minuty. Dodać śmietanę. Dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Podawać z ugotowanym w osolonej wodzie makaronem. TRE. Sos pomidorowy z salami Składniki: 500g passaty lub puszka pokrojonych pomidorów (400g) 2 średnie cebule 4 ząbki czosnku 80g salami 3 gałązki okazałej bazylii oliwa z oliwek pieprz i sól Sposób przygotowania: Pokroić w drobną kostkę cebulę i czosnek. Salami pokroić(...)paski grubości ok. 1,5cm. Podsmażyć czosnek, cebulę i salami na oliwie aż cebula i czosnek zmiękną. Dodać passatę (pomidory z puszki), odparowac aż sos nabierze gęstej konsystencji. Doprawić solę i pieprzem. Na koniec dodać poszatkowaną bazylię. Podawać z ugotowanym w osolonej wodzie makaronem
W kuchni wieczoremPOMIDORAMI Składniki: 1 pomidor pokrojony w drobną kostkę 4 oliwki pokrojone w drobną kostkę plasterek cebuli posiakany w bardzo drobną kostkę szczypta czosnku, soli i pieprzu 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka octu balsamicznego 2 gałzki świeżej bazyli posiekanej lub łyżka suszonej bazylii Sposób przygotowania: Wszystko razem dokładnie wymieszać. Z PIECZARKAMI Składniki: 4 duże pieczarki łyżka masła szczypta soli
W kuchni wieczoremryż z czerwoną fasolą. Całość wyżywi 4-6 osób. Składniki: gulasz 1kg pokrojonej wołowiny gulaszowej 2 średnie cebule pokrojone w kostkę 5 posiekanych ząbków czosnku 400g pokrojonych w kostkę pomidorów (mogą być z puszki) 1 (jeśli ma być w miarę łagodnie) lub 2 papryczki chipotles 350g kaktusa lub fasolki szparagowej 1l bulionu wołowego olej mąka pszenna do obtoczenia mięsa sól(...)Sposób przygotowania: Mięso obtoczyć w mące i podsmażyć na oliwie na dużej patelni lub jeśli macie szybkowar to w szybkowarze. Dodać cebulę i czosnek, ponownie podsmażyć. Dodać pomidory, papryczki chipotles i kaktusa lub fasolkę. Zalać bulionem tak by zakrył mięso. Gotować na średnim ogniu w szybkowarze 45 minut lub 1,5 godziny na patelni pod przykryciem, aż wołowina
W kuchni wieczoremciepło lub na zimno, jako przystawkę lub dodatek do mięsa. Kolejne z dań genialnych w swej prostocie. Składniki: 1 bakłażan 1 cukinia 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 6 pomidorów 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka suszonego tymianku 1 łyżeczka cukru sól Sposób przygotowania: Bakłażan, cukinię i papryki kroimy w cienkie plasterki. Pomidory na ćwiartki. Pokrojone warzywa (oprócz bakłażana
W kuchni wieczoremwyciśnięty ząbek czosnku 1/3 łyżeczki garam masala 4 czubate łyżeczki pestek słonecznika 1 jajko 120g sera halloumi pokrojonego w kostkę lub słupki (można zastąpić twardym kozim) 4 suszone pomidory z oliwy pokrojone w paseczki ciasto francuskie masło do wysmarowania formy na tartę Sposób przygotowania: Puree z dyni wymieszać z solą, czosnkiem, garam masalą i słonecznikiem. Dodać jajko i ponownie wymieszać(...)Formę do tarty wysmarować masłem i wyłożyć ciastem francuskim. Na ciasto wylać miksturę z dynią. Ułożyć w niej ser i pomidory. Piec 30 minut w 190 stopniach z termoobiegiem lub w 200 stopniach bez termoobiegu
