czasu, a z czym będą w środku zależy tylko od nas samych. Lubimy je zarówno na słono, jak i na słodko. Dziś ciasto na babeczki połączyłyśmy ze szpinakiem, czosnkiem, pomidorkami koktajlowymi oraz wędzonym, solankowym białym serem. Nasze muffinki nie powstałyby oczywiście bez orzeszków ziemnych niesolonych firmy Felix oraz ziaren słonecznika.. Nasza interpretacja, czyli popołudnie z Felixem według symfonii smaków(...)orzeszków ziemnych, niesolonych Felix, 3 łyżki ziaren słonecznika, 25g masła na ciasto: 1 szklanka mąki żytniej, 3/4szklanki mleka, 1 jajo, pół łyżeczki sody oczyszczonej, 20g roztopionego masła, ok. 5 pomidorków koktajlowych, 10 "gniazd" mrożonego szpinaku, 80g białego sera wędzonego (solankowego), 1 ząbek czosnku, 1 łyżka oliwy łyżeczka kurkumy, pół łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej i słodkiej papryki, świeżo zmielona sól
Symfonia SmakówSkładniki (18 koreczków): 18 pomidorków koktajlowych 9 małych kulek mozzarelli 9 listków świeżej bazylii sos balsamiczny +18 wykałaczek Przygotowanie: Pomidorki i kulki mozzarelli kroimy na połówki. Na każdą wykałaczkę nabijamy kolejno: pół pomidorka, liść bazylii, pół mozzarelli i znów pół pomidorka. Tak przygotowane koreczki polewamy sosem balsamicznym. Smacznego! :) Zapraszam do polubienia mnie na FACEBOOK'U. Będzie mi miło, jeśli
My Culinary Artpodnoszą poziom cukru i dostarczają energii na długo), białka i wapnia. źródło: http://www.jak-to-zrobic.pl Tym razem postawiłam na urozmaicenie. Coś sycącego, ale lekkiego. ZIOŁOWA JAJECZNICA Z POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI. (autorski;) 4 jajka cebula szklanka pomidorków koktajlowych zioła (suszone lub świeże), np. koperek, bazylia, oregano itd. sól, pieprz łyżeczka czosnku granulowanego Jajka rozbełtałam z solą, pieprzem i posiekanymi ziołami(...)oraz granulowanym czosnkiem. Pomidorki oczyściłam z szypułek, przepołowiłam. Cebulę drobno posiekałam. Na patelni rozgrzałam trochę masła, zeszkliłam na nim cebulę, po czym wylałam rozbełtane jajka z ziołami i mieszałam szpatułką, by postała jajecznica (można zostawic - wyjdzie omlet). Do smażącej się potrawy, wrzuciłam pomidorki, smażyłam jeszcze chwilę, ciągle mieszając. Zdjęłam z ognia i od razu podałam na stół
W kuchni Karmel-itkiDziś proponuję Pappardelle z domowym pesto i zapiekanymi pomidorkami koktajlowymi. Czas wykonania równa się czasowi gotowania makaronu. Smak - dla mnie poezja!Przy okazji tego dania chciałabym podzielić się z Wami wrażeniami związanymi z Makaronem Czaniecki. Z tym makaronem miałam do czynienia po raz pierwszy i dziś już wiem, że nie ostatni. Na początek zerknęłam na skład, składniki tylko naturalne(...)marka zostaje ze mną na dłużej, nie dlatego, że zaczęłam współpracować z producentem, ale dlatego, że jakość Makaronu Czaniecki jest bardzo wysoka! Spróbujcie sami! Składniki: ok. 10 pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół oliwa z oliwek sól i świeżo starty pieprz 250 g makaronu pappardelle ( ja użyłam Makaron Czaniecki Pappardelle seria A`la Italiana) 2 szklanki lisków bazylii (ok.100
Blondynka Gotujerazem "Focaccia"Focaccia to rodzaj drożdżowego pieczywa podawana przed obiadem jako przystawka lub jako baza na kanapki. Jest wiele rodzajów tego pieczywa,ale mi najbardziej smakuję wersja z pomidorkami koktajlowymi oraz ziołami, pachnącym rozmarynem, tymiankiem czy oregano oczywiście w towarzystwie soli gruboziarnistej różowej lub morskiej . Połączona z ulubioną oliwą zaspokoi najbardziej wymagające kubki smakowe. SKŁADNIKI: na blaszkę(...)drożdże suche 7 g cukier 1 łyżeczkę sól morska 1,5 łyżeczkisól różowa do posypania ciasta (może być też morska)tymianek 3 gałazkioregano 2 gałązki pomidorki koktajlowe ok 16 szt SPOSÓB WYKONANIA: - w misce mieszamy 250 ml letniej wody z drożdżami i cukrem dokładnie je rozpuszczamy i pozostawiamy na ok. 5 min.- po tym czasie dodajemy resztę
