babkę. Babkę piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 45 minut. Babkę lekko przestudzić i wyjąć z formy. W międzyczasie przygotować polewę. Do rondelka wrzucić resztę masy krówkowej (100 g), dodać śmietankę i podgrzewać, stale mieszając, aż składniki się połączą. Wystudzoną babkę polać polewą kajmakową i posypać płatkami migdałów. SMACZNEGO! Uwagi(...)temperaturę pokojową. Biały cukier można zastąpić trzcinowym, aby zapewnić babce bardziej wyrazisty kolor, a margarynę masłem. Płatki migdałów można wcześniej uprażyć na złoty kolor na rozgrzanej, suchej patelni. Do polewy, zamiast śmietanki kremówki, można użyć 2 łyżek mleka. Babkę można także upiec z użyciem termoobiegu, przy czym wówczas temperaturę należy zmniejszyć do 160 stopni. Źródło przepisu: Przyślij przepis
Gospodyni MiejskaPolewa -około 3 łyżek margaryny -2 łyżki cukru -1 łyżka wody -3 łyzki kakao - Tablerone Fruit/Nuts oraz Tablerone mleczna z nugatem migdałowym i miodem – jako dodatek do polewy i jako pyszna chrupiąca posypka i dekoracja -garść zblenderowanych orzechów włoskich Wykonanie: Gotujemy mleko z cukrem i cukrem waniliowym, kiedy zaczyna wrzeć dodajemy kaszę manną . Intensywnie mieszamy, aby uniknąć powstania(...)lekkiego ostygnięcia. Jeszcze ciepłą masą przekładamy upieczone blaty ciasta. Gotujemy polewę. Roztapiamy w garnuszku wszystkie składniki i mieszamy ,aż się ładnie połączą. Dodajemy kawałek Tablerone . Polewamy placka. Kroimy drobno Tablerone i posypujemy wierzch polewy, tak samo czynimy z orzechami włoskimi. RADA Nie dodawajcie więcej niż 4 łyżki kaszy manny. Bo wyjdzie guma nie krem grysikowy. Smacznego
Z Kuchni Do KuchniSkładniki: 1 szklanka mleka 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki 1/2 szklanki oleju 2 jajka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki ciemnego kakao 2 łyżki dżemu (obojętnie jakiego) Polewa: 3 łyżki ciemnego kakao 1/3 szklanki cukru 90 g masła 3 łyżki wody Przygotowanie: Jajka z cukrem ubić na puszystą masę, dodać przesianą mąkę, resztę składników i dokładnie wymieszać(...)Gotową masę wlać do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką foremki (keksówka około 30 x 12 cm) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni (termoobieg). Piec około 45 minut. Polewa: W rondelku roztopić masło, dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Gotować na małym ogniu, aż zrobi się gęsta. Tak przygotowaną polewą polać ostudzony murzynek. Smacznego
Oryginalny smakewentualnie 1 łyżka śmietny Polewa śmietanowo – cynamonowa: 2 jajka 1,5 szkl śmietany 1/2 szkl cukru 1/2 łyżeczka cynamonu 1 czubata łyżka budyniu śmietankowego Dodatkowo: śliwki Wszystkie składniki polewy wymieszać łyżką lub mikserem Z wymienionych składników ( oprócz białek) zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 części ( mniejszą i większą). Większą wykładamy na blaszkę i podpiekamy ok 15 min, mniejszą wkładamy(...)zamrażalnika. Na podpieczone ciasto wykładamy śliwki i zalewamy polewą śmietanową. Zapiekać w piekarniku przez 15- 20 minut lub do ścięcia się polewy, następnie zetrzeć na wierzch odłożone ciasto i piec do zrumienienia wierzchu ok 15 min. Czas pieczenia ok 50 min w 180 stopniach
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaMurzynek najlepszy właśnie pod taką nazwą znalazłam przepis nutelli na Wż. Ciasto jest proste i szybkie w wykonaniu. Kakaowa polewa , która wsiąka w ciasto nadaje mu dodatkowej wilgoci a aromat rumowy fajnego posmaku. Masa: 1 szkl. cukru 0,5 szkl. mleka 1 kostka margaryny (250 g) 3 łyżki ciemnego kakao zapach rumowy - kilka kropli Ciasto(...)najlepiej jest sprawdzać patyczkiem) w 190 stopniach. Po upieczeniu odczekać 10 min. i wyjąć ciasto z blachy i na jego bokach oraz górze pędzelkiem rozprowadzić pozostawione 1/3 szkl. polewy kakaowej. Polewa ma być rzadka- musi trochę wsiąknąć w ciasto