W kuchni wieczoremboczku w plasterkach, 150 gram zielonej fasolki szparagowej, 3 łodyg selera naciowego, 2 marchewek, 1 cukinii, 2 ząbków czosnku, 1 pora, 200 gram fasoli cannellini (1 puszka), 400 gram pomidorów w puszce (2 puszki), 100 gram makaronu muszelek, 1,5 litra bulionu warzywnego, oliwy, pęczka natki pietruszki, świeżego tymianku, 10 gram parmezanu, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Do dużego garnka(...)minut, aby warzywa zrobiły się lekko miękkie. Po tym czasie do garnka dodałem zawartość puszki fasoli cannellini (ewentualnie można ją zastąpić zwykłą białą fasolą w puszce) oraz 2 puszki pomidorów. całość zalałem 1,5 litra bulionu warzywnego i gotowałem na małym ogniu przez 15 minut. Następnie dodałem go garnka 100 gram makaronu muszelek i drobno posiekany pęczek natki pietruszki, doprawiłem
Wyprawy kulinarneznalazłam) 1 mała cebula, drobno posiekana 1 łodyga selera naciowego, pokrojona w paski 3 ząbki czosnku, drobno posiekane 1/4 łyżeczki płatków chilli 1 łyżeczka świeżo posiekanego rozmarynu 400 g pomidorów w puszce 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego oregano 1/4 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka soli 1 szklanka małego makaronu, np. muszelki 100 g świeżych liści szpinaku(...)garnku z grubym dnem rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wrzucamy cebulę i smażymy do zeszklenia. Dodajemy paprykę w płatkach, rozmaryn, seler i czosnek, smażymy dwie minuty. Wlewamy pomidory wraz zalewą, doprawiamy solą, oregano i bazylią. Podgrzewamy, dodajemy fasolę i wlewamy tyle wody, żeby pokryła fasolę (ok. 2-3 szklanki). Przykrywamy, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 1 godzinę
My Culinary Artkoktajlowe pomidorki – ajj! Idealna na obiad dla całej rodziny! Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * pierś z kurczaka – 2 szt * marchew – 2 szt * czarne oliwki – ok.50 g * pomidory ( koktajlowe lub zwykłe ) – 150 g * kukurydza – 50 g * cebula – 1 szt * czosnek – 2 ząbki * bulion warzywny – 150 m * oliwa z oliwek – 4 łyżki * makaron(...)oraz czosnek,przesmażamy, a następnie dodajemy pokrojoną w plastry marchew i smażymy razem jeszcze kilka minut. Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy usmażonymi warzywami, dodajemy oliwki, kukurydzę oraz przekrojone pomidory. Podlewamy bulionem, oprószamy pieprzem i wstawiamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok.20 minut. Podajemy gorące z ugotowanym makaronem. Smacznego
Ostra na Słodkozaostrzy apetyt na danie główne. Składniki na ok 32-35szt : 150 g gotowanej lub smażonego filetu z kurczaka 1 nieduża cebula 50-70 g serka kanapkowego 4 kawałki pomidora suszonego (w oliwie) 4 łuskane orzechy włoskie różne dodatki do obtoczenia (orzechy, sezam, papryka słodka, curry, szczypiorek, koperek, ... ) Przygotowanie : Ugotowanego lub usmażonego fileta z kurczaka kroję na mniejsze kawałki, cebulę(...)pomidory, orzechy siekam możliwie drobno następnie wszystkie składniki miksuję na gładką masę. Dodaję serek kanapkowy, mieszam doprawiając solą i pieprzem. Powstałą pastę chłodzę w lodówce ok 1h. Formuję nieduże kuleczki i obtaczam je w lubianych dodatkach np. zmielonych orzechach, sezamie, papryce ale słodkiej, drobno poszatkowanym koperku lub szczypiorku, .... Kuleczki można nadziać na wykałaczki i tak również podać
Mechanik w kuchnidomach) przed daniem głównym. Dla zaostrzenia apetytu. Tradycyjne włoskie antipasto składa się wędlin (p rosciutto di parma, speck, pancetta ), serów ( grana padano, pecorino, gorgonzola, mozzarella di bufala ), oliwek, suszonych pomidorów, karczochów, marynowanych w oliwie lub occie warzyw, orzechów. W zależności od rejonu Włoszech antipasto może różnić się nieco swoim składem, lecz zapewne wszędzie smakuje wyśmienicie. Niemniej jednak chciałam Wam pokazać(...)osób. kawałek sera gorgonzola kawałek sera camembert kilka mini kulek mozzarelli kilka pomidorków koktajlowych 1 łyżka żurawiny garść orzechów włoskich mała kiść winogron (zielonych i/lub czerwonych) kilka suszonych pomidorów (odsączonych z oliwy) 1 gruszka (obrana i pokrojona w plastry) kilka suszonych owoców moreli kilka świeżych listków bazylii kilka kromek dobrego pieczywa SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Pomidorki koktajlowe i winogrona dokładnie myjemy
