Składniki: średnia cukinia 10 pomidorków czereśniowych mozzarella ząbek czosnku szczypta oregano 2 szczypty suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem 4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine sól pieprz Przygotowanie: Cukinię myjemy. osuszamy i kroimy na plasterki. Na patelni grilowej rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine i układamy(...)uzyska charakterystyczne dla grilowania pasy zestawiamy z ognia i przekładamy na talerzyk pokryty ręcznikiem papierowym. Solimy i pieprzymy. Pozostawiamy do ostygnięcia. Czosnek obieramy ze skórki i rozgniatamy widelcem. Pomidorki czereśniowe myjemy, osuszamy i kroimy na pół. Dodajemy do miseczki. Cuknię dodajemy do pomidorków razem z serem mozzarella pokrojonym w drobną kosteczkę oraz rozgniecionym czosnkiem. Polewamy sosem z 2 łyżek
Moja smaczna kuchniagości w mojej lodówce. Jest bardzo uniwersalne, bo pozwala na przygotowanie szybkiego obiadu, przekąski czy deseru. Tym razem wystąpiło jako podstawa tarty. Użyłam w niej mojego ostatniego odkrycia, czyli pomidorków daktylowych. Jeśli tylko znajdziecie je w sklepie, koniecznie spróbujcie, są pyszne! Malutkie, mięsiste, słodkie i idealne do zapiekania. W tarcie skomponowały się idealnie z lekko ziemistym smakiem szpinaku(...)mniejszych):1 płat ciasta francuskiego ok. 300g (może być gotowe, ale zrobione samodzielnie, na maśle, jest duuużo lepsze)pęczek młodego, świeżego szpinaku1 duży ząbek czosnku lub 2 małe250 g pomidorków daktylowych (lub innych małych)1/2 kostki sera typu feta3 jajka200 ml śmietanysólpieprzgałka muszkatołowa (opcjonalnie)Sposób przygotowania:Ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm, wyłożyć nim blachę (wyłożoną papierem do pieczenia
Obiad za dychęBardzo szybka i prosta sałatka, idealna do potraw z grilla. Świetnie sprawdzi się również przy obiedzie, ale tylko jeśli lubicie czosnek ;) Pomidorki koktajlowe można zastąpić również "normalnymi" pomidorami, zwłaszcza dla większej liczby osób.Kiełki rzodkiewki, pieprz i czosnek nadają całości pikanterii :) Składniki (2 - 3 porcje):- 250 g pomidorków koktajlowych- 25 g kiełków rzodkiewki- 1/2 średniej wielkości cebuli- główka(...)niewielkie ząbki czosnku- duża szczypta soli- duża szczypta pieprzu ziołowego- pół łyżeczki suszonego oregano- pół łyżeczki suszonej bazyliiPrzygotowanie:1. Sałatę rwiemy na niewielkie kawałki, cebulę kroimy w kostkę, a pomidorki na pół. Dodajemy kiełki.2. Do szklanki z jogurtem wyciskamy czosnek, dodajemy sól, pieprz ziołowy, oregano i bazylię, dokładnie mieszamy.3. Warzywa mieszamy z sosem
Kraina Tysiąca Smakówziemi, wystawiłam na dwór. Koloru nabrał od razu ;) Sałatkę polecam fanom czosnku i tymianku :)Składniki (2 porcje):- 150 g mozzarelli w kulkach (waga bez zalewy!)- ok. 200 g pomidorków koktajlowych- garstka gałązek tymianku- 2 łyżki oliwy z oliwek- ząbek czosnku- szczypta soliPrzygotowanie: 1. Pomidorki myjemy, kroimy na połówki.2. Tymianek siekamy. Mieszamy z oliwą z oliwek, szczyptą soli(...)przeciśniętym przez praskę czosnkiem.3. Mozzarellę oddzielamy od zalewy, dodajemy do pomidorków. Polewamy oliwą z tymiankiem. Przed podaniem mieszamy (na zdjęciu jeszcze przed wymieszaniem).Na zdjęciach sałatka przed wymieszaniem z tymiankiem ;)Smacznego
