piekarniku sama, a jej przygotowanie to zaledwie kilka minut. Całość wygląda bardzo apetycznie, myślę że skusi się na nią niejeden smakosz ryb... Dorsz pieczony pod mozzarellą z pomidorkami koktajlowymi SKŁADNIKI : 400 g dorsza 10 pomidorków koktajlowych 125 g mozzarelli pieprz czarny świeżo mielony sól ziołowa tymianek szczypiorek PRZYGOTOWANIE : Filet z dorsza myjemy w zimnej wodzie(...)osuszamy ręcznikiem papierowym, układamy na foli aluminiowej. Pomidorki myjemy i kroimy w plasterki. Mozzarellę kroimy w plastry. Rybę oprószamy solą ziołową, pieprzem czarnym i tymiankiem. Następnie układamy plastry pomidorków oraz mozzarelli na dorszu. Zawijamy rybę w folię aluminiową. Pieczmy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut. Na ostatnie 5 minut otwieramy folię
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimajonezem oraz selerem naciowym, gdyż Włosi uważają, że...to afrodyzjak! Składniki maltagliati rustici 100% orkiszu BIO FABIJANSCY majonez KIELECKI bez substancji konserwujących sałata lodowa szpinak baby pomidorki koktajlowe szynka z piersi kurczaka, z szynkowara, którą robiłam TUTAJ koperek świeży parmezan w płatkach czarnuszka W wersji numer dwa, dla drugiej osoby użyłam dodatkowo -glassa sojowa z octem balsamicznym(...)Modeny -jagody goji -czarny sezam -parmezan tarty Ugotuj makaron orkiszowy al dente, w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Pokrój selera w kawałeczki, a pomidorki na połówki. Umyj sałatę i szpinak baby i wyłóż na talerz. Powstana warstwy. Udekoruj i dosmacz majonezem kieleckim. To proste , gdyż dozownik jest do tego przystosowany tak, że nic się nie wyleje, nie zmarnuje
Z Kuchni Do Kuchniwitaminy i składniki mineralne, Spowoduje, że powstanie nam danie niebanalne. Moją dzisiejszą propozycję stanowi pstrąg ze szpinakiem, zapiekany w cieście francuskim z prażonymi migdałami, podawany z ryżem i pomidorkami. Wystarczy kupić: filet z pstrąga - 1 płat, ciasto francuskie szpinak pomidorki koktajlowe ryż przyprawy cytrynę 1 jajko migdały w płatkach Przygotowanie: 1. Najpierw przygotowujemy szpinak. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju(...)Przykrywamy drugą częścią ciasta. Końce przygniatamy widelcem. Ciasto zlepiamy widelcem w ten sposób, aby utworzyć widoczne znaczki. 4. Ciasto smarujemy jajkiem, posypujemy uprażonymi migdałami. Na patyczki do szaszłyków nabijamy pomidorki. Wykładamy na blaszkę. 5. Pieczemy w piekarniku 30 minut w temperaturze 180 stopni. 6. W tym czasie gotujemy ryż. 7. Po upieczeniu, ciasto z rybą kroimy w plastry. Wykładamy
Mój Smak na Życieżytnia 500 gram -45 gramów drożdży świeżych -łyżeczka cukru -mleko około 6 łyżek podgrzane do maks 39 stopni -szklanka wody -duża łyżka oliwy -siemię lniane do posypania -100 gram pomidorków koktajlowych, suszonych glazurowanych -łyżeczka soli Pomidorki można przygotować samemu. Po wysuszeniu podsmażamy je na rozgrzanej oliwie z nieobranym ząbkiem czosnku, gałązką rozmarynu i łyżką miodu. Gdy się skarmelizują odstawiamy(...)ponownego wysuszenia. Tak przygotowane pomidorki siekamy. Drożdże kruszymy, zasypujemy cukrem i podlewamy mlekiem, mieszamy do połączenia składników i odstawiamy na kwadrans. Mąki nie przesiewamy, spulchniamy ją mieszając widelcem z dodatkiem soli. Dodajemy rozczyn i wodę, mieszamy; gdy wstępnie składniki się połączą podlewamy oliwą i wyrabiamy elastyczne ciasto. W razie konieczności można podsypywać mąką, by się mniej kleiło. W ostatnim
