polewa - 11092 przepisów (strona:44/740)

Ciasto czeskie / miodownik / grysikowe 507

smarujemy blachy tłuszczem). Placki pieczemy około 10 minut w temperaturze 200 stopni do chwili zbrązowienia. Po upieczeniu placek wyjmujemy z blachy, a czynności powtarzamy z pozostałymi 2 porcjami ciasta. POLEWA: Wszystkie składniki polewamy wkładamy do garnka i podgrzewamy na wolnym ogniu do momentu zagotowania, studzimy. CAŁOŚĆ: Na upieczony i ostygnięty blat rozsmarowujemy cienko kilka łyżeczek powideł i nakładamy połowę(...)masy z kaszą manna. Przykrywamy ciasto kolejnym blatem, smarujemy warstwą powideł i wykładamy pozostałą masę. Kładziemy trzeci blat, dociskamy i następnie polewamy czekoladą. Odstawiamy do „przegryzienia” PS. do kremu śmiało można dodać kilka łyżek soku cytrynowego – ciasto będzie bardziej orzeźwiające. Smacznego

Ostra na Słodko
Ciasto Piernikowe z Kaszą Manną i Powidłami Śliwkowymi 480

piernika Masa: 2 szklanki mleka 4 łyżki kaszki manny (ok. 100 g) 2/3 szklanki cukru (ok. 240 g) 100 g masła cukier waniliowy ok. 250 g powideł śliwkowych Polewa: 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany kremówki 30% łyżka rumu (lub wódki) ok. 100 g orzechów włoskich Ciasto Piernikowe z Kaszą Manną i Powidłami Śliwkowymi - Sposób przygotowania: Spody Piernikowe(...)formy wykładamy jeden ze spodów i smarujemy go niezbyt grubą warstwą konfitur śliwkowych. Następnie wykładamy 1/3 masy, powtarzamy czynność dwukrotnie do wyczerpania składników. Całość przykrywamy górną częścią ciasta. Polewa czekoladowa: Śmietankę podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia) i wrzucamy połamaną czekoladę oraz alkohol. Zdejmujemy z ognia i energicznie mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji. Powstałą kuwerturą polewamy wierzch ciasta piernikowego. Następnie

Słodka Strona
SERNIK WIEDEŃSKI Z CYTRUSOWĄ NUTĄ I RODZYNKAMI /Bezglutenowy. 198

zmniejszonej temperaturze do 150 stopni. Studzenie: Po upieczeniu uchylamy piekarnik. Wyciągamy go po około 2 godzinach. Zaoszczędzamy mu tym samym szoku termicznego - czyli nie fundujemy mu oklapnięcia.  POLEWA: Mleko wlewamy do garnka, zagotowujemy. Dorzucamy czekoladę i masło - pokrojone w kosteczki. Na minimalnym gazie cały czas mieszamy nie dopuszczając do wrzenia. Gdy masa ostygnie dodajemy mleko w proszku - cały(...)czas miksując. Możemy je rozmieszać w naczyniu z maleńką ilością mleka lub wody i wtedy dodać - unikniemy w ten sposób grudek w masie.  Polewamy sernik i staramy się nie podjadać. :) Z przepisu wychodzi naprawdę spora blaszka, ale... co z tego, skoro "dzieło" tak szybko ucieka. W naszym domu nocne pieczenie to już tradycje, więc z piekarnika wyskoczył około północy

Wypisz Wymaluj
Ciasto "Pijak" 368

pieczenia Krem: 5 żółtek 3/4 szklanki cukru (lub mniej) budyń śmietankowy (bez cukru) 500 ml mleka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 250 g masła cukier waniliowy Polewa: 100 g gorzkiej czekolady (lub 50 g mlecznej i 50 g gorzkiej) 50 g masła ponadto: okrągłe biszkopty  dżem z czarnej porzeczki (ok. 400 ml) 50 ml wódki(...)posmarować dżemem, na niego położyć ciasto makowo-kokosowe i rozprowadzić krem. 50 ml wódki wymieszać z 50 ml mleka. Biszkopty moczyć w alkoholu, a następnie układać na masie.. Polewa czekoladowa: W kąpieli wodnej rozpuścić połamaną czekoladę wraz z masłem. Gdy tylko składniki się rozpuszczą polewamy czekoladą górę ciasta. Moje posty

Słodka Strona
Tort Czekoladowy 140

biały. Na niskich obrotach miksera dodajemy po łyżce ostudzonej czekolady, a następnie budyniu ciągle mieszając. Ważne, aby dodawać składniki bardzo powoli tak aby masa się nie zważyła.  Polewa Czekoladowa: W kąpieli wodnej rozpuszczamy połamaną czekoladę, masło i mleko. Cały czas mieszamy do powstania gładkiej masy. Biszkopt kroimy wzdłuż (można go naponczować niedużą ilością mleka). Wykładamy(...)środek przygotowaną masę, a następnie delikatnie rozsmarowujemy do brzegów ciasta, przykrywamy drugą częścią biszkoptu i polewamy ciepłą czekoladą. Moje posty