Kraina Tysiąca SmakówZostajemy w klimacie zdrowego makaronu i pysznych dodatków. Tym razem makaron razowy, słodkie pomidorki koktajlowe, łosoś i czarne oliwki, które uwielbiamy. Zapraszam na obiad! Składniki :* 2 porcje makaronu razowego spaghetti * 150 g łososia wędzonego * garść pomidorków koktajlowych* garść czarnych oliwek * łyżka oliwy z oliwek * ząbek czosnku * 2 łyżki oleju z pestek dyni* sól, świeżo(...)mielony czarny pieprz Przygotowanie :Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Podzielić na dwie porcje, do każdej dodać po łyżce oleju z pestek dyni. Na oliwę wrzucić pomidorki i posiekany ząbek czosnku, przesmażyć i dodać rozdrobnionego łososia. Całość wymieszać. Dodać oliwki. Wyłożyć ma makaron. Przyprawić świeżo mielonym czarnym pieprzem. Podawać na ciepło. Zapraszam Was do sklepu
Magiczne Życie Martyspisałam listę składników i czym prędzej zabrałam się za jej wykonanie. Do przygotowania sałatki potrzebujemy: – pół melona – 1 kulkę mozzarelli lub opakowanie małych kulek – opakowanie pomidorków koktajlowych – garść prażonych pestek słonecznika – łyżkę miodu – odrobinę octu balsamicznego – odrobinę oliwy z oliwek Jeżeli posiadacie w domu przyrząd do wycinania kulek z owoców to możecie(...)przepisie zastosować i wykroić kulki z melona. W przeciwnym razie pokrójcie owoc w kostkę. Dodajcie mozzarellę (kulki lub pokrojoną w kostkę) oraz połówki pomidorków koktajlowych Z oliwy, octu balsamicznego i miodu przygotujcie sos, którym polejecie sałatkę. Na samym końcu posypcie obficie prażonymi ziarnami słonecznika. Jestem ciekawa Waszych opinii czy lubicie takie sałatki? A może jedliście już podobną kombinację smaków? Smacznego
Szybko Tanio Smacznieczasu do czasu odwrócić na chwilę pojemnik do góry dnem. Zamarynowanego łososia grillować po 3-4 minuty z obu stron. Sałatka z pieczonymi pomidorami i mozzarellą 16 niedużych pomidorków 1 ząbek czosnku 4 łyżki oliwy sól i pieprz 1 łyżka octu z białego wina po ⅓ łyżeczki suszonych ziół: bazylii, tymianku, lubczyku 32 kulki mini mozzarelli lub 16 średnich przekrojonych(...)który zebrał się w misce po pomidorach dodać pozostałą oliwę. Doprawić octem, solą i pieprzem. Rukolę opłukać i osączyć. Mozzarellę osączyć z zalewy. Na talerze rozłożyć po porcji rukoli, pomidorki i mozzarellę. Polać przygotowanym sosem. Na wierzch ułożyć grillowanego łososia, przykrytego sorbetem truskawkowym. Od razu podawać. Smacznego! Przepis dołączam do akcji
Pełny talerzdobre składniki i dopieścimy sami każdy szczegół :) Ciasto - mała porcja 250 gram mąki 1/4 drożdży 1/3 szklanki ciepłej wody sól, pieprz, oregano 2 łyżki oliwy Dodatki rukola szynka prosciutto pomidorki oliwki czarne Droższe rozpuścić w wodzie z oliwą. Następnie wlać do mąki z solą, pieprzem i oregano i zagnieść. Gdy ciasto jest zbyt mokre, podsypać mąką. Odstawić na 15 minut(...)polać sosem pomidorowym i posypać ziołami. Na ciastko ułożyć mozzarellę i czerwoną cebulę. Piec 15 minut w temp. 190 st. Po upieczeniu ciasta, na pizzy układamy rukolę, szynkę, pomidorki i oliwki. Pizza z takimi świeżymi warzywami to mój HIT ! PIZZA = FAST FOOD
Mój Smak na Życieładnie się prezentowała, że musiałam ją uwiecznić :) Składnik : kurczak w sosie pomarańczowym lub inny przygotowany według upodobań garść miksu sałat oliwa z oliwek oregano pół kulki mozzarelli 4 pomidorki koktajlowe Sałatę umieścić w misce. Mięso pokroić na kawałki, położyć na sałacie. Wkroić pomidorki, polać oliwą i doprawić oregano. Można podawać ze świeżym pieczywem pełnoziarnistym. Smacznego