BaRepasSezon na szparagi w pełni...Zastanawiałem się jak przygotować danie ze szparagów, aby nie stracić ich smaku i uroku. Zdecydowałem się delikatnie je zblanszować i przesmażyć na maśle z pomidorkami cherry. Do tego świeży rozmaryn i płatki parmezanu. Proste i szybkie danie dla tych, co na świeże szparagi czekają cały rok.Czas przygotowania: 25 min.Porcja dla 2 osóbKoszt przygotowania(...)złSKŁADNIKI:500 g świeżych szparagów10 pomidorków koktajlowych (cherry)1 cytrynaświeży rozmaryn1 łyżka klarowanego masłapłatki parmezanusól, pieprzPRZYGOTOWANIE:Umyte i obrane szparagi gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez ok 5 min.Ugotowane szparagi smażymy na rozgrzanym maśle. Dodajemy rozmaryn i sok z cytryny. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Zarumienione szparagi przekładamy na talerz.Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki i delikatnie podsmażamy na maśle
kulinarnyJaZapraszam na kolejną kolorową sałatkę z sałatą lodową. Są też pomidorki, serek i kurczak a więc smacznie i pożywnie.składniki:1/2 główki sałaty lodowej1 duża pojedyńcza pierś z kurczaka250 g pomidorków koktajlowych200 g serka sałatkowego ziołowego1 mały słoik suszonych pomidorów w olejusłodka paprykasól,pieprzolej do smażeniaSałatę lodową porwać na małe kawałki i przełożyć do miski. Ser sałatkowy pokroić w kostkę(...)Pomidorki koktajlowe, dałam żółte i czerwone, przekroić na pół. Połówki suszonych pomidorów przekroić na pół. Wszystkie pokrojone składniki dodać do porwanej sałaty. Pierś kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć słodką papryką i solą oraz pieprzem. Usmażyć na patelni i przestudzić. Dodać do pozostałych składników. Wszystko dokładnie wymieszać, skropić olejem z pomidorków, ewentualnie doprawić jeszcze do smaku solą czy pieprzem
Monia miesza i gotujeSkładniki dla dwóch osób:2 kotlety jagnięcemasło klarowane2 łyżki musztardy (u mnie Dijon)pomidorki koktajloweoliwa z oliweksos octowy owocowy (u mnie figowy)Składniki na posypkę:1 łyżka drobno posiekanej bazylii1 łyżka drobno posiekanego rozmarynu1 łyżka bułki tartej1/2 łyżki drobno posiekanego tymianku1 łyżka drobno posiekanych pistacjiodrobina oliwy sól, pieprzSkładniki na puree:3 ziemniaki1/2 selera1 łyżka masła2 łyżki mlekaszczypta gałki muszkatołowejCZAS(...)mięso odetchnęło.3. Ziemniaki i seler obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Ugniatamy z masłem i mlekiem, doprawiamy gałką muszkatołową.4. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Wrzucamy pomidorki i smażymy, aż popęka skórka.5. Na talerzu układamy mięso, puree i pomidorki. Pomidorki polewamy sosem octowym, a ziemniaki i mięso odrobiną oliwy z oliwek. Smacznego
