wspaniałych właściwościach awokado nie będę się rozpisywać :) To bardzo smaczna i lekka przekąska, z nutką pikanterii i limonkowego orzeźwienia. Składniki: 2 dojrzałe awokado 2 ząbki czosnku 1 duży pomidor ( np. malinowy ) 1/2 papryczki chilli 1 mała cebulka dymka sok z 1/2 soczystej limonki 1-2 łyżki oliwy ( może być czosnkowa) szczypta soli szczypta pieprzu dwie garści posiekanej kolendry Awokado(...)małe kawałki i skropić sokiem z limonki. Całość rozgnieść widelcem. Czosnek przecisnąć przez praskę a cebulkę bardzo drobno pokroić. Dodać do awokado. Na sam koniec dodać pokrojonego w kostkę pomidora, posiekaną kolendrę,oczyszczoną z nasion i posiekaną papryczkę chilli, oliwę i doprawić solą i pieprzem. Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Podawać np. z chlebkiem pita lub nachosami
Jemy Pijemyzależy od tego jak bardzo sparzyliśmy liście. Można je również zapiec w piekarniku. Dobre rady. Do garnka można również dodać ok 1/2 kostki masła lub margaryny i/ lub pokrojone pomidory lub pomidory z puszki lub po prostu podlać gołąbki wodą z koncentratem pomidorowym. Pychota ! ! ! Co sądzicie o takich gołąbkach? Wszelkie komentarze mile widziane
Jemy Pijemypotraw z grilla. Udanego i smacznego weekendu. Zapraszam na mojego fejsbuka: Sałatka z cukinii z curry. Składniki: 2 średnie (młode) cukinie pęczek dymki papryka zielona papryka czerwona 3 pomidory sałata Sos do sałatki: 2 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy 2 łyżki śmietany sok z połowy cytryny 1 łyżka curry sól, pieprz Warzywa myjemy. Dymkę siekamy, cukinię kroimy w półplasterki, pomidory
MiksturownikWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Makaron z tuńczykiem, papryką i pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest bardzo smaczne i szybkie, zrobicie je w zaledwie 30 minut. Gorąco polecam Do swojego dania użyłam makaronu ekologicznego z mąki żytniej, firmy Fabijańscy . Makarony z tej firmy są bardzo zdrowe, produkowane(...)zbóż z gospodarstwa ekologicznego oraz z czystej wody źródlanej. Post Makaron z tuńczykiem i pomidorami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujerazem w połączeniu z makaronem Polecamy fanom i makaronu i szparag Składniki: - 140 g makaronu spaghetti szpinakowego - 220 g białych szparag - 1 kostka mrożonego szpinaku w liściach - 1 suszony pomidor - 1 cebula - 2 łyżki masła - 1 filet z kurczaka - pieprz, sól, przyprawa do kurczaka - gałka muszkatołowa prymat - tymianek - 100 g śmietanki 12% 2 porcje Najpierw w garnku rozpuszczamy 2 łyżki(...)cebula się zeszkli dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę – delikatnie solimy, pieprzymy i dajemy przyprawę do kurczaka. Gdy kurczak zacznie mięknąć dodajemy obrane i pokrojone na kawałki szparagi. Potem dodajemy pomidora drobno pokrojonego i wrzucamy kostkę szpinaku. Wszystko razem dusimy a następnie dodajemy gałkę muszkatołową i tymianek i mieszamy. Na końcu wlewamy śmietankę i chwilę wszystko dusimy. W między czasie gotujemy
Kuchenne Wariacjektóre mi nawet smakowały Pani Dorota zainspirowała mnie do zrobienia kaszy i tak na bazie jej przepisu powstał nasz przepis Składniki: - 2 woreczki kaszy pęczak - 1 cebula - 2 suszone pomidory ze słoiczka - 1 por - 1 cukinia - 100 g wędzonego boczku - 1 l bulionu warzywnego - 25 g masła - 2 łyżki parmezanu - sol, pieprz - natka pietruszki i koperek – kilka gałązek Porcja(...)wszystko podsmażamy. Potem dodajemy kaszę i podlewamy po troszkę bulionem warzywnym – jak kasza wchłonie bulion to wlewamy kolejną porcję. Gdy kasza nam już zmięknie dodajemy drobno pokrojone suszone pomidory oraz cukinię i dusimy dalej aż cukinia nam zmięknie. Na koniec dodajemy masło i starty parmezan. Po wymieszaniu doprawiamy kaszę i dodajemy pietruszkę i koperek (w ilościach jakie chcemy). Smacznego
