pieczenia. Piec kolejne 10 minut. Podpieczony spód odstawić do ostudzenia. Farsz 100 g newelli klasycznej 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 2 łyżeczki oleju rzepakowego szczypta pieprzu kajeńskiego 150 g pomidorków koktajlowych garść liści bazylii 250 g ricotty 100 g gęstego jogurtu naturalnego 2 jaja sól i pieprz do smaku Newellę pokroić w kostkę, wymieszać z olejem, tymiankiem i pieprzem kajeńskim. Odstawić(...)minut. Pomidorki opłukać, osuszyć, przekroić na połówki. Listki bazylii opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w paseczki. Ricottę połączyć z jogurtem i jajami. Wymieszać z bazylią i newellą, doprawić solą i pieprzem. Mieszankę wylać na upieczony spód. Na wierzchu powkładać pomidorki koktajlowe. Piec w 180°C przez 35 minut. Przed pokrojeniem odczekać kilka minut. Podawać na ciepło lub w temperaturze pokojowej
Pełny talerzPyszna, sycąca sałatka z tuńczykiem, świeżymi pomidorkami koktajlowymi, zielonymi oliwkami oraz jajkiem. Gwarantuję, że posmakuje Wam tak bardzo, że zjecie przygotowaną porcję sami! Może nie w jeden dzień, ale z pewnością dwa, maksymalnie trzy :) Do polania wykorzystałam domowy sos winegret, ale z powodzeniem możecie użyć oliwy i ulubionych przypraw. Wybaczcie jakość zdjęcia - było robione późnym wieczorem przy kiepskim świetle. Składniki(...)duże opakowanie miksu sałat 2 puszki tuńczyka z wody lub w sosie własnym 5-7 pomidorków koktajlowych 10 oliwek 2 ugotowane jajka Dodatkowo : sos winegret lub oliwa ulubione przyprawy Sałatę myjemy i osuszamy. Umieszczamy w dużej misce, dodajemy odsączonego tuńczyka, pokrojone pomidorki i oliwki. Całość mieszamy, na wierzchu układamy, pokrojone w ósemki, jajka. Polewamy sosem lub oliwą
Chocolate Muffin BlogSkładniki: -główka sałaty lodowej -garść pomidorków koktajlowych -dowolne kiełki (u mnie piękne różowe kiełki rzodkiewki) -pestki dyni -oliwa z oliwek -pieprz, sól Wykonanie: Sałatę i pomidorki płuczemy, następnie sałatę rwiemy na mniejsze kawałki a pomidorki kroimy na pół. Dodajemy kiełki i oliwę, pieprz i sól i dokładnie mieszamy. Wierzch dekorujemy pestkami dyni. Lekka sałatka gotowa :). Smacznego! przepis bierze udział
KasiekGotujeulotniły się gazy.Proste, prawda?! :)Dzisiaj proponuję Wam moją ulubioną 'brukselkową wariację', czyli brukselka na ciepło- idealna jako danie obiadowe czy kolację- z dodatkiem piersi z indyka i świeżych pomidorków koktajlowych, posypana pestkami dyni i sezamem.Z czystym sumieniem mogę polecić Wam to danie, mój P., który brukselki wręcz nie znosił i z odrazą zerkał na patelnie, kiedy po raz pierwszy(...)przyrządzałam, tak teraz zjada wszystko- i to z dokładką! :)))porcja dla 3-4 osób:* brukselka- 400 g* makaron- 150 g* pierś z indyka- (+ dowolne przyprawy)- 1 szt.* pomidorki koktajlowe- 100 g* pestki dyni i sezam- garść* olej do smażenia* pieprz, sól, cukier, mleko* szczypiorek- do ozdobyBrukselkę należy oczyścić z uszkodzonych liści i opłukać.Odkroić wystający końcowy kawałek głąba i dopiero
Kraina Miodem PłynącaZucchini with tomatoes and goat cheese. Składniki. 1 cukinia 10 pomidorków koktajlowych 3 łyżki ser kozi Przyprawa do dań Kucharek pieprz zioła prowansalskie tymianek oliwa z oliwek 1 łyżeczka zielone pesto Wykonanie. Cukinię pokroić a'la julienne. Przesmażyć krótko na oliwie z oliwek, dodać przyprawę do dań Kucharek i zioła prowansalskie, wymieszać i ułożyć w obręczy. Przekrojone pomidorki koktajlowe(...)posolić, posypać tymiankiem , pieprzem i również krótko przesmażyć na patelni. Zielone pesto wymieszać z odrobiną oliwy z oliwek i rozlać z łyżeczki na talerz. Rozłożyć pomidorki i kozi ser. Podać z tostem
