polewa - 11092 przepisów (strona:49/740)

Sernik z tofu 154

piecz kolejne 20 minut. Wyłącz piekarnik, odczekaj 10 minut i dopiero wtedy wyjmij ciasto. Ostudzone wstaw do lodówki na kilka godzin do schłodzenia. Aby przygotować polewę, wszystkie jej składniki przełóż do miski, ustaw ją na garnku z gotującą się wodą i rozpuść całość w kąpieli wodnej. Kiedy będzie gotowa, zdejmij ją z garnka i pozostaw na 20 minut do ostudzenia(...)Wyjmij „sernik” z lodówki, na jego wierzchu równomiernie rozprowadź czekoladową polewę. Ponownie wstaw i przechowuj w lodówce. Ten wegański „sernik” podobnie jak wszystkie inne najlepiej smakuje po przegryzieniu przez jedną dobę w lodówce

Roślinna - blog wegański
Mazurek orzechowy 578

pewno będzie wyglądać efektownie na Waszych stołach. Mazurek orzechowy Składniki: CIASTO 280g mąki pszennej 160g masła 60g cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki zimnej wody NADZIENIE 200g powideł śliwkowych POLEWA ORZECHOWA 150g orzechów włoskich 50g masła 50g miodu Wykonanie: CIASTO - masło, żółtka i woda do ciasta powinny być zimne - mąkę i cukier puder przesiać, dodać pokrojone na mniejsze kawałki(...)powidła śliwkowe przełożyć do rondelka, mieszając, podgrzać i smażyć, aż nieco zgęstnieją - rondelek z powidłami zdjąć z palnika, ostudzić - zimnymi powidłami posmarować jeden z kruchych placków, przykryć drugim plackiem POLEWA ORZECHOWA - orzechy włoskie posiekać na mniejsze kawałki - do rondelka przełożyć masło i miód, podgrzewać na małej mocy palnika do rozpuszczenia się składników - do rondelka wrzucić posiekane orzechy, składniki wymieszać

Smakołyki Bereniki
Wuzetka (ciasto W-Z) 552

biszkopt herbatą wraz z łyżką rumu – ja wolę bez nasączania). Jeden biszkopt smarujemy konfiturą, a na wierzch wykładamy ubitą śmietanę. Wyrównujemy i przyciskamy drugim biszkoptem. Wkładamy do lodówki. Polewa: Śmietankę podgrzewamy, aż będzie bardzo gorąca (ale nie wrząca). Czekolady siekamy na małe kawałki, wkładamy do miseczki i zalewamy gorącą śmietaną. Przykrywamy i odczekujemy 1-2 minuty(...)czasie zaczynamy mieszać, aż czekolada w całości się połączy ze śmietanką. Tak przygotowaną polewę wylewamy na ciasto i wyrównujemy. Jeśli chcemy udekorować wuzetkę bitą śmietaną, ubijamy na sztywno trochę śmietanki (50 ml) i za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy kleksy. Przed podaniem chłodzimy przez co najmniej kilka godzin w lodówce. Post Wuzetka (ciasto W-Z) pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Ciasto z ptasim mleczkiem wg s. Anastazji 774

mleka 250g miękkiego masła Dodatkowo: 2 sztuki galaretki  - myślę, że dobrze o jakimś orzeźwiającym smaku - u mnie żurawinowa ok. 600g Ptasiego Mleczka (1,5 opakowania) - najlepiej waniliowego/śmietankowego polewa czekoladowa Wykonanie ciasta kakaowego: Ubić sztywną pianę z białek. alej ubijając dodawać po trochę cukier. Następnie żółtka z dodatkiem wody. Na końcu dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia(...)chwilę do lodówki, by galaretka się ścięła. Gdy galaretka całkowicie się zetnie rozsmarować na niej drugą połowę masy kawowej. Na masie kawowej położyć ciasto bakaliowe i oblać je polewą czekoladową.  Blacha: prostokątna ok. 25x35cm Warstwy (od dołu): 1. ciasto kakaowe 2. połowa masy kawowej 3. Ptasie Mleczko i galaretka 4. połowa masy kawowej 5. ciasto bakaliowe 6. polewa

Mania Wypiekania
Ciasto "Tajemniczy Ogród" 197

homogenizowanego bananowego (lub waniliowego) 2 opakowania galaretki żółtej (dałam cytrynowe) Poncz (lub słaba, osłodzona herbata): ok. 3/4 szklanki ciepłej wody 2-3 łyżki soku z cytryny cukier (do smaku) Polewa: 2 spore łyżki masła 3 łyżki wody 3 łyżki cukru 3 pełne łyżki kakao kakaowa posypka (do dekoracji) Wykonanie: Biszkopt jasny: Białka ubijamy na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania(...)homogenizowany serek miksujemy z tężejącą galaretką. Przygotowaną masę wykładamy na ciemny biszkopt (uprzednio należy go nasączyć), wyrównujemy i przykrywamy drugim blatem jasnego biszkoptu, który nasączamy kilkoma łyżkami pozostałego ponczu. Polewa: Masło, wodę, cukier oraz kakao przekładamy do garnuszka i gotujemy ok. 2 minuty. Odstawiamy do przestudzenia. Gęstą polewę rozsmarowujemy na wierzchu ciasta. Gotowe ciasto posypujemy kakaową posypką i wstawiamy

