zmielić je samemu. Bądź poprosić o zmielenie wybranego kawałka na miejscu w sklepie mięsnym. Kilka złotych mniej nie jest warte ceny naszego zdrowia. szklanka przecieru pomidorowego 6-8 pomidorków koktajlowych pół szklanki czerwonego wytrawnego wina szczypta soli szczypta świeżo mielonego pieprzu łyżka masła 1 cebula Sos Beszamelowy: 500 ml mleka 2 szczypty gałki muszkatołowej 2 liście laurowe szczypta ziela angielskiego(...)łyżki mąki 1 łyżka masła Dekoracja: liście świeżej bazylii pomidorki koktajlowe przekrojone na pół Przygotowanie: Makaron: 1. Gotować około 2 minuty z małą ilością soli, po czym wyjąć z wody odcedzić, porozdzielać i od razu układać w naczyniu żaroodpornym. Resztę makaronu rozłożyć płasko by płaty ni dotykały się wzajemnie. Mięso i sos Bolognese: 1. Na łyżce masła podsmażyć posiekaną
KreatywnePinyjajek, 1 ząbek czosnku, cebula, 150 – 200 g szynki gotowanej, łyżka tymianku świeżego, 1/2 łyżeczki płatków chilli, sól, oliwa, 15 pomidorków koktajlowych w oliwie , 60 g sera cheddar, Do miski wrzucić tymianek, wbić jajka, dodać łyżkę wody, szczyptę soli, chilli i dokładnie rozbełtać. Cebulę pokroić w półplasterki, poddusić na oliwie ( używam oliwę z pomidorków) około 5 minut. Dodać rozgnieciony ząbek(...)czosnku, pokrojoną w niewielką kostkę szynkę i dusić kolejne 5 minut. Włożyć pomidorki koktajlowe, wlać jajka i zamieszać. Przelać do naczynia do zapiekania i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 12 minut. Posypać startym serem ( ja użyłam cheddara z szałwią). Gdy nie mamy pomidorków koktajlowych w oliwie można użyć świeże pomidorki. Należy je wtedy dodać do cebuli
królestwo garówpyszną sałatkę z roszponką !! Ten przepis jaki i inne można znaleźć w lewym bocznym pasku! Zapraszam do przepisu. Sałatka z roszponką Składniki: 2 opakowania świeżej roszponki pomidorki koktajlowe 250 gram ogórek zielony oliwki zielone ( ilość wedle uznania) suszone pomidory ( ilość wedle uznania) oscypek lub ser żółty wędzony sól oraz pieprz Sos: łyżka musztardy(...)łyżka majonezu łyżka ketchupu Przygotowanie: Ta bardzo smaczna i zdrowa sałatka jest wspaniała na każdą okazje. Roszponkę myjemy i osuszamy. Oliwki ja kroiłem na pół, pomidorki koktajlowe na ćwiartki a suszone pomidorki na 3-4 paski. Serek lub oscypek ścierami drobniutko na tarce. W kubku lub miseczce dodajemy po łyżce majonezu, ketchupu i musztardy i po dokładnym
Sprawdzone przepisy kulinarnepolędwiczki z łososia znanej Wam dobrze firmy Super Fish, niedawno wypuścili ekskluzywną linię Prestige i ten własnie produkt znalazł się na talerzu. Do tego zapiekane z oliwą z oliwek pomidorki śliwkowe, siekany świeży szpinak, oryginalny włoski makaron spaghetti o moim ulubionym kształcie Bucatini i cienka wstążka zielonego ogórka sprawiły, że nasze kubki smakowe oszalały, a my na czas jedzenia przenieśliśmy(...)oleju z pesto Super Fish Prestige 2 szklanki listków bazylii 4 nieduże ząbki czosnku 50 g orzeszków pinii 1/2 szklanki parmezanu sól oliwa z oliwek pieprz kilka pomidorków śliwkowych 1 nieduży ogórek 1 garś ć świeżego szpinaku Wykonanie: Od czego zaczynamy? Oczywiście od pesto! Na suchej i gorącej patelni lekko rumienimy orzeszki pinii. Liście bazylii siekamy, po czym wkładamy
