marzyłam, a teraz to się spełnia, niesamowite uczucie :) W USA miałam przyjemność spróbować prawdziwych wołowych steków, są przepyszne. Dlatego postanowiłam zrobić je sama. Największym problemem przy przygotowaniu steków jest wybór mięsa. Najlepiej do tego nadaje się polędwica wołowa(...)jednak jest ona bardzo droga (powyżej 100zł/kg) i trudno dostępna. W takim wypadku można ją zastąpić np. rostbefem lub udźcem. Nie polecem ligawy - jest bardzo twarda! STEKI WOŁOWE - polędwica wołowa/udziec wołowy/rostbef - sól, świeżo zmielony czarny pieprz - masło do smażenia Polędwice pokroić na około 4 cm plastry i lekko rozbić dłonią. W przypadku udźca lub rostbefu pokroić plastry
Zgrabne Gotowanierzepakowy, świeżo mielony pieprz i rozmaryn. Po usmażeniu mięsa – sól morska. Ważne by mięso przed położeniem na patelnię miało temperaturę pokojową. Ważne by patelnia była odpowiednio rozgrzana. Smażąc wołowy stek należy pamiętać by dać mu spokój – dotykamy mięso tylko wówczas gdy chcemy przełożyć je na drugą stronę. W międzyczasie nie dźgamy, nie dociskamy nie przerzucamy mięsa. Nie będę
OstryKęspożywne steki wołowe zwłaszcza, że ich przygotowanie to niecałe 10 minut, prawda, że krótko? ;) Może zasmakuje Wam moja wersja na słodko-kwaśno z malinami - uwielbiam ją!Stek wołowy z krzyżowej z domowym sosem malinowym Receptura na dwie porcjeSos malinowy:- cukier kryształ biały - 250g mrożonych malin- 100ml wina półsłodkiego czerwonego - 50ml octu balsamicznego- 100 ml oliwy(...)oliwek - sól-pieprzMięso: - 2 kawałki steku wołowego z krzyżowej po 100g każdy Sałatka: - 200g mixu świeżych sałat - 3 łyżki sosu sojowy- 2 łyżki ocet balsamiczny- garść sezamu białegoSos malinowy: 1. Na patelnie wysypujemy cukier - taką ilość, by przykryła całe jej dno, po czym czekamy aż się rozpuści. 2. Na rozpuszczony karmel wrzucamy maliny
Sajkofanka smakuWielkanoc. Cudownie chrupiący, lekko słony boczek na grillowanej kromce chleba. Takie proste, a takie pyszne. To chyba najlepszy grill w naszym życiu. Niebiańska uczta. STEK Z POLĘDWICY WOŁOWEJ SKŁADNIKI stek z polędwicy wołowej – 200 gram 2 łyżeczki oliwy z oliwek 1 łyżeczka ziaren kolorowego pieprzu 2 liście laurowe 3 ząbki czosnku – bardzo drobno posiekany 1 gałązka świeżego rozmarynu(...)drewnianej desce siekamy czosnek (bardzo drobno). Solimy. Siekamy chilli i rozmaryn. Polewamy oliwą z oliwek. Dodajemy utłuczone: pieprz i liście laurowe. Przy pomocy noża mieszamy wszystkie przyprawy na desce. Stek wołowy obtaczamy w mieszance przypraw i oliwy. Odstawiamy do przegryzienia w temperaturze pokojowej. Na bardzo dobrze rozgrzanym ruszcie grillujemy wołowinę po ok. 4 minuty z każdej strony (jeśli lubimy steki
OstryKęszasada! Odstawienie mięsa na chwilę umożliwi równomierne rozpłyniecie się soków po całym steku. Dzięki temu mięso będzie miękkie delikatne Składniki: 2 steki z polędwicy wołowej sezonowej 150 g sól pieprz łyżeczka oleju sos: 50 ml wina czerwonego 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka rozmaryny 1 łyżka sosu sojowego sól, pieprz
Niezły MłynekUwielbiamy wołowinę. Cienkie steki z udźca wołowego robi się bardzo szybko. Cały czas przygotowania to czas marynowania + bardzo krótkie smażenie/grillowanie. Tym razem do wołowiny polecamy bardzo ciekawą propozycję na marynatę i sos. Połączenie sosu sojowego, syropu klonowego i fig jest fascynujące. Polecamy! SKŁADNIKI (3 porcje) 3 steki z udźca wołowego 3 duże ziemniaki 3 garście zielonej fasolki szparagowej(...)podgrzewamy sos z marynaty (wraz z rozmarynem), podgrzewamy go na małym ogniu aż zgęstnieje. Na talerzach układamy ziemniaki pokrojone w grube plastry, obok układamy fasolkę szparagową. Na ziemniakach układamy steki z wołowiny. Na mięsie układamy figi pokrojone w plastry i całość polewamy gorącym sosem. Na wierzchu układamy gałązki świeżego rozmarynu
OstryKęspokrojony w cienkie paski, jest dobry z dodatkiem zielonej sałaty. U nas dodatkiem był też makaron.Pomysł zaczerpnęłam ze strony Nigelli Lowson składniki2 steki wołowe ( u mnie antrykot)marynata5 łodyg tymianku ( 1 łyżka liści)2 ząbki czosnku (starty)80 ml oliwy z oliwekskórka i sok z ½ cytryny1/2 łyżeczki solipieprzprzygotowanieW szerokim naczyniu wymieszać tymianek(...)czosnek, oliwę,sok i skórkę z cytryny, sól i pieprz. Steki umyć i osuszyć. Odciąć tłuszcz z brzegu mięsa. Rozgrzać patelnię ( robiłam na grillowej)Posmarować stek olejem aby uniknąć przyklejania się do patelni. Smażyć przez 3 minuty z każdej strony plus dodatkowo każdą stronę po odwróceniu jeszcze po 1 minucie z każdej stronyKiedy steki są gotowe
