steki wołowe przepis - 243 przepisów (strona:9/17)

Rib eye stek w marynacie winnej 117

Wyjątkowe danie kuchni amerykańskiej. Słynny rib eye to stek z najlepszej części antrykotu wołowego z charakterystycznym oczkiem tłuszczu. Najlepszy jest z mięsa rasy Aberdeen Angus. Mięso jest delikatne mimo sporej ilości tłuszczu, która podkreśla jego smak. Z tego też powodu najlepszy jest z grilla, a sezon już się zbliża. Można go przyrządzić jedynie z solą i pieprzem, ale tym razem

Milion Smaków
Steki z sosem pieprzowym z Whiskey 265

Whiskey idealnie pasuje do wołowiny. Składniki: na sos: 1 łyżka masła 2 łyżki drobno posiekanej cebuli 2 filiżanki bulionu wołowego ¼ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu 1 wyciśnięty ząbek czosnku 2 łyżki Whiskey 1 łyżeczka mąki kukurydzianej 1 łyżka wody steki: 2 ulubione steki 2 łyżki świeżo zmielonego czarnego pieprzu sól koszerna Przygotowanie: W rondelku lub w głębokiej patelni podsmażyć(...)niej 1 filiżankę bulionu wołowego, czosnek i pieprz. Całość dusić na średnio wysokim ogniu aż się zredukuje o połowę. Następnie dodać pozostałą filiżankę bulionu wołowego i pozwolić dusić się na małym ogniu. W międzyczasie przygotować steki. Steki natrzeć na całej powierzchni solą i pieprzem. G rillować na rozgrzanym grillu do pożądanego stopnia wysmażenia. Kiedy steki są prawie gotowe, w małej

naRuszcie
Wizyta w Kuźni - czyli jak polubiłam steki ! 172

Niemniej jednak, pozostanę nadal przy mięsie bardziej wysmażonym... no może nie jak do tej pory na tzw. "podeszwę"... będę celowała w środek skali ;) Jako ostatni podano stek Flank, czyli mięso z łaty wołowej. I ten smakował mi najbardziej ! Z obserwacji wynikało, że nie tylko mi, a chyba większości zebranych.Mięso było miękkie, lekko słodkawe i bardzo aromatyczne. A polane sosem

kolorowotorcikowo
Medalion wołowy z sosem pieprzowym i pieczonymi warzywami 186

wołowe do smażenia. Umyć, osuszyć papierem kuchennym. Wymasować je lekko oliwą i zostawić na kilka minut. Przed końcem pieczenia się warzyw do przygotowanej patelni wlać 1 łyżkę oliwy i na dobrze rozgrzaną ułożyć medaliony, oprószyć sol ą i pieprzem, smażyć przez półtorej minuty na jednej stronie do uzyskania stopnia medium rare (à point). W międzyczasie dodać masło. Przełożyć steki

Wino Francja Kuchnia
Mięsna uczta w warszawskim Bydło i poidło 210

mało miejsca pomiędzy stolikami, trzeba się między nimi przeciskać, zahaczając o talerze sąsiadów ze stolika obok.  Z oferty Groupona wybraliśmy soczyste steki z dodatkami, sashimi z polędwicy wołowej i deser dla dwojga.W skład zestawu wchodzą: sashimi (świeże warzywa marynowane w kremie wasabi, zawinięte w plastry polędwicy wołowej, podane z imbirem i sosem sojowym); Picanha, brazylijski(...)udziec wołowy w plastrach podany z jednym z wybranych sosów (powidła śliwkowe z orzechami, powidła agrestowe z imbirem, sos barnaise); jeden wybrany dodatek do steka (frytki domowe, cukinia  w tempurze, sałatka domowa, szpinak blanszowany, ziemniaki pieczone pod sezamem, plastry pomidorów i cebuli pod powidłem domowym); a na deser sernik z powidłem. Sashimi Cukinia w tempurze, z tyłu blanszowany szpinak

Kulinarne przygody Gatity
#Porady - pomysły na obiad, gdy nie masz ochoty gotować 181

zawiodły i mogę Wam je polecić z czystym  sumieniem. Do przygotowania naszych hamburgerów używamy składników, które znajdziecie w najbliższej Biedronce - bułki do hamburgerów, steki do hamburgerów Sokołów (96% mięsa wołowego, więc naprawdę dobry wybór), które są naprawdę mega smaczne. Doprawiamy je jeszcze dodatkowo własnymi przyprawami, ale i bez nich smakują wyśmienicie, gotowe mrożone frytki i kubełek surówki colesław. Możecie(...)gratulacje. Ja jestem tylko człowiekiem i czasami nie odmawiam sobie takiego jedzenia. Mój ulubiony hamburger składa się z: podpieczona bułka pasta z suszonych pomidorów mix ulubionych sałat stek Sokołów z roztopionym na wierzchu serem cheddar lub mozzarella 2 plasterki boczku przesmażonego na suchej patelni na chrupko plasterek pomidora kawałek ogórka konserwowego prażona cebulka jalapeno  ketchup lub sos do hamburgerów

Cooking Monster
#Porady - pomysły na obiad, gdy nie masz ochoty gotować 296

zawiodły i mogę Wam je polecić z czystym  sumieniem. Do przygotowania naszych hamburgerów używamy składników, które znajdziecie w najbliższej Biedronce - bułki do hamburgerów, steki do hamburgerów Sokołów (96% mięsa wołowego, więc naprawdę dobry wybór), które są naprawdę mega smaczne. Doprawiamy je jeszcze dodatkowo własnymi przyprawami, ale i bez nich smakują wyśmienicie, gotowe mrożone frytki i kubełek surówki colesław. Możecie(...)gratulacje. Ja jestem tylko człowiekiem i czasami nie odmawiam sobie takiego jedzenia. Mój ulubiony hamburger składa się z: podpieczona bułka pasta z suszonych pomidorów mix ulubionych sałat stek Sokołów z roztopionym na wierzchu serem cheddar lub mozzarella 2 plasterki boczku przesmażonego na suchej patelni na chrupko plasterek pomidora kawałek ogórka konserwowego prażona cebulka jalapeno  ketchup lub sos do hamburgerów

