pomidorowa - 2000 przepisów (strona:54/134)

Boeuf bourguignon - wołowina po burgundzku (duszona w winie z leśnymi grzybami) 217

biała część) 4 duże marchewki kilka dużych kapeluszy grzybów leśnych ok. 25 cebulek perłowych (mogą być z zalewy) 3 szklanki burgunda 2-3 szklanki bulionu wołowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki mąki 4 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren czarnego pieprzu 4 ząbki czosnku 1 łyżka tymianku 2 łyżki klarowanego masła 2 łyżki oliwy z oliwek sól(...)zamknie mięso. Garnek wyjąć z piekarnika; temperaturę zmniejszyć do 160 stopni Celsjusza. Do mięsa wlać wino i bulion (bulionu tyle, by mięso było tylko nieznacznie przykryte). Dodać koncentrat pomidorowy, pokrojone w paski grzyby, drobno posiekany czosnek i zioła - liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i tymianek. Dokładnie wymieszać, przykryć i wstawić jak najniżej do piekarnika na 3 godziny. Do mięsa zaglądać

W SMAK
Tortilla z warzywami i sosem pomidorowym / Tortilla with vegetables and tomato sauce 158

ogórek / 1 cucumber 1 marchewka / 1 carrot 1 rzodkiewka  / 1 radish mix sałat / mix lettuces 1 pomidor / 1 tomato 4 tortille / 4 tortillas starty parmezan / grated parmesan sos pomidorowy / tomato sauce wykałaczki / toothpicks   Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 30 min, pieczenie: ok. 15 min, ilość porcji: 4 Najpierw musimy przygotować wszystkie składniki potrawy. Ogórka dokładnie myjemy, suszymy(...)proceed with the remaining tortillas and put them on a baking plate. We put ready tortillas into a hot oven (150 degrees) for about 15 minutes. Przepis na sos pomidorowy / Recipe for tomato sauce

Projekty ze smakiem
Wołowina wg przepisu Brasileiro 195

poniżej tego rezultat. Składniki: 1 kg mięsa wołowego na steki (polędwica, rostbef, itd do wyboru) 2 długie paski boczku wędzonego laska kiełbasy  1 cebula 3 łyżki przecieru pomidorowego 3 łyżki kuminu 3 ząbki czosnku ocet winny biały garść świeżej kolendry,  1 czerwona papryka ale może być również zielona olej lub oliwa Przygotowanie: Mięso natrzeć, solą, startym czosnkiem, kuminem(...)oliwą i rozgrzewamy. Następnie na rozgrzany olej/oliwę wrzucamy skrojoną w kostkę cebulę i 2 kostki wołowe (knorr). Gdy cebula się zarumieni wkładamy mięso. Dodajemy 3 łyżki przecieru pomidorowego, posiekaną kolendrę, pokrojoną w kostkę paprykę. Obsmażamy mięso.  Następnie zalewamy garnek gorącą wodą aż woda przykryje mięso. Przykrywamy pokrywką i gotujemy 30 minut.  Po tym czasie odkrywamy pokrywkę

Smaki Brazylii
Zupa meksykańska 160

kukurydzy 2 puszki  pomidorów bez skórki (ja użyłam własnych ze słoika) 2 papryki jedna czerwona jedna żółta (użyłam papryki konserwowej w miodzie) 3 ząbki czosnku 3 cebule przecier pomidorowy do smaku oliwa  sól przyprawa meksykańska Sposób: Mięso przysmażamy na patelni z czosnkiem i pokrojoną w kostkę cebulą, doprawiając solą. W garnku przygotowujemy wywar z kostek rosołowych, do wywaru(...)wkładamy przysmażone mięso z cebulą i czosnkiem, wlewamy zawartość puszek (fasole oraz groszek dałam wraz z zalewami), paprykę kroimy w kosteczkę dorzucamy do wywaru, dodajemy przecier pomidorowy, przyprawiamy

Kuchenne aromaty
Polonezy 155

Składniki  40 dag schabu lub polędwicy 30 dag pieczarek koncentrat pomidorowy 3 cebule łyżka musztardy mąka tłuszcz papryka mielona sól pieprz Sposób Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać koncentrat pomidorowy, musztardę, przyprawić solą, pieprzem i papryką. Mięso pokroić w plastry, bardzo cienko rozbić. Na każdym kawałku mięsa ułożyć wałeczki z nadzienia, zwinąć w rulon. Panierować w mące

