polewa - 11092 przepisów (strona:51/740)

Sernik krówkowy. 189

gotowego sera na sernik (wyciągnąć ser z lodówki na około 2 godziny przed pieczeniem) 160g cukru 4 jajka w temperaturze pokojowej 1 czubata łyżka mąki 250g gotowej masy krówkowej Polewa: 100g białej czekolady 150 g masy krówkowej Spód: Wszystkie składniki na spód przekładamy do miski i przez chwilę zagniatamy rękoma. Następnie mieszamy mikserem, aż powstanie kruszonka. Tortownicę o średnicy(...)wyłączamy piekarnik i zostawiamy sernik przy uchylonych drzwiczkach na około 30 minut.   Po wyjęciu z piekarnika nożem oddzielamy ciasto od brzegów tortownicy i sernik odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Polewa: Czekoladę łamiemy i razem z masą krówkową, roztapiamy na parze.  Polewą dekorujemy wierzch sernika. Smacznego

Moje-pitraszenie
Muffinki z soczewicą. 109

piekarnika rozgrzanego do 180°C, piec ok. 30 minut, aż się zrumienią. Polewa: wszystkie składniki umieścić w naczyniu i rozpuścić w kąpieli wodnej. Gotowe i wystudzone muffinki dekorować polewą, cukrowymi ozdobami, czekoladą

zadanie-gotowanie
Pijana śliwka z kremem nutellowym. 354

proszku do pieczenia 1 łyżka oleju 1 cukier waniliowy Krem : 700 g nutelli 260 g miękkiego masła 1 łyżka spirytusu 450 g suszonych śliwek likier kawowy około 2.5 szklanki Polewa czekoladowa : 1 kostka margaryny 1 szklanka cukru 3 łyżki wody 3 łyżki kakao Do nasączenia : 1/2 szklanki kawy rozpuszczalnej z łyżeczką cukru  Blaszka duża tradycyjna, prostokątna Wykonanie : Śliwki(...)margarynę, dodać cukier, cukier waniliowy,wodę i kakao.Gdy się wszystko rozpuści i zacznie  gotować zmniejszyć gaz i gotować co jakiś czas mieszając około 5 minut aż powstanie gęsta polewa. Odstawić do przestygnięcia.  Zimną polewą polać ciasto i posypać wiórkami kokosowymi lub migdałami. Odstawić na noc do lodówki. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Mazurek z migdałami i biała czekoladą 127

poprawny :):)  WESOŁYCH ŚWIĄT DLA WSZYSTKICH :):)    Składniki :  spód :  200 g mąki pszennej 100 g masła 40 g cukru pudru  1 jajko szczypta soli  Polewa  190 g białej czekolady 160g śmietany kremówki  w przepisie było 50 g cukru, ale ja nie dodawałam masa i tak jest dość słodka do dekoracji : migdały słupki(...)trochę opadnie) pieczemy ok 30 minut 1 80 stopniach, gdy ciasto się piecze rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę ze śmietanką odstawiamy do ostygnięcia i zgęstnienia, gdy ciasto ostygnie i polewa trochę zgęstnieje polewamy ją na wierzch ciasta i ozdabiamy według uznania.  Smacznego

zdrowa vege kuchnia
Babka Cytrynowa Lukrowana 231

można również oprószyć cukrem pudrem. Jeżeli przygotowujemy polewę czekoladową to wystarczy przygotować z połowy porcji podanej w przepisie na pewno wystarczy do udekorowania babki. Po udekorowaniu babkę odstawiam aby polewa lub lukier zastygł. Babka cytrynowa jest gotowa, można podawać. Życzę udanego wypieku i smacznego. Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Gotuje
Babka herbaciana 242

babki z piekarnika dajemy jej wystygnąć, i dopiero po całkowitym wystygnięciu wyjmujemy z foremki – żeby lepiej się wyjęła. A w czasie stygnięcia możemy zająć się robieniem ‚polewy’.   ‚Polewa’: 1/3 szklanki herbaty owocowej (zaparzonej z 1-2 saszetek) 1/3 szklanki oleju kokosowego 1/3 szklanki słodzidła (u mnie erytrol) Herbatkę zaparzamy we wrzątku, tak jak poprzednio – przez około(...)jednej miski i miksujemy aż do połączenia składników ;) Oczywiście olej nie bardzo będzie chciał się łączyć z herbatką, ale to nic :) Odstawiamy naszą glazurkę do przestygnięcia, a potem polewamy nią naszą babkę. I gotowe do postawienia na stół! :D   Smacznego