Blondynka Gotujebardzo zresztą dobrej) sałatki „greckiej”, warto czasami pokusić się o coś lżejszego np. o wiosenną sałatkę z sezonowych warzyw. My wykorzystaliśmy w tym celu naszą ogródkową rukolę, pomidorki (jeszcze nie nasze, nasze rosną) i kwiatki z naszego ogródka – goździki, niezapominajki i inne jadalne. Na gwiazdę wieczoru wybraliśmy polędwicę wołową – mięso tak pyszne, że stanowiłoby wyśmienite danie(...)które w tym przypadku wcale nie zaszkodziły, a wręcz podniosły walory smakowe tego cudownego mięsa. Jako dodatek do polędwicy wołowej przygotowaliśmy wspomnianą już sałatkę z ogródkowej rukoli, kwiatków i pomidorków koktajlowych. Dzieła dopełnił grillowany ser camembert z czosnkiem i ogródkowym rozmarynem. Jakby tego było mało, zaserwowaliśmy jeszcze grillowany boczek własnej roboty. Identyczny jaki razem z Dobrą Kiełbasą przygotowaliśmy na Wielkanoc
OstryKęskopereksok z cytrynypomidorki koktajloweDo przygotowania tych przekąsek wystarczy okrągły pumpernickel. Łososia wędzonego siekamy i mieszamy z serkiem. Nakładamy serek z łososiem na pieczywo, na wierzch kładziemy kawałek łososia, ćwiartkę pomidorka i koperek. Całość możemy skropić dla smaku sokiem cytrynowym.Mini kanapeczkiKlasyczne kanapeczki ze schabem, żółtym serem i pomidorkiem, to idealna sylwestrowa zakąska! Prosto, smacznie i efektownie!Jakie składniki wykorzystacie to zależy(...)przez minimum 1 godzinę w lodówce, aby nabrała smaku. Smacznego.oraz sałatka à la capreseTe sałatki są też bardzo sycące i efektownie wyglądają.Oprócz sałatek, polecam faszerowane jajka i warzywa: pomidorki i ogórki, które sprawdzą się idealnie jako zimna przekąska sylwestrowa – elegancko wyglądają, są smaczne i najważniejsze- przyrządza się je ekspresowo.Jajka faszerowane jogurtem i kurczakiem5 jajek1 plaster grillowanej piersi kurczaka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękanapkową pastę, sycący gulasz czy orientalny pilaw. Albo kolorową, letnią sałatkę, idealną na obiad czy kolację w upalny dzień. Moja dzisiejsza propozycja to sałatka z bobu, rukoli i pomidorków koktajlowych podana z kremowym pesto czosnkowo-orzechowym. Mniam - jaki ten sos jest pyszny! Nie tylko świetnie równoważy ziemisty posmak bobu, ale również dobrze smakuje na kromce świeżego chleba. Sałatkę podałam(...)Bazą do mojej sałatki był przepis Gennaro Contaldo z książki "Dwaj łakomi Włosi", jednak postanowiłam nieco go zmodyfikować. Wykorzystaną przez Gennaro rzeżuchę zamieniłam na równie pikantną rukolę i dodałam pomidorków koktajlowych dla koloru. Powstała sałatka zarówno miła dla oczu, jak i dla podniebienia:)Jak pisze Gennaro, bób to ulubieniec Włochów w czasie lata. Najchętniej jedzą go rolnicy z regionu Apulii