My Culinary ArtWytrawna wersja tiramisu z grillowanymi pomidorkami koktajlowymi, prosciutto, suszonymi pomidorami i kremowym serkiem z bazylią i pomidorami. Ekspresowa i pyszna przekąska. Czas przygotowania:15 minut + chłodzenie Składniki:250 g Serka Kremowego Arla Apetina Pomidory i Bazylia,200 g śmietany 30%,200 g pomidorków koktajlowych,80 g prosciutto,1/2 drobno posiekanej chili,Pieprz Cayenne do smaku,½ pełnoziarnistej(...)ponieważ prosciutto jest słone.Szynkę pokroić w zapałki, wysmażyć na chrupiąco na maśle, przełożyć na ręcznik papierowy żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Na patelnie po smażeniu szynki wyłożyć czosnek i pomidorki pokrojone na połówki, przypiec.W szklance układać warstwami grzanki, serek, pomidorki i prosciutto, posypując je suszonymi pomidorami. Odstawić do lodówki na godzinę, przed podaniem przybrać zieleniną
SzczyptaSmaQzjedzenie innej potrawy. Przejdę od razu do składników ( choć widać je jak na dłoni ) , ale na pewno jesteście ciekawi dokładnego przepisu :)Składniki : (na 4 szaszłyki)1 plaster schabu4 pomidorki cherry zebra1 mała papryka czerwona8 plastrów wędzonego boczku 4 pieczarki 1 cebula czerwona 1 cukinia mała1 mały ziemniak 1/2 woreczka (50g) ryżu jaśminowego Przyprawy(...)słodka curryPlaster schabu myjemy, odsączamy nadmiar wody, kroimy na 8 kawałków. Polewamy je oliwą z oliwek, przyprawiamy pieprzem i papryką wędzoną słodką i odstawiamy do lodówki.Myjemy 4 pomidorki cherry zebra, paprykę, z której wydrążamy środek i kroimy na 8 kawałków, mniej więcej podobnej wielkości do schabu. Resztę papryki zjadłem od razu:) Pieczarki myjemy
Parowar Facetaorzechów ziemnych. Gwarantuję Wam że tym daniem zaskoczycie swoich bliskich i znajomych. Kluseczki rozpływają się w ustach, są bardzo aromatyczne i przepyszne. Podałam je z podsmażonymi na maśle klarowanym pomidorkami koktajlowymi i posypką z orzeszków ziemnych. Obłędne połączenie!Zapraszam!SKŁADNIKI:- 1,5 szklanki ugotowanej kaszy kuskus- 1 serek Arla Apetina TAPAS- suszona lawenda- 3 łyżki mąki ryżowej- sól(...)łyżki posiekanych orzechów ziemnych + na posypkę- 1-2 łyżki masła klarowanego- pomidorki koktajloweWykonanie:Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Wystudź. dodaj serek Arla Apetina Tapas i pozostałe składniki wszystko wymieszaj, masa ma być dość gęsta, formujemy wałek i odcinamy prostokąty. Każdy kawałek formuj w dłoni na kulkę. Zgnieć między dłońmi. Przyciśnij widelcem tak aby utworzyły się rowki.Kluseczki gotujemy
SMYKWKUCHNIDzień dobry,Po pizzy z brukselką i szynką przychodzę do Was z kolejnym zaskakującym przepisem wykorzystującym pieczone warzywo. Już sam kalafior upieczony z chilli, nasionami kopru włoskiego i słodkimi pomidorkami koktajlowymi był tak dobry, że mój Mąż miał ochotę spałaszować go w tej formie. Ale ja poszłam o krok dalej i zrobiłam z niego pyszne danie z makaronem inspirowane kuchnią(...)własnyna 4 porcjeczas przygotowania: 50 min. (w tym 30 min. pieczenie kalafiora)Składniki:400 g pełnoziarnistego penne1 mały kalafior (ok. 1 kg., waga z liśćmi i głąbem)300 g pomidorków koktajlowych1 łyżeczka płatków chilli1 łyżeczka nasion kopru włoskiego1 łyżka kaparów100 g migdałów w słupkach lub płatkachpęczek natki pietruszkiząbek czosnku2 łyżki octu balsamicznegooliwasól do smakuPrzygotowanie:Piekarnik nagrzej do 200 stopni
