słodkości
Cannelloni z mięsem mielonym 288

pieczarek1 mała cebula3-4 ząbki czosnku1 łyżka bazyli suszonejpieprz, sól,150-200 gr serka philadelfia2-3 łyżki oliwy z oliwek 12 tub makaronu cannelloni * kostka parmezanuSkładniki na sos pomidorowy znajdziecie tutaj Wykonanie:Pieczarki kroimy w cienkie plastry, szatkujemy cebulę.  Na rozgrzanym oleju smażymy pieczarki i cebulkę- około 5 min.W międzyczasie zaczynamy robić sos pomidorowy- przepis na najlepszy(...)pomidorowy znajdziecie tutaj Gdy cebulka i pieczarki są już podsmażone dodajemy mięso mielone - smażymy doprawiając solą, pieprzem i bazylią - tak długo aż mięso przestanie być różowe.Gdy mięso jest gotowe przekładamy do miski. Dodajemy serek i mieszamy do całkowitego wchłonięcia philadelfi.Teraz będzie trochę zabawy :)Nasze tuby faszerujemy mięsem. Trochę naszego sosu wylewamy do naczynia żaroodpornego. Na to układamy nasze tuby.Polewamy

Smaki Edyty
Z dalekich wypraw #2 "Po prostu weź dużo dobrego sera i jakieś ciasto" 294

smażeniaZaczęłam od smażenia papryki przez dłuższą chwilę. Dorzuciłam marchewkę, groszek, kukurydzę, doprawiłam przyprawami.  Zalałam bulionem i dusiłam pod przykryciem do miękkości warzyw. Całość zaprawiłam koncentratem pomidorowym i smażyłam chwilkę. Farsz wyłożyłam na upieczone chaczapuri.  A teraz leżę i kwiczę, bo takie dobre było

bastalena
Żeberka w sosie barbecue (instruktarz krok po kroku) 313

łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka chilli 2 łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżeczki brązowego cukru Sos BBQ: 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 5 łyżek przecieru pomidorowego 1 łyżka keczupu 2 łyżki octu winnego 1 łyżka sosu worcestershire 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 2 łyżki trzcinowego cukru 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy(...)drobną kostkę i podsmażamy w garnku na rozgrzanej oliwie. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy posiekany drobno czosnek. Smażymy jeszcze około 1-2 minuty, cały czas mieszając. Dodajemy ocet, przecier pomidorowy i koncentrat. Gotujemy, co jakiś czas mieszając przez około 3 minuty.   Następnie dorzucamy pozostałe składniki sosu i gotujemy na najmniejszym ogniu przez około 20 minut, co jakiś czas mieszamy

Mania Gotowania
Zupa z pieczonych pomidorów 232

Taaadaaammmm! Sezon na pomidory rozpoczęty! Niebawem zabiorę się za przetwory pomidorowe: ketchupy, koncentraty, sosy... Z racji tego, że pojawiły się moje ulubione pomidory malinowe postanowiłam je...upiec i zrobić zupkę! Składniki: 1 kg pomidorów malinowych 4 ząbki czosnku 1 łyżka cukru 1/2 łyżki soli pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek 1 l bulionu  kolendra grzanki z serem Pomidory

Olikowa kuchnia
Roladki z polędwicy wieprzowej i sezonowych warzyw 265

pustych kalorii. Kilka propozycji tego typu obiadów pojawiło się już na blogu. np. minizapiekanki z rybą i warzywami, zimowa sola sauté, nietypowe klopsiki w delikatnym sosie pomidorowym, delikatna zupa porowa z kukurydzą i kurczakiem, proste i szybkie, wegetariańskie leczo, zupa pomidorowo-imbirowa z zieloną soczewicą. Przyzwyczajam się do tego, by piec, zamiast smażyć(...)osób) Potrzebujemy: 1 sporą polędwicę wieprzową (moja ważyła ok. 0,5 kg) 1 cukinię 1/2 żółtej papryki 1/2 czerwonej papryki 1 puszkę pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego 100 g brązowego, naturalnego ryżu przyprawy: sól morską, świeżo mielony czarny pieprz, tymianek, 0,5 łyżeczki cukru 2 łyżki (+ odrobinę do natłuszczenia naczynia) oliwy (użyłam czosnkowej) Polędwicę oczyszczamy z błon i tłuszczu

Ratunku obiad
PIZZA NA MĄCE ORKISZOWEJ - NAJLEPSZA 205

paczki suchych drożdży - 4 łyżki oliwy z oliwek - 2 płaskie łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej- 0,5l ciepłej wody ( nie gorącej)Dodatkowo:-suszone lub świeże oregano, sos pomidorowy i dowolne dodatki, np: pieczarki, szynki, salami, sery , oliwki, papryki, cebulę, itp.Drożdże rozpuścić w 1 szklance ciepłej wody i odstawić aż się spienią. Zaczyn przelać do misy malaksera, dodać oliwę , sól(...)uzyskania kuli. Ciasto przekładamy do wysmarowanej oliwą miski i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok.1h aż podwoi objętość. W tym czasie możemy sobie przygotować pyszny szybki sos pomidorowy do posmarowania blatów pizzy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4-6 części i z każdej formujemy płaski okrągły placek ( można lekko podsypać mąką , wówczas łatwiej się wałkuje) . Wałkuję od razu na papierze

Smaczne Zdrowe
ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z WARZYWAMI 273

mamy gwarancję iż nam się nie porobią grudki, co jest częste gdy dajemy tylko mleko. Doprawić do smaku solą oraz odrobiną pieprzu. Można dodać także szczyptę gałki muszkatołowej. Sos pomidorowy:- 1 puszka krojonych pomidorów- 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej (maizena)- 1 mniejsza cebula- 1 ząbek czosnku- sól i pieprz do smaku- ketchup pikantny do smaku- ok.250ml wody- 1 łyżeczka oleju kokosowego(...)pieczarki i podsmażyć. Następnie dorzucić cukinię oraz kawałki szparag. Smażyć całość ok.10-15 minut. Odstawić. Makaron ugotować w osolonej wodzie, al'dente.Do naczynia żaroodpornego wykładamy odcedzony makaron, polewamy go sosem pomidorowym i mieszamy. Wykładamy warzywa, lekko mieszamy (można dodać także trochę startego sera- ok.2 łyżek). Całość polewamy ciepłym sosem beszamelowym (jest wówczas rzadszy) i posypujemy wierzch startym serem. Ilość dowolna

Smaczne Zdrowe
Zapiekanka z makaronu Paccheri jak lasagne 199

wieprzowo-wołowego  100 g boczku wędzonego pokrojonego w kostkę 1 marchewka ½ łodygi selera naciowego ½ cebuli ½ szklanki czerwonego wina- u mnie Celebro semi dry red Sól 2 łyżki koncentratu pomidorowego. 2 słoiczki przecieru pomidorowego ( ja robię sama (click), można też kupić w puszkach. 2 łyżki oliwy Skladniki na sos beszamelowy 60 gr masła, 80 gr mąki,  3/4 lt mleka(...)tłuszczyk, dodać mięso mielone i mieszać tak, aby surowe mięso zmieniło kolor na lekko ugotowany.  Gdy mięso stanie się “sypkie” dodać wino i pozwolić mu wyparować. Dodać przecier pomidorowy, trochę wody , koncentrat i gotować na malutkim gazie ok 2 h. W razie potrzeby uzupelniać płyn, aby się nie przypaliło. Na koniec dodać sól. Beszamel: 60 gr masła

Mia Cucina Sofieta