Słodka Strona
Czekoladowe Ciasto z Ptasim Mleczkiem 539

łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Krem: 500 ml śmietanki 30% 150 g czekolady gorzkiej 100 g czekolady mlecznej 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny Polewa: 50 g czekolady mlecznej 50 g czekolady gorzkiej 60 g masła 2 galaretki truskawkowe lub wiśniowe 1 opakowanie ptasiego mleczka Czekoladowe Ciasto z Ptasim Mleczkiem - Sposób przygotowania : Masa: Śmietankę podgrzać, wrzucić(...)nich wyłożyć na dolny biszkopt. Ptasie mleczko ułożyć "pasami" wzdłuż brytfanki. Zalać tężejącą galaretką. Włożyć do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Następnie wyłożyć pozostałą część masy i przykryć górnym biszkoptem. Polewa: W kąpieli wodnej rozpuszczamy połamaną czekoladę wraz z masłem. Gotową polewą pokrywamy całe ciasto. Moje posty

Słodka Strona
Sernik z Orzechami 186

twarogu dwukrotnie zmielonego 200 g masła 250 g cukru 4 jajka  50 g kaszy manny 2 łyżki mąki ziemniaczanej cukier waniliowy odrobina aromatu waniliowego łyżeczka proszku do pieczenia polewa: 60 g czekolady mlecznej 60 g czekolady gorzkiej 70 g masła ok. 100 g dowolnych orzechów ( u mnie orzechy: laskowe, włoskie, ziemne, migdały) Sernik z Orzechami - Sposób przygotowania: Wszystkie(...)kawałki. W kąpieli wodnej umieszczamy masło oraz połamaną na kawałki czekoladę, rozpuszczamy a następnie delikatnie mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji. Ściągamy z ognia, chwilę studzimy, a następnie polewamy cały sernik powstałą polewą. Brzegi ciasta obsypujemy orzechami.  źródło inspiracji: mojewypieki.com Moje posty

Słodka Strona
Ciasto "Bounty" 450

mąki tortowej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy Masa kokosowa: 250 g wiórków kokosowych 120 g masła 500 ml mleka 1/2 szklanki cukru cukier waniliowy Polewa czekoladowa: 120 g czekolady mlecznej 60 g masła Ciasto "Bounty" - Sposób przygotowania: Biszkopt: Formę ok. 22 x 32 cm wyłożyć pergaminem. Mąki przesiać. Oddzielić białka od żółtek(...)kokosowa: Mleko zagotowujemy z cukrami, dodajemy kokos i gotujemy do momentu zgęstnienia. Następnie dodajemy masło i chwilę podgrzewamy do otrzymania gęstej masy. Lekko studzimy i wykładamy na przygotowany biszkopt. Polewa: Czekoladę wraz z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej, a następnie polewamy nią całe ciasto.  Chłodzimy w lodówce

Słodka Strona
Ciasto "3 Bit" - Bez Pieczenia 501

masa krówkowa, herbatniki, masa budyniowa, herbatniki, masa śmietanowa, herbatniki. Ważne: Aby uniknąć "zapadnięcia się ciasta" po dodaniu każdej z mas ciasto powinno spędzić kilkanaście (lub więcej) minut w lodówce. Polewa Czekoladowa: Połamaną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz z pociętym na mniejsze kawałki masłem. Gdy czekolada ulegnie roztopieniu delikatnie mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji, zdejmujemy z ognia, chwilę czekamy(...)lekko przestygnie i polewamy wierzch ciasta.  "3 Bit" powinien spędzić minimum 3-4 h w lodówce, aby herbatniki zdążyły zmięknąć. Moje posty

Słodka Strona
Tort Kokosowy "Bounty" 366

szklanki)  40 g gorzkiej czekolady łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy Masa kokosowa: 250 g wiórków kokosowych 120 g masła 500 ml mleka 1/2 szklanki cukru cukier waniliowy Polewa czekoladowa: 100 g czekolady gorzkiej 50 g masła niewielka ilość mleka niewielka ilość malibu (opcjonalnie) Tort Kokosowy "Bounty" - Sposób przygotowania: Biszkopt: Czekoladę (40 g) ścieramy na tarce o małych(...)podgrzewamy do otrzymania gęstej masy. Lekko studzimy, a następnie wykładamy połowę masy na dolny biszkopt. Przykrywamy środkowym krążkiem ciasta, ponczujemy i wykładamy pozostałą masę. Przykrywamy górną częścią tortu - ponczujemy. Polewa: Czekoladę wraz z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej, a następnie polewamy nią całe ciasto.   Najlepiej smakuje na drugi dzień, po wcześniejszym wyciągnięciu z lodówki.       Moje

