policzki wołowe - 94 przepisów (strona:4/7)

Gulasz z policzków wołowych, z ciecierzycą, z wolnowaru 209

Policzki wołowe polecam od dawna. To niedoceniany kawałek mięsa, z którego można przyrządzić cudowny, nieco kleisty, gulasz. My bardzo je lubimy. Dobrze przyrządzone policzki rozpływają się w ustach i są przepyszne! Jeśli jeszcze ich nie próbowaliście to koniecznie zapytajcie o nie w sklepie mięsnym, u rzeźnika, i przyrządźcie sobie w domu, bo warto. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Nowe menu w warszwskim Polocie 197

miejscu. Tym razem trafiamy na marynowaną dynię, pyszne marynowane korzenne śliwki i odlotowy smalec. Muszę przyznać, że mój domowy z nim zdecydowanie przegrywa! Teraz pora na drugie danie. Zamawiamy policzek wołowy duszony w ciemnym piwie (42 zł) podany na puree z marchewki z dodatkiem czosnku niedźwiedziego, a wszystko w towarzystwie obłędnego gęstego sosu z policzków. Powiem szczerze, że miałam ochotę

Kulinarne przygody Gatity
ART&FOOD BAZAR NA STARYM KLEPARZU 168

mogłam sobie popatrzeć :D ). A jak się później okazało – i przyjemnie porozmawiać, nie tylko z kucharzami, ale i organizatorami całej akcji. Na pierwszy ogień do spróbowania poszły Policzki wołowe w bułce z piklami i marynowanym burakiem w estragonie i Lubczyku z kuchni Jacka. Ależ to było fajne połączenie ! Brakowało mi trochę ostrości, ale połączenie policzków z burakiem było

Ostra na Słodko
Weekend burgerożercy na Before Food Market (23.02.2017-25.02.2017) 213

która spowodowała, że mięso bardzo szybko się usmażyło i było pyszne. Krucjata zajęła u mnie 3 miejsce. Kolejnego dnia (ostatniego!), zaczęłam testowanie od burgera, serwowanego przez Szwalnie Smaków . Przepyszny policzek wołowy w bułce hamburgerowej i do tego obok sałatka. Nie ukrywam, zaskoczyło mnie takie podanie. Burger był dobry ale szczerze wolę mięso smażone w burgerze niż w sosie własnym. Śmiało

CookYourself
POLICZKI WIEPRZOWE DUSZONE W CZERWONYM WINIE 171

miałam okazję spróbować policzków jakieś 3 lata temu, pełne zaskoczenie i niebiańska rozkosz. To mięso po prostu rozpływa się w ustach. Kubki smakowe szaleją. Wcześniej przygotowywałam już policzki wołowe, choć były dobre, to jednak wieprzowe są zdecydowanie smaczniejsze. To uczta dla koneserów. Tym, którzy nie mieli jeszcze okazji spróbować, polecam szczególnie, bo warto. Inspiracją był ten przepis , choć dopasowałam(...)Miałam małe obiekcje co do dodawania ziela angielskiego i liści laurowych (tak trochę galatowo...), ale niepotrzebnie- wyszło cudnie... Danie dla 4-6 osób (po 2-3 szt). Składniki: - 12 policzków wieprzowych - 1 większa cebula - 4 ząbki czosnku - 150ml czerwonego wina - 400-450ml bulionu jarzynowego (lub rosołu) - sól - świeżo mielony pieprz - 2 małe listki laurowe (lub 1 większy

Smaczne Zdrowe
Policzki wolowe w pomaranczach i winie z wolnowaru 174

Policzki wołowe to od kilku lat kulinarne odkrycie, przebój najlepszych restauracji i gwiazdkowych kucharzy. Przez wiele lat niezauważane, traktowane po macoszemu ponownie stały się modne w restauracjach, które prześcigają się w pomysłach na ich oryginalne podanie. Mimo to w sklepach trudno je znaleźć w normalnej sprzedaży. D laczego? Może przez to, że nadal ich nie doceniamy i rzeźnie wolą(...)detalicznego na nie popytu, że nie doceniamy tego produktu, że kojarzą nam się z czymś mniej estetycznym niż np polędwica czy mięso na rolady. A to błąd, bo przecież policzki zawierają dużo minerałów takich jak żelazo, cynk oraz obfitują w wartościowe dla nas b iałko, więc powinniśmy chętnie po nie sięgać. To czysta, dobra wołowina. Dlatego odkąd odkryłam lokalną halę

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Bliskie spotkania trzeciego stopnia – sałatka, wędzona ryba i Vasco da Gama 188