Chilli Czosnek i Oliwabardzo zresztą dobrej) sałatki „greckiej”, warto czasami pokusić się o coś lżejszego np. o wiosenną sałatkę z sezonowych warzyw. My wykorzystaliśmy w tym celu naszą ogródkową rukolę, pomidorki (jeszcze nie nasze, nasze rosną) i kwiatki z naszego ogródka – goździki, niezapominajki i inne jadalne. Na gwiazdę wieczoru wybraliśmy polędwicę wołową – mięso tak pyszne, że stanowiłoby wyśmienite danie(...)które w tym przypadku wcale nie zaszkodziły, a wręcz podniosły walory smakowe tego cudownego mięsa. Jako dodatek do polędwicy wołowej przygotowaliśmy wspomnianą już sałatkę z ogródkowej rukoli, kwiatków i pomidorków koktajlowych. Dzieła dopełnił grillowany ser camembert z czosnkiem i ogródkowym rozmarynem. Jakby tego było mało, zaserwowaliśmy jeszcze grillowany boczek własnej roboty. Identyczny jaki razem z Dobrą Kiełbasą przygotowaliśmy na Wielkanoc
OstryKęsDziś polecam znaną sałatkę caprese lecz podaną w oryginalny sposób z pieczonymi pomidorkami oraz szynką parmeńską. Składniki na 2 porcje : 10 pomidorków koktajlowych 5 plastrów szynki parmeńskiej 2 sztuki mozzarelli ( po 125 g każda) około 20 liści bazylii 10 czarnych oliwek bez pestek świeżo zmielony zielony pieprz oliwa ocet balsamiczny Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Pomidorki(...)umyć i osuszyć. Plastry szynki przekroić wzdłuż na długie wąskie paski. Każdy pomidorek owinąć paskiem szynki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skropić oliwą posypać pieprzem i włożyć do nagrzanego piekarnika na 12-15 minut. Na talerzu ułożyć bazylię, a na nią delikatnie rozerwaną mozzarellę, upieczone pomidorki oraz oliwki. Wszystko skropić oliwą, octem balsamicznym oraz doprawić zielonym pieprzem
Zabawa smakiemOmlet śniadaniowy na słono z zielonymi szparagami i pomidorkami koktajlowymi to pomysł na szybkie i lekkie śniadanie. A do tego pyszne i zdrowe! Taka śniadanie jest bardzo pożywne i z pewnością zapewni solidny zastrzyk energii na cały poranek... Omlet można przygotować z różnymi dodatkami, ale o tej porze roku warto sięgnąć po szparagi, bo to bardzo zdrowe warzywo, a sezon(...)jest bardzo krótki 😉 Więcej na temat szparagów można poczytać w "Kuchennej Aptece" ⇨ KUCHENNA APTEKA #33 - SZPARAGI Składniki: 2 jajka 2 łyżki mleka 6 cienkich szparagów zielonych 3 pomidorki koktajlowe sól, pieprz zioła prowansalskie odrobina oleju Wykonanie: Szparagi myjemy i osuszamy, a następnie odcinamy twarde, zdrewniałe końce. Szparagi gotujemy w osolonej wodzie, na stojąco, w wysokim, wąskim garnku, przez około
Kuchnia MagdaLenyoraz Just a SALAD , bardzo polecam zatrzymać się i u nich, polubić, zainspirować się. I pamiętajcie ! Najlepsze składniki to te z własnego ogródka. Składniki na 2 osoby : szpinak rukola pomidorki koktajlowe ser feta filet z piersi kurczaka (podwójny) sezam do posypania Składniki na marynatę do mięsa: Łyżka oleju z suszonych pomidorów (ja miałam ze swoich zeszłorocznych - polecam!) Łyżka sosu(...)dokładnie mieszamy i nacieramy nią mięso. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Składniki dressingu wlewamy do słoiczka, mieszamy potrząsając energicznie zakręconym słoiczkiem, również odstawiamy do lodówki. Sałatę, szpinak i pomidorki myjemy i osuszamy. Pomidorki przekrajamy na pół, fetę kruszymy lub kroimy w kostkę. Pierś grillujemy około 40 minut. Odstawiamy do ostygnięcia i w tym czasie układamy na talerzu składniki