MyCookBook.pl
Tort czarno-biały 229

mieszając. Gotujemy, aż uzyskamy gęsty budyń. Odstawiamy do ostudzenia. Masło miksujemy na puch. Dodajemy po łyżce zimnego budyniu, ciągle miksując, aż do wykończenia. Masę dzielimy na cztery równe części. Polewa: wszystkie składniki rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu, ciągle mieszając, a gdy tylko się połączą, wyłączamy ogień. Zostawiamy do przestudzenia. Gdy placki wystygną, każdy dzielimy na pół, czyli(...)więc nie ma potrzeby nasączania go, lecz jeśli macie ochotę, można nasączyć każdy blat herbatą. Przekładamy blaty masą. Ostatnią częścią masy smarujemy boki. Ja posypałam je płatkami. Wierzch ozdabiamy polewą i opcjonalnie kokosem, orzechami lub owocami: sezonowymi, kandyzowanymi wiśniami czy miechunką. Post Tort czarno-biały pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Żytnie ciasteczka z orzechami i skórką pomarańczową 149

proszku do pieczenia 1/4 szklanki mleka 5 łyżeczek syropu klonowego    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 3 łyżki orzechów nerkowca lub pistacji skórka pomarańczowa otarta  z 1/2 pomarańczy polewa: 1/2 tabliczki białej czekolady 1 łyżka śmietany Przygotowanie: Mąkę żytnią łączymy z proszkiem do pieczenia i cukrem.Dodajemy pokrojone masło oraz posiekane orzechy nerkowca lub pistacje i skórkę(...)dodajemy do suchych składników. Wyrabiamy ciasto, które następnie wkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy wycinamy ciastka. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. polewa: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy do niej śmietanę, mieszamy do połączenia składników. Przestudzona polewamy upieczone ciastka. (ja dodatkowo posypałam suszona skórką pomarańczową

Bon appetit mon amie
Pijak-Cycki Murzynki 470

gdyż się zważy! POLEWA KAKAOWA: 1/3 kostki margaryny 1/2 szklanki cukru 2 łyżki wody łyżka kakao Margarynę, cukier, wodę i kakao wszystko wkładamy do rondelka i zagotowujemy. Kiedy polewa będzie stygnąc zaczynamy składać ciasto.  DODATKOWO POTRZEBNE DŻEM, BISZKOPTY OKRĄGŁE I ALKOHOL NAJLEPIEJ WÓDKA. Biszkopt nasączamy lekko alkoholem następnie smarujemy ulubionym dżemem u mnie dżem z czarnej porzeczki(...)wykładamy ciasto makowo-kokosowe.  Na ciasto makowo-kokosowe wykładamy krem budyniowy.  Na krem układamy nasączone w wódce biszkopty.  Na biszkopty wylewamy przygotowaną polewę kakaową i posypujemy wiórkami:)  Jeśli chcemy cycki murzynki to na każdy biszkopt układamy po rodzynce

Moje Słodkie Piekiełko
Brownie z M&Ms 196

całość ciągle mieszając na wolnych obrotach. Formę o wymiarach 25x35 cm, wykładam papierem do pieczenia. Brownie pieczemy w 180 o C około 25 min.  Między czasie szykujemy polewę, dodajemy mleko, czekoladę oraz masło i rozpuszczamy na wolnym ogniu. Ciasto po wyciągnięciu z pieca, nakładamy polewę i posypujemy m&m's oraz lentilkami. Tak przygotowane Brownie jest delikatne(...)rozpuszczoną ostudzona czekoladę, miksujemy całość na wolnych obrotach Gotowe ciasto wylewamy na blachę wyłożona np papierem do pieczenia. Pieczemy ok 25 min w 180st.C Na upieczone ciasto wylewamy delikatnie polewę i rozcieramy Na górę kładziemy M&Ms oraz lentilki

Sprawdzone przepisy kulinarne
BABKA KAJMAKOWA 167

łyżki cukru  100 g margaryny 300 g masy krówkowej - kajmak 180 g mąki pszennej 100 g maki ziemniaczanej 1 łyżka proszku do pieczenia  sok z 1 cytryny Polewa kajmakowa 100 g masy krówkowej - kajmak 4 łyżki mleka Dodatkowo: płatki migdałowe Przygotowanie: Ciasto - w rondelku margarynę z masą krówkową - kajmak podgrzać na małym ogniu do połączenia składników, cały(...)dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i ubić robotem. Ciasto przełożyć do formy posmarowanej i obsypanej bułką tarta. Piec ok. 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Polewa kajmakowa - w rondelku 100 g masy krówkowej - kajmak podgrzać z mlekiem i mieszać do połączenia się składników. Odstawić do wystygnięcia, w celu lekkiego stężenia. Ostudzoną babkę polać polewą kajmakową