Słodka Strona
Przepyszne Ciasto Ananasowo-Kokosowe 5920

łyżki mąki pszennej budyń waniliowy (bez cukru) 2 szklanki mleka 2/3 szklanki cukru 180 g masła ok. 300 g ananasów z puszki + ok. 50 ml syropu spod ananasów Polewa czekoladowa: 40 ml śmietanki kremówki 30% 40 g gorzkiej czekolady łyżeczka malibu (lub wódki) ok. 2 łyżki wiórków kokosowych (do posypania) Ciasto Ananasowo-Kokosowe - Sposób przygotowania: Biszkopt: Formę (ok. 21x28cm(...)mieszamy.   Na dno formy kładziemy biszkopt, który następnie ponczujemy syropem spod ananasów. Następnie wykładamy masę ananasową, a na nią warstwę kokosową. Całość smarujemy odłożonymi wcześniej 2 łyżkami masy. Polewa: Śmietankę podgrzewamy i wrzucamy połamana czekoladę oraz alkohol - mieszamy do otrzymania gładkiej masy (nie gotujemy). Czekoladą polewamy wierzch ciasta ("zygzakami"), a następnie posypujemy wiórkami kokosowymi. Umieszczamy w lodówce

Słodka Strona
Czekoladowy Sernik z Pajęczyną - Halloween 176

łyżki białego cukru łyżeczka mąki pszennej łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 jajka 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30% (ok. 100 ml) 100 g czekolady gorzkiej 2 łyżki kakao cukier waniliowy Polewa: ok. 70 g dobrej jakości czekolady gorzkiej Czekoladowy Sernik z Pajęczyną na Halloween - Sposób przygotowania: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej - studzimy do momentu(...)wyłączamy piec i pozostawiamy w nim czekoladowy sernik na kolejne 30 minut (pamiętajmy, że podczas pieczenia nie należy do sernika "zaglądać"). Studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Gdy ciasto ostygnie przygotowujemy polewę: Połamaną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.  Następnie za pomocą bardzo cienkiej końcówki szprycy lub długopisu cukierniczego "malujemy" pajęczynę.         Moje posty

Słodka Strona
Sernik gotowany na kruchym cieście makowym 4151

temperaturze pokojowej do wystygnięcia - z wystudzonego sernika zdjąć obciążenie oraz obręcz tortownicy, sernik wstawić do lodówki na całą noc ( u mnie w szczelnym pojemniku spożywczym) - można od razu przygotować polewę ze śmietanki i całość schłodzić przez noc, lub zrobić to następnego dnia, tak jak poniżej POLEWA ŚMIETANKOWA - na drugi dzień sernik wyjąć z lodówki - przygotować orzechy laskowe: jeśli(...)lekko ostudzonej czekolady (nie może być za zimna, gdyż w kontakcie z zimną śmietanką od razu się zetnie) dodawać małymi partiami ubitą śmietankę, za każdym razem delikatnie mieszając - gotową polewę wyłożyć na wierzch sernika, od razu wysypać na środek przygotowane orzechy - sernik schłodzić w lodówce do momentu ścięcia się górnej warstwy, najlepiej przez kilka godzin lub przez całą noc Sernik

Smakołyki Bereniki
Ekspresowe pierniczki ala Lamington z powidłami śliwkowymi 585

margaryny Palma ½   szklanki cukru ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii 2 jajka ½ szklanki mleka 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ opakowania przyprawy do piernika 2-3 łyżki miodu Polewa: ½   szklanki śmietany kremówki (30%) 40 g margaryny Palma 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki ciemnego kakao 80 g gorzkiej czekolady szczypta soli  ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii Dodatkowo(...)pieczenia. Pieczemy 35 minut do suchego patyczka. Ciasto studzimy, następnie kroimy na równe kwadraty, tak aby pasowały do siebie. Bierzemy jeden kwadracik i smarujemy powidłami, następnie przykrywamy drugim. Przygotowujemy polewę. Margarynę roztapiamy, dodajemy śmietanę oraz pozostałe składniki. Podgrzewamy na małym ogniu do momentu rozpuszczenia czekolady i uzyskania gładkiej polewy. Każde ciasto zanurzamy w  polewie czekoladowej, następnie dekorujemy

Mania Gotowania
Babka piernikowa z rodzynkami 188

pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po tym czasie gdy ciasto podwoi swoją objętość przekładamy ja do formy na babki i pieczemy 40 minut  w 180 stopniach Polewa: Cukier rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy będzie miał brązowy kolor dodajemy wodę. Nie przejmuj się, że cukier nie będzie się na początku chciał połączyć, wystarczy chwila i wszystko ładnie powinno(...)się wymieszać. Dodajemy następnie masło. Gdy wszystko ładnie się połączy odkładamy garnek z pieca i dodajemy śmietanę. Mieszamy wszystko aż polewa nam zgęstnieje. Gdy trochę ostygnie można polać nią babkę. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie

Proponowane wyszukiwania