wieprzowego boczku w plastrach mix mrożonych warzyw (u mnie marchewka, pietruszka i por) ok. 250-300 g pieczarek 3 łodygi selera naciowego 1 spora kalarepa 1 duża cebula 1 pomidor 3 ząbki czosnku biała fasolka w puszce 1 szklanka surowego, drobnego makaronu (ja użyłam minikokardek) 200 g koncentratu pomidorowego przyprawy: sól, kolorowy pieprz z młynka, czarny pieprz ziarnisty, kilka ziaren(...)przeszkadzały w zupie (najłatwiej wywar po prostu przecedzić przez gęste sitko). Następnego dnia bulion stawiamy na mały ogień i wszystko kroimy. Pieczarki w półplasterki, kalarepę, seler naciowy, cebulę i pomidora oraz boczek w kostkę. Czosnku nie trzeba drobno siekać, można pokroić go jedynie w cienkie plasterki. Mięso wyjmujemy z wywaru i rozdrabniamy na niezbyt drobne kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej
Ratunku obiadJeśli tylko macie trochę więcej czasu na przygotowanie obiadu, to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Polecam! Składniki na 4 porcje: 4 niewielkie bakłażany 200 g ryżu 2 cebule 1 puszka pomidorów 2 ząbki czosnku 50 g sera grana padano oregano bazylia sól pieprz Sposób przygotowania: Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Bakłażany dokładnie umyć (nie obierać), przekroić na połówki i wydrążyć(...)jeszcze chwilę podsmażać. Dodać ugotowany ryż, doprawić do smaku solą pieprzem bazylią, oregano i dokładnie wymieszać. W międzyczasie na drugiej patelni zeszklić pozostałą, posiekaną cebulę, dodać czosnek i pomidory, gotować na małym ogniu do momentu zgęstnienia. Doprawić solą, pieprzem i bazylią. Wydrążone bakłażany napełnić farszem. Na dno naczynia do zapiekania wylać sos pomidorowy. ułożyć nadziane bakłażany, posypać startym serem. Zapiekać
Obiad za dychęnajlepsze jest z ziemniakami, a córka pałaszuje je zawinięte w tortillę. Panuje pełna dowolność :) Wegetariańskie curry z bakłażana Składniki na 4 średnie porcje: 1 spory bakłażan 300 g dojrzałych pomidorów 2 białe cebule 2 ząbki czosnku 1 puszka mleka kokosowego 1 łyżka mieszanki przypraw tandoori masala 1 łodyga trawy cytrynowej (można pominąć, jeśli nie macie) 2-3 łyżki oliwy(...)się zeszkli. Trzeba uważać, aby nie spalić czosnku, bo stanie się gorzki. Dodać pokrojonego w kostkę bakłażana i podsmażać jeszcze przez chwilę. Dodać obrane ze skórki, pokrojone w kostkę pomidory i mleko kokosowe, wrzucić trawę cytrynową, dusić na małym ogniu, do czasu aż bakłażan stanie się miękki. Przyprawić do smaku tandoori masala i solą, a jeśli lubicie ostre dania, można
Obiad za dychęSkładniki: 3 pojedyncze filety z piersi kurczaka 8-10 plastrów szynki parmeńskiej 1 opakowanie szpinaku w liściach mrożonego 6-8 szt. pomidorów suszonych z oleju 1/2 opakowania sera feta 3 ząbki czosnku oliwa z oliwek sól, pieprz Wykonanie: Filety naciąć, tak by powstał z nich duży płat mięsa. Mięso rozbić na cienki płat. Szpinak rozmrozić i osączyć. Na patelni rozgrzać(...)woda odparuje. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić do wystygnięcia. Płaty mięsa rozłożyć na folii spożywczej, zaczynając od krawędzi najbliżej nas. 3-4 cm od brzegu układać wzdłuż - szpinak, obok pomidory - przekrojone ma węższe paski, pokruszoną fetę. Zwijać w roladę. Z plastrów szynki ułożyć prostokąt - kłaść plaster przy plastrze. Na środku prostokąta z szynki położyć delikatnie roladę. Owinąć ją szynką parmeńską