Jak gotować i nie zwariować
Bezglutenowa babka wielkanocna z gruszką i karmelem. 173

szklanka musu jabłkowego (zrobionego z ok. 5 jabłkek i posłodzonego 1 łyżką cukru kokosowego) 3-4 łyżki stewii z erytrytolem 4 łyżki cukru kokosowego 1,5 słodkiej gruszki Polewa 2 łyżki wody 100g cukru kokosowego (ok. ⅔ szklanki) 80 ml śmietanki wegańskiej (np. śmietanki owsianej lub kokosowej) 3 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego 1 łyżeczka agaru Sposób przygotowania Jeśli nie mamy(...)karmelową polewę . W rondelku podgrzewamy cukier kokosowy z dodatkiem 2 łyżek wody. Podgrzewamy ok. 2 minuty, aż cukier się lekko roztopi. Dodajemy olej kokosowy i dokładnie mieszamy. Dodajemy śmietankę i ponownie dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy agar, mieszamy i doprowadzamy do zagotowania. Wyłączamy, ściągamy z gazu i przelewamy do słoiczka. Masa powinna zgęstnieć gdy wystygnie. Gotową babkę polewamy karmelem

Fill The Bowl
Sernik z tofu 129

piecz kolejne 20 minut. Wyłącz piekarnik, odczekaj 10 minut i dopiero wtedy wyjmij ciasto. Ostudzone wstaw do lodówki na kilka godzin do schłodzenia. Aby przygotować polewę, wszystkie jej składniki przełóż do miski, ustaw ją na garnku z gotującą się wodą i rozpuść całość w kąpieli wodnej. Kiedy będzie gotowa, zdejmij ją z garnka i pozostaw na 20 minut do ostudzenia(...)Wyjmij „sernik” z lodówki, na jego wierzchu równomiernie rozprowadź czekoladową polewę. Ponownie wstaw i przechowuj w lodówce. Ten wegański „sernik” podobnie jak wszystkie inne najlepiej smakuje po przegryzieniu przez jedną dobę w lodówce

Roślinna - blog wegański
Mazurek orzechowy 538

pewno będzie wyglądać efektownie na Waszych stołach. Mazurek orzechowy Składniki: CIASTO 280g mąki pszennej 160g masła 60g cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki zimnej wody NADZIENIE 200g powideł śliwkowych POLEWA ORZECHOWA 150g orzechów włoskich 50g masła 50g miodu Wykonanie: CIASTO - masło, żółtka i woda do ciasta powinny być zimne - mąkę i cukier puder przesiać, dodać pokrojone na mniejsze kawałki(...)powidła śliwkowe przełożyć do rondelka, mieszając, podgrzać i smażyć, aż nieco zgęstnieją - rondelek z powidłami zdjąć z palnika, ostudzić - zimnymi powidłami posmarować jeden z kruchych placków, przykryć drugim plackiem POLEWA ORZECHOWA - orzechy włoskie posiekać na mniejsze kawałki - do rondelka przełożyć masło i miód, podgrzewać na małej mocy palnika do rozpuszczenia się składników - do rondelka wrzucić posiekane orzechy, składniki wymieszać

Smakołyki Bereniki
Wuzetka (ciasto W-Z) 502

biszkopt herbatą wraz z łyżką rumu – ja wolę bez nasączania). Jeden biszkopt smarujemy konfiturą, a na wierzch wykładamy ubitą śmietanę. Wyrównujemy i przyciskamy drugim biszkoptem. Wkładamy do lodówki. Polewa: Śmietankę podgrzewamy, aż będzie bardzo gorąca (ale nie wrząca). Czekolady siekamy na małe kawałki, wkładamy do miseczki i zalewamy gorącą śmietaną. Przykrywamy i odczekujemy 1-2 minuty(...)czasie zaczynamy mieszać, aż czekolada w całości się połączy ze śmietanką. Tak przygotowaną polewę wylewamy na ciasto i wyrównujemy. Jeśli chcemy udekorować wuzetkę bitą śmietaną, ubijamy na sztywno trochę śmietanki (50 ml) i za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy kleksy. Przed podaniem chłodzimy przez co najmniej kilka godzin w lodówce. Post Wuzetka (ciasto W-Z) pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Ciasto z ptasim mleczkiem wg s. Anastazji 722