Kulinarny karnet ChristopheraKurczak w sosie carry z pysznymi pomidorkami cherry od Owocowego Raju. Duża ilość przypraw pobudza trawienie, do tego delikatne białe mięso kurczaka. Ostre chili równoważy imbir, tworząc pyszny esencjonalny sos. Składnik dla 4 osób: 3 filety z piersi kurczaka 250-300 ml śmietany kremówki 30 % lub mleczka kokosowego 2-3 ząbki czosnku sok z połowy cytryny 2 łyżeczki carry(...)łyżeczki kurkumy łyżeczka imbiru 7-10 pomidorków cherry ok.1/2 papryczki chili lub domowa oliwa z chili 5-6 łyżek oliwy z oliwek pieprz biały sól właściwie jest zbędna, ale sami to ocenicie pod koniec gotowania kilka gałązek świeżego tymianku Mięso dobrze umyć i pokroić na cienkie plastry. Przygotować marynatę z oliwy, soku z cytryny i przypraw, zalać nią mięso
Apetyczna babeczkaoknem zmienna pogoda, raz słońce, raz deszcz... A u nas na talerzu lato ! Mix sałat z pomidorkami i fetą Składniki: 5 listków sałaty rzymskiej 2 garści endywii 2 garści rukoli 10 oliwek 5 różyczek zblanszownego brokuła 1/2 cebuli pokrojonej w piórka 1 ogórek gruntowy 10 dag fety 6 pomidorków koktajlowych sól, świeżo zmielony pieprz oliwa z oliwek EV ocet(...)wodzie, rwiemy na kawałki. Ogórka kroimy w plastry (nie obieramy ze skórki). Kolejno układamy w płaskiej misce: sałaty, ogórek, fetę pokrojoną w kostkę, oliwki, cebulę, brokuły i pomidorki. Skrapiamy oliwą i octem, solimy i pieprzymy, następnie mieszamy
Kulinarne przygody Gatitykolejna sałatkowa propozycja, która będzie doskonała zarówno jako dodatek do grillowanych mięs jak i jako lunchowa przekąska zjedzona w ciągu dnia. Sałatka z zielonym kuskus, mozzarellą i pomidorkami Składniki: 1 szklanka suchego kuskus ok. 1,5 szklanki bulionu warzywnego przygotowanego na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej 1 pęczek natki pietruszki olej kujawski z saszetki z bazylią(...)opakowanie małych mozzarelli pomidorki koktajlowe sok z cytryny sól pieprz Wykonanie: Kuskus wsypujemy do miski, zalewamy go wrzątkiem. Płynu powinno być tyle, żeby był powyżej kaszy mniej więcej około centymetra. Dodajemy pastę warzywną, dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do całkowitego wchłonięcia się bulionu. Natkę wkładamy do blednera, dolewamy olej kujawski, sok z cytryny i blendujemy
Kulinarne przygody GatitySkładniki: średnia cukinia 10 pomidorków czereśniowych mozzarella ząbek czosnku szczypta oregano 2 szczypty suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem 4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine sól pieprz Przygotowanie: Cukinię myjemy. osuszamy i kroimy na plasterki. Na patelni grilowej rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine i układamy(...)uzyska charakterystyczne dla grilowania pasy zestawiamy z ognia i przekładamy na talerzyk pokryty ręcznikiem papierowym. Solimy i pieprzymy. Pozostawiamy do ostygnięcia. Czosnek obieramy ze skórki i rozgniatamy widelcem. Pomidorki czereśniowe myjemy, osuszamy i kroimy na pół. Dodajemy do miseczki. Cuknię dodajemy do pomidorków razem z serem mozzarella pokrojonym w drobną kosteczkę oraz rozgniecionym czosnkiem. Polewamy sosem z 2 łyżek
