Potrzebujemy: 700 g ziemniaków (ważone już po obraniu) 500 g mielonego mięsa - najlepiej wołowo-wieprzowego, ale na upartego i kurczak może być ;) 1 cebulę 1 puszkę kukurydzy 500 g pomidorów 3-4 ząbki czosnku 1 papryczkę piri-piri (ja użyłam takiej z zalewy) 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 12-18% przyprawy: sól i pieprz do smaku, oregano, suszony/granulowany czosnek, gałka(...)rozgrzanej łyżce oliwy. Kiedy się zeszkli, dodajemy mięso i dalej smażymy. Po ok. 10 min. dodajemy kukurydzę, posiekane ząbki czosnku oraz obrane ze skóry i pokrojone w kostkę pomidory. Całość doprawiamy solą, pieprzem, łyżeczką oregano i zmiażdżonymi w moździerzu ziarnami kolendry oraz kminu. Dusimy razem do odparowania większości soku z pomidorów i postania gęstego sosu. Ugotowane ziemniaki dokładnie odcedzamy
Ratunku obiadmiałam w kuchni. Smak był niebiański! Lekko pikantny i słony. Uwierzcie - nawet mojej mamie smakowało! Składniki: bulion warzywny (seler, pietruszka, marchew) 1/2 średniego brokuła 1/2 małej cukinii 1 średni pomidor 1 mała cebula 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka masła 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżka jogurtu naturalnego lub greckiego przyprawy: sól, pieprz, 2 ziela angielskie, 1 liść(...)Sposób przygotowania: Do garnka z wodą wrzucamy: umyte, obrane i pokrojone warzywa na bulion. Czekamy ok. 15 minut, aż warzywa zmiękną i puszczą soki. Między czasie myjemy brokuła, cukinię, pomidora i kroimy na mniejsze części. Po upływie 15 minut wrzucamy brokuła, pomidora (można ze skórką), cukinię, cebulę. Gotujemy ok. 5-10 minut, aż będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy
Truskawkowa FiestaCzuć jesień w powietrzu, oj czuć. Teraz jest najlepszy czas na przetwory z pomidorów, cukinii czy bakłażana. Właśnie z tych warzyw przygotowałam szybką przekąskę, idealną do podania na ciepło z kieliszkiem dobrego winka. Składniki : * pół bakłażana * pół cukinii * 3 pomidory malinowe * pół opakowania serka Almette z bazylią * 6 plasterków ogonówki wędzonej surowej * ulubione przyprawy * oliwa z oliwek(...)Przygotowanie : Bakłażana i cukinię opłukać, pokroić w grubsze plastry, posolić i odstawić na 5 minut. Przyprawić, rozgrzać łyżkę oliwy i smażyć do miękkości. Układać wieżyczki : cukinię, pomidor, serek Almette z bazylią, ogonówka, bakłażan. Aż do wyczerpania składników. Najlepiej podawać od razu, na ciepło
Magiczne Życie MartyCaffe De Paris sprawia , że surówka nabiera pięknego aromatu i smaku. Dzięki firmie Skworcu wiem co robić , aby potrawy i dania nabrały wyrazistości smaku :) Składniki: 1 kapusta lodowa 2 pomidory ( czerwony i pomarańczowy ) 1 zielony ogórek dymka saszetka zielonych oliwek w zalewie papryka czerwona przyprawa Caffe De Paris Skworcu 4 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie: Kapustę , paprykę , pomidory, ogórki, dymkę(...)umyć . Kapustę porwać i wrzucić do miski , pomidory i paprykę pokroić na małe cząstki, ogórki w talarki. Wkroić pokrojoną dymkę. Przyprawę Caffe De Paris wymieszać z 4 łyżkami oliwy z oliwek i wlać do surówki, bardzo dokładnie wymieszać . Odstawić na 15 minut i po tym czasie można zacząć jeść. Smacznego
Słodkości i nie tylkosól, - cebula mielona, - pietruszka, - szczypiorek, - glutaminian sodu (wzmacniacz smaku) Składniki na 4 porcje: 1 papryka zielona (120-140g) - mała 1 papryka czerwona (120-140g) - mała 2 pomidory (380-400g) - duże 2 cebule (200g)- średnie 3 ząbki czosnku 3/4 puszki czerwonej fasoli (160g) - a le następnym razem dodam całą puszkę, fasoli wcale nie było za dużo(...)pokroić w dość grube plasterki. Czosnek obrać i zetrzeć na drobnych oczkach tarki lub pokroić w drobne kawałki. Paprykę umyć, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w większe kawałki. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę. Fasolę czerwoną odsączyć z zalewy. Kiełbasę pokroić w półpasterki. Gotowanie jednogarnkowe: Na dużej patelni z grubym dnem