Ciastka - domowe słodkości
Pomarańczowo – czekoladowy torcik na białkach 289

KREM POMARAŃCZOWY: 125 g serka mascarpone 1/2 szklanki śmietanki 30% 2 szklanki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego skórka otarta z 2 pomarańczy 2 żółtka 1 budyń waniliowy 2 łyżeczki żelatyny POLEWA: 1/3 szklanki cukru 3 łyżki kakao 1/2 szklanki mleka 1 łyżeczka żelatyny Białka ubijać z solą do momentu, aż zaczną sztywnieć. Wtedy ustawić mikser na najwyższych obrotach i dodawać(...)Żelatynę zalać 1/2 szklanki mleka i odstawić do napęcznienia. W garnuszku wymieszać kakao z cukrem, zalać pozostałym mlekiem i zagotować. Zdjąć z ognia i rozpuścić w kakaowej mieszance żelatynę. Polewę przestudzić i polać po wypieku. Część polewy połączyłam ze ściętymi okruchami ciasta i uformowałam kuleczki. Smacznego :) Torcik pokroiłam zanim dobrze stężał. Kategoria: A-Z SŁODKO , Bezy i ciasta bezowe , Biszkopty

https:KKuchniaMniam
Pychotka bakaliowa 187

łyżki mąki ziemniaczanej, Masa budyniowa: 500 ml mleka, 1 opakowanie cukru waniliowego, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 5 łyżek cukru pudru, 200g masła, 1 kieliszek spirytusu, Polewa: 2 łyżki masła, 3 łyżki kakao, 3 łyżki cukru, 3 łyżki wody, orzechy włoskie do posypania.  PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto: Mąkę przesiewam na stolnicę i łączę z margaryną. Dodaję(...)Stopniowo dodaję ziemny budyń. Ucieram. Na końcu wlewam spirytus i ucieram. Masę wykładam na jedno z ciast bakaliowych. Wyrównuję. Na masie układam drugie ciasto, pianką do dołu.  4. Polewa: Masło, kakao, cukier i wodę przekładam do garnuszka i zagotowuję. Studzę. Gęstą polewę rozsmarowuję na cieście. Wierzch posypuję posiekanymi orzechami włoskimi. Do przygotowania ciasta wykorzystałam Powidła Strzeleckie, które otrzymałam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Serniczek - Jagielniczek :) bez laktozy, bez glutenu 174

minut, temp. 180°C. Długość pieczenia w dużej mierze zależy od piekarnika, mój jest bardzo prosto, bez żadnych dodatkowych funkcji. Ciasto jest gotowe, kiedy lekko się zarumieni. Polewa Daktyle zalałam mlekiem i dusiłam na wolnym ogniu ok 10 min. Do lekko rozgotowanych daktyli dodałam kakao, masło kokosowe i wszystko zblendowałam na pyszną czekoladę:) Czekoladę wylałam na część jaglaną(...)wstawiłam do lodówki. Ciasto można ozdobić płatkami kokosowymi, wiórkami, owocami, itd... Najlepiej smakuje następnego dnia:) A oto wersja z polewą truskawkową i wiórkami kokosowymi

nietadieta
Domowe ciasto "Kinder mleczna kanapka" 187

miksujemy do uzyskania masy ( jeśli będzie zbyt gęsta można dodać więcej mleka).  * pierwotnie w przepisie jest znacznie większa ilość cukru, jednak wg mnie wtedy ciasto będzie zbyt słodkie. Polewa: Masło przekładamy do rondelka i wrzucamy czekoladę. Na małym palniku mieszamy, aż całość się rozpuści. Wykończenie: Układamy 1 warstwę ciasta, na nią wykładamy masę i równie rozsmarowywujemy. Przykrywamy drugim(...)plackiem, który polewamy czekoladą. Wkładamy do lodówki na około

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Biszkoptownik kolorowy 187

wody 1  galaretka agrestowa Masa jabłkowa bordowa: 3 jabłka pokrojone w plasterki 4 łyżki wody 1 paczka galaretki truskawkowej lub wiśniowej lub jak u mnie z czarnej porzeczki Polewa czekoladowa 2 czubate łyżeczki ciemnego kakao 1/3 szklanki cukru pudru 50 gramów masła lub margaryny 3 łyżki mleka Dodatkowo: kolorowa posypka 1. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boków(...)znów. 10. Z masą czerwoną postępuje tak samo jak z masa zielona. Kiedy zacznie tężec wykładam na budyń. Przykrywam ostatnim blatem i znów wstawiam do lodówki.  Na koniec polewamy polewa i przed podaniem obsypujemy cukrowymi kuleczkami. Smacznegoo!!!! Źródło inspiracji blog z cukrem pudrem

Gotowanie...to proste !