steki wołowe przepis - 243 przepisów (strona:2/17)

Czy stek po polsku może być ze schabu i smakować jak prawdziwy amerykański stek wołowy? 324

Mój artykuł o tym jak przyrządzić perefkcyjny stek z polędwicy wołowej stał się prawdziwym hitem. Najwyraźniej spożycie jakościowej wołowiny w Polsce wzrosło. Co bardzo mnie cieszy. Tak czy inaczej będąc Polakami powinniście kultywować własne tradycje kulinarne i nie wymazywać z jadłopisu wieprzowiny. Tak jak steki wołowe są nieodłączną częścią kultury kulinarnej USA, tak kotlety schabowe są nieodłączną częścią kultury(...)schabowe lub schab pieczony. Myśleliście jednak kiedyś o tym, żeby zamiast kroić schab na cienkie plastry i tłuc je na płaściutkie kotlety możecie przyrządzić go prawie tak jak stek z polędwicy wołowej? Nie? W takim razie koniecznie powinniście zapoznać się z detalami i tajnikami poniższego przepisu i zachować go w zakładkach komputera. Schabowy „Po amerykańsku” Składniki

Jem więc Jestem
Czy stek po polsku może być ze schabu i smakować jak prawdziwy amerykański stek wołowy? 245

Mój artykuł o tym jak przyrządzić perefkcyjny stek z polędwicy wołowej stał się prawdziwym hitem. Najwyraźniej spożycie jakościowej wołowiny w Polsce wzrosło. Co bardzo mnie cieszy. Tak czy inaczej będąc Polakami powinniście kultywować własne tradycje kulinarne i nie wymazywać z jadłopisu wieprzowiny. Tak jak steki wołowe są nieodłączną częścią kultury kulinarnej USA, tak kotlety schabowe są nieodłączną częścią kultury(...)schabowe lub schab pieczony. Myśleliście jednak kiedyś o tym, żeby zamiast kroić schab na cienkie plastry i tłuc je na płaściutkie kotlety możecie przyrządzić go prawie tak jak stek z polędwicy wołowej? Nie? W takim razie koniecznie powinniście zapoznać się z detalami i tajnikami poniższego przepisu i zachować go w zakładkach komputera. Schabowy „Po amerykańsku” Składniki

Jem więc Jestem
Tournedos z białą rzodkwią. 156

Wykwintne danie na świąteczny obiad można przyrządzić w pół godziny, a jeżeli mamy wprawę ,to przygotowanie zajmie 10min i gotowanie też 10 min.Tournedos przygotowuje się z polędwicy wołowej. Steki należy smażyć na maśle. Osobiście lubię steki smażone na sposób angielski  krótko, tak aby pozostały soczyste i  miękkie. Proponowane danie zachwyca bogactwem smaku rzodkwi i sosu. Składniki(...)się zrumieni. Osączyć na papierowym ręczniku.Każdy stek owinąć słoniną (boczkiem). Smażyć na klarowanym maśle z każdej strony po około 3 minut. Posypać solą i pieprzem.Na talerz wyłożyć stek wołowy (Tournedos), posypać prażoną rzodkwią i polać wokół sosem.P.s.Jeżeli wykorzystamy inny rodzaj mięsa, np. polędwicę wieprzową, to mamy polędwicę a,la Tournedos

Kulinarny karnet Christophera
Grillowanie z Dobrą Kiełbasą – stek wołowy 244

Wielkanoc. Cudownie chrupiący, lekko słony boczek na grillowanej kromce chleba. Takie proste, a takie pyszne. To chyba najlepszy grill w naszym życiu. Niebiańska uczta. STEK Z POLĘDWICY WOŁOWEJ SKŁADNIKI stek z polędwicy wołowej – 200 gram 2 łyżeczki oliwy z oliwek 1 łyżeczka ziaren kolorowego pieprzu 2 liście laurowe 3 ząbki czosnku – bardzo drobno posiekany 1 gałązka świeżego rozmarynu(...)drewnianej desce siekamy czosnek (bardzo drobno). Solimy. Siekamy chilli i rozmaryn. Polewamy oliwą z oliwek. Dodajemy utłuczone: pieprz i liście laurowe. Przy pomocy noża mieszamy wszystkie przyprawy na desce. Stek wołowy obtaczamy w mieszance przypraw i oliwy. Odstawiamy do przegryzienia w temperaturze pokojowej. Na bardzo dobrze rozgrzanym ruszcie grillujemy wołowinę po ok. 4 minuty z każdej strony (jeśli lubimy steki