Grunt to przepis!jest piękne z każdego punktu widzenia. Horacy Po usłyszeniu "zrób leczo" chwyciłam świeże warzywa i wzięłam się do roboty. Składniki: Pół cukinii 2 duże pomidory 3 papryki: czerwona, zielona, biała 8 ziemniaków 2 marchewki Cebula Kalarepa Liście pora 4 łyżki oliwy z oliwek woda Przyprawy: Świeży koperek, świeża pietruszka, sól, pieprz, pieprz ziołowy, pieprz Cayenne, czosnek, zioła prowansalskie, Bombay Masala(...)Przygotowanie: Wszystkie warzywa obieramy, pomidor przed obraniem można sparzyć wodą, aby skórka ładnie się oderwała. Cebulę szatkujemy i podsmażamy w dużym garnku na rozgrzanej oliwie. Dorzucamy do niej pokrojoną cukinię, papryki, marchewki i kalarepę. Mieszamy całość i dolewamy wody do połowy objętości warzyw. Przykrywamy garnek i pozwalamy warzywom się gotować, od czasu do czasu je mieszając
Weganizm infantylnyprzeróbki. W oryginale występuje jeszcze podsmażona cebula i kumin. Chilli też może pojawić się w wersji niesproszkowanej. Składniki: 1 szklanka suchej ciecierzycy 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3 średniej wielkości pomidory Przyprawy: kolendra garam masala kurkuma imbir chilli Przygotowanie: Ciecierzycę moczymy na noc. Później płuczemy ją i gotujemy według instrukcji podanej na opakowaniu (30-40 minut(...)rozgniatamy widelcem na papkę/pastę. Mieszamy ją z całymi ziarnami. Całość podgrzewamy z niewielką ilością wody, aby się nie przypaliła. W międzyczasie dodajemy koncentrat pomidorowy, obrane i pokrojone pomidory oraz wszystkie przyprawy. Mieszamy i podgrzewamy jeszcze chwilę, aż pomidory zmiękną. Zdejmujemy z kuchenki i podajemy. Możemy posypać bazylią i sezamem, nie jest to jednak konieczne i nie występuje
Weganizm infantylnybazylia hehe Jest całkiem inne bo na piwie, a w smaku "inne" Co jest nam potrzebne na 4 porcje: - mięso mielone 250g ( ja używam wołowiny) - 2 puszki całych pomidorów - 6 ząbków czosnku - 1 cebula - szklanka piwa - bazylia - oregano - oliwa z oliwek - makaron - ser 250g (używam goudy ale może być taki jak lubisz) - papryczka piri piri Krok(...)oliwie smażymy mięso, dodajemy posiekany czosnek (wyciśnięty), dodajemy pokrojoną w krostę cebulę (obsmażamy ok 5 min). Następnie dodajemy pomidory, piwo, cały pęczek bazylii, oregano ( pęczek albo 2 łyżeczki z opakowania), posiekaną papryczkę piri piri. Dusimy ok 1,5h na wolnym ogniu tak, żeby cała woda z pomidorów i piwo wyparowało, a żeby powstała konsystencja sosu. Po ok 1h doprawiamy
Niezły MłynekSkładniki: 3 gniazda makaronu wstążki kilka plastrów salami ok. 10 oliwek zielonych lub czarnych 1 mała cukinia 1 łyżka serka kanapkowego 1/2 cebuli sól, pieprz 1 łyżka oleju 1 pomidor Wykonanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Na oleju podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę, następnie dodać drobno pokrojone pomidory i pokrojoną w plastry cukinię. Smażyć przez kilka minut(...)pomidory się rozpadną, dodać pokrojone w plastry oliwki i pokrojone w paski salami. Doprawić do smaku i połączyć z makaronem. Na koniec dodać serek i wymieszać
Pasja Smakucało rocznych i sezonowych, prawdziwe mięsa od prywatnych hodowców, w końcu trzeba wspierać naszych dobrych i wspaniałych rolników, a nie tą tanią, chińską, chemię wyhodowaną na wacie szklanej "pomidory o smaku arbuza" można i tak.. hehe :) Teraz jest czas przedświątecznych przygotowań więc dzisiejsza tematyka bazarowa na tym polegała, wszędzie pełno orzechów, suszonych grzybów, kwaszonej kapusty na świąteczny bigos(...)makaronem z czym kto woli, a nawet ze świeżym, pysznym, chrupiącym chlebem dodatkowo można dodać ogórka kwaszonego lub inny ulubiony dodatek :) Bardzo dobre są tez do tego "marynowane zielone pomidory", na które przepis podam w którymś z kolejnych postów... Gotowe danie Marynowane zielone pomidory
