pomidorowa - 2000 przepisów (strona:47/134)

"Wsiąść do pociągu byle jakiego..." - mam pociąg do pieczenia; pizzugette/pizzeryjki, czyli wariacje na temat pizzy. 172

razem przygotowałam zainspirowane "internetami" pizzugi (mariaż pizzy z maczugą), to znaczy ukryte w cieście drożdżowym, nadającym się także na tradycyjna pizzę, tradycyjne dodatki jak salami, sos pomidorowy i ser. Oczywiście miała być mozzarella, ale złe Tesco 30 kwietnia ulokowało na swoich półkach paczkę z datą 14.04, a zadumany Mąż nie zauważył, chwycił i skończyło się(...)ciasto jest bardzo wdzięczne do pracy, bez udziału wałka rozciągam je dłońmi nadając kształt pasów o szerokości około 10cm i długości około 40 Rozprowadzam na nich dowolny sos pomidorowy, dachówkowo układam salami następnie ser - najlepiej mozzarellę w plastrach, u nas wersja z goudą następnie zlepiam brzegi ciasta ze sobą, zamykając wewnątrz nadzienie Zawijać można dowolnie, u nas świderkowa maczuga

I tu będę miała takie te
Wiosenna młoda kapustka alla bigos 204

udusić do miękkości. Wystarczy na to około 15 minut. Teraz dodaję śmietanę, mieszam i dosmaczam po zagotowaniu solą i pieprzem. W innej wersji można zamiast śmietany dodać trochę pasty pomidorowej. Już po wyłączeniu kapusty dodaję całkiem sporo posiekanej pietruszki. Idealne uzupełnienie bigosiku stanowią młode ziemniaki ze świeżym koperkiem. Łatwo, zdrowo i po polsku. Mniam, mniam #młodakapusta #bigoszmlodejkapusty #obiad #itbmtt

I tu będę miała takie te
Polędwica z plamiaka pieczona w szynce szwarcwaldzkiej 257

języku angielskim znany jako „haddock”. Jest cenioną rybą w krajach anglosaskich. Charakteryzuje ją bardzo kruche i delikatne mięso. Plamiak bardzo dobrze komponuje się w sosach (np. pomidorowych, śmietanowych). Możemy go również piec, grillować i wędzić. Mięso ryby jest białe, bardzo chude i lekkostrawne. Polędwica z plamiaka pieczona w szynce szwarcwaldzkiej. Składniki: - 2 filety z plamiaka (może być

mojewypiekiinietylko
Polecane książki kulinarne: Retrowarzywa – Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz 195

kruszonką cytrynową – Phad thai z jarmużem, batatami, suszonymi pomidorami oraz makaronem ryżowym z jajkiem i pastą tamaryndową – Pierogi z jarmużem, białym serem i smażoną cebulką – Ossobuco pomidorowe ze skorzonerą i suszonymi na słońcu figami – Krem ze skorzonery i jabłek z żółtą papryką i fasolą pinto – Pasternak panierowany z sosem chrzanowo-kurkumowym z płatkami chabru

WojnaNaSmaki.pl
Młode gołąbki w śmietanowym sosie 238

płaska cukru 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej łyżka mąki do zagęszczenia sosu sól , pieprz do smaku Mięso mielone mieszamy w misce razem z ryżem ( nie ugotowanym ! ) , koncentratem pomidorowym , gałką muszkatołową , solą i pieprzem do smaku . Liście pozbawiamy grubego ogonka i zanurzamy we wrzątku na dosłownie kilka sekund , żeby się sparzyły i zmiękły . W tak przygotowane i oczywiście przestudzone

Ogrodnik w podróży
Czerwcowy zestaw, czyli najprostszy obiad świata 163

pomidorach to chyba mogę pomarzyć ;) Nie wiem co to warzywo ma w sobie, ale ani jedno ani drugie nie tknie go nawet widelcem na wysięgniku. Za to zupę pomidorową wciągają, aż im się uszy trzęsą. Ale wracając do sałaty. Ten przepis to trochę jak podawanie proporcji na zrobienie herbaty z sokiem malinowym ;) Ale może komuś się przyda.... jak mnie

bistro mama
Bardzo szybki makaron z pomidorami 389

wina...i co tu podać ? Składniki. Ja użyłam takich, a efekt zadziwił moich gości. makaron lasagnette czyli łazanki pofałdowane suszone na słońcu pomidory w oleju kilka śliwek suszonych sos pomidorowy czerwona cebula bazylia parmezan sól i oliwa z oliwek trochę czosnku Operację "szybki makaron" zacznij od zagotowania i posolenia wody. Wrzuć na gotującą wodę makaron. Masz 10 minut na przygotowanie(...)oliwy z oliwek, dodaj pokrojoną w piórka cebulę, czosnek w plasterkach. Pokrój nożyczkami- ja tak robię- suszone pomidory oraz suszoną śliwkę, dodaj trochę oleju z zalewy i wlej sos pomidorowy. Dosmacz solą, a jeśli lubisz, również pieprzem. " Ci sta" – pasuje! Kiedy sos bulgocze delikatnie pod przykryciem , zetrzyj parmezan i odcedź makaron. Przelej zimną wodą i wrzuć do patelni. Woll Szafir

