delikatnie łączę całość szpatułką. Masa będzie gęsta. Przekładam do formy na muffinki wyłożonej papilotkami. Piekę 25-35 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiam do wystudzenia. polewa: 100 g białej czekolady 4 łyżki mleka łyżka masła 4-5 łyżek cukru pudru Podgrzewam mleko z masłem i czekoladą(...)mieszając,by się nie przypaliła. Do płynnej masy dodaję cukier puder i energicznie mieszam, rozcierając grudki, aż do jednolitej konsystencji. Jeśli będzie zbyt rzadka, dodać cukru pudru. Następnie schładzam polewę w lodówce, aby nabrała kremowej, dość zwartej postaci, zdolnej do rozsmarowania. Pokrywam wierzch wystudzonych babeczek, posypuję posypką kolorową. Zostawiam w chłodnym miejscu do całkowitego zastygnięcia polewy. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel
W kuchni Karmel-itkiserka mascarpone 180 g śmietany kremówki 30% 3 czubate łyżki cukru pudru ziarenka z 1 laski wanilii 1 torebka cukru wanilinowego 10 g żelatyny (ok.1 łyżka) Polewa: 100 g mlecznej czekolady 50 g masła Wykonanie: Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki zimnej wody i zostawić na parę minut do jej napęcznienia. Serek, kremówkę, cukry i wanilię wymieszać w garnuszku(...)żelatynę. Po rozmieszaniu żelatyny powstałą miksturę przelewamy do płaskiego pojemnika i wstawiamy do lodówki do stężenia (ok. 1-2 h , można dłużej). Kiedy masa stężała zabieramy się za przygotowanie polewy. Czekoladę siekamy, masło kroimy w drobne kawałki i roztapiamy na parze oba składniki razem. Stężałą masę kroimy na małe prostopadłościany (mniej więcej 4*1,5 cm), które oblewamy polewą czekoladową
Blondynka Gotujemleko z mąką i cały czas mieszać do zgęstnienia). Budyń ostudzić. Masło lub margarynę utrzeć na puszystą masę. Dodać ostudzony budyń (może być lekko ciepły), zmiksować na gładką masę. Polewa czekoladowa 3 czubate łyżki cukru pudru 3 łyżki gorącej wody 2 łyżki kakao 2 łyżki masła Przygotowanie(...)małym rondelku wymieszać cukier puder, kakao i wodę. Chwilę podgrzać, cały czas mieszać aż do połączenia składników. Zdjąć z ognia. Dodać masło. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeszcze ciepłą polewą polać ciasto. Złożenie ciasto kakaowe (I placek) krem budyniowy jasne ciasto biszkoptowe krem budyniowy ciasto kakaowe (II placek) polewa czekoladowa Ciasto przechowywać w lodówce. Podawać następnego dnia (na drugi
coolinarnastrefa.blogspot.comMąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia i porcjami ( na zmianę z mlekiem) dodawać do ciasta, stale miksując. Na końcu dodać 3/4 puszki mleka skondensowanego (resztę zachować na polewę) oraz opcjonalnie rum. Całość zmiksować. Do natłuszczonej formy do babek przelać ciasto. Piec ok. 50-60 minut w 180 stopniach (sprawdzić patyczkiem). Upieczone i wystudzone ciasto wyjąć z formy. Resztę(...)odrobinę mleka jeśli masa jest zbyt gęsta. Półpłynną masą polać ciasto. Podobnie roztopić czekoladę (można wykorzystać w tym celu puszkę po kajmaku). Drobno posiekane orzeszki ziemne posypać bezpośrednio na polewę kajmakową. Całość zaś ozdobić polewą czekoladową tworząc "esy-floresy". Smacznego
coolinarnastrefa.blogspot.comciasto na muffinki. Masa wyjdzie dość gęsta. Ciasto przelać do formy do babki wysmarowanej masłem. Piec w temperaturze 170°C przez ok. 60 min., do tzw. suchego patyczka. Polewa czekoladowa. W rondelku wymieszać kakao, cukier puder i wodę. Postawić na ogniu i chwile podgrzać. Zdjąć z ognia, dodać łyżkę margaryny i śmietanę. Energicznie mieszać do uzyskania jednolitej polewy(...)Jeszcze ciepłą polewą polać przygotowane ciasto. Smacznego