światowej muzyki i kulinariów. W międzyczasie wrzucają zdjęcia na FB, żeby przypadkiem nie wypaść z obiegu towarzyskiego. Wróćmy jednak do mojego pana. Pan słabym głosem zapytał czy są policzki wołowe, jednocześnie wskazywał na ozór wołowy. W sumie geograficznie umieścił dobrze. I tak pomyślałam, czy jeśli taki hipster dopuści się pożycia płciowego to też tak ma? Znaczy geograficznie dobrze(...)środku”. Pokochałam ją z miejsca. Gdyby strzyknęła ślina spomiędzy zębów i roztarła to butem, leciałabym po pierścionek. Przez twarz sierotki w rurkach przemknęła panika. No tak, modne policzki poszły się huśtać. Pozycja towarzyska zaczęła się chwiać na cieniutkich nóżkach w skarpetkach w motyle. Co robić? Pan odszukał pozostałości po gonadach i śmiało rzekł: „to co najdroższe jest?”. Jeden ze snajperów

ladykitchen
Gdzie warto zjeść? Festiwal Dobrego Smaku Łódź 2014 216

bardziej jak barbecue. Jeden minus: moje zęby znalazły się w poważnym zagrożeniu przez ukruszony kawałek kości ;) 7/10 2. Bierhalle 5/10 pkt Ozory wołowe - reszta jest milczeniem, czyli ozory wołowe z czarną ziemią, pianką z buraków i chutney z czerwonej cebuli Wizualnie ciekawie, chociaż buraczany "maz" dotarł na mój stolik w niekoniecznie planowanej formie. Samo mięso bardzo miękkie, aczkolwiek(...)pyszna, że niemal śni mi się po nocach i chętnie bym ją jeszcze raz zjadła. Sałatka też super. 9/10 6. La Strada 3/10 pkt Cheek to cheek, czyli policzki wołowe z przyprawami korzennymi, sosem demi glace, liśćmi bananowca, podane z krokietem ziemniaczanym La Strada była dla naszej trójki zdecydowanie najsłabszym punktem programu i to nie dlatego, że danie było

Życie zamknięte w smaku
Polenta z parmezanem i masłem 98

mielone są ziarna polenty, danie to po ugotowaniu może mieć kremową lub bardziej zbitą konsystencję. Ugotowaną polentę w kremowej wersji podawać można jako dodatek do takich dań jak chociażby policzki wołowe czy grillowany kurczak. Z bardziej zbitej polenty przygotowywać można frytki, włożyć ją na grilla oraz smażyć. Poniżej znajdziecie przepis na polentę , która świetnie sprawdzi się na szybki obiad

MeCooks
Kulinarnie w Zakopanem 112

czosnkiem, kapusta czerwona kiszona z czerwona cebulą, sos na bazie porto Tatar jagnięcy z sałatką z marynowanych rydzów i pomidorków, pieczony szpik kostny, oliwa z kolendry Pierogi z policzków wołowych, z sosem serowym, cebulą i włoskimi orzechami Ciastko czekoladowe z orzechami, sos wiśniowy, lody żurawinowe, ziemia z białej czekolady, mascarpone cytrynowe   Bardzo smacznie nakarmiono nas również w Karczmie

Tajemnice Smaku
Wątróbka indycza w sosie malinowym z chili z domowym makaronem 167

małe dziecko, jak Charlie w Krainie Czekolady, podekscytowana jak podczas pierwszej randki. Więc w pewien wtorkowy poranek spacerowałam tam o 6:00 rano z siatkami pełnymi policzków wołowych, indyczych wątróbek, jabłek Szara Reneta, dobrej włoszczyzny, śledziem i kilkoma moimi dietetycznymi fanaberami w stylu czarna soczewica czy fasola adzuki. Wieczorem przygotowałam ciasto na makaron i zamarynowałam w chili i winie

Mango Papaja
policzki wołowe 331

Danie banalne w przygotowaniu, ale wymagające sporo czasu. W ostatniej chwili zrobić się go nie da… Składniki: policzki wołowe cebula oliwa z oliwek czerwone wino krojone pomidory pelati, albo puree z pomidorów sól pieprz Cebulę pokroić w grubą kostkę. Piekarnik rozgrzać do 140°C. W naczyniu do pieczenia (koniecznie z pokrywką, może być żeliwne, może stalowe emaliowane) rozgrzać

stajnia gołębie od kuchni
Wolnowar – wszystko co chcielibyście wiedzieć, ale boicie się zapytać 193