mleka 250g miękkiego masła Dodatkowo: 2 sztuki galaretki  - myślę, że dobrze o jakimś orzeźwiającym smaku - u mnie żurawinowa ok. 600g Ptasiego Mleczka (1,5 opakowania) - najlepiej waniliowego/śmietankowego polewa czekoladowa Wykonanie ciasta kakaowego: Ubić sztywną pianę z białek. alej ubijając dodawać po trochę cukier. Następnie żółtka z dodatkiem wody. Na końcu dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia(...)chwilę do lodówki, by galaretka się ścięła. Gdy galaretka całkowicie się zetnie rozsmarować na niej drugą połowę masy kawowej. Na masie kawowej położyć ciasto bakaliowe i oblać je polewą czekoladową.  Blacha: prostokątna ok. 25x35cm Warstwy (od dołu): 1. ciasto kakaowe 2. połowa masy kawowej 3. Ptasie Mleczko i galaretka 4. połowa masy kawowej 5. ciasto bakaliowe 6. polewa

Mania Wypiekania
Ciasto "Tajemniczy Ogród" 167

homogenizowanego bananowego (lub waniliowego) 2 opakowania galaretki żółtej (dałam cytrynowe) Poncz (lub słaba, osłodzona herbata): ok. 3/4 szklanki ciepłej wody 2-3 łyżki soku z cytryny cukier (do smaku) Polewa: 2 spore łyżki masła 3 łyżki wody 3 łyżki cukru 3 pełne łyżki kakao kakaowa posypka (do dekoracji) Wykonanie: Biszkopt jasny: Białka ubijamy na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania(...)homogenizowany serek miksujemy z tężejącą galaretką. Przygotowaną masę wykładamy na ciemny biszkopt (uprzednio należy go nasączyć), wyrównujemy i przykrywamy drugim blatem jasnego biszkoptu, który nasączamy kilkoma łyżkami pozostałego ponczu. Polewa: Masło, wodę, cukier oraz kakao przekładamy do garnuszka i gotujemy ok. 2 minuty. Odstawiamy do przestudzenia. Gęstą polewę rozsmarowujemy na wierzchu ciasta. Gotowe ciasto posypujemy kakaową posypką i wstawiamy

MyCookBook.pl
Tort czarno-biały 191

mieszając. Gotujemy, aż uzyskamy gęsty budyń. Odstawiamy do ostudzenia. Masło miksujemy na puch. Dodajemy po łyżce zimnego budyniu, ciągle miksując, aż do wykończenia. Masę dzielimy na cztery równe części. Polewa: wszystkie składniki rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu, ciągle mieszając, a gdy tylko się połączą, wyłączamy ogień. Zostawiamy do przestudzenia. Gdy placki wystygną, każdy dzielimy na pół, czyli(...)więc nie ma potrzeby nasączania go, lecz jeśli macie ochotę, można nasączyć każdy blat herbatą. Przekładamy blaty masą. Ostatnią częścią masy smarujemy boki. Ja posypałam je płatkami. Wierzch ozdabiamy polewą i opcjonalnie kokosem, orzechami lub owocami: sezonowymi, kandyzowanymi wiśniami czy miechunką. Post Tort czarno-biały pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Klasyczny sernik bez spodu (wiedeński) 919

przykryć go folią aluminiową. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i pozostawić sernik jeszcze na ok. 20-30 minut do przestygnięcia. Następnie wyjąć i odstawić do całkowitego ostygnięcia.     Polewa czekoladowa: Do garnuszka włożyć masło, dodać posiekaną czekoladę i wlać śmietankę. Podgrzewać na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż składniki się rozpuszczą i połączą. Ostudzony sernik(...)polać gęstniejącą polewą czekoladową. Schować do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego

Nastoletnie Wypiekanie
Żytnie ciasteczka z orzechami i skórką pomarańczową 123

proszku do pieczenia 1/4 szklanki mleka 5 łyżeczek syropu klonowego    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 3 łyżki orzechów nerkowca lub pistacji skórka pomarańczowa otarta  z 1/2 pomarańczy polewa: 1/2 tabliczki białej czekolady 1 łyżka śmietany Przygotowanie: Mąkę żytnią łączymy z proszkiem do pieczenia i cukrem.Dodajemy pokrojone masło oraz posiekane orzechy nerkowca lub pistacje i skórkę(...)dodajemy do suchych składników. Wyrabiamy ciasto, które następnie wkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy wycinamy ciastka. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. polewa: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy do niej śmietanę, mieszamy do połączenia składników. Przestudzona polewamy upieczone ciastka. (ja dodatkowo posypałam suszona skórką pomarańczową

Bon appetit mon amie