Basia w kuchnimojej miłości do Włoch ich kultury i jedzenia nieraz wspominałam. Kocham makarony a semolina jest królową w mojej kuchni. Dziś zrobiłam kolejną porcję Rzymskich klusek z parmezanem, słodkimi pomidorkami i pachnącą bazylią. Skradło to moje podniebienie :) Proste szybie a jakie cudowne w smaku. Nasze zmysły są najlepszym przewodnikiem po krainie jedzenia. Kluski dają wiele możliwości łączenia ze sobą smaków(...)osoby przepis autorski475 ml mleka 400 ml wody115 g masła plus dodatkowo do posmarowania naczynia 250g semoliny 100 g startego parmezanu 2 żółtka 6 pomidorków koktajlowych listki bazylii sól, świeżo zmielony pieprz do smakugałka muszkatołowa do smaku SPOSÓB WYKONANIA :- w garnku zagotuj mleko z wodą z 2 łyżkami masła i pół
Basia w kuchniprzekąska na upalne dni. Mająca przy tym mało kalorii za to pełno witamin i wartości odżywczych. Marzenie każdej kobiety na które my dzisiaj podajemy pzrzepis :) Składniki: opakowanie mini mozzarelli pomidorki koktajlowe listek sałaty wykałaczki oliwa z oliwek bazylia (lub inna ulubiona przyprawa np. oregano) Pomidorki myjemy dokładnie pod bieżącą wodą i odczepiamy z gałązek. Kulki mozzarelli przecinamy na pół(...)Wykałaczki przecinamy również na pół. Na talerzyku układamy listek sałaty. Na połówkę wykałaczki nabijamy mozzarellę, a na to pomidorka. Układamy na sałacie.Powtarzamy czynność aż nam się skończą produkty :) Całość polewamy delikatnie oliwą z oliwek i posypujemy bazylią. Podajemy jako przystawkę lub przekąskę
Kolizje Smakówpieczenia. Piec kolejne 10 minut. Podpieczony spód odstawić do ostudzenia. Farsz 100 g newelli klasycznej 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 2 łyżeczki oleju rzepakowego szczypta pieprzu kajeńskiego 150 g pomidorków koktajlowych garść liści bazylii 250 g ricotty 100 g gęstego jogurtu naturalnego 2 jaja sól i pieprz do smaku Newellę pokroić w kostkę, wymieszać z olejem, tymiankiem i pieprzem kajeńskim. Odstawić(...)minut. Pomidorki opłukać, osuszyć, przekroić na połówki. Listki bazylii opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w paseczki. Ricottę połączyć z jogurtem i jajami. Wymieszać z bazylią i newellą, doprawić solą i pieprzem. Mieszankę wylać na upieczony spód. Na wierzchu powkładać pomidorki koktajlowe. Piec w 180°C przez 35 minut. Przed pokrojeniem odczekać kilka minut. Podawać na ciepło lub w temperaturze pokojowej
Pełny talerzPyszna, sycąca sałatka z tuńczykiem, świeżymi pomidorkami koktajlowymi, zielonymi oliwkami oraz jajkiem. Gwarantuję, że posmakuje Wam tak bardzo, że zjecie przygotowaną porcję sami! Może nie w jeden dzień, ale z pewnością dwa, maksymalnie trzy :) Do polania wykorzystałam domowy sos winegret, ale z powodzeniem możecie użyć oliwy i ulubionych przypraw. Wybaczcie jakość zdjęcia - było robione późnym wieczorem przy kiepskim świetle. Składniki(...)duże opakowanie miksu sałat 2 puszki tuńczyka z wody lub w sosie własnym 5-7 pomidorków koktajlowych 10 oliwek 2 ugotowane jajka Dodatkowo : sos winegret lub oliwa ulubione przyprawy Sałatę myjemy i osuszamy. Umieszczamy w dużej misce, dodajemy odsączonego tuńczyka, pokrojone pomidorki i oliwki. Całość mieszamy, na wierzchu układamy, pokrojone w ósemki, jajka. Polewamy sosem lub oliwą
Chocolate Muffin BlogSkładniki: -główka sałaty lodowej -garść pomidorków koktajlowych -dowolne kiełki (u mnie piękne różowe kiełki rzodkiewki) -pestki dyni -oliwa z oliwek -pieprz, sól Wykonanie: Sałatę i pomidorki płuczemy, następnie sałatę rwiemy na mniejsze kawałki a pomidorki kroimy na pół. Dodajemy kiełki i oliwę, pieprz i sól i dokładnie mieszamy. Wierzch dekorujemy pestkami dyni. Lekka sałatka gotowa :). Smacznego! przepis bierze udział
