proszku do pieczenia 1/4 szklanki mleka 5 łyżeczek syropu klonowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 3 łyżki orzechów nerkowca lub pistacji skórka pomarańczowa otarta z 1/2 pomarańczy polewa: 1/2 tabliczki białej czekolady 1 łyżka śmietany Przygotowanie: Mąkę żytnią łączymy z proszkiem do pieczenia i cukrem.Dodajemy pokrojone masło oraz posiekane orzechy nerkowca lub pistacje i skórkę(...)dodajemy do suchych składników. Wyrabiamy ciasto, które następnie wkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy wycinamy ciastka. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. polewa: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy do niej śmietanę, mieszamy do połączenia składników. Przestudzona polewamy upieczone ciastka. (ja dodatkowo posypałam suszona skórką pomarańczową
Bon appetit mon amieHelio 100 g rodzynki królowej Helio 100 g żurawiny suszonej Helio 50 g skórki pomarańczowej Helio Dodatkowo; 50 g skórka pomarańczowa Helio 100 g mix keksowy Helio 100 g polewa i dekoracja biała Helio Przygotowanie: Rodzynki, żurawinę drobno kroję, orzechy też drobno kroje. Przekładam do głębokiego talerza.Dodaje skórkę pomarańczową i obsypuje dwiema łyżkami mąki .Miękką margarynę miksuje(...)Przekładam ciasto do formy włożonej papierem do pieczenia( forma do babki). Piekę 75 minut w 170 stopniach.Po upieczeniu ciasto stygnie , a ja robię polewę czyli rozpuszczam gotową polewę w gorącej wodzie i polewam ciasto . Wierzch dekoruję mixem keksowym i skórką pomarańczową
Różowa kuchniagdyż się zważy! POLEWA KAKAOWA: 1/3 kostki margaryny 1/2 szklanki cukru 2 łyżki wody łyżka kakao Margarynę, cukier, wodę i kakao wszystko wkładamy do rondelka i zagotowujemy. Kiedy polewa będzie stygnąc zaczynamy składać ciasto. DODATKOWO POTRZEBNE DŻEM, BISZKOPTY OKRĄGŁE I ALKOHOL NAJLEPIEJ WÓDKA. Biszkopt nasączamy lekko alkoholem następnie smarujemy ulubionym dżemem u mnie dżem z czarnej porzeczki(...)wykładamy ciasto makowo-kokosowe. Na ciasto makowo-kokosowe wykładamy krem budyniowy. Na krem układamy nasączone w wódce biszkopty. Na biszkopty wylewamy przygotowaną polewę kakaową i posypujemy wiórkami:) Jeśli chcemy cycki murzynki to na każdy biszkopt układamy po rodzynce
Moje Słodkie Piekiełkocałość ciągle mieszając na wolnych obrotach. Formę o wymiarach 25x35 cm, wykładam papierem do pieczenia. Brownie pieczemy w 180 o C około 25 min. Między czasie szykujemy polewę, dodajemy mleko, czekoladę oraz masło i rozpuszczamy na wolnym ogniu. Ciasto po wyciągnięciu z pieca, nakładamy polewę i posypujemy m&m's oraz lentilkami. Tak przygotowane Brownie jest delikatne(...)rozpuszczoną ostudzona czekoladę, miksujemy całość na wolnych obrotach Gotowe ciasto wylewamy na blachę wyłożona np papierem do pieczenia. Pieczemy ok 25 min w 180st.C Na upieczone ciasto wylewamy delikatnie polewę i rozcieramy Na górę kładziemy M&Ms oraz lentilki
Sprawdzone przepisy kulinarnełyżki cukru 100 g margaryny 300 g masy krówkowej - kajmak 180 g mąki pszennej 100 g maki ziemniaczanej 1 łyżka proszku do pieczenia sok z 1 cytryny Polewa kajmakowa 100 g masy krówkowej - kajmak 4 łyżki mleka Dodatkowo: płatki migdałowe Przygotowanie: Ciasto - w rondelku margarynę z masą krówkową - kajmak podgrzać na małym ogniu do połączenia składników, cały(...)dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i ubić robotem. Ciasto przełożyć do formy posmarowanej i obsypanej bułką tarta. Piec ok. 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Polewa kajmakowa - w rondelku 100 g masy krówkowej - kajmak podgrzać z mlekiem i mieszać do połączenia się składników. Odstawić do wystygnięcia, w celu lekkiego stężenia. Ostudzoną babkę polać polewą kajmakową