Moja smaczna kuchniagości w mojej lodówce. Jest bardzo uniwersalne, bo pozwala na przygotowanie szybkiego obiadu, przekąski czy deseru. Tym razem wystąpiło jako podstawa tarty. Użyłam w niej mojego ostatniego odkrycia, czyli pomidorków daktylowych. Jeśli tylko znajdziecie je w sklepie, koniecznie spróbujcie, są pyszne! Malutkie, mięsiste, słodkie i idealne do zapiekania. W tarcie skomponowały się idealnie z lekko ziemistym smakiem szpinaku(...)mniejszych):1 płat ciasta francuskiego ok. 300g (może być gotowe, ale zrobione samodzielnie, na maśle, jest duuużo lepsze)pęczek młodego, świeżego szpinaku1 duży ząbek czosnku lub 2 małe250 g pomidorków daktylowych (lub innych małych)1/2 kostki sera typu feta3 jajka200 ml śmietanysólpieprzgałka muszkatołowa (opcjonalnie)Sposób przygotowania:Ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm, wyłożyć nim blachę (wyłożoną papierem do pieczenia
Obiad za dychęBardzo szybka i prosta sałatka, idealna do potraw z grilla. Świetnie sprawdzi się również przy obiedzie, ale tylko jeśli lubicie czosnek ;) Pomidorki koktajlowe można zastąpić również "normalnymi" pomidorami, zwłaszcza dla większej liczby osób.Kiełki rzodkiewki, pieprz i czosnek nadają całości pikanterii :) Składniki (2 - 3 porcje):- 250 g pomidorków koktajlowych- 25 g kiełków rzodkiewki- 1/2 średniej wielkości cebuli- główka(...)niewielkie ząbki czosnku- duża szczypta soli- duża szczypta pieprzu ziołowego- pół łyżeczki suszonego oregano- pół łyżeczki suszonej bazyliiPrzygotowanie:1. Sałatę rwiemy na niewielkie kawałki, cebulę kroimy w kostkę, a pomidorki na pół. Dodajemy kiełki.2. Do szklanki z jogurtem wyciskamy czosnek, dodajemy sól, pieprz ziołowy, oregano i bazylię, dokładnie mieszamy.3. Warzywa mieszamy z sosem
Kraina Tysiąca Smakówziemi, wystawiłam na dwór. Koloru nabrał od razu ;) Sałatkę polecam fanom czosnku i tymianku :)Składniki (2 porcje):- 150 g mozzarelli w kulkach (waga bez zalewy!)- ok. 200 g pomidorków koktajlowych- garstka gałązek tymianku- 2 łyżki oliwy z oliwek- ząbek czosnku- szczypta soliPrzygotowanie: 1. Pomidorki myjemy, kroimy na połówki.2. Tymianek siekamy. Mieszamy z oliwą z oliwek, szczyptą soli(...)przeciśniętym przez praskę czosnkiem.3. Mozzarellę oddzielamy od zalewy, dodajemy do pomidorków. Polewamy oliwą z tymiankiem. Przed podaniem mieszamy (na zdjęciu jeszcze przed wymieszaniem).Na zdjęciach sałatka przed wymieszaniem z tymiankiem ;)Smacznego
Kraina Tysiąca SmakówZostajemy w klimacie zdrowego makaronu i pysznych dodatków. Tym razem makaron razowy, słodkie pomidorki koktajlowe, łosoś i czarne oliwki, które uwielbiamy. Zapraszam na obiad! Składniki :* 2 porcje makaronu razowego spaghetti * 150 g łososia wędzonego * garść pomidorków koktajlowych* garść czarnych oliwek * łyżka oliwy z oliwek * ząbek czosnku * 2 łyżki oleju z pestek dyni* sól, świeżo(...)mielony czarny pieprz Przygotowanie :Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Podzielić na dwie porcje, do każdej dodać po łyżce oleju z pestek dyni. Na oliwę wrzucić pomidorki i posiekany ząbek czosnku, przesmażyć i dodać rozdrobnionego łososia. Całość wymieszać. Dodać oliwki. Wyłożyć ma makaron. Przyprawić świeżo mielonym czarnym pieprzem. Podawać na ciepło. Zapraszam Was do sklepu