Cooking Monster
Pikantna niespodzianka. Sos czekoladowy nie tylko do deserów! Grillowane steki z sosem czekoladowym. 185

spróbować Grillowane steki z sosem czekoladowym z chili Składniki: 4 ulubione steki 5 średnich ziemniaków 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki Marynata: 4 łyżki oliwy z oliwek 1 rozgnieciony ząbek czosnku 6 gałązek tymianku szczypta pieprzu Sos czekoladowy chili: 250 ml bulionu wołowego 125 ml czerwonego wina Szczypta suszonych płatków chili(...)100g gorzkiej czekolady 70% kakao 80 ml śmietany 30 ml grubo posiekanego rozmarynu sól i pieprz do przyprawienia Przygotowanie: Steki marynować w zamykanym pojemniku. Ziemniaki pokroić w cienkie talarki i smażyć/grillować aż będą lekko złote i chrupiące. Bulion wołowy, czerwone wino i płatki chili doprowadzić do wrzenia i gotować aż całość zredukuje się mniej więcej o połowę. Czekoladę

naRuszcie
Grillowane Filety Mignon – idealne na romantyczną kolację w Walentynki 159

Czy może być coś lepszego niż delikatny i smaczny Filet Mignon. Filet Mignon jej wycinany z tylnej części polędwicy. To mięso jest bardzo delikatne i najlepsze

naRuszcie
Rump Steak - Rumsztyk w rozmarynie, czosnku i czerwonym pieprzu na maśle 155

Rump Steak - Rumsztyk w rozmarynie, czosnku i czerwonym pieprzu na maśle Wołowina, idealne mięso, zasmakowane we Francji dawno temu oraz miła i kompetentna obsługa lokalnego rzeźnika

Wino Francja Kuchnia
Rostbef 251

najsłodszy na świecie deser. A może zamienicie się rolami i tym razem Panowie założą fartuszki? Inwencję twórczą pozostawiam Wam moi drodzy czytelnicy :) Wszystkiego najsmaczniejszego!  Steki z rostbefu - 2 kawałki rostbefu wołowego (każdy o masie 200g) - oliwa z oliwek - świeżo mielony pieprz - sól - kiść pomidorków koktajlowych - pół szklanki wytrawnego wina czerwonego Na patelni rozgrzej oliwę. Na gorący tłuszcz wyłóż steka

Sajkofanka smaku
Stek filet mignon z Angusa w tłuczonym pieprzu 114

Jeśli jak ja jesteście miłośnikami dobrych steków, to w waszym menu nie może zabraknąć zdecydowanego króla steków jakim jest filet mignon (w Polsce czasem zwany medialionem wołowym). Jest to kawałek polędwicy wołowej, którego grubość to około 5 centymetrów. Poza samym cięciem drugą rzeczą, która ma największe znaczenie dla jakości steku to samo mięso - tutaj wybór padł też na zdecydowaną

Milion Smaków
Polędwica wołowa z sosem pieprzowym 310

jest tego warta. Dodatkowo dostępna jest w nielicznych sklepach. Od czasu do czasu jednak proponuję każdemu troszeczkę szaleństwa. Składniki: Dowolna ilość plastrów / steków Pieprz kolorowy świeżo mielony Sól Olej Cebula Sos 500 ml bulionu ( wołowego ) Od ½ do 1 łyżeczki kolorowego pieprzu grubo mielonego ( według uznania ) 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżeczka maggi 50 ml śmietany słodkiej 18% 1 ½ łyżeczki mąki

Smaki Ewy
Duszone poliki wołowe 206

kulinarnych w Atelier by Roszak  byłam już kolejny raz i jak zwykle nauczyłam się czegoś nowego. Tym razem tematem przewodnim była wołowina. Przygotowaliśmy idealny stek z polędwicy (nauczyłam się flambirować :)), duszone ogony wołowe, a także policzki wołowe na ostro. Te ostatnie okazały się tak pyszne, że postanowiłam podzielić się z Wami przepisem :) Zapraszam do gotowania! Składniki

My Culinary Art
Steki bavette – z łaty wołowej, z pieczonymi plastrami ziemniaków i karmelizowaną cebulą 342

Upolowaliśmy francuskie bavette. Po naszemu ta część wołowego mięsa nazywana jest łatą i pochodzi z odcinka brzuszno-lędźwiowego. To sprawia, że mięso ma widoczne długie i charakterystyczne włókna mięśniowe. I jest super na steki! Przez swój charakterystyczny kształt i strukturę bavette jest często wybierane na steki przeznaczone do grillowania. Jest to też jeden z tańszych fragmentów mięsa, ale na pewno(...)świetnie udawały frytki, miały więcej chrupiących płaszczyzn i były fajnie miękkie w środku. A stek podany z karmelizowaną czerwoną cebulką, posypany francuskim serem z niebieską pleśnią był idealny w smaku. Spróbujcie takiego sposobu podania steka nawet wtedy, gdy nie znajdziecie akurat tego z łaty wołowej. SKŁADNIKI bavette /łata wołowa/ o wadze 400-450g łyżka oliwy (dałam domowo robioną oliwę

Karo in the Kitchen