Kuchenne Wariacjewersji dietetycznej dobrze sprawdza się z warzywami (marchewka, ogórek) pociętymi na słupki Składniki: - 200 g suszonej ciecierzycy - 5 łyżek ziaren sezamu lub gotowa pasta tahini - 3 suszone pomidory - 3 łyżki oliwy - ząbek czosnku - sok z połowy cytryny - sól, pieprz Aby zrobić hummus należy dzień wcześniej namoczyć ciecierzycę. Najlepiej zostawić ją na noc. Na drugi dzień gotujemy ciecierzycę do miękkości. Niektórzy(...)studzimy sezam i mielimy go ręcznym blenderem dodając trochę oliwy. Powstałą pastę łączymy z masą z ciecierzycy i razem jeszcze miksujemy blenderem aby połączyć. Na końcu dodajemy jeszcze suszone pomidory i doprawiamy solą i pieprzem. Jeżeli masa jest za gęsta dodajemy wodę z gotowania z ciecierzycy lub wodę mineralną albo dolewamy jeszcze trochę oliwy. Smacznego Przepis wykonany dzięki ręcznemu blenderowi
Kuchenne Wariacjeinaczej – jedni tną warzywa w plasterki a inni jeszcze w paseczki czy kosteczkę. Nasze ratatoille pokroiliśmy w kosteczkę Składniki: - 1 cukinia zielona - 1 cukinia żółta - 1 bakłażan - 4 pomidory - 1 papryka żółta - 1 papryka czerwona - 1 papryka pomarańczowa - 2 łyżki masła - 1 ząbek czosnku - kilka listków bazylii - przyprawy: sól, pieprz Porcja na 6 osób. Najpierw kroimy bakłażana w kostkę(...)kostkę papryki. Gdy lekko zmiękną dodajemy naszego bakłażana odsączonego z nadmiaru wody a potem cukinie pokrojone w kostkę. Wszystko dusimy do miękkości a potem dorzucamy obrane i pokrojone pomidory w kostkę. Na sam koniec dodajemy naszą paprykę zmiksowaną i przyprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy posiekane listki bazylii. Smacznego
Kuchenne Wariacjenaszą kolejną odsłonę dania z makaronem w roli głównej Smaczny, syty i kolorowy Składniki: - 150 g makaronu Rigatoni (Barilla) - 280 g dyni - 90 g brokułów - 4 suszone pomidory - garść szpinaku - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - orzechy włoskie (1/4 szklanki) - 50 g sera gorgonzola - 2 łyżki masła - 1 szklanka wody - sól, pieprz - 1 szklanka wody Porcja na 2 osoby W rondelku(...)dodajemy czosnek. Następnie dajemy dynię obraną i pokrojoną w kostkę i dolewamy wodę. Gdy dynia nam się trochę poddusi dodajemy różyczki brokuła, posiekane orzechy włoskie oraz pokrojone suszone pomidory. W między czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie. Gotowy makaron wrzucamy do naszej potrawy, dokładnie mieszamy i dodajemy ser. Gdy całość nam się dokładnie połączy na koniec dorzucamy szpinak. Smacznego
Kuchenne Wariacjebiegu zamiast zrobić sobie proste i smaczne a przede wszystkim szybkie danie Składniki: - 150 g makaronu - 1 puszka tuńczyka w sosie własnym - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 2 pomidory - 3 gałązki bazylii - 2 łyżki startego parmezanu - 3 łyżki oliwy z oliwek - sól, pieprz Porcja dla 2 osób. W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Gdy cebula się(...)zeszkli dorzucamy obrane i pokrojone w kostkę pomidory. Na koniec dodajemy starty parmezan, posiekaną bazylię oraz odsączonego z puszki tuńczyka (użyliśmy tuńczyka w kawałkach w sosie własnym). W międzyczasie gotujemy makaron w osolonej wodzie. Ugotowany makaron odcedzamy i wrzucamy do naszego tuńczyka i dokładnie mieszamy. Po wierzchu możemy posypać jeszcze trochę startego parmezanu. Smacznego
Kuchenne Wariacjeprzepis zapraszamy poniżej Składniki: - 4 udka z kurczaka - 1 duża cebula - 4 ząbki czosnku - kmin rzymski (kumin) - kolendra w ziarenkach - cynamon - imbir - sól - ćwiartka kiszonej cytryny - 1 puszka krojonych pomidorów - 1/2 pęczka kolendry - 1/2 pęczka natki pietruszki - 1/2 szklanki kuskus - 1/2 szklanki wody - 20 g zielonych oliwek (ok. 10 sztuk) - olej do smażenia Składniki na 4 porcje. Najpierw w rondlu(...)kolendry a następnie rozgniatamy je w moździerzu i dodajemy do kurczaka. Potem dodajemy trochę cynamonu, świeżego imbiru startego na tarce i ćwiartkę pokrojonej kiszonej cytryny. Na koniec dodajemy pomidory z puszki bez skórki i dusimy wszystko razem aż kurczak nam zmięknie, a wszystko razem przeniknie smakami i aromatami. Gdy danie mamy gotowe to przygotowujemy kuskus. Kuskus wsypujemy do miski
