naszą kolejną odsłonę dania z makaronem w roli głównej Smaczny, syty i kolorowy Składniki: - 150 g makaronu Rigatoni (Barilla) - 280 g dyni - 90 g brokułów - 4 suszone pomidory - garść szpinaku - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - orzechy włoskie (1/4 szklanki) - 50 g sera gorgonzola - 2 łyżki masła - 1 szklanka wody - sól, pieprz - 1 szklanka wody Porcja na 2 osoby W rondelku(...)dodajemy czosnek. Następnie dajemy dynię obraną i pokrojoną w kostkę i dolewamy wodę. Gdy dynia nam się trochę poddusi dodajemy różyczki brokuła, posiekane orzechy włoskie oraz pokrojone suszone pomidory. W między czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie. Gotowy makaron wrzucamy do naszej potrawy, dokładnie mieszamy i dodajemy ser. Gdy całość nam się dokładnie połączy na koniec dorzucamy szpinak. Smacznego
Kuchenne Wariacjebiegu zamiast zrobić sobie proste i smaczne a przede wszystkim szybkie danie Składniki: - 150 g makaronu - 1 puszka tuńczyka w sosie własnym - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 2 pomidory - 3 gałązki bazylii - 2 łyżki startego parmezanu - 3 łyżki oliwy z oliwek - sól, pieprz Porcja dla 2 osób. W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Gdy cebula się(...)zeszkli dorzucamy obrane i pokrojone w kostkę pomidory. Na koniec dodajemy starty parmezan, posiekaną bazylię oraz odsączonego z puszki tuńczyka (użyliśmy tuńczyka w kawałkach w sosie własnym). W międzyczasie gotujemy makaron w osolonej wodzie. Ugotowany makaron odcedzamy i wrzucamy do naszego tuńczyka i dokładnie mieszamy. Po wierzchu możemy posypać jeszcze trochę startego parmezanu. Smacznego
Kuchenne Wariacjeprzepis zapraszamy poniżej Składniki: - 4 udka z kurczaka - 1 duża cebula - 4 ząbki czosnku - kmin rzymski (kumin) - kolendra w ziarenkach - cynamon - imbir - sól - ćwiartka kiszonej cytryny - 1 puszka krojonych pomidorów - 1/2 pęczka kolendry - 1/2 pęczka natki pietruszki - 1/2 szklanki kuskus - 1/2 szklanki wody - 20 g zielonych oliwek (ok. 10 sztuk) - olej do smażenia Składniki na 4 porcje. Najpierw w rondlu(...)kolendry a następnie rozgniatamy je w moździerzu i dodajemy do kurczaka. Potem dodajemy trochę cynamonu, świeżego imbiru startego na tarce i ćwiartkę pokrojonej kiszonej cytryny. Na koniec dodajemy pomidory z puszki bez skórki i dusimy wszystko razem aż kurczak nam zmięknie, a wszystko razem przeniknie smakami i aromatami. Gdy danie mamy gotowe to przygotowujemy kuskus. Kuskus wsypujemy do miski
Kuchenne Wariacjemożna też zrobić w formie takiej lazani zwanej spanakopitą. Składniki: - 1 łyżka masła - 1 czerwona cebula - 2 ząbki czosnku - 200 g świeżego szpinaku - 70 g sera feta - 3 suszone pomidory - sól, pieprz - ciasto filo - 1 łyżeczka cukru Dodatkowo 2 łyżki masła do smarowania. Składniki na ok. 8 sztuk. Masło rozpuszczamy w rondelku i wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka. Gdy cebulka(...)się zeszkli dodajemy zmiażdżony czosnek i za chwilę posiekane liście szpinaku. Pod koniec duszenia szpinaku dodajemy pomidory pokrojone w kostkę. Gotowy szpinak zostawiamy do przestygnięcia. Na koniec dodajemy pokruszoną fetę, mieszamy i doprawiamy. Z ciasta filo ucinamy długie, szerokie paski. Masło rozpuszczamy do smarowania. Jeden pas ciasta smarujemy masłem i przykrywamy drugim, który również smarujemy masłem. Na końcu ciasta dajemy
Kuchenne WariacjeJest przepyszna! Rozgrzewająca i sycąca. I pikantna :) Polecam! ZUPA KREM Z DYNI I PIECZONYCH WARZYW przepis autorski (inspirowany tym ) // 2-3 porcje ~1,2kg dynii (ze skórką) ~duży pomidor ~duża czerwona papryka ~mały ząbek czosnku ~olej do spryskania warzyw ~2 szklanki wody + kostka bulionowa warzywna ~120g jogurtu naturalnego ~sól - do smaku ~pieprz - do smaku ~1/2 - 1 łyżeczka ziół(...)Wszystkie warzywa pokroić na kawałki, ułożyć na blasze wyłożonej folią aluminiową/papierem do pieczenia, spryskać olejem i piec ok. 1h 10 minut w 180*C. Ja trochę wcześniej wyjęłam pomidora i paprykę, a zostawiłam dynię, ponieważ poprzednie warzywa były już miękkie, a dyni trochę brakowało :) Zagotować wodę i rozpuścić w niej kostkę bulionową. Jeśli warzywa były w większych kawałkach pokroić