coolinarnastrefa.blogspot.comwymieszać i pogotować parę minut cały czas mieszając. Masę ostudzić. Masło dobrze utrzeć mikserem. Do utartego masła dodawać po łyżce budyń. Dodać ew. olejek waniliowy/ekstrakt waniliowy do smaku. Polewa czekoladowa W małym rondelku wymieszać cukier(...)puder, kakao. Dodać gorącą wodę. Podgrzewać całość na ogniu ok. 3 minut. Zdjąć z ognia. Dodać masło. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać 1 łyżkę śmietany. Wymieszać. Jeszcze ciepłą polewą polać ciasto. Złożenie ciasta. Dwa upieczone placki przełożyć przygotowanym kremem. Można polać polewą czekoladową (do czego bardzo zachęcam). Ciasto wstawić do lodówki na noc. Dopiero wtedy krem nabiera właściwej konsystencji
coolinarnastrefa.blogspot.compyszne! Przepyszne w dniu pieczenia i następnego dnia również (nadal pozostają mięciutkie). Nie wiem jak dalej bo na pewno nie dotrwają. ;) Bardzo polecam. Pierniczki nadziewane PRZEPIS {źródło inspiracji: WŻ , polewa wg MW } temperatura pieczenia: 180°C | czas pieczenia: 15 min. Składniki 500 g mąki 1 jajko 2 łyżeczki sody 1/4 szkl. mleka 100 g cukru 250 g miodu(...)nieco przedłużyć czas pieczenia. Dłuższe pieczenie sprawi, że pierniczki będą twardsze. Zatem jesli chcemy mieć mięciutkie pierniczki musimy pilnować czasu pieczenia (góra ciastek powinna być lekko miękka). Polewa czekoladowo-miodowa. Miód z wodą podgrzać do uzyskania jednolitej masy. Zdjąć z ognia i dodać połamane kawałki czekolady. Wymieszać a następnie zanurzać górę pierniczków w polewie. Odkładać na kratkę. Rzadki
coolinarnastrefa.blogspot.comforemki. Piec ok. 40 minut w temp. 180 C. Masa jogurtowa: Żelatynę rozpuścic w 3 łyżkach wody. Margarynę utrzec z cukrem. Dodawac małymi porcjami jogurt a następnie żelatynę. Polewa: Do rondelka wsypujemy cukier , kakao(...)wlewamy mleko. Gdy wszystkie składniki sie rozpuszczą dodajemy margarynę i mieszamy do momentu powstania jednolitej masy. Murzynek z masa jogurtową. Ostudzone ciasto przekroic wzdłuż. Płaty ciasta przełożyc masą. Polewamy polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego życzę
Słodkości i nie tylkołyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki kakao wydrylowane wiśnie krem: 500 ml mleka 3 łyżki mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej cukier jajko kostka masła nasączenie: szklanka przegotowanej ostudzonej wody polewa: tabliczka czekolady mlecznej 3 łyżki margaryny lub masła Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli a następnie cukrem i cukrem waniliowym(...)ostudzić go. Gdy budyń będzie zimny zmiksować masło mikserem następnie dodawać po łyżce budyniu dalej miksując. Masę wyłożyć na ciasto. Masło lub margarynę roztopić dodając do niego czekoladę. Polewę wylać na ciasto. Uwaga! polewa nie może być gorąca
Pychotkaaajajka 1/2 kg sera białego (podwójnie zmielonego), ewentualnie z wiaderka 4 łyżki cukru kryształu 1 budyń śmietankowy 160g mleczka kokosowego 150g kokosu 7 dkg margaryny Palma (Bielmar) Polewa: 2 batony bounty 1 czekolada mleczna 50g kokosu+ 10g do posypania całości 30g drobno pokruszonych herbatników 1/3 szklanki mleka 5 dkg margaryny Palma (Bielmar) Sposób przygotowania: 1. Palcami kruszymy herbatniki, czekolady(...)serową wylewamy na podpieczony spód , wyrównujemy i wkładamy na 1 godzinę do piekarnika. Pieczemy w 150st C, po czym pozostawiamy w lekko uchylonym piekarniku na 1 godzinę. 4. Polewa: Czekoladę, batony, margarynę, mleko i herbatniki roztapiamy i mieszamy w kąpieli wodnej. Na końcu dosypujemy kokos i wylewamy na wierzch sernika. Całość posypujemy resztą kokosu i odkładamy do lodówki