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniadałam 2/3 szklanki) - 1 szklanka mąki pszennej tortowej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1/4 szklanki oleju - 1/2 szklanki maku (suchy, cały) - 1/2 szklanki wiórków kokosowych - 1 łyżka kakao Składniki polewy: - 100g masła - 1/2 szklanki cukru pudru - 2 łyżki kakao - 3 łyżki wody Dodatkowo: - dżem z czarnej porzeczki (dałam własną konfiturę wieloowocową z kawałkami owoców) - ulubione bakalie, ilość dowolna (ja dałam(...)resztą wody, rozsmarowujemy konfiturę lub dżem, na na to wykładamy pozostałą część masy ajerkoniakowej, posypujemy sparzoną i odsączoną żurawiną z rodzynkami oraz rozkruszonymi orzechami (nie parzymy ich). Całość polewamy przestudzoną polewą. Przygotowanie polewy: Wszystkie składniki polewy umieszczamy w rondelku i podgrzewamy mieszając, do rozpuszczenia. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia i wylewamy na ciasto. Gotowe ciasto przechowujemy w lodówce. Smacznego
Smaczne Zdrowekaszy manny 750 ml mleka 12 dag cukru 20 dag masła 10 dag cukru pudru cukier waniliowy POLEWA Sposób wykonania: Ciasto Wszystkie składniki, zagnieść na jednolite gładkie ciasto. Podzielić na trzy równe części, każdą część ciasta rozwałkować przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec(...)łyżce zimnej kaszy i dokładnie miksujemy na puszysty krem. Pierwszy blat ciasta smarujemy połową kremu, na to wykładamy kolejny blat ciasta smarujemy pozostałą częścią kremu, przykrywamy trzecim blatem i polewamy polewą rrarossa@gmail.com
RAROSSArówno rozdzielić ciasto do każdej foremki na wierzchu poukładać gęsto połówki śliwek i plastry brzoskwiń piec w 200C około 40 minut i ciasta zostawić w blaszkach do wystygnięcia POLEWA: czekoladę gorzką i białą z 1 łyżką gęstej śmietany 18% rozpuścić mieszając w misce na garnku z gotującą się wodą z wystudzonego ciasta usunąć papier do pieczenia i roztopioną gorącą(...)polewą polać po wierzchu ciasta ciasta zostawić w chłodnym miejscu do zastygnięcia polewy ciasto jest przepyszne i warte polecenia i zjedzenia.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięmożna pominąć) 1 ½ szklanki mąki Szczypta soli Ciemna polewa: 90g gorzkiej czekolady (1 tabliczka) 8-9 łyżek mleka (może być też śmietana kremówka) 1 łyżka masła Jasna polewa: 90g białej czekolady 1 łyżka masła Masło wraz z gorzką czekoladą roztapiamy w garnuszku na małym ogniu. Następnie odstawiamy by nieco ostygło. Kawę rozpuszczalną zaparzam w 1/3 szklanki(...)patyczka bo ciasto typu brownie jest mokre w środku. Patyczek ma być więc wilgotny, ale bez kawałków ciasta. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. W kąpieli wodnej rozpuszczamy elementy ciemnej polewy. Wylewy delikatnie na ciasto i odstawiamy na godzinkę do ostygnięcia. Rozpuszczamy elementy jasnej polewy w kąpieli wodnej. Nakładamy do szprycy końcówkę okrągłą. Nakładamy masę wąskim strumieniem od środka do brzegów
Kolizje Smakówmargaryny 4 łyżeczki miodu 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 3/4 l mleka 7 łyżek kaszy manny 1 szklanka cukru 200 g masła ekstrakt waniliowy lub migdałowy Polewa: pół kostki margaryny pół szklanki cukru 1,5 łyżki wody 2 łyżki kakao Wykonanie: Ciasto Zagniatamy ciasto kruche z podanych składników. Dzielimy na 4 części, każdą część ciasta dobrze wałkujemy(...)cukier. Mieszamy, całość chwilę gotujemy, aż zgęstnieje. Ściągamy z ognia i studzimy. Masło ucieramy (najlepiej mikserem) i łączymy z ugotowaną, przestudzoną masą , dodajemy ekstrakt waniliowy. Placki przekładamy przygotowanym kremem. Polewa Składniki wkładamy do jednego naczynia. Dokładnie mieszamy i całość gotujemy . Lekko przestudzoną polewą ozdabiamy ciasto . Na polewę wysypałam migdały pokrojone. Przygotowane ciasto wstawić do lodówki na co najmniej
