budyniu i ucieramy do momentu uzyskania gładkiej jednolitej masy. Jeden z placków smarujemy częścią kremu, na krem układamy obok siebie rolady, rozsmarowujemy pozostałą ilość kremu i przykrywamy drugim plackiem. Polewamy polewą czekoladową. Polewa: 125 g masła, 5 łyżek cukru, 3 łyżki kakao, 1 łyżka żelatyny, 2 łyżki wody, 4-5 łyżek śmietany 18%, Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy(...)napęcznienia. Margarynę, cukier i kakao podgrzewamy cały czas mieszając aż powstanie jednolita masa. Dodajemy żelatynę, mieszamy by się rozpuściła, a następnie studzimy. Do przestygniętej masy dodajemy śmietanę. Gotową polewę wylewamy na ciasto
Cynamonowe szczęścieciasto •350 g mąki • 1 jajko • 30 g margaryny • 170 g cukru •150 g miodu • 1,5 łyżki kakao • 1 łyżeczka amoniaku • 1 paczka 15 g przyprawa do piernika Polewa • 200 g czekolady gorzkiej • 100 g masła • 2 łyżki nutelii • kilka łyżek wody ponad to • wiórki kokosowe • orzechy mielone • słoik powideł lub dżemu z czarnej porzeczki lub wiśni miałam(...)jajko i rozpuszczony nie gorący miód i margarynę zagnieść ciasto ciasto rozwałkować i wykroić pierniczki Piec 180 stopni 2. • Upieczone wystudzone pierniki smarować powidłami i zlepić parami 3. • Polewa rozpuścić margarynę dodać czekoladę i nutellę dolać kilka łyżek wody podgrzewać powoli i mieszać aż do połączenia składników W polewie zanurzyć pierniki obsypać wiórkami lub orzechami
W królestwie smaków Beatymąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki kakao 1 opakowanie przyprawy korzennej do pierników 2 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mleka 250 ml dowolnych konfitur Dodatkowo polewa dla chętnych: 50 g margaryny 1 łyżka wody 2 łyżki kakao 2 łyżki cukru Wykonanie: 125 g margaryny stapiamy i odstawiamy do wystygnięcia. Dodajemy do siebie wszystkie suche składniki: mąkę, sodę(...)się ona z resztą składników. Płynne ciasto wylewamy do keksownicy pieczemy 50-60 minut w temperaturze 180*C Gotowe i ostygnięte ciasto można udekorować orzechami , kokosem i różnorodną polewą. Ja wykorzystałam polewę czekoladową dodając odrobinę kokosu na górę. Polewę robimy poprzez stopienie magrgarny w garnku i dodaniu pozostałych składników i wymieszaniu. Smacznego
W Moim Magicznym Domuszklanki mąki ziemniaczanej Krem kostka masła dwie owocowe galaretki 1/2 szklanki cukru pudru 3 żółtka 3 łyżki kakao szklanka wiśni w spirytusie ( wedle uznania można dodać ich więcej) Polewa 3 łyżki kakao 3 łyżki wody kostka margaryny 1/2 szklanki cukru Wykonanie: ciasto : Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy razem z szczyptą soli na sztywną pianę, do żółtek natomiast(...)masy oraz wiśnie. Wszystko wymieszaj i nałóż równomiernie na pierwszą warstwę ciasta, a następnie przykryj drugą. Uwaga! Można też górę wyłożyć cienką warstwą ciasta a następnie polać polewą Polewa : Wszystkie składniki dodaj do garnka i zagotuj co chwilę mieszając aby masa się nie przypaliła. Pogotuj z 4 minuty i ostudź. Po wystygnięciu rozprowadź po górnej części ciasta. Smacznego
W Moim Magicznym Domunich rozpuszczony miód i wodę - mieszamy. Na koniec dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Cały czas mieszamy, aż do otrzymania gładkiej, lśniącej glazury (można użyć blendera, by przyspieszyć proces łączenia się składników). Polewa lubi dość szybko zastygać, więc można ją podgrzać do ponownego rozpuszczenia i otrzymania właściwej konsystencji. Pierniczki nabijamy na wykałaczkę, zanurzamy w glazurze czekoladowej i dekorujemy! :) Tadam! Teraz czekamy
