stopni piekarnika i pieczemy przez 70 minut (po 50 minutach zmniejszyłam grzanie do 165-170 stopni). Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy sernik w zamkniętym piekarniku przez około 15 minut. Polewa: śmietanę podgrzewamy, dodajemy posiekaną czekoladę i podgrzewając na małym ogniu stale mieszając rozpuszczamy ją. Gorącą czekoladę wylewamy na zimny sernik. Sernik wraz(...)polewą wstawiamy na minimum 12 godzin do lodówki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkibudyń waniliowy, 2 łyżki kakao, 2 łyżki spirytusu, 2 batoniki Prince Polo, 1 kostka masła Masa śmietanowa: 300 ml śmietany 30%, 2 fixy do śmietany, 1 łyżka cukru pudru Polewa: ½ op. czekolady mlecznej, 1 łyżka masła Dodatkowo: powidła śliwkowe, biszkopty, herbata do nasączenia WYKONANIE Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka mieszamy z octem i proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy(...)studzimy. Miękkie masło ucieramy, dodajemy budyń, następnie spirytus i kakao. Batoniki drobno kruszymy, dodajemy do masy, mieszamy. Masa śmietankowa: Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier wymieszany z fixem, mieszamy. Polewa: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem masła. PRZEŁOŻENIE CIASTA: Biszkopt smarujemy powidłami, smarujemy masą prince polo, układamy biszkopty nasączone w herbacie, smarujemy masą śmietanową, polewamy rozpuszczoną czekoladą
słodki bratekkrówka: 1 puszka masy krówkowej kakaowej, 1 kostka masła Krem cytrynowy: 1 budyń waniliowy, 1 szkl. mleka, 3/4 szkl. cukru, 1 kostka masła, 2 łyżki soku z cytryny Dodatkowo: polewa czekoladowa, wiórki truskawkowe do dekoracji, wiśnie w syropie, herbata do nasączenia WYKONANIE Biszkopt: Mąki, proszek i kakao mieszamy w misce. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną(...)powoli ucieramy dodając masę krówkową. PRZEŁOŻENIE CIASTA Biszkopt smarujemy masą krówkową, nakładamy ciasto kruche, smarujemy masą cytrynową (1/3 odkładamy), układamy wiśnie, dociskamy, przykrywamy drugim biszkoptem, smarujemy resztą masy cytrynowej, polewamy polewą i posypujemy posypką. Do ozdobienia ciasta użyłam wiórek truskawkowych, które można zamówić w sklepie internetowym CUKIETERIA . Zapraszam do odwiedzenia strony, mają tam szeroki wybór produktów niezbędnych do słodkich
słodki bratekgotowego sera na sernik (wyciągnąć ser z lodówki na około 2 godziny przed pieczeniem) 160g cukru 4 jajka w temperaturze pokojowej 1 czubata łyżka mąki 250g gotowej masy krówkowej Polewa: 100g białej czekolady 150 g masy krówkowej Spód: Wszystkie składniki na spód przekładamy do miski i przez chwilę zagniatamy rękoma. Następnie mieszamy mikserem, aż powstanie kruszonka. Tortownicę o średnicy(...)wyłączamy piekarnik i zostawiamy sernik przy uchylonych drzwiczkach na około 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika nożem oddzielamy ciasto od brzegów tortownicy i sernik odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Polewa: Czekoladę łamiemy i razem z masą krówkową, roztapiamy na parze. Polewą dekorujemy wierzch sernika. Smacznego
Moje-pitraszeniepiekarnika rozgrzanego do 180°C, piec ok. 30 minut, aż się zrumienią. Polewa: wszystkie składniki umieścić w naczyniu i rozpuścić w kąpieli wodnej. Gotowe i wystudzone muffinki dekorować polewą, cukrowymi ozdobami, czekoladą