OstryKęs
Pojednawczy stek wołowy z rostbefu. Hitowy obiad na niedzielę. Mało pracy a efekt wielki 145

kolejnych daremnych trudów kulinarnych następnego dnia wystosowałam do Niego oficjalne pismo (sms) aby wymyślił coś na obiad. Wrócił dumny z siebie z zakupami i "podstępnym" planem naprawczym. Kupił steki wołowe, warzywa na sałatkę - słowem składniki na obiad, który od dawna za nami chodził. Niestety stało się tak, że od słowa do słowa(...)pokłóciliśmy się jeszcze zamiast pogodzić. Niedzielnego obiadu pojednawczego nie było. Przełomowym dniem okazał się poniedziałek ;) A pyszne steki przypieczętowały zgodę między nami. Oto pomysł na fantastyczny obiad, który można wyczarować w godzinę przy małym nakładzie pracy. Składniki (dla 2 osób): 2 steki wołowe z rostbefu (równej grubości) 2 łyżeczki musztardy dijon 2 łyżki oliwy  szczypta świeżo mielonego pieprzu

Kuchnia po mojemu
Sandwich z wołowiną i sosem z niebieskiego sera 236

plastry wołowego steku. Całość posypujemy odrobiną posiekanej drobno pietruszki i polewamy niewielką ilością sosu balsamicznego. Gdybym miała food trucka, ta kanapka sprzedawałaby się jak przysłowiowe „ciepłe bułeczki”. Ma wszystko – idealnie wysmażonego kruchego steka, tłusty, mocny w smaku sos. I ogromną zaletę – możecie ją sami zrobić. W kuchni. W domu. No, to do roboty! :D SKŁADNIKI 2 steki wołowe z antrykotu, sezonowane 1 łyżeczka przyprawy o steków Kotanyi 1 łyżeczka masła klarowanego 15g masła 150g sera z niebieską pleśnią 2 łyżki mleka 1 ząbek czosnku 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 bułki paryskie lub 2 półbagietki 2 łyżki oliwy z oliwek 2-3 łyżki żurawiny ze słoika kremowy sos z octu balsamicznego

Karo in the Kitchen
Stek z rozbefu z kolorowym pieprzem 128

Wołowy stek to klasyka wśród potraw. Oczywiście najlepszy stek jest z polędwicy. Dzisiaj jednak prezentuję stek z rozbefu nacierany kolorowym pieprzem. Składniki: Dowolna ilość steków wołowych z rozbefu Pieprz kolorowy Sól Olej Wykonanie: Steki oczyszczamy, porządnie masujemy ( nie rozklepujemy ) i nacieramy kolorowym pieprzem. Pozostawiamy na 30 minut. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy steki. W zależności jaki lubimy stopień

Smaki Ewy
Jak zrobić perfekcyjny stek z polędwicy wołowej, który będzie rozpływał się w ustach? 451

który zrobił na mnie pierwsze niezapomniane wrażenie był polędwicy. Pamiętam kiedy po raz pierwszy za namową znajomych zamówiłam w restauracji mniej niż średnio wysmażony (medium rare), stek z polędwicy wołowej zwany tu „fillet mignon”. Ku mojemu zdziewniu przyniesiono mi na talerzu niewielki, może 6 centymetrów w średnicy, ale za to wysoki na minimum 5 centymetów kawałek mięsa. Zupełnie(...)perfekcyjny fillet, tak żeby nie zabić jego walorów smakowych i który bedzie wyglądał tak idelanie jak ten na zdjęciu? Bardzo proszę zjechać poniżej zdjęcia. Znajdziecie tam klasyczny przepis. Stek z polędwicy wołowej Składniki (na 2 osoby) : Stek: 2 steki z polędwicy wołowej, do ok. 200 g każdy (w kawałkach o wysokości ok. 3.5-4 cm i średnicy

Jem więc Jestem
Sałatka z wolowiną. 163

zniewala smakiem i kolorami.  Połączenie wszystkich składników pieści kubki smakowe. Lekki, świeży z odrobiną ostrości i słodko - kwaśny dresing idealnie pasuję do ciężkiej wołowiny.  Składniki:   - stek wołowy,    - mix sałat,    - pomidorki chery,    - pomarańcza,    - orzechy włoskie,    - papryka chili,    - imbir Kamis,    - miód,    - cytryna(...)limonka,    - olej,Stek wołowy (najlepszy z sezonowanej wołowiny) rozgniatamy dłonią. Smarujemy po obu stronach olejem. Solimy, pieprzymy i smażymy na mocno rozgrzanej patelni po kilka min z każdej ze stron. Czas uzależniony jest od tego jaki stopień wysmażenia chcemy uzyskać. Odkładamy na bok, aby mięso ostygło i odpoczęło.    Do słoika wlewamy sok i skórkę

Malinowe Pocałunki
Wołowina w sosie ostrygowym z nerkowcami 208

wprost uwielbiam. Połączenie mięciutkiego, wołowego mięsa, smażonej papryki, słonawego sosu ostrygowego i chrupiących nerkowców jest po prostu genialne. Jeśli lubicie ostre jedzenie, możecie wzbogacić potrawę o posiekaną, świeżą papryczkę chilli. Ja tym razem wybrałam wersję łagodną. Taka wołowina najlepiej smakuje podana z ryżem jaśminowym. Wołowina w sosie ostrygowym z nerkowcami: 2 steki wołowe z rostbefu (każdy(...)łyżeczki sproszkowanego 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka sezamu zielone części dymki do podania: ryż jaśminowy lub inny albo makaron ryżowy listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='2 steki wołowe z rostbefu (każdy po ok. 250 g) 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 1/2 szklanki orzechów nerkowca (można zastąpić ziemnymi) 4 łyżki sosu ostrygowego (znajdziesz w dziale orientalnym