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!masa będzie jasna i puszysta. Łyżka po łyżce dodajemy wystudzoną kaszkę, za każdym razem dokładnie miksując - w tym momencie należy szczególnie uważać, aby masa nam się nie zważyła. POLEWA: W małym garnuszku podgrzewamy śmietankę, aż zacznie parować, ale jeszcze przed zagotowaniem. Zdejmujemy z ognia, wrzucamy kawałki czekolady i mieszamy, aż czekolada całkowicie się rozpuści. WYKOŃCZENIE: Blaszkę, w której piekliśmy(...)ciasto, wykładamy papierem do pieczenia. Kładziemy pierwszy blat. Obficie i równomiernie pokrywamy go powidłami śliwkowymi. Na to wylewamy masę z kaszki manny, wyrównujemy. Kładziemy drugi blat. Całość polewamy czekoladą, dekorujemy płatkami migdałów i wiórkami czekoladowymi. Wkładamy do lodówki do schłodzenia na 2-3 dni . Gotowe
My Culinary Artniższych obrotach wlewać margarynę wymieszaną z mlekiem Powstałe ciasto łyżką przełożyć do papilotek zostawić ciasto aby odpoczęło około 30 minut piec 180 stopni ok 30 min 3. Polewę rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej dodać nutellę masło śmietanę i wodę.Mieszać aż połączą się składniki Posmarować ostygnięte babeczki polewą na każdą z jednej strony dać biszkopcik(...)przykleić z płatków uszka renifera z paluszków zrobić rogi a lukrem oczy i przykleić nosek z m&m's z polewy zrobić buśki i kropki na oczkach
W królestwie smaków Beatykawałek. Składniki: Sernik: 1000g serka twarogowego 5 jajek 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 szklanka erytrytolu 2 łyżki słodzika ze stewią trochę sproszkowanej wanilii Polewa czekoladowa: 1/2 łyżeczki kakao (najlepiej surowego) 60 g oleju kokosowego Przygotowanie: Wszystkie składniki na masę sernikową łączymy ze sobą za pomocą miksera (tylko do połączenia, aby nie napowietrzać ciasta(...)pieczemy przez 1,5 godziny. Po tym czasie studzimy sernik w lekko uchylonym piekarniku. Olej kokosowy lekko podgrzewamy rozpuszczając i wsypujemy kakao, dokładnie łącząc ze sobą składniki. Przygotowaną polewą polewamy wystudzony sernik i odstawiamy do stężenia. Kaloryczność: Cały sernik ma 2820 kalorii, a kawałek 175 kalorii
Moja Michagotowa do pieczenia. Po kilkunastu minutach w całym domu unosił się niesamowity zapach czekolady i piernika... Spód kruchutki - jak na tartę przystało, masa serowa - kremowa, intensywnie czekoladowa, a biała polewa - idealnie wieńcząca cały wypiek. Przepis koniecznie do powtórzenia! ;) Składniki : piernikowy spód 200 g ciasteczek zbożowych lub pełnoziarnistych herbatników 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1/4 kostki masła + odrobina(...)misce utrzeć jajka ze szczyptą soli, stopniowo dodając serek, rozpuszczoną czekoladę, miód i budyń. Wyłożyć na podpieczonym spodzie i piec przez ok. 40 minut. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. polewa tabliczka białej czekolady ( u mnie z orzechami laskowymi ) 100 g jogurtu naturalnego wiórki kokosowe Czekoladę rozpuścić, wymieszać trzepaczką z jogurtem. Tak przygotowaną polewą udekorować wierzch tarty, następnie obficie oprószyć
Kuchnia Elliemnie ciemny, gryczany 1 jajko 50ml oleju 100g chałwy sezamowej - u mnie kakaowo-waniliowa 180g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej polewa czekoladowa - do polania po upieczeniu W dużej misce, rozgnieść widelcem na papkę banany. Dodać płynny miód, jajko i olej. Całość wymieszać łyżką. Wkruszyć chałwę i ponownie dokładnie wymieszać. Przesiać(...)przestudzone wyjąć z formy i zostawić do zupełnego ostygnięcia na metalowej kratce, aby równomiernie się odparowało. Z racji, iż ciasto z natury jest mało słodkie, można je polać polewą czekoladową - mój wypracowany mozolnie metodą wielu prób i błędów przepis na Idealną polewę czekoladową do podejrzenia