Kuchenne Wariacjemożna też zrobić w formie takiej lazani zwanej spanakopitą. Składniki: - 1 łyżka masła - 1 czerwona cebula - 2 ząbki czosnku - 200 g świeżego szpinaku - 70 g sera feta - 3 suszone pomidory - sól, pieprz - ciasto filo - 1 łyżeczka cukru Dodatkowo 2 łyżki masła do smarowania. Składniki na ok. 8 sztuk. Masło rozpuszczamy w rondelku i wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka. Gdy cebulka(...)się zeszkli dodajemy zmiażdżony czosnek i za chwilę posiekane liście szpinaku. Pod koniec duszenia szpinaku dodajemy pomidory pokrojone w kostkę. Gotowy szpinak zostawiamy do przestygnięcia. Na koniec dodajemy pokruszoną fetę, mieszamy i doprawiamy. Z ciasta filo ucinamy długie, szerokie paski. Masło rozpuszczamy do smarowania. Jeden pas ciasta smarujemy masłem i przykrywamy drugim, który również smarujemy masłem. Na końcu ciasta dajemy
Kuchenne WariacjeJest przepyszna! Rozgrzewająca i sycąca. I pikantna :) Polecam! ZUPA KREM Z DYNI I PIECZONYCH WARZYW przepis autorski (inspirowany tym ) // 2-3 porcje ~1,2kg dynii (ze skórką) ~duży pomidor ~duża czerwona papryka ~mały ząbek czosnku ~olej do spryskania warzyw ~2 szklanki wody + kostka bulionowa warzywna ~120g jogurtu naturalnego ~sól - do smaku ~pieprz - do smaku ~1/2 - 1 łyżeczka ziół(...)Wszystkie warzywa pokroić na kawałki, ułożyć na blasze wyłożonej folią aluminiową/papierem do pieczenia, spryskać olejem i piec ok. 1h 10 minut w 180*C. Ja trochę wcześniej wyjęłam pomidora i paprykę, a zostawiłam dynię, ponieważ poprzednie warzywa były już miękkie, a dyni trochę brakowało :) Zagotować wodę i rozpuścić w niej kostkę bulionową. Jeśli warzywa były w większych kawałkach pokroić
chili & sugarproponuję bułki grahamki posmarowane topionym serem. Składniki ( 4 porcje ): bekon - 15dkg cebula - 2sztuki pieczarki - 25dkg olej - 2łyżki ostra musztarda - 1łyżka ocet winny - 1łyżka kukurydza konserwowa - 280g sałata lodowa - 130g pomidor - 2szt sól , pieprz cayenne Sposób przygotowania: Bekon i obraną cebulę kroimy w drobną kostkę. Pieczarki obieramy , najpierw kroimy w plasterki , a potem grubo siekamy. Bekon podsmażamy na oleju do chrupkości(...)jakiś czas. Liście sałaty dokładnie płuczemy , kroimy w drobne paski i układamy na talerzach. Doprawioną do smaku , jeszcze ciepłą sałatkę kukurydzianą układamy na sałacie , a dookoła układamy kawałki pomidorów. I gotowe! SMACZNEGO! Jeżeli podoba Ci się ten przepis to pozostaw po Sobie ślad w postaci komentarza . Uprzejmie dziękuje i zapraszam ponownie
Bazylia kontra Rozmarynkolorów i chrupiące wykończenie :) Przepis na tę pyszną sałatkę znalazłam tutaj ( klik ), lecz zamieniłam mięso mielone na kurczaka i użyłam zwykłych chipsów. Składniki: 1 główka sałaty lodowej 3 pomidory 3 piersi z kurczaka 30-40 dag pieczarek łyżka koncentratu pomidorowego puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli 70 g żółtego sera chipsy o ostrym smaku 5 łyżek majonezu 3 łyżki keczupu(...)kroimy w kostkę i przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do gyrosa. Smażymy aż mięso będzie miękkie i również odstawiamy do przestygnięcia. W misce układamy kolejno: - sałatę porwaną na kawałki - pomidory pokrojone w kostkę - podsmażone mięso z kurczaka - podsmażone pieczarki - kukurydza - fasola - sos przygotowany z majonezu, keczupu i musztardy - starty na drobnych oczkach żółty ser - pokruszone chipsy (tuż przed podaniem
My simple kitchen