CynamonemPoOczachKolorowa i pyszna sałatka łącząca składniki, które bardzo lubie czyli brokuły, tortellini, fetę i pomidorki. Aby była lżejsza zamiast majonezu użyłam delikatnego sosu czosnkowego. Sałatkę można podać tak jak ja to zrobiłam w dużej szklanej misce albo ułożyć na dużych półmiskach wtedy ładniej się prezentuje. Można też po prostu wszystko razem wymieszać. składniki: 2 nieduże brokuły 250 g tortellini(...)mnie kolorowe z szynką 300 g pomidorków koktajlowych 250 g fety solidna garść słonecznika sos czosnkowy 400 g jogurtu naturalnego 4 łyżki majonezu 2 nieduże ząbki czosnku zioła prowansalskie sól do smaku Przygotować sos czosnkowy. Jogurt wymieszać z majonezem. Dodać czosnek przepuszczony przez praskę. Doprawić do smaku solą i ziołami. Gotowy sos odstawić aby smaki się przegryzły. Brokuły podzielić
Monia miesza i gotujeprzystawka na przyjęcie urodzinowe. Miała dobrze wyglądać, zachwycać smakiem i rozpieszczać składnikami, które nie mogą po prostu nie rozpieszczać! Figi <3, parmezan, gorgonzola, szynka serrano, kwaśny granat i pomidorki, całość z chrupiącymi orzeszkami pinni i zieloną rukolą wymieszaną z roszponką. Problemem był jedynie sos, który będzie łączył się ze wszystkimi składnikami – wybrałam stojący w lodówce sos balsamico, który(...)przygotowałam kilka tygodni wcześniej z octu balsamicznego i miodu. Wykonanie Umyj i osusz delikatnie rukolę, roszponkę, figi i pomidorki. Jeśli masz chwilę i duże okno w kuchni możesz zrobić sos ;p Krem balsamiczny to po prostu zredukowany octet balsamicznym z miodem i ewentualnie z dodatkami. Potrzebujesz jednej łyżki miodu i 10 łyżek octu balsamicznego. Zanim zaczniesz go przyrządzać uchyl okno
Eat me! Fit me!komika, kompozytora, pisarza i poety pochodzącego z... no skąd? :) Do szaleństw z doradą przygotujcie: 2 oczyszczone ryby, najlepiej w całości, moje miały po około 350- 400 g 500 g pomidorków cherry pół pęczka natki pietruszki 3 ząbki czosnku niewielką szczyptę płatków chili sól olej 150-200 ml białego wina 300-400 ml wody lub bulionu rybnego Ilość płynu zależy(...)naczynia, w którym będziemy je przyrządzać. Na szerokiej patelni rozgrzewamy 3-4 łyżki oleju i podsmażamy czosnek. Gdy ten się zrumieni- dodajemy chili, następnie pokrojone na pół pomidorki i chwilę podsmażamy. Ryby delikatnie solimy, także w środku, i układamy na pomidorkach na patelni. Po chwili wlewamy wodę/bulion, a następnie wino, płyn powinien sięgać nie wyżej niż do połowy
PichceniomaniaSałatka ze świeżych tortellini z wędzonym łososiem skropiona sosem gorgonzola, z pomidorkami i karmelizowanymi w miodzie orzechami, to moja propozycja na lunch, obiad lub kolację. Sos gorgonzola jest bardzo charakterystyczny dlatego polewamy nim sałatkę bardzo oszczędnie. Resztę sosu przekładamy do sosjerki i podajemy na stół. Składniki: (2-3 porcje) 250 g świeżego tortellini z łososiem wędzonym 1 opakowanie mieszanki sałat(...)pomidorków cherry (różnokolorowych) 3 łyżki orzechów włoskich 1 łyżka miodu 1/2 łyżeczki soli Składniki sosu gorgonzola: 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 1 szalotka 2 ząbki czosnku 1 gałązka rozmarynu 2 łyżki białego wytrawnego wina 4 łyżki śmietanki kremówki 30% 100 g sera Gorgonzola 1 szczypta mielonego białego pieprzu 1 szczypta mielonej gałki muszkatołowej Przygotowanie: Przygotować
Moja Delicja