Zainspiruj się kuchniąsłoninie" moje kolejne zdziwienie, wręcz szok tego ranka "ale jak to na słoninie...". Jednak człowiek poznaje i uczy się całe życie. Wszystko jadłam "jajecznicę po Wiedeńsku z pomidorami", "jajecznicę z cebula i kiełbasą" itp., ale nigdy nie ze słoniną, moje zaskoczenie było takie, że nie wyszedł z tego smalec ani jajka pływające w ogromie tłuszczu(...)smak do kolekcji. Poczułam się wręcz jak Kolumb który odkrył właśnie Amerykę... :) Wiejskie jajka... :) Jajecznica na słoninie... SKŁADNIKI: - 10 jajek - kawałek słoniny - sól i pieprz DODATKI: - pieczywo - masło - pomidory PRZYGOTOWANIE: Najpierw kroimy słoninę w drobną kostkę i wrzucamy ją na rozgrzaną patelni. Zestawiamy patelnię z ognia i wbijamy wszystkie jajka, solimy i pieprzymy do smaku. Smażymy, aż jajka się
Zainspiruj się kuchniąwołowego przygotowane domowym sposobem i usmażone na grillu. Składniki na 4 sztuki: 4 bułki hamburgerowe 500 g mięsa wołowego mielonego 2 łyżeczki musztardy łyżka majeranku sól morska, pieprz sałata pomidor cebula czerwona ketchup Do mięsa dodać musztardę, łyżkę wody i przyprawy. Pougniatać dokładnie i ewentualnie doprawić. Uformować 4 płaskie, okrągłe placki. Powinny być trochę większe, ponieważ w trakcie grillowania skurczą(...)się. Cebulę i pomidory pokroić w plastry. Mięso upiec na grillu po około 3 minuty z każdej strony. Bułki przeciąć na pół i podpiec również na grillu. Na każdej bułce położyć po liściu sałaty, następnie usmażonego burgera, ketchup, pomidora i cebulę. Przykryć drugą połową bułki i podawać
wyzwania kuchenneKolejna włoska klasyka, czyli szybkie danie z makaronem w roli głównej, tym razem z sosem na bazie pomidorów z dodatkiem oliwek, kaparów i anchois. Ostrości nadaje mu czosnek i odrobina chilli. Maccronelli to makaron, który ma kształt niewielkich rurek. Składniki: 200 g makaronu maccronelli 6 filecików anchois w oleju 3 ząbki czosnku łyżeczka kaparów garść czarnych oliwek bez pestek pół(...)puszki krojonych pomidorów 2 łyżki oliwy z oliwek chilli, sól morska, pieprz Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kapary, czosnek i anchois drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę , dodać anchois i czosnek, chwilę podsmażyć i dorzucić pomidory. Wymieszać i dusić na małym ogniu około 5 minut. Do sosu dodać kapary i całe oliwki, doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Odcedzony
wyzwania kuchenneJedna z najprostszych sałatek. Szybka i smaczna Caprese ze świeżych pomidorów, mozarelli i bazylii to klasyczna włoska antipasti - przystawka. Składniki; 1 mozarella 3 pomidory świeża bazylia oliwa z oliwek krem balsamiczny sól morska, pieprz - ewentualnie Pomidora i mozarelle pokroić na plastry i ułożyć je na przemian na talerzu. Na nich ułożyć listki bazylii. Całość skropić oliwą z oliwek i kremem
wyzwania kuchenneroladki z szynki parmeńskiej i sera pleśniowego z sosem miodowo-balsamicznym są idealne jako szybka przekąska lub przystawka przed daniem głównym. Składniki: szynka parmeńska ser z niebieską pleśnią suszone pomidory roszponka lub rukola na sos: 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka miodu(...)sól, pieprz Ser pleśniowy pokroić w grubsze słupki, a suszone pomidory w paski. Na deseczce rozłożyć po dwa plasterki szynki tak, aby jeden zachodził na drugi. Na środku ułożyć garstkę roszponki, kawałek sera i paski pomidorów. Zwinąć całość tworząc roladki, a następnie każdą z nich przekroić na pół. Przygotować sos: wymieszać ocet z miodem i oliwą, przyprawiając go do smaku
wyzwania kuchenne