zadanie-gotowanieproszku do pieczenia 1 łyżka oleju 1 cukier waniliowy Krem : 700 g nutelli 260 g miękkiego masła 1 łyżka spirytusu 450 g suszonych śliwek likier kawowy około 2.5 szklanki Polewa czekoladowa : 1 kostka margaryny 1 szklanka cukru 3 łyżki wody 3 łyżki kakao Do nasączenia : 1/2 szklanki kawy rozpuszczalnej z łyżeczką cukru Blaszka duża tradycyjna, prostokątna Wykonanie : Śliwki(...)margarynę, dodać cukier, cukier waniliowy,wodę i kakao.Gdy się wszystko rozpuści i zacznie gotować zmniejszyć gaz i gotować co jakiś czas mieszając około 5 minut aż powstanie gęsta polewa. Odstawić do przestygnięcia. Zimną polewą polać ciasto i posypać wiórkami kokosowymi lub migdałami. Odstawić na noc do lodówki. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilipoprawny :):) WESOŁYCH ŚWIĄT DLA WSZYSTKICH :):) Składniki : spód : 200 g mąki pszennej 100 g masła 40 g cukru pudru 1 jajko szczypta soli Polewa 190 g białej czekolady 160g śmietany kremówki w przepisie było 50 g cukru, ale ja nie dodawałam masa i tak jest dość słodka do dekoracji : migdały słupki(...)trochę opadnie) pieczemy ok 30 minut 1 80 stopniach, gdy ciasto się piecze rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę ze śmietanką odstawiamy do ostygnięcia i zgęstnienia, gdy ciasto ostygnie i polewa trochę zgęstnieje polewamy ją na wierzch ciasta i ozdabiamy według uznania. Smacznego
zdrowa vege kuchniamożna również oprószyć cukrem pudrem. Jeżeli przygotowujemy polewę czekoladową to wystarczy przygotować z połowy porcji podanej w przepisie na pewno wystarczy do udekorowania babki. Po udekorowaniu babkę odstawiam aby polewa lub lukier zastygł. Babka cytrynowa jest gotowa, można podawać. Życzę udanego wypieku i smacznego. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia Gotujebabki z piekarnika dajemy jej wystygnąć, i dopiero po całkowitym wystygnięciu wyjmujemy z foremki – żeby lepiej się wyjęła. A w czasie stygnięcia możemy zająć się robieniem ‚polewy’. ‚Polewa’: 1/3 szklanki herbaty owocowej (zaparzonej z 1-2 saszetek) 1/3 szklanki oleju kokosowego 1/3 szklanki słodzidła (u mnie erytrol) Herbatkę zaparzamy we wrzątku, tak jak poprzednio – przez około(...)jednej miski i miksujemy aż do połączenia składników ;) Oczywiście olej nie bardzo będzie chciał się łączyć z herbatką, ale to nic :) Odstawiamy naszą glazurkę do przestygnięcia, a potem polewamy nią naszą babkę. I gotowe do postawienia na stół! :D Smacznego
Jak gotować i nie zwariowaćpiecz kolejne 20 minut. Wyłącz piekarnik, odczekaj 10 minut i dopiero wtedy wyjmij ciasto. Ostudzone wstaw do lodówki na kilka godzin do schłodzenia. Aby przygotować polewę, wszystkie jej składniki przełóż do miski, ustaw ją na garnku z gotującą się wodą i rozpuść całość w kąpieli wodnej. Kiedy będzie gotowa, zdejmij ją z garnka i pozostaw na 20 minut do ostudzenia(...)Wyjmij „sernik” z lodówki, na jego wierzchu równomiernie rozprowadź czekoladową polewę. Ponownie wstaw i przechowuj w lodówce. Ten wegański „sernik” podobnie jak wszystkie inne najlepiej smakuje po przegryzieniu przez jedną dobę w lodówce
Roślinna - blog wegańskipewno będzie wyglądać efektownie na Waszych stołach. Mazurek orzechowy Składniki: CIASTO 280g mąki pszennej 160g masła 60g cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki zimnej wody NADZIENIE 200g powideł śliwkowych POLEWA ORZECHOWA 150g orzechów włoskich 50g masła 50g miodu Wykonanie: CIASTO - masło, żółtka i woda do ciasta powinny być zimne - mąkę i cukier puder przesiać, dodać pokrojone na mniejsze kawałki(...)powidła śliwkowe przełożyć do rondelka, mieszając, podgrzać i smażyć, aż nieco zgęstnieją - rondelek z powidłami zdjąć z palnika, ostudzić - zimnymi powidłami posmarować jeden z kruchych placków, przykryć drugim plackiem POLEWA ORZECHOWA - orzechy włoskie posiekać na mniejsze kawałki - do rondelka przełożyć masło i miód, podgrzewać na małej mocy palnika do rozpuszczenia się składników - do rondelka wrzucić posiekane orzechy, składniki wymieszać