kolorowotorcikowozmianami.] Ciasto: -200 g mąki -120 g masła -jajko -1 łyżeczka soli Nadzienie: -500 g zielonych szparagów -mała cebula -100 g śmietany 18% -2 jajka -1 łyżka mąki -2 pomidory -sól, pieprz, zioła prowansalskie Wykonanie: 1. Zagnieść wszystkie składniki na ciasto na jednolitą masę. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30min. 2. Szparagi umyć, odciąć końcówki(...)przeciąć na pół. Gotować w osolonym wrzątku przez 2-3 minuty. 3. Cebulę umyć i pokroić w drobną kostkę. 4. Pomidory umyć, osuszyć i przekroić na cząstki. 5. Śmietanę wymieszać z jajkami, mąką, solą, ziołami i pieprzem. 6. Formę na tarte wysmarować margaryną. Ciasto wykleić w formie, ponakuwać widelcem, posypać cebulką i ułożyć na niej szparagi. Kolejno rozłożyć kawałki pomidorów
Pasja SmakuMuchomorki z jajek i pomidorów, to świetna dekoracja na wielkanocny stół, jak i ciekawe danie dla dzieci. Robi się je bardzo szybko, a satysfakcja gwarantowana ;) Składniki: 3 jajka ugotowane na twardo 2 pomidory liść sałaty szczypiorek majonez Wykonanie: 1. Jajka obrać ze skorupek, ściąć końcówki jajek, tak, by można było je postawić. 2. Odciąć boki pomidorów, tworząc z nich kapelusze
Pasja SmakuFarsz jest efektem posiadanych w kuchni produktów: ryżu, tuńczyka i pomidorów. Sezon na cukinię w pełni, ciężko przejeść ;) Szczególnie, że nie wszyscy w moim domu są fanami cukinii. Składniki: 2 średnie cukinie puszka tuńczyka 2 woreczki ryżu duży pomidor kawałeczek żółtego sera sól, pieprz Wykonanie: 1. Cukinie umyć, przekroić wzdłuż i wydrążyć miąższ. 2. Ryż ugotować i przesypać do miski(...)Dodać tuńczyka, posiekany miąższ cukinii i pokrojone na małe cząstki pomidory. 3. Farsz doprawić solą i pieprzem. 4. Gotowym farszem wypełnić wydrążone cukinie i posypać serem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec przez 25 minut w temperaturze
Pasja Smakuprzynajmniej zadowolona z Chłopskiego garnka, sięgnęłam po jego brata bliźniaka rodem z Włoch - Boloński garnek. Teoretycznie składa się na niego wszystko, co w domu lubimy: mięso, makaron, pieczarki, pomidory... Więc jak to się mogło się udać? Niestety mogło. Ja nie dałam rady skończyć swojej porcji, mimo, że reszcie rodziny się udało. Siostra - największy makaroniarz w rodzinie, cudem "zmęczyła(...)spotkałam się z opiniami, że to naprawdę dobre danie. Składniki: "Pomysł na...Boloński garnek" 250 g mięsa mielonego opakowanie makaronu - u mnie kolanka 150 g pieczarek 425 g pomidorów z puszki Wykonanie: Obrane pieczarki pokroić w plastry. W garnku na małej ilości tłuszczu podsmażyć mięso mielone, dołożyć pieczarki i smażyć razem kilka minut. Zawartość torebki wymieszać
Pasja Smakusię dodając swoje przepisy. Dlatego już w tytule zaznaczam: przepisowi daleko do oryginału, ale tak robi się go u mnie. Szczególnie w okresie zimowym, gdy dostęp do dobrych, pachnących pomidorów jest niemożliwy. Tak przygotowany sos jednak ma prawo smakować. I nie jest to tylko moja opinia :) Składniki: 500 g mielonego mięsa cebula puszka pomidorów krojonych (lub 4 świeże) 2 łyżki(...)spaghetti Wykonanie: Mięso przez kilka minut podsmażać na patelni, następnie dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć jeszcze przez jakiś czas. Dodać bulion i dusić do miękkości mięsa. Dodać pomidory z puszki, koncentrat, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i zioła. Doprowadzić do zagotowania. Jeżeli sos jest zbyt rzadki, mąkę ziemniaczaną należy rozrobić z niewielką ilością wody i dodać do sosu
Pasja Smakupoczytajcie dalej. Składniki: opakowanie makaronu Penne rigate Lubella 100 g kiełbasy chorizo 10 oliwek 1 opakowanie serka śmietankowego (np. z przyprawami) kilka gałązek świeżego tymianku 4 pomidory sól, pieprz chili Wykonanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Pomidory pokroić w kostkę, podsmażyć w garnku na niewielkiej ilości tłuszczu. Gdy pomidory puszczą "sok", dodać do nich serek