chili & sugarproponuję bułki grahamki posmarowane topionym serem. Składniki ( 4 porcje ): bekon - 15dkg cebula - 2sztuki pieczarki - 25dkg olej - 2łyżki ostra musztarda - 1łyżka ocet winny - 1łyżka kukurydza konserwowa - 280g sałata lodowa - 130g pomidor - 2szt sól , pieprz cayenne Sposób przygotowania: Bekon i obraną cebulę kroimy w drobną kostkę. Pieczarki obieramy , najpierw kroimy w plasterki , a potem grubo siekamy. Bekon podsmażamy na oleju do chrupkości(...)jakiś czas. Liście sałaty dokładnie płuczemy , kroimy w drobne paski i układamy na talerzach. Doprawioną do smaku , jeszcze ciepłą sałatkę kukurydzianą układamy na sałacie , a dookoła układamy kawałki pomidorów. I gotowe! SMACZNEGO! Jeżeli podoba Ci się ten przepis to pozostaw po Sobie ślad w postaci komentarza . Uprzejmie dziękuje i zapraszam ponownie
Bazylia kontra Rozmarynkolorów i chrupiące wykończenie :) Przepis na tę pyszną sałatkę znalazłam tutaj ( klik ), lecz zamieniłam mięso mielone na kurczaka i użyłam zwykłych chipsów. Składniki: 1 główka sałaty lodowej 3 pomidory 3 piersi z kurczaka 30-40 dag pieczarek łyżka koncentratu pomidorowego puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli 70 g żółtego sera chipsy o ostrym smaku 5 łyżek majonezu 3 łyżki keczupu(...)kroimy w kostkę i przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do gyrosa. Smażymy aż mięso będzie miękkie i również odstawiamy do przestygnięcia. W misce układamy kolejno: - sałatę porwaną na kawałki - pomidory pokrojone w kostkę - podsmażone mięso z kurczaka - podsmażone pieczarki - kukurydza - fasola - sos przygotowany z majonezu, keczupu i musztardy - starty na drobnych oczkach żółty ser - pokruszone chipsy (tuż przed podaniem
My simple kitchenproponuję bułki grahamki posmarowane topionym serem. Składniki ( 4 porcje ): bekon - 15dkg cebula - 2sztuki pieczarki - 25dkg olej - 2łyżki ostra musztarda - 1łyżka ocet winny - 1łyżka kukurydza konserwowa - 280g sałata lodowa - 130g pomidor - 2szt sól , pieprz cayenne Sposób przygotowania: Bekon i obraną cebulę kroimy w drobną kostkę. Pieczarki obieramy , najpierw kroimy w plasterki , a potem grubo siekamy. Bekon podsmażamy na oleju do chrupkości(...)jakiś czas. Liście sałaty dokładnie płuczemy , kroimy w drobne paski i układamy na talerzach. Doprawioną do smaku , jeszcze ciepłą sałatkę kukurydzianą układamy na sałacie , a dookoła układamy kawałki pomidorów. I gotowe! SMACZNEGO! Jeżeli podoba Ci się ten przepis to pozostaw po Sobie ślad w postaci komentarza . Uprzejmie dziękuje i zapraszam ponownie
Bazylia kontra Rozmaryntylko możecie znaleźć tutaj .. Kociołek Smaków ma szeroki wybór przypraw. 1 kapusta pekińska 6 łyżek oliwy 2 łyżki soku z cytryny czerwona papryka pomidor sól cebulowa czubryca czerwona Kapustę pekińską poszatkować ,dodać sok z cytryny, sól, czubrycę. Dokładnie wymieszać i zostawić na kilka minut.Paprykę , pomidora pokroić w kostkę i przełożyć do miski z kapustą. Dodać
Moje domowe kucharzeniegodziny. Domowy Oryginalny Sos Boloński (Bolognese) - Składniki: 500 g mięsa mielonego ok. 150 g boczku duża cebula 3 ząbki czosnku 2 łodygi selera naciowego 2 średnie marchewki 2 puszki pomidorów w puszce (po 400 g) 550 ml bulionu warzywnego 250 ml białego wina (ewentualnie zastąpić dodatkową ilością bulionu) 2/3 szklanki mleka przyprawy: słodka papryka, oregano, tymianek rozmaryn 3 łyżeczki koncentratu(...)mielone i obsmażamy do zbrązowienia (mięso "rozgniatamy" widelcem na jak najmniejsze kawałki). Następnie dodajemy mięso do podsmażonych warzyw, wlewamy wino i wszystko gotujemy przez ok. 8 minut. Następnie dodajemy pomidory z puszki a po kilku minutach gorący bulion. Wszystko gotujemy pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez ok. 2 godziny. Następnie wlewamy mleko, dodajemy przyprawy (po ok. 1/4 łyżeczki każdej