Magiczne Życie Martyspisałam listę składników i czym prędzej zabrałam się za jej wykonanie. Do przygotowania sałatki potrzebujemy: – pół melona – 1 kulkę mozzarelli lub opakowanie małych kulek – opakowanie pomidorków koktajlowych – garść prażonych pestek słonecznika – łyżkę miodu – odrobinę octu balsamicznego – odrobinę oliwy z oliwek Jeżeli posiadacie w domu przyrząd do wycinania kulek z owoców to możecie(...)przepisie zastosować i wykroić kulki z melona. W przeciwnym razie pokrójcie owoc w kostkę. Dodajcie mozzarellę (kulki lub pokrojoną w kostkę) oraz połówki pomidorków koktajlowych Z oliwy, octu balsamicznego i miodu przygotujcie sos, którym polejecie sałatkę. Na samym końcu posypcie obficie prażonymi ziarnami słonecznika. Jestem ciekawa Waszych opinii czy lubicie takie sałatki? A może jedliście już podobną kombinację smaków? Smacznego
Szybko Tanio Smacznieczasu do czasu odwrócić na chwilę pojemnik do góry dnem. Zamarynowanego łososia grillować po 3-4 minuty z obu stron. Sałatka z pieczonymi pomidorami i mozzarellą 16 niedużych pomidorków 1 ząbek czosnku 4 łyżki oliwy sól i pieprz 1 łyżka octu z białego wina po ⅓ łyżeczki suszonych ziół: bazylii, tymianku, lubczyku 32 kulki mini mozzarelli lub 16 średnich przekrojonych(...)który zebrał się w misce po pomidorach dodać pozostałą oliwę. Doprawić octem, solą i pieprzem. Rukolę opłukać i osączyć. Mozzarellę osączyć z zalewy. Na talerze rozłożyć po porcji rukoli, pomidorki i mozzarellę. Polać przygotowanym sosem. Na wierzch ułożyć grillowanego łososia, przykrytego sorbetem truskawkowym. Od razu podawać. Smacznego! Przepis dołączam do akcji
Pełny talerzdobre składniki i dopieścimy sami każdy szczegół :) Ciasto - mała porcja 250 gram mąki 1/4 drożdży 1/3 szklanki ciepłej wody sól, pieprz, oregano 2 łyżki oliwy Dodatki rukola szynka prosciutto pomidorki oliwki czarne Droższe rozpuścić w wodzie z oliwą. Następnie wlać do mąki z solą, pieprzem i oregano i zagnieść. Gdy ciasto jest zbyt mokre, podsypać mąką. Odstawić na 15 minut(...)polać sosem pomidorowym i posypać ziołami. Na ciastko ułożyć mozzarellę i czerwoną cebulę. Piec 15 minut w temp. 190 st. Po upieczeniu ciasta, na pizzy układamy rukolę, szynkę, pomidorki i oliwki. Pizza z takimi świeżymi warzywami to mój HIT ! PIZZA = FAST FOOD
Mój Smak na Życieładnie się prezentowała, że musiałam ją uwiecznić :) Składnik : kurczak w sosie pomarańczowym lub inny przygotowany według upodobań garść miksu sałat oliwa z oliwek oregano pół kulki mozzarelli 4 pomidorki koktajlowe Sałatę umieścić w misce. Mięso pokroić na kawałki, położyć na sałacie. Wkroić pomidorki, polać oliwą i doprawić oregano. Można podawać ze świeżym pieczywem pełnoziarnistym. Smacznego
Chocolate Muffin Blogsałaty rzymskiej 20 gram bryndzy (lub sera lazur) 1/2 średniego batata 2 marchewki łyżka syropu z agawy 1 łyżka sambal oelek szczypta cynamonu sól oliwa z oliwek 5-6 pomidorków koktajlowych Robimy marynatę: syrop z agawy, oliwę z oliwek, sambal oelek, cynamon i sól mieszamy. Batata i marchewkę kroimy w kostkę, mieszamy z marynatą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego(...)stopni na 30 minut. Sałatę rzymską kroimy w paski, bryndzę kroimy w kostkę, pomidorki koktajlowe na pół. Wszystko mieszamy ze sobą, dodajemy upieczone warzywa i gotowe! Wersja z serem lazur i pieczoną marchewką
Mango PapajaDzisiejsze mielenie to wspomnienie, jeszcze sprzed wyjazdu na urlop. Pyszny ryż, wspaniałe kuleczki mięsne i smakowite pieczone pomidorki. Pomysł podpatrzony w Moich Smakach Życia, zmodyfikowany. U nas zniknęły w mgnieniu oka!250 g pomidorków koktajlowychkilka gałązek tymianku2 łyżki oliwypulpeciki:500 g mielonej wołowiny ( w oryginale indyk)1/2 świezej kajzerkipieprz i sól do smaku1