Gorący kąsekmożemy lekko rozwałkować na papierze a następnie palcami "rozciągnąć" po blaszce. Masa jogurtowa: krem przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pod koniec miksowania dodajemy śmietanFix i chwilę miksujemy. Polewa: W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę dodajemy śmietankę i energicznie mieszamy zamiast śmietanki możemy użyć masła(...)Upieczony spód przekładamy z powrotem do blachy nakładamy masę korówkową następnie powidła śliwkowe. Przykrywamy drugim spodem. Na wierzch przekładamy krem jogurtowy i przykrywamy ostatnim plackiem. Wierzch ciasta polewamy polewą czekoladową
NaKońcuJęzykakost cukier -3 łyżki kakao -3 łyżki PRZYGOTOWANIE: Do garnka włożyć margarynę, roztopić, dodać orzechy. Herbatniki posiekać nożem, dodać do orzechów, wymieszać. Masę podzielić na 2 części. POLEWA Do miski wybić jajko, dodać kakao, cukier, dobrze zmiksować. Następnie miksując powoli wlewać rozpuszczoną gorącą margarynę, miksować do zgęstnienia polewy MASA Batony pokroić na drobno. Mleko zagotować(...)wyłożyć połowę kruszonki, dobrze docisnąć ręką na blasze. Na masę wyłożyć krem, na kremie ułożyć połowę osączonych i pokrojonych ananasów. Przykryć drugą połową kruszonki. Zrobić kleksy na cieście z polewy, posypać resztą pokrojonych ananasów, odstawić ciasto do lodówki (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml
Kuchnia Danusikokosowe SKŁADNIKI: jajko -1 szt mąka -1 szkl mleko -0,5 szkl szczypta soli proszek do pieczenia -0,5 łyżeczki cukier-0,5 szkl olej -1 kieliszek POLEWA polewa gotowa -1 opak wiórki kokosowe do obsypania PRZYGOTOWANIE: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Do miski wlać mleko, dodać olej i jajko, zmiksować mikserem. Następnie miksując(...)blasze, każdą foremkę napełnić do połowy ciastem. Piec w nagrzanym piekarniku do temp 185 stop. przez 25 minut . Z tych składników wychodzi 12 muffinek. Po upieczeniu muffinki ostudzić. Polewę rozpuścić w kąpieli wodnej,zanurzać wie rzchy muffinek w polewie, obsypać wiórkami kokosowymi. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id
Kuchnia DanusiProszek do pieczenia -3 łyżeczki Kakao -3 łyżki Jajka -8 szt MASA Mleko -3 szkl Cukier -8 łyżek Margaryna -1 i 1/2 kost Mąka -8 łyżek czubatych POLEWA Margaryna -0,5 kost Cukier -4 łyżki Woda -1 łyżka Kakao - 2 łyżki PRZYGOTOWANIE: CIASTO Wodę zagotować z cukrem i ostudzić. Potem dodawać stopniowo mąkę, żółtka, olej rzepakowy, proszek(...)margaryny dodawać po łyżce zimnego budyniu z mąki, miksować by powstała puszysta masa. Placek ostudzony, kroić w kromki i smarować je masą na przemian, raz białą, raz ciemną. POLEWA Do rondla włożyć wszystkie składniki polewy, zagotować i ostudzić. Gotowe ciasto polać polewą. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement
Kuchnia Danusicukier, zagotować. Wsypać do mleka zmielone orzechy i na wolnym ogniu gotować przez ok.8 minut, ostudzić. Masło utrzeć w misce, dodawać po łyżce masy orzechowej, cały czas ucierając. POLEWA CZEKOLADOWA Do miski wybić jajko, dodać cukier i kakao, zmiksować. Margarynę rozpuścić, gorącą wlewać stopniowo do jajka, ucierając, aż masa zgęstnieje. Dwie jednakowe blachy o wymiarach 22x40(...)piec w 180 stop na złoty kolor. SKŁADANIE CIASTA Na pierwszej części kruchego placka rozsmarować powidła śliwkowe, przykryć drugą częścią ciasta. Na ciasto wyłożyć masę orzechową, polać ciasto polewą czekoladową, zrobić wzorki na polewie widelcem, udekorować orzechami. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml
Kuchnia Danusi