Poezja smaku
Sałatka z wołowiną i granatem 223

talerz nakładamy mix sałat. Następnie dodajemy nasze składniki: pomidorki koktajlowe oraz pokrojony w kostkę ser pleśniowy. Mięso doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni z odrobiną oliwy smażymy nasz stek wołowy dosłownie po 45s z każdej strony. Zależy jaki stopień wysmażenia wolicie. Kroimy go na paseczki i układamy na naszej sałacie. Wszystko polewamy oliwą z oliwek i redukcją balsamiczną. Na koniec

kulinarnyJa
Stek wołowy ze szpinakiem i pieczonymi ziemniakami. 185

Witajcie kochani! Dziś przedstawimy danie które zachwyci podniebienie wszystkich wybitnych mięsożerców :) Będzie to stek wołowy podany ze szpinakiem oraz pieczonymi ziemniaczkami. Wołowina stanowi dla naszej diety bardzo ważny składnik odżywczy gdyż stanowi główne źródło zapotrzebowania człowieka na wit. B12 ( która nie występuje w produktach roślinnych),  wit.B1 i B6 oraz żelaza. Należy ona do najwartościowszych mięs pod względem wartości odżywczych(...)szczególnie polecany jest kobietom w ciąży. Czosnek natomiast od wielu wielu lat uważany jest za naturalny antybiotyk - czyli... samo zdrowie! Do przygotowania reszty rzeczy będziemy potrzebowali: Wołowina : * 2 steki wołowe (dla 2 osób) * sól * pieprz * masło klarowane do smażenia Ponadto potrzebować będziemy: * opakowanie świeżego szpinaku (dla dwóch osób co najmniej 200g) * 3 ząbki czosnku * masło (ok 30 g) * sól

Wspólne smaki
Steak medium rare (i parę słów o wołowinie) 174

smażyć? Najlepiej na masywnej, żelaznej, kutej patelni. ale nie każdy taką posiada. Wystarczy patelnia ze stali byle nie z teflonem. patelnia do smażenia stekówNa jakim tłuszczu smażymy stek wołowy? Gdy mięso jest przerośnięte tłuszczem najlepiej na żadnym. Gdy mamy chude mięso jak polędwicę to na oleju rzepakowym bo osiąga wysoką temperaturę dymienia. Do oleju(...)jeśli ktoś chce)musztardę wymieszać z jogurtem i dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Mięso podawać z bułą i ze świeżymi warzywami. stek wołowy medium rare

Bon Appetit Małgorzaty
Stek wołowy z udźca w sosie sojowo-klonowym 336

Uwielbiamy wołowinę. Cienkie steki z udźca wołowego robi się bardzo szybko. Cały czas przygotowania to czas marynowania + bardzo krótkie smażenie/grillowanie. Tym razem do wołowiny polecamy bardzo ciekawą propozycję na marynatę i sos. Połączenie sosu sojowego, syropu klonowego i fig jest fascynujące. Polecamy! SKŁADNIKI (3 porcje) 3 steki z udźca wołowego 3 duże ziemniaki 3 garście zielonej fasolki szparagowej(...)podgrzewamy sos z marynaty (wraz z rozmarynem), podgrzewamy go na małym ogniu aż zgęstnieje. Na talerzach układamy ziemniaki pokrojone w grube plastry, obok układamy fasolkę szparagową. Na ziemniakach układamy steki z wołowiny. Na mięsie układamy figi pokrojone w plastry i całość polewamy gorącym sosem. Na wierzchu układamy gałązki świeżego rozmarynu

OstryKęs
Stek wołowy 188

które dodaję są zawsze tanie więc dzisiaj coś burżujskiego. Składniki: -stek wołowy z antrykotu lub rostbefu -3 łyżki oleju -sól, pieprz -opcjonalnie łyżeczka masła Przygotowanie: Stek wyciągamy z lodówki na godzinę przed smażeniem. Nacieramy go olejem i oprószamy delikatnie pieprzem (nie powinien on zdominować smaku steku, mięso wołowe jest bardzo dobre samo w sobie). Rozgrzewamy bardzo mocno patelnie(...)kładziemy na niego nasze mięso. Smażymy z każdej strony po minucie a następnie w zależności od pożądanego stopnia wysmażenia: jeszcze raz po minucie gdy chcemy uzyskać stek krwisty, po dwie minuty dla średnio wysmażonego (polecam najbardziej tą opcję) lub po 3 dla wysmażonego. Gdy mięso jest grube to można po wstępnym obsmażeniu nieco zmniejszyć temperaturę i smażyć chwilę dłużej. Należy

Tanie przepisy studenckie

Proponowane wyszukiwania