Składniki: kalafior 1 średni, jajka 1 sztuka, bułka tarta 1,5 szklanki, suszone pomidory 2 sztuki, papryka czerwona 1/2 sztuki, pieprz ziołowy 1 łyżeczka,kurkuma mielona Royal Brand 1 łyżeczka, pieprz biały 1 łyżeczka, kminek cały 1 łyżeczka, koperek 1/2 pęczka, olej rzepakowy - ile potrzeba, przyprawa tzatzyki 1 łyżeczki, ogórek zielony 1 średni, jogurt naturalny - ile potrzeba kalafior ugotować , wylać(...)sito i przestudzony utłuc tłuczkiem do ziemniaków pół papryki, pomidory suszone pokroić na drobno do kalafiora dodać jajko, kucharka, pieprze, kminek, paprykę, kurkumę Royal Brand, pomidory, koperek posiekany, tartej bułki jeśli masa będzie zbyt luźna to dosypać tartej bułki lub ciut wody jeśli będzie za gęsta - odstawić na 20 minut aby bułka napęczniała formować kotlety jak mielone i kłaść
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: farsz: - w opisie, bakłażan 2 sztuki, pomidory 3 sztuki, natka pietruszki 1/2 pęczka, ser żółty morski 15 dag, woda 1/2 szklanki FARSZ DO GOŁĄBKÓW: ryż-jajka-mięso mielone z łopatki-papryka ostra-czosnek-kucharek - składniki w ilości wg uznania wszystko dobrze wymieszać pomidory sparzone rozdrobnić razem ze skórką i natką pietruszki bakłażany przeciąć wzdłuż na pół i łyżeczką usunąć(...)pestki i miąższ, obrać ze skóry i nadziać farszem do gołąbków nałożyć pomidory i posypać serem morskim startym na grubych oczkach do naczynia wlać wodę i zapiekać w 180C około 30 minut - ja zapiekłam w mikrofali na 450Wat Combi 15 minut podawać do jedzenia troszkę wystudzone...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: cukinia 1 duża, kotlet mielony 3 sztuki, pomidory 4 sztuki, natka pietruszki 1/2 pęczka, bułka tarta - ile potrzeba, ser żółty 6 plasterków, woda 1/4 szklanki przekrojone wzdłuż na pół cukinie obrać ze skóry, łyżeczką usunąć miąższ z pestkami zostały kotlety mielone smażone z obiadu - rozgnieść je widelcem razem z dwoma zmiksowanymi pomidorami ze skórką i natką pietruszki i nałożyć(...)cukinii posypać tartą bułką, dać plastry pozostałych pomidorów, plasterki sera morskiego i cukinie włożyć do naczynia z wodą zrobiłam w mikrofali: zapiekać w mikrofalówce na opcji combi - 400Wat - 15 minut / w piekarniku z 30 minut w 180C................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięnaciowy 4 łodygi, papryka czerwona 1 sztuka, papryczka chilli 1 większa, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 6 sztuk, kmin rzymski 1 łyżeczka, cynamon 1 łyżeczka, sól morska 2 łyżeczki, pomidory 10 sztuk, oliwa z oliwek 6 łyżek, woda 2 szklanka, marchew 4 średnie, por 1 mały szklankę fasoli czerwoneh namoczyć w wodzie na całą noc, potem wodę wylać(...)kostkę matchewkę i podsmażać z 5 minut następnie dodać pokrojone łodygi selera, cebulę, czosnek, por, zamieszać i podsmażać z 5 minut wsypać pokrojone papryki, czerwoną fasolę, ryż brązowy opłukany pomidory umyte rozdrobnić w blenderze razem ze skórką i wlać do szybkowara - lub pomidory z puszki około 600 ml wsypać sól, kmin rzymski, cynamon, wla wodę zamknąć szybkowar i od chwili
W Mojej Kuchni Lubiężadnego zapiekania w piekarniku..pomysł podpatrzony tutaj . 2 jajka 4 łyżki śmietany 4 łyżki majonezu [ sosu czosnkowego ] 2/3 szklanki mąki (8-10 łyżek) szczypta soli ketchup, majonez 1 pomidor 100 g kiełbasy lub salami 100 g sera żółtego lub mozzarella Przygotować ciasto: lekko roztrzepać jajka, dodać śmietanę i majonez, dobrze wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany(...)Dodać szczyptę soli (można też dodać szczyptę cukru). Pokroić w plasterki pomidora i kiełbasę. Zetrzeć ser [ u mnie pokrojony w plasterki]. Dobrze rozgrzać patelnię z odrobiną oliwy [ u mnie bez oliwy]. Wlać cienką warstwę ciasta i od razu zmniejszyć ogień na dość mały. Jeśli patelnia jest mała, trzeba będzie ciasto podzielić na dwie części. [ja po lekkim podsmażeniu