Pasja SmakuZostało mi jeszcze kilka produktów z Meksykańskiego Tygodnia Lidla , więc postanowiłam z siostrą zrobić szybką kolację. Tortille, kurczak, salsa i warzywa. Składniki: pierś kurczaka 1/2 zielonego ogrórka 2 pomidory 1/2 małej kapusty pekińskiej opakowanie Tortilla Wraps przyprawa Fajita Seasoning słoiczek Chunky Salsa (medium) 10 dag startego żółtego sera olej do smażenia Wykonanie: Pierś kurczaka pokroić w paski lub dużą(...)kostkę i obsypać przyprawą Fajita. Podsmażyć na patelni. Ogórka pokroić w pół plasterki, pomidory w cząstki, a kapustę pekińską drobno poszatkować. Tortille kolejno podgrzewać na suchej patelni. Na każdej ułożyć porcję kapusty, kilka kawałków kurczaka, ogórki, pomidory i 2-3 łyżki Chunky Salsa. Przed zwinięciem posypać tortille żółtym serem. Następnie ciasno je zwinąć i podawać od razu. Ja proponuję
Pasja SmakuKolejny raz popularna u mnie sałatka makaronowa z tuńczykiem, oliwkami i pomidorami. Do tego koreczki z kotleta i ogórków konserwowych. Nim nie może się marnować. Sałatka: Składniki: pół opakowania makaronu np. kolanka puszka tuńczyka kilka czarnych oliwek 1 pomidor szczypiorek majonez sól, pieprz Wykonanie: Makaron ugotować al dente, odsączyć z wody, przełożyć do miski. Dodać odsączonego tuńczyka, pokrojonego w kostkę(...)pomidora, pokrojone w plasterki oliwki i posiekany szczypiorek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać z majonezem. Koreczki: Składniki: 1 kotlet drobiowy/schabowy 2-3 ogórki konserwowe wykałaczki Wykonanie: Kotlet pokroić w kostkę, a ogórki w ok. 2 cm plasterki. Na zmianę nadziewać je na wykałaczki jak koreczki. insertCookd("4a5dbababb1e7da715a2e718b3283d16
Pasja Smakugłowie mamy gotowy przepis. Tak było właśnie z tym makaronem. Na półce miałam jeszcze słoiczek z małżami od Lidla z Włoskiego Tygodnia. jeszcze tylko kilka oliwek, puszka pomidorów, cebula i zioła. Było pysznie. Składniki: opakowanie makaronu penne kilka czarnych oliwek 1 średnia cebula 1 puszka pomidorów oregano, bazylia sól, pieprz Wykonanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Cebulę(...)pokroić w kostkę, podsmażyć w rondelku i dodać do niej pomidory z puszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz ziołami. Chwilę pogotować na małym ogniu. Na koniec dodać pokrojone w plasterki oliwki i odsączone małże. Podgrzewać przez kilka minut. Na koniec wymieszać makaron z sosem. Podawać od razu
Pasja SmakuChciałam zrobić coś co nadawało by się zarówno na danie główne jak i na przekąskę. Wymyśliłam więc filet z kurczaka z pomidorami zawinięty w cieście francuskim. Danie jest sycące, można więc je podać na obiad, ale znakomicie sprawdzi się również podczas spotkania ze znajomymi:)) Składniki: ciasto francuskie, 400g filetu z kurczaka, puszka krojonych pomidorów, ząbek czosnku(...)sezam do posypania. Wykonanie Cebulę oraz czosnek drobno posiekać, zeszklić na odrobinie oleju. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w cienkie paseczki, dodać do cebuli. Smażyć chwilkę. Następnie dodać pomidory wraz z zalewą oraz posiekaną bazylię i koncentrat pomidorowy. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić na małym ogniu przez około 10-15 minut, aż woda nieco odparuje. Ostudzić. Masę
Z miłości do słodkościschab pokrojony w plastry pomidor ogorek cebula sos czosnkowy ketchup bulka pita sol pieprz papryka slodka Myjemy mieso, osuszamy i doprawiamy przyprawami ( mozna utuc jak na kotlety ) Szmarzymy mieso wczesniej obtaczajac tylko w mace Myjemy warzywa i wszystkie kroimy w plasterki Rozkrajamy bulki i ukladamy warstwowo pomidora, cebule, ogorka mieso(...)znow ogorka, cebule i pomidora Wkladamy do mikrofali na pol minuty Podgrzana pite polewamy sosem czosnkowym i ketchupem Smacznego
Klaudynkowa kuchnia