Dzieje kuchennej Wiewióryprzekąska. Efektowna i szybka do zrobienia - koreczki caprese - zapraszam :)składnikiopakowanie mozzarelli w małych kulkachlistki bazylii - tyle ile kulek serapomidorki koktajlowe - 2x mniej niż kulek serowychsól, pieprzprzygotowanieOpłukane i osuszone pomidorki dzielimy na pół. Na wykałaczki nabijamy kulkę sera, listek bazylii i połówkę pomidorka. . Układamy na półmisku, solimy,posypujemy pieprzem, polewamy oliwą i podajemy. Smacznego
Stare Garyszparagi i obsmazyc.Patenie przykryc i dusic szparagi 10-15 minut.Gdy beda juz al dente,odlozyc na bok i przykryc folia ,zeby nie wystyglyPomidorki koktajlowe z galazkami umyc i wysuszyc.Kazdy pomidorek na dole naciac na krzyz.Na tej samej patelni ulozyc pomidorki przecieciem do dolu i poddusic kilka minut,az zmieknaNa talerzu ulozyc szparagi i pomidorki.Polac przygotowana marynata i posiekanymi orzeszkami pistacjowymi
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Surówka, bardzo prosta, do której wykorzystamy cebulkę marynowaną.Składniki:-pomidorki koktajlowe - ilość w zależności od potrzeb-słoiczek marynowanej cebulki-zielony koperek-przyprawy ( ewentualnie ) i ewentualnie olejPomidorki myjemy, osuszamy i kroimy na połówki.Dodajemy marynowaną cebulkę i pokrojony drobniutko koperek.Możemy skropić oliwą. To wszystko. Surówka gotowa. Smacznego
Maminek kulinarnySkładniki (na dwie porcje):130 gram makaronu bezglutenowego tj. z mąki kukurydzianej, jaglanej, gryczanej- ja użyłam makaronu z mąki kukurydzianej 1/2 puszki groszku bądź groszek mrożony10 pomidorków cherry 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 czerwona cebula2 ząbki czosnkułyżka oliwy z oliweksólpieprzoreganoMakaron gotujemy według przepisu na opakowaniu al. dente. Na oliwie smażymy posiekaną drobno cebulkę oraz czosnek, doprawiamy oregano, solą(...)pieprzem. Dodajemy pokrojone na połówki pomidorki cherry i chwilę smażymy. Dodajemy odcedzony tuńczyk oraz groszek i dusimy chwilę całość. Dodajemy ugotowany makaron i całość dokładnie mieszamy. Przed podaniem posypujemy grubo mielonym pierzem. Gotowe
Mango Papajakolacyjka:) Kasza jaglana jest naprawdę dobra a i bardzo zdrowa. Jest świetną alternatywą na kolację zamiast kanapek. Co myslicie o takim zestawieniu??Składniki; szklanka kaszy jaglanej, 200 g pomidorków cherry, mała cebula, ząbek czosnku, pietruszka, 3 łyzki oliwy z oliwek, 3 łyżki przecieru pomidorowego, sól, pieprz Po kaszę i przyprawy zapraszam do naszego sprzedwacy SKWORCUWykonanie;Kaszę zalewamy 2 szklankami(...)wody i gotujemy około 15 minut. Cebulę i czosnek drobno siekamy i szklimy na oliwie. Dodajemy przecier pomidorowy i jeszzce chwilę dusimy. Nastepnie dodajemy ugotowaną kaszę. Mieszamy. Studzimy. Pomidorki kroimy w ćwiartki i dodajemy do karzy. Całość posupujemy pietruszką.Doprawiamy solą i pieprzem
Anioły w kuchniPrzygotowanie: (1 porcja) 1/2 bułki ciabatta 2 łyżeczki pesto rosso Sacla 2 plastry sera Capri 3 szczypty suszonego oregano 2 plasterki pomidorka kilka kropli oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Ciabattę smarujemy pesto rosso, następnie układamy dwa plastry sera Capri, skrapiamy oliwą z pierwszego tłoczenia(...)posypujemy oregano, układamy dwa plastry pomidorka, całość posypujemy oregano, skrapiamy oliwą z pierwszego tłoczenia i doprawiamy. Buon appetito
Moja smaczna kuchnia