Ciastka - domowe słodkościKREM POMARAŃCZOWY: 125 g serka mascarpone 1/2 szklanki śmietanki 30% 2 szklanki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego skórka otarta z 2 pomarańczy 2 żółtka 1 budyń waniliowy 2 łyżeczki żelatyny POLEWA: 1/3 szklanki cukru 3 łyżki kakao 1/2 szklanki mleka 1 łyżeczka żelatyny Białka ubijać z solą do momentu, aż zaczną sztywnieć. Wtedy ustawić mikser na najwyższych obrotach i dodawać(...)Żelatynę zalać 1/2 szklanki mleka i odstawić do napęcznienia. W garnuszku wymieszać kakao z cukrem, zalać pozostałym mlekiem i zagotować. Zdjąć z ognia i rozpuścić w kakaowej mieszance żelatynę. Polewę przestudzić i polać po wypieku. Część polewy połączyłam ze ściętymi okruchami ciasta i uformowałam kuleczki. Smacznego :) Torcik pokroiłam zanim dobrze stężał. Kategoria: A-Z SŁODKO , Bezy i ciasta bezowe , Biszkopty
https:KKuchniaMniamłyżki mąki ziemniaczanej, Masa budyniowa: 500 ml mleka, 1 opakowanie cukru waniliowego, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 5 łyżek cukru pudru, 200g masła, 1 kieliszek spirytusu, Polewa: 2 łyżki masła, 3 łyżki kakao, 3 łyżki cukru, 3 łyżki wody, orzechy włoskie do posypania. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto: Mąkę przesiewam na stolnicę i łączę z margaryną. Dodaję(...)Stopniowo dodaję ziemny budyń. Ucieram. Na końcu wlewam spirytus i ucieram. Masę wykładam na jedno z ciast bakaliowych. Wyrównuję. Na masie układam drugie ciasto, pianką do dołu. 4. Polewa: Masło, kakao, cukier i wodę przekładam do garnuszka i zagotowuję. Studzę. Gęstą polewę rozsmarowuję na cieście. Wierzch posypuję posiekanymi orzechami włoskimi. Do przygotowania ciasta wykorzystałam Powidła Strzeleckie, które otrzymałam
Tradycyjna kuchnia Kasiłyżek wody błonnik kakaowy 2 łyżki ( kakao) pół łyżeczki zmielonej wanilii Masa budyniowa: 1 budyń waniliowy z cukrem ( 40 g ) mleko 0,5 litra masło 300 g Polewa: 2 tabliczki czekolady mlecznej 5 łyżek mleka lub 7( zobaczycie w trakcie rozpuszczania) Wykonanie : Do misy wbijamy jaja temp pokojowa, miksujemy je z cukrem na puch ( masa potraja(...)przekładamy kremem Masa budyniowa: Budyń gotujemy według tego co jest napisane na opakowaniu. Masło miksujemy na masę i dodajemy po łyżce budyniu zimnego. Tak powstaje krem budyniowy. Polewa: Rozpuszczamy 2 tabliczki czekolady( smak wedle gustu, ja dałam mleczną) z mlekiem. Polewamy metrowa czekoladą i potem zostawiamy do zastygnięcia. Wstawiłam do lodówki na 2 godzinki a potem zjedliśmy
Różowa kuchniaminut, temp. 180°C. Długość pieczenia w dużej mierze zależy od piekarnika, mój jest bardzo prosto, bez żadnych dodatkowych funkcji. Ciasto jest gotowe, kiedy lekko się zarumieni. Polewa Daktyle zalałam mlekiem i dusiłam na wolnym ogniu ok 10 min. Do lekko rozgotowanych daktyli dodałam kakao, masło kokosowe i wszystko zblendowałam na pyszną czekoladę:) Czekoladę wylałam na część jaglaną(...)wstawiłam do lodówki. Ciasto można ozdobić płatkami kokosowymi, wiórkami, owocami, itd... Najlepiej smakuje następnego dnia:) A oto wersja z polewą truskawkową i wiórkami kokosowymi
nietadietamiksujemy do uzyskania masy ( jeśli będzie zbyt gęsta można dodać więcej mleka). * pierwotnie w przepisie jest znacznie większa ilość cukru, jednak wg mnie wtedy ciasto będzie zbyt słodkie. Polewa: Masło przekładamy do rondelka i wrzucamy czekoladę. Na małym palniku mieszamy, aż całość się rozpuści. Wykończenie: Układamy 1 warstwę ciasta, na nią wykładamy masę i równie rozsmarowywujemy. Przykrywamy drugim(...)plackiem, który polewamy czekoladą. Wkładamy do lodówki na około