Moje domowe kucharzenieteż było w tym przypadku bakłażana z adżiką. Tutaj pisałam o niej w poprzednio publikowanym poście. Adżika to ostry warzywny sos przygotowany na bazie pomidorów i czerwonej papryki, który wywodzi się z kuchni kaukaskiej. Bakłażany możemy przygotować do zjedzenia od razu, ale doskonale przechowują się w słoikach, więc kiedy zaczyna się sezon(...)szybkie jesienne danie z makaronem i słodko-kwaskowym sosem pomidorowo-paprykowym. Tagliatelle z bakłażanem i adżiką Proporcje dla 4 osób Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 750 g pomidorów 250 g czerwonej papryki 5 ząbków czosnku 1/2 papryczki chili 25 g octu 10% 25 g soli 1/2 szklanki cukru 1/4 szklanki oliwy 750 g bakłażana 500 g makaronu
Kulinarne przygody Gatityjest bardzo wartościowym warzywem, ponieważ w czasie zimy dostarcza związków mineralnych, żelaza, a także witamin A i C. Składniki: 1 pstrąg wędzony bób mrożony 400g 1 papryka żółta 1 pomidor 1 cebula czerwona mix sałat, u nas rukola z roszponką oliwa sól, pieprz Wykonanie: Bób wrzucić na wrzątek i ugotować bez rozmrażania. Ostudzić i obrać ze skórki. Sałatę(...)opłukać, rozłożyć na talerzu. Paprykę, pomidora i cebulę pokroić. Na sałatę położyć paprykę, pomidor, bób, na wierzch kawałki pstrąga i pokrojoną cebulę. Skropić oliwą i przyprawić
Anioły w kuchniMacie już dość przetworów? Ja jeszcze nie ale :)Dzisiaj leczo do słoików.. Składniki: 0,5 kg pieczarków, 1 czerwona papryka, 1 cebula, 1/2 kg pomidorów, cukinia, sól, pieprz, papryka w proszku, Po przyprawy zapraszam na SKWORCU Po śliczne naklejki zapraszam do sklepu HanuśZZ Wykonanie: Pieczarki kroimy w kostkę, z papryki i cukinią ,wyjmujemy gniazda nasienne(...)kroimy w plasterki. Pomidory sparzyć zdejmujemy z nich skórkę, kroimy w ćwiartki. Cebule pokroić w kostkę. Pieczarki , paprykę pomidory i cukinię podlewamy woda i dusimy. Cebulę dodajemy do duszących się warzyw. Podgotowujemy razem do miękkości, dolewając wody według potrzeby. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką w proszku
Anioły w kuchnijesienną rozgrzewkę polecam zupę ,szczególnie lubianą przez dzieci. Składniki: 40 dag oczyszczonej z pestek i włókien dyni 2 ziemniaki 1 kwaśne jabłko 3 pomidory 1 cebula 3 szklanki bulionu warzywnego 1/2 szklanki śmietany 18% 3 łyżki oleju 2 łyżki koperku lub pietruszki 1 łyżeczka słodkiej papryki sól, pieprz grzanki i jeżeli lubicie to wsypać do zupki groszek i kukurydzę. Wykonanie(...)Dynię, ziemniaki i jabłko pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i drobno pokroić. Na oleju zeszklić cebulę, dodać ziemniaki, dynię, jabłko, pomidory i przesmażyć. Wlać bulion i gotować 20 min. Przestudzić i zmiksować. Przyprawić papryką, solą, pieprzem i połączyć ze śmietaną. Wsypać groszek(może być mrożony) oraz kukurydzę i podgrzać, ale nie gotować. Serwować posypaną zieleniną
Kulinarny karnet Christopheranich stało się niemal narodowymi potrawami. Najbardziej znamienne to zupa z mięczaków i bouillabaisse. Dobrze znany jest chowder z małży ze śmietaną "New England". Ja proponuję bardzo smakowity, zawierający pomidory, chowder w stylu "Manhattan", oparty na krewetkach i łososiu. Słowo "chowder" ,oznaczające rodzaj zupy, pochodzi od francuskiego chaudiere, dużego kociołka w którym tradycyjnie gotuje się zupę. 50g masła(...)kurczaka 2 łyżeczki świeżego tymianku 3 plasterki świeżego imbiru 1 łyżeczka chilli 2 łyżeczki kolendry 2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy 1 łyżka przecieru pomidorowego puszka krojonych pomidorów 200 g (15-20)dużych świeżych krewetek 300 g świeżego łososia lub dorsza pokrojonego w kostkę sól, pieprz, cukier do smaku 2 łyżki świeżej natki pietruszki W dużym rondlu stopić masło