W kuchni Katieprzygotować w czasie, kiesy gotuje się makaron. Przepis znalazłam u Mniamu . Składniki: makaron penne (u mnie kolorowy w porcji na dwie osoby) 100 g łososia wędzonego 1 puszka krojonych pomidorów 2 ząbki czosnku 2 łyżki siekanego koperku 150 g śmietany 12% Sposób przygotowania: 1. Zagotowujemy wodę z solą na makaron, po zawrzeniu rzucamy makaron. 2. W międzyczasie rozdrobnionego łososia rzucamy(...)suchą rozg rzaną patelni ę . Podsmażamy do momentu, aż straci surowy kolor i delikatnie mieszamy. 3. Do łososia dodaj emy pomidory z puszki, dusimy, aż wyparuje woda z pomidoró w. Potem dodajemy koperek i zmiażdżone ząbki czosnku. Na koniec dodajemy śmietanę , wszystk o dusimy ok 2 minut. 4. Odcedzamy ugo tow any makaron, rozkładamy na talerze, dodajemy
Kuchnia domowa AniSkładniki: 1 słoi czek fasolki szparagowej marynowanej 1 serek wiejski 3-4 łyżki kukury dzy 2 pomidory sieka n y koperek Sposób przygotowania: 1. Fasolkę odsączamy z zal ewy. Kroimy na mniejsze kawałki. 2. Umyte pomidory d owolnie kroimy. 3. Serek mieszamy z pozostałymi skł adnikami, dopraw iamy koperkiem. Smacznego
Kuchnia domowa AniSzukacie czegoś szybkiego i dobrego na obiad? To polecam danie z chlebkami pita:) Składniki: 4 chlebki pita 1 opakowanie mix sałat szczypiorek lub zielona cebulka 2 pomidory 1 pierś z kurczaka przyprawa do drobiu 1 łyżka majonezu 1 łyżka ketchupu sól Sposób przygotowania: 1. Zaczynamy od mięsa - pierś myjemy, kroimy w kosteczkę i obsypujemy przyprawą do drobiu. Smażymy na oleju(...)studzimy. 2. Pomidora kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy mix sałat, posiekaną zieloną cebulkę, dodajemy majonez, ketchup, mięso, mieszamy i doprawiamy do smaku. 3. Chlebek pita podgrzewamy zgodnie z przepisem na opakowaniu, faszerujemy sałatką i podajemy. Smacznego
Kuchnia domowa Anijeden ze sposobów na wykorzystanie marynowanej fasolki szparagowej . Przepis znalazłam na Moim gotowaniu . Składniki: kilka liści sałaty masłowej 2 pomidory 1 słoik fasolki marynowanej sól, pieprz oregano, bazylia 2-3 łyżki oleju lub oliwy Sposób przygotowania: 1. Umytą sałatę rwiemy na kawałki. 2. Odsączoną fasolkę kroimy na mniejsze kawałki. 3. Umyte pomidory kroimy w kostkę. 4. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy
Kuchnia domowa AniWieloskładnikowa surówka, którą wypatrzyłam na jednym z wesel :) Polecam! Składniki: 1 kapusta pekińska pół pęczka rzodkiewek 3 pomidory 1 ogórek wężowy 1 czerwona cebula 1 por siekana natka pietruszki ulubiony dressing sałatkowy (np. taki ) Sposób przygotowania: 1. Kapustę kroimy w kostkę lub szatkujemy. 2. Pora kroimy w plasterki, solimy, a po jakimś czasie odciskamy z nadmiaru soku. 3. Umyte rzodkiewki(...)kroimy w półplasterki. 4. Cebulę siekamy. 5. Pomidory i ogórki kroimy w kostkę. 6. Wszystkie warzywa łączymy, zalewamy dressingiem i mieszamy. Dodajemy natkę pietruszki. Smacznego!!! Do surówki polecam kluski śląskie i gulasz drobiowy
Kuchnia domowa Ani