Chocolate Muffin Blogsałaty rzymskiej 20 gram bryndzy (lub sera lazur) 1/2 średniego batata 2 marchewki łyżka syropu z agawy 1 łyżka sambal oelek szczypta cynamonu sól oliwa z oliwek 5-6 pomidorków koktajlowych Robimy marynatę: syrop z agawy, oliwę z oliwek, sambal oelek, cynamon i sól mieszamy. Batata i marchewkę kroimy w kostkę, mieszamy z marynatą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego(...)stopni na 30 minut. Sałatę rzymską kroimy w paski, bryndzę kroimy w kostkę, pomidorki koktajlowe na pół. Wszystko mieszamy ze sobą, dodajemy upieczone warzywa i gotowe! Wersja z serem lazur i pieczoną marchewką
Mango PapajaDzisiejsze mielenie to wspomnienie, jeszcze sprzed wyjazdu na urlop. Pyszny ryż, wspaniałe kuleczki mięsne i smakowite pieczone pomidorki. Pomysł podpatrzony w Moich Smakach Życia, zmodyfikowany. U nas zniknęły w mgnieniu oka!250 g pomidorków koktajlowychkilka gałązek tymianku2 łyżki oliwypulpeciki:500 g mielonej wołowiny ( w oryginale indyk)1/2 świezej kajzerkipieprz i sól do smaku1
Dzieje kuchennej Wiewióryprzekąska. Efektowna i szybka do zrobienia - koreczki caprese - zapraszam :)składnikiopakowanie mozzarelli w małych kulkachlistki bazylii - tyle ile kulek serapomidorki koktajlowe - 2x mniej niż kulek serowychsól, pieprzprzygotowanieOpłukane i osuszone pomidorki dzielimy na pół. Na wykałaczki nabijamy kulkę sera, listek bazylii i połówkę pomidorka. . Układamy na półmisku, solimy,posypujemy pieprzem, polewamy oliwą i podajemy. Smacznego
Stare Garyszparagi i obsmazyc.Patenie przykryc i dusic szparagi 10-15 minut.Gdy beda juz al dente,odlozyc na bok i przykryc folia ,zeby nie wystyglyPomidorki koktajlowe z galazkami umyc i wysuszyc.Kazdy pomidorek na dole naciac na krzyz.Na tej samej patelni ulozyc pomidorki przecieciem do dolu i poddusic kilka minut,az zmieknaNa talerzu ulozyc szparagi i pomidorki.Polac przygotowana marynata i posiekanymi orzeszkami pistacjowymi
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Surówka, bardzo prosta, do której wykorzystamy cebulkę marynowaną.Składniki:-pomidorki koktajlowe - ilość w zależności od potrzeb-słoiczek marynowanej cebulki-zielony koperek-przyprawy ( ewentualnie ) i ewentualnie olejPomidorki myjemy, osuszamy i kroimy na połówki.Dodajemy marynowaną cebulkę i pokrojony drobniutko koperek.Możemy skropić oliwą. To wszystko. Surówka gotowa. Smacznego
Maminek kulinarnySkładniki (na dwie porcje):130 gram makaronu bezglutenowego tj. z mąki kukurydzianej, jaglanej, gryczanej- ja użyłam makaronu z mąki kukurydzianej 1/2 puszki groszku bądź groszek mrożony10 pomidorków cherry 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 czerwona cebula2 ząbki czosnkułyżka oliwy z oliweksólpieprzoreganoMakaron gotujemy według przepisu na opakowaniu al. dente. Na oliwie smażymy posiekaną drobno cebulkę oraz czosnek, doprawiamy oregano, solą(...)pieprzem. Dodajemy pokrojone na połówki pomidorki cherry i chwilę smażymy. Dodajemy odcedzony tuńczyk oraz groszek i dusimy chwilę całość. Dodajemy ugotowany makaron i całość dokładnie mieszamy. Przed podaniem posypujemy grubo mielonym pierzem. Gotowe
Mango Papaja