KasiekGotujeulotniły się gazy.Proste, prawda?! :)Dzisiaj proponuję Wam moją ulubioną 'brukselkową wariację', czyli brukselka na ciepło- idealna jako danie obiadowe czy kolację- z dodatkiem piersi z indyka i świeżych pomidorków koktajlowych, posypana pestkami dyni i sezamem.Z czystym sumieniem mogę polecić Wam to danie, mój P., który brukselki wręcz nie znosił i z odrazą zerkał na patelnie, kiedy po raz pierwszy(...)przyrządzałam, tak teraz zjada wszystko- i to z dokładką! :)))porcja dla 3-4 osób:* brukselka- 400 g* makaron- 150 g* pierś z indyka- (+ dowolne przyprawy)- 1 szt.* pomidorki koktajlowe- 100 g* pestki dyni i sezam- garść* olej do smażenia* pieprz, sól, cukier, mleko* szczypiorek- do ozdobyBrukselkę należy oczyścić z uszkodzonych liści i opłukać.Odkroić wystający końcowy kawałek głąba i dopiero
Kraina Miodem PłynącaZucchini with tomatoes and goat cheese. Składniki. 1 cukinia 10 pomidorków koktajlowych 3 łyżki ser kozi Przyprawa do dań Kucharek pieprz zioła prowansalskie tymianek oliwa z oliwek 1 łyżeczka zielone pesto Wykonanie. Cukinię pokroić a'la julienne. Przesmażyć krótko na oliwie z oliwek, dodać przyprawę do dań Kucharek i zioła prowansalskie, wymieszać i ułożyć w obręczy. Przekrojone pomidorki koktajlowe(...)posolić, posypać tymiankiem , pieprzem i również krótko przesmażyć na patelni. Zielone pesto wymieszać z odrobiną oliwy z oliwek i rozlać z łyżeczki na talerz. Rozłożyć pomidorki i kozi ser. Podać z tostem
Kulinarny karnet ChristopheraKurczak w sosie carry z pysznymi pomidorkami cherry od Owocowego Raju. Duża ilość przypraw pobudza trawienie, do tego delikatne białe mięso kurczaka. Ostre chili równoważy imbir, tworząc pyszny esencjonalny sos. Składnik dla 4 osób: 3 filety z piersi kurczaka 250-300 ml śmietany kremówki 30 % lub mleczka kokosowego 2-3 ząbki czosnku sok z połowy cytryny 2 łyżeczki carry(...)łyżeczki kurkumy łyżeczka imbiru 7-10 pomidorków cherry ok.1/2 papryczki chili lub domowa oliwa z chili 5-6 łyżek oliwy z oliwek pieprz biały sól właściwie jest zbędna, ale sami to ocenicie pod koniec gotowania kilka gałązek świeżego tymianku Mięso dobrze umyć i pokroić na cienkie plastry. Przygotować marynatę z oliwy, soku z cytryny i przypraw, zalać nią mięso
Apetyczna babeczkaoknem zmienna pogoda, raz słońce, raz deszcz... A u nas na talerzu lato ! Mix sałat z pomidorkami i fetą Składniki: 5 listków sałaty rzymskiej 2 garści endywii 2 garści rukoli 10 oliwek 5 różyczek zblanszownego brokuła 1/2 cebuli pokrojonej w piórka 1 ogórek gruntowy 10 dag fety 6 pomidorków koktajlowych sól, świeżo zmielony pieprz oliwa z oliwek EV ocet(...)wodzie, rwiemy na kawałki. Ogórka kroimy w plastry (nie obieramy ze skórki). Kolejno układamy w płaskiej misce: sałaty, ogórek, fetę pokrojoną w kostkę, oliwki, cebulę, brokuły i pomidorki. Skrapiamy oliwą i octem, solimy i pieprzymy, następnie mieszamy
Kulinarne przygody Gatitykolejna sałatkowa propozycja, która będzie doskonała zarówno jako dodatek do grillowanych mięs jak i jako lunchowa przekąska zjedzona w ciągu dnia. Sałatka z zielonym kuskus, mozzarellą i pomidorkami Składniki: 1 szklanka suchego kuskus ok. 1,5 szklanki bulionu warzywnego przygotowanego na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej 1 pęczek natki pietruszki olej kujawski z saszetki z bazylią(...)opakowanie małych mozzarelli pomidorki koktajlowe sok z cytryny sól pieprz Wykonanie: Kuskus wsypujemy do miski, zalewamy go wrzątkiem. Płynu powinno być tyle, żeby był powyżej kaszy mniej więcej około centymetra. Dodajemy pastę warzywną, dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do całkowitego wchłonięcia się bulionu. Natkę wkładamy do blednera, dolewamy olej kujawski, sok z cytryny i blendujemy
Kulinarne przygody Gatity