Kuchenne aromaty
Kabaczkowe leczo 166

Składniki 3 średniej wielkości cebule 2 duże marchewki 5 papryk 6 pomidorów obranych ze skóry 40 dag pieczarek 6 kawałków kiełbasy 1 średniej wielkości kabaczek 2 - 3 łyżki koncentratu pomidorowego majeranek bulion z 2 kostek rosołowych słodka papryka  pieprz Sposób  Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy w garnku na niewielkiej ilości oleju, kiełbasę kroimy w półksiężyce i dorzucamy(...)kabaczka, pokrojoną w kostkę marchewkę, rozciśnięte rękoma pomidory pozbawione uprzednio skórki, posiekane na plasterki pieczarki. Kostki rosołowe rozpuszczamy w 500 ml wody, wlewamy do garnka z leczem, dodajemy koncentrat pomidorowy. Wszystko przyprawiamy, dusimy na niewielkim ogniu do czasu aż warzywa zmiękną. Przedstawiam Wam również tegoroczne kabaczkowe zbiory

Kuchenne aromaty
Kapuśniak z przewagą świeżej kapusty 157

kapusty kiszonej 5 ziemniaków 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 2 małe cebule 2 listki laurowe 6 ziarenek pieprzu 4 ziarna ziela angielskiego majeranek sól 2- 3 łyżki koncentratu pomidorowego Sposób  Gotujemy rosół. Żeberka zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe, pieprz, ziele angielskie, odrobinę soli. Gdy mięso będzie miękkie wyciągamy je z rosołu, oddzielamy od kości i ponownie wrzucamy(...)wywaru, dodajemy ziemniaki i seler pokrojone w kosteczkę, marchewkę i pietruszkę potarte na tarce o dużych oczkach oraz pokrojoną w kosteczkę, zrumienioną na oleju cebulkę. Dodajemy koncentrat pomidorowy, majeranek, drobno posiekaną świeżą kapustę oraz garść kapusty kiszonej (używam domowej średnio ukiszonej). Całość gotujemy do czasu zmięknięcia warzyw pod przykryciem

Kuchenne aromaty
Lazania z mięsem mielonym 168

kuchni, bo jest bardzo smaczne, a moje chłopaki to uwielbiają. Składniki: Sos boloński 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 2 łyżki oleju 1 puszka pomidorów 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka majeranku 1 liść laurowy 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól pieprz Sos beszamelowy 250 ml mleka 2 łyżki masła 50 g mąki  pszennej gałka muszkatołowa sól pieprz płaty(...)zeszklić na nim drobno pokrojoną cebulę. Dodać mięso mielone i smażyć stałe mieszając. Kiedy mięso już nie będzie surowe dodać rozgniecione pomidory z puszki wraz z sokiem, przecier pomidorowy,majeranek,liść laurowy i doprawić solą i pieprzem. Chwilę wszystko razem dusić. Sos beszamelowy W małym garnku rozgrzać masło i wsypać mąkę stale szybko mieszać trzepaczką, aby nie powstały grudki

O kuchni z uczuciem
Bigos na ciemnym piwie 247

kapusty kiszonej - 400 g surowego mięsa schabowego - 4 kiełbaski śląskie - 250 g boczku wędzonego - 4 liście laurowe - 2 łyżeczki kminku/ przyprawy do bigosu - 2 łyżeczki majeranku - mały koncentrat pomidorowy - szklanka ciemnego piwa Wrzucamy do gara drobno poszatkowaną kapuchę, pokrojone w kostkę mięso schabowe, kiełbaskę oraz boczek. Dodajemy łyżeczkę przyprawy do bigosu, 4 listki laurowe. Gotujemy na małym ogniu(...)minut przed końcem gotowania dodajemy majeranek. Na sam koniec dolewamy koncentrat pomidorowy oraz szklankę ciemnego piwa

upichcona
Zupa paprykowo-pieczarkowa z melisą, czosnkiem, imbirem, curry i skórką z cytryny 157