Z Kuchni Do Kuchni
Shakshouka (szakszuka) 232

Maroko. Jest tak dobre, że powinieneś je również poznać właśnie Ty! Samo słowo oznacza „bałagan" a w rzeczywistości to jajka sadzone w lekko pikantnym i niezwykle aromatycznym sosie pomidorowym. Kumin, czosnek, papryka i soczyste, słodkawe pomidory- czyż to nie brzmi bosko? Świetna opcja dla tych, którzy lubią odświętne kolacje. Dla tych, którzy lubią smaczne i niekonwencjonalne śniadania

Wielki apetyt
Chłodnikowy zawrót głowy – czyli najlepsze zupy na lato 149

doskonały chłodnik, który przygotowywany jest z lokalnych składników. Może być w wersji wytrawnej i na słodko. Bałkany mają swój ogórkowy tarator z orzechami włoskimi i serem. Hiszpania ma pyszne pomidorowe gazpacho z dodatkiem namoczonego chleba. Francuzi zajadają się vichyssoise, którego głównym składnikiem jest por. Turcja słynie na całym świecie z cacików, które mogą być zarówno chłodnikiem, jak i przepysznym

Moja smaczna kuchnia
Cukinie faszerowane po meksykańsku 204

cukinie 300 g mięsa mielonego wieprzowego 150 g pieczarek 1 średnia cebula 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki fasoli czerwonej 1 papryczka chilli 3 ząbki czosnku 4-5 łyżek koncentratu pomidorowego 100 ml wody 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne 2 łyżeczki przyprawy tacos 3 łyżki oliwy pieprz czarny sól Dodatkowo 2 łyżki natki pietruszki 100 g sera żółtego(...)lekko się zeszkli dodajemy mięso mielone, mieszamy i podsmażamy do momentu, aż mięso zmieni kolor. W tym czasie pieczarki kroimy w większą kostkę. Następnie do sosu dodajemy wodę, koncentrat pomidorowy, kukurydzę i pieczarki. Doprawiamy do smaku wszystkimi przyprawami i dusimy na małym ogniu około 20 minut, aż sos zgęstnieje. Pod koniec duszenia dodajemy fasolę i jeżeli zachodzi taka potrzeba doprawiamy

Wędrówki po kuchni
Pizza ze szparagami i jajem sadzonym 311

blachy pizzy) 600 g mąki pszennej ok. 350 ml wody 2 łyżki oleju słonecznikowego 2 łyżki soli 2 łyżki drożdży suszonych 2 ząbki czosnku Pozostałe składniki: Sos pomidorowy według mojego przepisu (link poniżej) 2 pęczki zielonych ugotowanych szparagów (wystarczy też jeden, ale ja lubię, gdy szparagów jest dużo) 8 plasterków wędzonego boczku 2-4 jajka 2 łyżki słonecznika łuskanego(...)Każdą rozwałkowuję i układam na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Na ciasto wyciskam czosnek (robię to tylko wtedy, gdy nie dodam czosnku do sosu). Ciasto smaruję grubą warstwą sosu pomidorowego, układam na nim szparagi, a na nich plasterki wędzonego boczku i mozzarelli. Posypuję słonecznikiem. Całość wkładam do nagrzanego piekarnika, piekę ok. 10-15 minut (niestety mój piekarnik jest słaby, dlatego

Ale Proste
Lasagne 174

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Lazania to zapiekanka z makaronem w kształcie dużych płatów, przełożonych sosem mięsno – pomidorowym oraz beszamelowym. Doskonale nadaje się na rodzinny obiad, jest pyszna i syta. Jestem pewna że Wam również posmakuje, przygotowuje ją dosyć często dla moich domowników, aż dziw że jeszcze jej nie umieściłam

Marta Gotuje
Pasta z pomidorków koktajlowych na ostro 187

Pomidorki    koktajlowe z chili wysmażone, z czosnkiem, z cebulką połączone, dobrze doprawione, następnie zmiksowane przez sito przecierane, dało pastę pomidorową, bardzo ostrą, wyjątkową.  Taka pasta ma wszechstronne zastosowanie, bo takie właśnie jest jej zadanie. Pizze na ostro można z nią przygotować, wystarczy ciasto przed pieczeniem pastą posmarować. Do zup, do sosów można jej dodawać

Moniki Smakołyki
Egipska zupa z soczewicą, ciecierzycą i makaronem 257

stoi! Zupa inspirowana jest egipskim daniem o nazwie koshary (lub kushari). Ta bardzo popularna nad Nilem potrawa składa się z wymieszanych ze sobą ryżu, soczewicy i makaronu polanych sosem pomidorowym, posypanych ciecierzycą i chrupiącą smażoną cebulką. Kombinacja, chyba sami przyznacie, dość dziwna, choć podobno przepyszna. Dużo łatwiej jest mi sobie wyobrazić połączenie tych składników właśnie pod postacią treściwej zupy

Chilli Czosnek i Oliwa
Zupa ogórkowa 129

Jedna z ulubionych zup mojego dzieciństwa (zaraz obok pomidorowej) :) Bardzo lubię ją do dziś, podobnie jak reszta rodzinki. Kiedyś gotowałam ją tak jak moja mama, czyli wrzucając włoszczyznę w całości. Jednak od kilku lat ścieram warzywa na tarce. Ma to dwie zalety: zupa znika w całości, a poza tym sama w sobie po prostu smakuje lepiej :) Jest też bardziej

MyCookBook.pl