Jedz zdrowo żyj zdrowo!wody 1 galaretka agrestowa Masa jabłkowa bordowa: 3 jabłka pokrojone w plasterki 4 łyżki wody 1 paczka galaretki truskawkowej lub wiśniowej lub jak u mnie z czarnej porzeczki Polewa czekoladowa 2 czubate łyżeczki ciemnego kakao 1/3 szklanki cukru pudru 50 gramów masła lub margaryny 3 łyżki mleka Dodatkowo: kolorowa posypka 1. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boków(...)znów. 10. Z masą czerwoną postępuje tak samo jak z masa zielona. Kiedy zacznie tężec wykładam na budyń. Przykrywam ostatnim blatem i znów wstawiam do lodówki. Na koniec polewamy polewa i przed podaniem obsypujemy cukrowymi kuleczkami. Smacznegoo!!!! Źródło inspiracji blog z cukrem pudrem
Gotowanie...to proste !połączenia składników. Przekładamy do formy na muffiny wypełnionej papilotkami i pieczemy około 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Muffinki możemy oblać polewą czekoladową. Wtedy będą jeszcze smaczniejsze(...)międzyczasie, kiedy muffinki się pieką rozpuszczamy masło w garnku na małym ogniu. Dodajemy cukier, wodę i gdy cukier się rozpuści, dodajemy kakao. Polewę gotujemy kilka minut na wolnym ogniu i gdy zacznie tężeć polewamy nią muffinki. Na koniec dekorujemy je posiekanymi pistacjami. Po prostu niebo! Jeśli spodobał Ci się ten przepis będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz
Simple Dishczekoladę i część śmietanki. Mieszając na małym ogniu roztopić i połączyć składniki, na koniec wlać resztę śmietanki i mieszać, aż masa będzie jednolita i gładka, po czym wyłączyć palnik. Polewę zostawić do ostudzenia i jej lekkiego zgęstnienia. Dolny placek posmarować marmoladą wieloowocową i nałożyć na nią grubą warstwę kremu kokosowego. Górny placek posmarować również z dołu marmoladą i nałożyć(...)dolny. Cały tort z góry i boków posmarować bardzo cienką warstwą pozostałego kremu kokosowego i polać ostudzoną, gęstą polewą czekoladową (tak żeby spłynęło również na boki). Udekorować wedle uznania (u mnie orzechy i kolorowa posypka
Passions hobbies lifesoli 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią POLEWA: 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 50g daktyli suszonych Daktyle przeznaczone na spód i na polewę zalać wrzątkiem w osobnych miseczkach, tak aby znajdowały się pod powierzchnią wody. Odstawić do wystudzenia. Kaszę jaglaną dobrze wypłukać w zimnej wodzie, a następnie tuż przed gotowaniem, przelać na sicie(...)wylać równomiernie na ułożone kuleczki. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180*C i zaraz po wstawieniu sernika zmniejszyć temperaturę do 160*C. W czasie kiedy sernik będzie się piekł przygotować polewę. Odsączyć daktyle z wody i zmiksować razem z jogurtem w rozdrabniaczu. Po 50minutach pieczenia rozsmarować polewę na serniku i piec jeszcze przez 10min. Sernik studzić w lekko uchylonym piekarniku
https:KKuchniaMniamubijać stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Do ubitej śmietany dodać serek mascarpone i zmiksować do połączenia składników, na koniec wsypać śmietan-fix, krótko zmiksować do zgęstnienia masy. Polewa czekoladowa: Do garnuszka dodać masło, połamaną na mniejsze kawałki(...)czekoladę i część śmietanki. Mieszając na małym ogniu roztopić i połączyć składniki, na koniec wlać resztę śmietanki i mieszać, aż masa będzie jednolita i gładka, po czym wyłączyć palnik. Polewę zostawić do ostudzenia i jej lekkiego zgęstnienia. Dolny placek ciasta posmarować równomiernie frużeliną porzeczkową, następnie wyłożyć na niej śmietanę, wyrównać i nałożyć górny placek. Górę ciasta polać gęstą polewą czekoladową
Passions hobbies life