Kulinarny karnet ChristopheraSkładniki: 3 bakłażany 20 dkg groszek zielony blanszowany 1 papryka czerwona pokrojona w kostkę 1 duża cebula pokrojona w kostkę 1 pomidor pokrojony w kostkę 20 dkg starty żółty ser Świeża bazylia, tymianek, sól, czarny świeżo zmielony pieprz olej do smażenia klika małych pomidorów. Wykonanie: Bakłażany przekroić wzdłuż. Łyżeczką wydrążyć miąższ. Wydrążone bakłażany posypać solą i odstawić(...)minut. Miąższ z bakłażanów pokroić w kostkę. Na patelni przesmażyć cebulę, paprykę, miąższ bakłażana, pomidory bez pestek i na koniec groszek. Doprawić ziołami. Bakłażany osuszyć papierowymi ręcznikami i napełnić farszem. Posypać serem i zapiekać w piekarniku około 30 min. w temperaturze 200C. Jeżeli pozostanie farsz to napełniamy nim kilka pomidorków i zapiekamy tylko do stopienia sera. Całość ozdobić kiełkami
Kulinarny karnet ChristopheraSkładniki: 1 pomidor concasse 1 puszka tuńczyka w oleju 1 avokado świeża bazylia, sól, świeżo zmielony pieprz odrobina żelatyny Przygotowanie: Odrobinę żelatyny rozpuścić w gorącej wodzie, tak by powstało 4-5 łyżeczek płynu. Pomidor sparzyć, wyfiletować (usunąć pestki) pokroić w kostkę, dodać kilka pokrojonych listków bazylii, odrobinę soli i pieprzu. Ułożyć w pucharku i zalać 1 łyżeczką żelatyny. Tuńczyka osączyć(...)sicie z oleju, posypać pieprzem, ułożyć na pomidorach i również polać 1 łyżeczką żelatyny. Ostatnia warstwa, to avokado, obrane, skropione cytryną i polane żelatyną. Całość wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Można również tą przystawkę zrobić bez żelatyny, używając ausztychera ( metalowa obręcz). Zaczynamy od avokado. Każdą warstwę dociskamy łyżką. Pozostawiamy w obręczy i również schładzamy w lodówce około 1/2 godziny
Kulinarny karnet Christopherawołowe 2 cebule pokrojone w drobną kostkę 4 ząbki czosnku drobno pokrojone 2 marchewki starte na tarce 1 pietruszka starta na tarce ½ selera startego na tarce 1 puszka mała pomidorów pellati 1 szklanka soku pomidorowego ½ szklanki bulionu ½ łyżeczki tymianku i bazylii 1 łyżeczka oregano Sól, pieprz, cukier do smaku. Masło i olej do smażenia. Wykonanie: Makaron wrzucić(...)małym ogniu. Warzywa, marchew, pietruszkę i seler, przesmażyć na oleju z dodatkiem masła i dodać do mięsa. Gotować na małym ogniu około 1,5 godziny, dodać pokrojone pomidory pellati i sok z pomidorów. Pod koniec gotowania dodać zioła i przyprawy. Dobry sos uzyskuje się po około 2 godzinach gotowania na małym ogniu. Nie zapominać o częstym przemieszaniu sosu
Kulinarny karnet ChristopheraPomidorowo warzywny mix . 1 kg świeżych pomidorów 1 puszka pelati 1/2 średniego selera 2 pietruszki 1 mały por 2 marchewki 1 mała cebula 2 ząbki czosnku ziele angielskie pieprz ziarnisty liść laurowy ,sól 1 litr bulionu mięsnego śmietana na wierzch Seler ,pietruszkę ,marchewki ,por pokroić i zalać bulionem. Zacząć gotować. Pokrojoną cebulkę zeszklić i dodać do garnka(...)Wrzucić czosnek i resztę przypraw. Gotować prawie do miękkości. Pomidory sparzyć ,obrać ze skórki pokroić i dodać do zupy .Wlać zawartość puszki z pomidorami i całość gotować 10 min. Zupę zmiksować. Każdą porcję na talerzu polać łyżką śmietany . Ja tę pomidorową podaję z szaszłykami naleśnikowymi wg. przepisu mojej 19 letniej wnuczki. Naleśnikowe szaszłyki. 1 szklanka mąki 1 szklanka mleka
Kulinarny karnet Christophera