Smakołyki Berenikibiszkopt herbatą wraz z łyżką rumu – ja wolę bez nasączania). Jeden biszkopt smarujemy konfiturą, a na wierzch wykładamy ubitą śmietanę. Wyrównujemy i przyciskamy drugim biszkoptem. Wkładamy do lodówki. Polewa: Śmietankę podgrzewamy, aż będzie bardzo gorąca (ale nie wrząca). Czekolady siekamy na małe kawałki, wkładamy do miseczki i zalewamy gorącą śmietaną. Przykrywamy i odczekujemy 1-2 minuty(...)czasie zaczynamy mieszać, aż czekolada w całości się połączy ze śmietanką. Tak przygotowaną polewę wylewamy na ciasto i wyrównujemy. Jeśli chcemy udekorować wuzetkę bitą śmietaną, ubijamy na sztywno trochę śmietanki (50 ml) i za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy kleksy. Przed podaniem chłodzimy przez co najmniej kilka godzin w lodówce. Post Wuzetka (ciasto W-Z) pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakumleka 250g miękkiego masła Dodatkowo: 2 sztuki galaretki - myślę, że dobrze o jakimś orzeźwiającym smaku - u mnie żurawinowa ok. 600g Ptasiego Mleczka (1,5 opakowania) - najlepiej waniliowego/śmietankowego polewa czekoladowa Wykonanie ciasta kakaowego: Ubić sztywną pianę z białek. alej ubijając dodawać po trochę cukier. Następnie żółtka z dodatkiem wody. Na końcu dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia(...)chwilę do lodówki, by galaretka się ścięła. Gdy galaretka całkowicie się zetnie rozsmarować na niej drugą połowę masy kawowej. Na masie kawowej położyć ciasto bakaliowe i oblać je polewą czekoladową. Blacha: prostokątna ok. 25x35cm Warstwy (od dołu): 1. ciasto kakaowe 2. połowa masy kawowej 3. Ptasie Mleczko i galaretka 4. połowa masy kawowej 5. ciasto bakaliowe 6. polewa
Mania Wypiekaniahomogenizowanego bananowego (lub waniliowego) 2 opakowania galaretki żółtej (dałam cytrynowe) Poncz (lub słaba, osłodzona herbata): ok. 3/4 szklanki ciepłej wody 2-3 łyżki soku z cytryny cukier (do smaku) Polewa: 2 spore łyżki masła 3 łyżki wody 3 łyżki cukru 3 pełne łyżki kakao kakaowa posypka (do dekoracji) Wykonanie: Biszkopt jasny: Białka ubijamy na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania(...)homogenizowany serek miksujemy z tężejącą galaretką. Przygotowaną masę wykładamy na ciemny biszkopt (uprzednio należy go nasączyć), wyrównujemy i przykrywamy drugim blatem jasnego biszkoptu, który nasączamy kilkoma łyżkami pozostałego ponczu. Polewa: Masło, wodę, cukier oraz kakao przekładamy do garnuszka i gotujemy ok. 2 minuty. Odstawiamy do przestudzenia. Gęstą polewę rozsmarowujemy na wierzchu ciasta. Gotowe ciasto posypujemy kakaową posypką i wstawiamy
MyCookBook.plmieszając. Gotujemy, aż uzyskamy gęsty budyń. Odstawiamy do ostudzenia. Masło miksujemy na puch. Dodajemy po łyżce zimnego budyniu, ciągle miksując, aż do wykończenia. Masę dzielimy na cztery równe części. Polewa: wszystkie składniki rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu, ciągle mieszając, a gdy tylko się połączą, wyłączamy ogień. Zostawiamy do przestudzenia. Gdy placki wystygną, każdy dzielimy na pół, czyli(...)więc nie ma potrzeby nasączania go, lecz jeśli macie ochotę, można nasączyć każdy blat herbatą. Przekładamy blaty masą. Ostatnią częścią masy smarujemy boki. Ja posypałam je płatkami. Wierzch ozdabiamy polewą i opcjonalnie kokosem, orzechami lub owocami: sezonowymi, kandyzowanymi wiśniami czy miechunką. Post Tort czarno-biały pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smaku