Chilli Czosnek i Oliwabardzo prosta w przygotowaniu, a przeważnie przygotowuje ją u nas Piotrek, ma już wprawę. Panierowane usmażone piersi z kurczaka pokrojone w cienkie paski są połączone z kruchą sałatą lodową, pomidorkami i czerwoną cebulą, posypane mixem prażonych ziaren słoneczniku, dyni i orzeszków pini, tuż przed podaniem zostają skropione sosem winegret (vinaigrette). Ta sałatka wygląda apetycznie i wszystkim bardzo smakuje. Musicie spróbować(...)przygotowana z pełnoziarnistych Corn Flakes wymieszanych z czerwoną papryką Najlepsza Krucha sałatka z panierowanym kurczakiem: SKŁADNIKI na 4 porcje: 1 sałata lodowa 1 pierś z kurczaka 250 g pomidorków koktajlowych sól i pieprz do smaku pomidorki koktajlowe 1 czerwona cebula 1 jajko + 1 łyżka mleka płatki pełnoziarniste Corn Flakes Lubella ½ łyżeczka ostrej czerwonej papryki olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Płatki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękoryciński (ChOG), więc wspominając całkiem ciekawe połączenie, które zaserwował Grzegorz Łapanowski podczas kolacji Trzy Znaki Smaku, postanowiłam przygotować swoją wersję caprese. Ser koryciński połączyłam z wyhodowanymi przeze mnie pomidorkami oraz pietruszką. Składniki /dla 2 osób/: 20 dag sera korycińskiego kilka pomidorków koktajlowych natka pietruszki kilka orzechów laskowych 2 łyżki oleju rzepakowego sól 1 kwiat koniczyny Wykonanie: Ser koryciński(...)pokroić w plastry, a dwa pokruszyć, bo przydadzą się do pesto. Pomidorki umyć i przekroić na połówki. Natkę pietruszki zmiksować razem z orzechami laskowymi, pokruszonym serem i olejem. Powinno powstać pietruszkowe pesto. Ser ułożyć na talerzach, dodać pomidorki, doprawić do smaku, dodać pesto i udekorować natką pietruszki. Dodatkowo caprese można posypać kwiatem koniczyny
Pasja Smakupokrojonego w cienkie plasterki odrobina świeżo zmielonej soli lub ulubionych suszonych ziół mąka do podsypywania dodatki: 300 g fasolki szparagowej 100g sera feta (pół kostki) ok. 10 sztuk pomidorków daktylowych lub koktajlowych garść świeżych listków kolendry śmietanowo-jajeczna pierzynka: 2 całe jaja 200g śmietany 18% 100ml śmietanki 30% 2 dość spore ząbki czosnku świeżo starta gałka muszkatołowa kurkuma, słodka(...)było wybrzuszeń) i pieczemy go od 10 do 12 minut na środkowej półce piekarnika(w zależności od rodzaju piekarnika) aż do zarumienienia powierzchni. Po upieczeniu spód studzimy. Fasolkę i pomidorki dokładnie myjemy. Z fasolki odcinamy niepotrzebne końce z obydwu stron, a pomidorki kroimy na średniej wielkości plasterki. Fasolkę szparagową gotujemy w dość małej ilości osolonej wrzącej wody aż do półmiękkości
Symfonia Smakówosób 500 g mięsa mielonego wieprzowego cebula marchew 2 ząbki czosnku opakowanie makaronu Lumaconi 500 g ( muszelki) ser żółty wędzony ok. 200 g słoik pomidorów suszonych w zalewie opakowanie pomidorków koktajlowych 2 łyżki koncentratu sól , pieprz, bazylia , oregano olej Sposób przygotowaniaCzosnek , cebulę drobno siekamy. Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach.Na patelni rozgrzewamy olej , wrzucamy czosnek, delikatnie go szklimy(...)Następnie dokłądamy cebulę i marchew.Całośc podsmażamy ok. 5 minut ciągle mieszając.Po tym czasie dokłądamy mięso i podsmażamy aż mięso zrobi się "białe".Pomidorki odlewamy z zalewy i drobno kroimy i wrzucamy do farszu. Doprawiamy koncentratem i przyprawami do smaku.Dusimy jeszcze do 10 minut.Odstawiamy do ostygnięcia.Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg. przepisu podanego na opakowaniu ok. 15 minut.Po
Słodkości i nie tylko