pieczarek - 1 cebula - 1 marchewka - 1 podudzie z kurczaka - bulion lub kostka rosołowa - pół cytryny - przyprawy: świeża melisa, 2 ząbki czosnku, sypany imbir, curry, kolendra - oliwa z oliwek - koncentrat pomidorowy - opcjonalnie śmietana 18volt gdy ktoś preferuje zabielane zupy Do garnka wrzucamy podudzie i gotujemy. W tym czasie na patelni na oliwie z oliwek podsmażamy pokrojoną paprykę, pieczarki oraz cebulę(...)skórki od cytryny, parę listków melisy oraz dodajemy bulion. Podduszamy ok. 10 minut. Do garnka z podudziem dorzucamy pokrojoną marchew. Zawartość patelni dodajemy do garnka, dodajemy 3 łyżki koncentratu pomidorowego/ lub więcej jak kto lubi i przyprawiamy. 2 ząbki czosnku skrajamy do zupy/ nie wyciskamy

upichcona
Fasolka po bretońsku 141

Chciałam się z Wami podzielić bardzo prostym przepisem na fasolkę po bretońsku. Składniki: - 400 gram białej fasoli/ Jaś karłowy - 4 kiełbaski śląskie - 3 łyżki koncentratu pomidorowego - szklanka bulionu lub rosołku drobiowego 1,5 kostki - 1 cebula  - 2 ząbki czosnku - 2 listki laurowe - majeranek Ja nie namaczam fasoli dzień wcześniej. Fasolkę gotuję ok. 3h do jej miękkości. Do gotowego wywaru(...)pokrojoną w kostkę kiełbaskę i cebulkę. Dodaje wyciśnięte 2 ząbki czosnku i 2 listki laurowe. Całość podgotowuję 10 minut, i dolewam szklankę bulionu. Na koniec uzupełniam 3 łyżkami koncentratu pomidorowego oraz doprawiam sypkim majerankiem. Pycha

upichcona
Blue a la bretonne czyli fasolka z błękitnym serem pleśniowym/ danie wegetariańskie 234

przygotować bezmięsną wersję fasolki po bretońsku, kiełbaskę zatem zastąpiłam błękitnym serem pleśniowym i wyszło przepysznie! :) Składniki: - 400 gram białej fasoli/ Jaś karłowy - ser pleśniowy błękitny lazur - 3 łyżki koncentratu pomidorowego - 3/4 szklanki bulionu lub rosołku drobiowego 0,5 kostki - 1 cebula - łyżeczka cukru - 1 ząbek czosnku - 2 listki laurowe - majeranek - natka pietruszki Przygotowanie fasoli: Ja nie namaczam fasoli dzień wcześniej(...)laurowe. Całość podgotowuję 10 minut, dolewam szklankę bulionu oraz wrzucam ser błękitny lazur (łamie go w kostki, wtedy szybciej się wymiesza z wywarem) Na koniec uzupełniam 3 łyżkami koncentratu pomidorowego oraz doprawiam sypkim majerankiem. Dekoruję pociętą natką pietruszki. Bon appétit

upichcona
Salsa pomidorowa 133

Corner by "jagodzianka" Ulubiony sos do wszystkiego. Moi synowie jedzą z salsą zarówno nachos jak i tosty, parówki i zwykłe kanapki. Pikantny i … Przeczytaj cały artykuł Post Salsa pomidorowa pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Makaron z kremowym sosem z wędzonego boczku i zielonego groszku wg. Jamiego Olivier'a 171

bogate portfolio Podravki i mogą być z powodzeniem wykorzystywane w połączeniu z innymi produktami tej firmy – zwłaszcza z sosami i pastami pomidorowymi. Idealnie nadają się także do zup oraz do wielu potraw kuchni polskiej i włoskiej. Dobrze sprawdzą się do spaghetti oraz zapiekanek. Wybornie smakują także z dodatkiem różnego rodzaju mięs

CookYourself
Burrito w pełnoziarnistej tortilli 127

papryczkę chilli i przyprawiamy. Smażymy, aż mięso nabierze złotego koloru.  Pomidory miksujemy z przyprawami (2 łyżeczki oregano, 1 łyżeczka bazylii, 2 ząbki czosnku i papryka -wg smaku). Pomidorowym sosem zalewamy usmażone mięso. Dodajemy pokrojoną paprykę, fasolkę z puszki i szczyptę kminku mielonego. Smażymy do miękkości. Tortille delikatnie podgrzać na patelni (żeby była elastyczna). Na środku tortilli położyć trochę

CookYourself

Proponowane wyszukiwania