Grunt to przepis!samo postępujemy z pozostałym ciastem. Jabłka: Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce jarzynowej. Smażymy, aż powstanie gładka masa. Dodajemy sypkie galaretki, dokładnie mieszamy. Lekko studzimy. Polewa orzechowa: Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku i zagotowujemy. Przełożenie ciasta: W blasze umieszczamy pierwszy blat i smarujemy połową jabłek. Przykrywamy drugim blatem i wykładamy resztę masy jabłkowej. Na wierzch(...)kładziemy trzeci blat i smarujemy go polewą orzechową. Odstawiamy do schłodzenia. Gotowe! Życzę smacznego! :) Przepis znaleziony na stronie Śladami Słodkiej Babeczki . Delikatnie zmodyfikowałam kruche ciasto
Czerwona Porzeczkanajlepiej polać polewą czekoladową. Ja używam sprawdzonego przepisu na idealną polewę czekoladową . Reguluje tylko w niej dodawaną ilość kakao - w Murzynku sprawdza się jego większy niż zwykle dodatek, stąd polewa jest mocno ciemna
Grunt to przepis!płynnego miodu 65 g melasy 65 ml mleka 255 g mąki pszennej 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżezka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g suszonej żurawiny polewa: 1 łyżka wody 65 g miodu 60 g ciemnej czekolady (75%) Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Wlać miód(...)masłem formy na babeczki. Piec w 160 st. C. przez 25-35 minut, do suchego patyczka. Ostudzić. Czekoladę posiekać. Miód z wodą zagotować, zalać czekoladę, wymieszać do jej rozpuszczenia. Polewę przestudzić, gęstniejącą polać babeczki. Odstawić do zastygnięcia polewy. Smacznego! Ja tymczasem zakasuję rękawy, i zabieram się za pieczenie pierniczków. Ostatnio nie mogę na nic znaleźć czasu, a wałkowanie i wykrawanie
Pożeraczka, czyli raz adobrzePiątnicy, Bieluch, Mój Ulubiony z Wielunia... 100 g miękkiego masła 2 szklanki cukru pudru (ja wolę mniej słodkie - szklanka wystarczy) Przygotowanie Serki i masło zmiksować z cukrem. I gotowe :) Polewa: Składniki Kostka margaryny(...)kopiaste łyżki kakao Pół szklanki cukru 3 łyżki wody Przygotowanie Roztopić margarynę, dodać wodę, cukier i kakao, mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Przestudzić. Ciasto kroimy na dwie części, przekładamy kremem, polewamy polewą, posypujemy posypką, wiórkami, czymkolwiek ;). I gotowe! Nie licząc czasu pieczenia można spokojnie wyrobić się w 20 minut :). Rady Zamiast kremu, w podobny sposób można przygotować "lukier", którym smarujemy wierzch
Kuchnia w szuwarachmasła 6 jajek 6 łyżek kaszy manny 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 15 dag bakalii (orzechy, rodzynki, kokos) 1 łyżka budyniu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Polewa: 2 łyżki margaryny 3 łyżki kakao 3 łyżki wody 3 łyżki cukru wiórki kokosowe do posypania PRZYGOTOWANIE: Ciasto kruche : Mąkę połączyć z margaryną. Dodać żółtka, cukier puder, śmietanę oraz proszek(...)wszystkie składniki. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na ciasto na blaszce. Wyrównać. Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Polewa: Margarynę, kakao, wodę i cukier przełożyć do garnuszka. Gotować 2 minuty, cały czas mieszając. Odstawić do przestudzenia. Gęstą polewę rozsmarować na cieście. Wierzch oprószyć wiórkami kokosowymi
Tradycyjna kuchnia Kasi