Stare GaryNo cóż, ten przepis nie ma absolutnie nic wspólnego z daniami dietetycznymi, ale czasem można zaszaleć ;) Mam nadzieję, że będzie wam smakować! Danie w całości przygotowane
My Culinary Artwyjątkowy smak po przyrządzeniu. Czas przygotowania: 20 minutPorcje: 4 Składniki:150g serka Almette z ziołami,1 średni seler ok. 600 g,2 steki wołowe (antrykot lub rostbef),4 łyżki masła,4 gałązki macierzanki lub tymianku,1 limonka,3 ząbki czosnku,kilka kaparów,sól,biały pieprz.Przygotowanie:Na zimne masło położyć rozgniecione ząbki czosnku
SzczyptaSmaQPonieważ zrobiłam sos chimichurri, który, podobno, najlepiej smakuje z grillowanym mięsem, trzeba było zgrillować steki. Grill pod chmurką u nas jeszcze zamknięty, mięso robiłam więc na
Stare GaryStek wołowy z antrykotu to prawdziwy mięsny przysmak. Różne są szkoły, jeżeli chodzi o jego przyrządzanie. Możemy posolić go tuż przed smażeniem lub zaraz po, grillować albo smażyć na maśle lub oleju.Składniki:2 steki z antrykotu, każdy o wadze ok. 300 g i grubości ok. 2 cmświeżo mielony pierz, sólolejSteki wyjąć z lodówki godzinę przed grillowaniem. Oprószyć świeżo zmielonym
wyzwania kuchennewięc bywa czasem monotematyczny. Z drugiej strony jednak, choć cierpliwość moja sięgnęła granic, to jednak po spróbowaniu tego dania, złego słowa powiedzieć nie mogę. Składniki: 1 lub 2 steki z rostbefu wołowego (zależy dla ilu osób), 8-10 cebulek szalotek, pół szklanki wina czerwonego wytrawnego - może być ciut więcej, któż to wie ile dał, w końcu w butli lał(...)rozmarynu (koniecznie musi być!) Kotleciki ziemniaczane: 40-50 dag ziemniaków (mącznych), 2-3 jajka, 1 łyżka cukru, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, gałka muszkatołowa, pieprz, sól, Na godzinę przed smażeniem stek(i) wyjmujemy z lodówki, smarujemy oliwą i pieprzymy, ale nie solimy (!). Następnie steki sobie odpoczywają w temperaturze pokojowej, a my przystąpimy do przyrządzenia kotlecików ziemniaczanych, z którymi stek zostanie podany.Ziemniaki
Delicious Titbitsmięsa widelca, ani innego ostrego narzędzia. Najlepiej nadają się do tego szczypce. - Po usmażeniu stek powinien „odpocząć” ok. 5 minut, aby soki się wchłonęły. - Moim zdaniem dobry stek powinien „smakować mięsem”, więc sól, pieprz grubo mielony i odrobina masła (jak dla mnie) są wystarczające. Steki wołowe to danie wybitnie dla mężczyzn – to nieprawda, to mit. Lubię mięso, preferuję drób(...)jakiś czas tatar wołowy, czy stek wołowy na talerzu jest mile widziany. Moja propozycja, tym razem, to stek medium rare podany z sosem Guinness. Średnio krwisty, soczysty, miękki i bardzo aromatyczny. Gorąco polecam i życzę smacznego. Wydrukuj przepis The post Steki wołowe appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkoStek wołowy Jest to dosyć droga imprezka ale musiałam spróbować tego w domu. Znalazło się to również w moje diecie. Wołowina jak dla mnie to jest dosyć ciężkie mięso do przyrządzenia a jakoś też nie jestem specjalnie fanką takich mięs. Pierwszego Steka jadłam przy okazji jakiejś kolacji w restauracji i był poprostu boski z masłem czosnkowym. Zanim się(...)poziomami wysmażenia. Ja lubię bardzo wysmażony - well done. Stopień zależy od tego ile smażymy mięso na każdej ze stron. Najbardziej prosto jak dla mnie tłumaczy to Pascal TUTAJ . Zakupy: - stek wołowy ( 250 g) myślę, że mniejszy będzie na początek lepszy, ale ja miałam taką gramaturę w diecie - odrobina oleju - sól, pieprz Przygotowanie: Mięso wyciągam na ok. 30 min przed smażeniem
Tanio smacznie i prostozdjęcia i degustacja - pycha :) Bez zbędnego zadęcia i filozofii robienia steków - bez termometrów, mierzenia poziomu wysmażenia itp... Wychodzą nie przesmażone, ale też nie krwiste :) Pyszne i proste steki wołowe :) SKŁADNIKI steki z antrykotu wołowego (grubości ok. 2,5 cm - z tłuszczem :)) sól pieprz łyżka masła na jeden stek PRZYGOTOWANIE Steki (w temperaturze pokojowej) kładziemy na mocno
Moje Kuchenne Rewelacje