gulaszowej, marokańskiego tajine oraz przepysznej golonki w piwie i rolady boczkowej.   Robiłam w wolnowarze smalec, wytapiając go przez prawie 10 godzin i tak modne ostatnio, wolno gotowane policzki wołowe. Jednym słowem, głównym ograniczeniem   podczas gotowania w wolnowarze jest nasza wyobraźnia.   Początkującym fanom kuchni „ slow ”, którzy jeszcze nie mają pomysłu co chcieli by przyrządzić   polecam zapoznanie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Surf&Turf a’la Kate’s Kitchen 135

byliśmy jeszcze w XXX. Odpalamy menu… sama nie wiem. Dużo ludzi chwali, ale nas jakoś nic z nóg specjalnie nie zwala. Burger, pizza no i oczywiście moje „ulubione” policzki wołowe. Ileż można. Odpada. Szukamy dalej. – to może YYY (stekownia dla odmiany). Taaaak. Dobry stek nie jest zły. Chora cena za to jest zła. Nie jestem amatorką oszczędzania na dobrym

Kate's Kitchen
Bistro La Cocotte 136

chrupkości i koloru. Jako drugie danie główne zamówiliśmy boeuf bourguignon - wołowinę po burgundzku. Danie klasyczne i w wydaniu La Cocotte bardzo udane. Idealnie uduszone w czerwonym winie policzki wołowe, podane w gęstym, świetnie doprawionym winno-warzywnym sosie, z gotowanymi i podpieczonymi ziemniakami w mundurkach. Mięso delikatne, miękkie, rozpływające się w ustach. No cóż, klasyka w bardzo dobrym wydaniu. Mało

królestwo garów
Kolacja na powitanie lata – Twój Kucharz, Kraków 210

truskawki z kwiatem czarnego bzu .. pyszne.  I wjechało na nasze stoły mięso – na początek gołąb, młody groszek i agrest. Fajne połączenie.  Następnym danie były policzki wołowe, letnie warzywa, czereśnie.   I danie które kończyło tą część kolacji czyli młode pędy sosny, kruszonka, czerwona porzeczka czyli genialne lody z młodymi pędami sosny.. oj zachwytów nie było

Kuchnia na wzgórzu
Z Codzisw.menu po boskiej stronie Wisły - Sesja fotograficzna dla Boskiej Pragi 185

marynowane  Kanapka z wędzonym łososiem, twarożkiem z koperkiem, warzywami, pomidorem i oliwkami  Siekana wołowina z musztarda francuską, marynowanymi grzybami, cebulką, ogórkiem kiszonym i żółtkiem sous-vide Policzki wołowe z pęczakiem z grzybami oraz ciepłą sałatką z brukselki i boczku  Polenta z suszonymi pomidorami, serem pleśniowym, purée z bakłażana i sezamu, chutneyem z dyni i jabłka oraz

Food Square
Krokiety z mięsem 232

gazowanej - 350 gram mąki - masło klarowane Przygotowanie naleśników: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Smażymy możliwie cienkie placki na minimalnej ilości masła klarowanego (dla smaku). Składniki na farsz: - 400 gram policzków wołowych (albo innej części wołowiny) - 600 gram szynki wieprzowej (albo innej części wieprzowiny) - pół pora - 1 pietruszka - kawałek selera - 2 cebule - pęczek szczypiorku - 2 liście laurowe - ziele angielskie - majeranek - masło

Życie zamknięte w smaku
Policzki wołowe duszone w czerwonym winie 174

Zdobyć wołowe policzki nie jest łatwo ale kiedy już się uda można z nich przygotować naprawdę zachwycające dania. Tak więc jeżeli poszukujecie czegoś naprawdę ekstra na wyjątkową okazję ruszajcie na poszukiwanie policzków. Podpowiem, że mi udało się je dostać w Inter Marche. Jedną z klasycznych propozycji przyrządzenia tego delikatnego i bardzo smacznego mięsa jest duszenie w czerwonym winie. Mięso

Milion Smaków
Koszałkowo- plenerowe gotowanie z Radiem Plus i Wojciechem Harapkiewiczem 209

Harapkiewiczowi w imprezie plenerowej zorganizowanej na stoku w Koszałkowie. Klimat jaki towarzyszył imprezie- bezbłędny, miejsce- przepiękne, kuchnia- doskonała. Jeśli nie było was z nami, macie czego żałować. Serwowaliśmy policzki wołowe, baraninę w sosie winno-gruszkowym,  chrupiące chipsy z pietruszki, buraczki glazurowane miodem i pyszną kaszę. Mimo gotowania na świeżym powietrzu dania wyglądały imponująco!   Może dlatego, że mieliśmy

Wielki apetyt