Słodka Stronabłonnika, odkwaszają organizm, wspomagają leczenie infekcji i przeziębień. Z botwiny, czyli młodego buraka ćwikłowego, przyrządza się właśnie zupę botwinkę. Przepis powstał w ramach kampanii "Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców" ( www.poranapomidora.com ), finansowanej ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw." Składniki: (4-5 porcji) 500 g botwinki wraz z buraczkami(...)niewielką ilością pieprzu do smaku. Zupę z botwinki podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo i ugotowanymi młodymi ziemniakami, posypanymi koperkiem. Smacznego! Przepis powstał w ramach kampanii "Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców" ( www.poranapomidora.com ), finansowanej ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw." - See more at: http://www.bistromama.pl/2015/05/nalesniki-z-kasza-jaglana-i-sosem.html#sthash.XDHZCRtI.dpuf
bistro mamaokazja wydaje się być idealna! Dajcie mi znać, co powiedzieli! I jak bardzo byli zdziwieni! Składniki: 2 duże/3 średnie bakłażany 500 gramów mięsa mielonego wieprzowo - wołowego 2 puszki pomidorów 2 średnie cebule 100 ml czerwonego wina wytrawnego 1,5-2 łyżeczki cynamonu 5 łyżeczek oregano 60 gramów masła 100 gramów sera grana padano 2 żółtka 1 kulka mozzarelli(...)mieszamy. Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy, dodajemy drugą cebulę pokrojoną w kostkę, pokrojony drobno czosnek, 2 łyżeczki oregano oraz 0,5/1 łyżeczkę cynamonu. Całość chwilę smażymy, następnie zalewamy pomidorami i dodajemy wino. Gotujemy całość około 10 minut. Do sosu dodajemy kolejno masło. Dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Włączamy piekarnik, ustawiając temperaturę na 170/180 stopni
Garniec Magaliesię spodoba. Składniki (na formę o średnicy 24 cm): 2 bakłażany 500 gramów mielonej wołowiny 2 duże cebule 4-5 ząbków czosnku 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 puszka pomidorów 60 gramów czarnych oliwek bez pestek 1 duża zielona papryka 3/4 paczki spaghetti 120 gramów świeżo startego parmezanu 2,3 łyżeczki majeranku 2,3 łyżeczki oregano sól, pieprz do smaku(...)postępować z nimi jak w przepisie na roladki . Wołowinę podsmażyć na patelni wraz z pokrojoną w kostkę cebulą, czosnkiem, papryką oraz oliwkami pokrojonymi w kółeczka. Dodać koncentrat pomidorowy oraz pomidory w puszce. Doprawić majerankiem, oregano, solą oraz pieprzem. Wymieszać, chwilę podsmażyć, odstawić. Zagotować w garnku wodę na makaron, posolić, ugotować makaron al dente. Odsączyć na sicie. Kolejno podsmażyć bakłażany
Garniec MagalieSkładniki: 250 g ser sałatkowy półtłusty 1 mała cebula poł dużego pomidora 1 ogórek 22 oliwki 2-3 rzodkiewka cytryna przyprawy: sol, pieprz ziołowy, chili mielone, kapary,sos tabasco 1. Wyłożyć do miski ser sałatkowy półtłusty. 2.Przekroić w pól oliwki i pokrpic 3-4 kroplami sosu tabasco 2. Pokrojone w kostkę cebule, pomidory, ogórka
Idus Novołyżki bułki tartej, 1/3 łyżeczki suszonych płatków chili, 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 cebula, 1 średnia marchewka, 1-2 łodygi selera naciowego 1 mniejszy bakłażan 1 puszka pomidorów, 1 karton przecieru pomidorowego, 200 ml bulionu warzywnego, 1 papryczka chipotle w sosie adobo, sól, pieprz ew. czosnek, suszone zioła Mięso przełożyć do miski, dodać przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie(...)ładnego zbrązowienia. Gdy już będą zrumienione przekładamy do przesmażonych warzyw, do garnuszka i smażymy kolejną część pulpecików. Kiedy wszystkie pulpeciki są już przesmażone, garnek przekładamy na ogień, dodajemy pomidory, przecier, bulion warzywny oraz drobno pokrojoną papryczkę chipotle. Całość doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez 15-20 minut, na koniec doprawiając solą i pieprzem. Podajemy
Plate of Joy