Kuchnia w czekoladziewstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez około 45 minut. Upieczoną babkę wystudzić i wyjąć z formy. W międzyczasie przygotować polewę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej tj. czekoladę połamać na kawałki, wrzucić do szklanej miseczki. Dodać 3 łyżeczki margaryny. Miseczkę położyć na rondelek z gotującą się wodą i rozpuszczać(...)zapobiega ich opadnięciu na dno ciasta podczas pieczenia. Można użyć dowolnego rodzaju bakalii o łącznej wadze 75 g - rodzynek, żurawiny, kandyzowanego ananasa czy wiórków kokosowych itp. Babkę można, zamiast polewy czekoladowej, polać lukrem. Babka jest dość słodka w smaku, więc jeśli ktoś nie lubi słodkich ciast może zmniejszyć ilość cukru. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskasoli do butelki - sprawi to, \u017ce piwo b\u0119dzie buzowa\u0107 i zwil\u017ca\u0107 swoj\u0105 pian\u0105 kurczaka. Mo\u017cesz te\u017c co p\u00f3\u0142 godziny polewa\u0107 kurczaka zebranym w foremce sosem.","text":"Rozgrzej piekarnik do 180C. Wstaw kurczaka do piekarnika na 2 godziny. Co 20min musisz jednak doda\u0107 szczypt\u0119 soli do butelki(...)sprawi to, \u017ce piwo b\u0119dzie buzowa\u0107 i zwil\u017ca\u0107 swoj\u0105 pian\u0105 kurczaka. Mo\u017cesz te\u017c co p\u00f3\u0142 godziny polewa\u0107 kurczaka zebranym w foremce sosem.","url":"https:\/\/prostepesto.pl\/przepis-na-kurczaka-na-butelce-piwa\/#wpzoom-rcb-direction-step-15911257846465192","image":""},{"@type":"HowToStep","name":"Po 2 godzinach wyci\u0105gnij kurczaka z piekarnika. Wyci\u0105gnij z brytfanki
ProstePesto.ploleju 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao olejek arakowy Krem: 1 szkl. mleka 1 szkl. cukru 1 budyń waniliowy sok z 1 cytryny 1 margaryna Dodatkowo: polewa czekoladowa perełki cukrowe WYKONANIE Ciasto: Oba ciasta robimy podobnie: Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy wodę, olej i pozostałe składniki. Pieczemy w 2 osobnych blaszkach (wym. 11x40 cm). Pieczemy(...)ciasta: Ciasto jasne i ciemne kroimy w kromki jednakowej szerokości. Następnie smarujemy z jednej strony kromkę ciasta, przykładamy kromkę w drugim kolorze i tak do wyczerpania składników. Gotowe ciasto polewamy polewą i ozdabiamy wg uznania. Ciasto mocno chłodzimy a następnie kroimy po skosie
słodki bratekmasła 1/2 szklanki mleka 150 g cukru trzcinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g mlecznej ciemnej czekolady wiórka kokosowe do posypania 2 jajka Polewa: 100 g czekolady mlecznej ciemnej 50 g masła Przygotowanie: W garnuszku na bardzo małym ogniu roztapiam masło i czekoladę. Zdejmuję z palnika, dolewam mleka i mieszam. Mąkę(...)wyłożonej papierem tortownicy i piekę przez około 45 minut ( do suchego patyczka w temperaturze 175 stopni. Przygotowuję polewę: masło i czekoladę roztapiam w garnuszku. Ostudzone ciasto polewam czekoladową polewą i posypuję wiórkami kokosowymi
Kukuleczkiłyżki cukru pudru Dodatkowo: 2 paczki herbatników (u mnie w 1 paczce 36 sztuk) 1 puszka masy toffi (kajmakowej) ewentualnie polewa czekoladowa (na przykład z przepisu na domową polewę idealną ), wiórka czekoladowe lub 10 pokruszonych herbatników Ciasto herbatnik Dwa biszkopty przygotowujemy i pieczemy osobno. Brytfankę wykładamy papierem do pieczenia. Mieszamy i przesiewamy 5 łyżek mąki, 1 łyżkę kakao(...)masę toffi. Na masie układamy drugą warstwę herbatników, a na niej krem budyniowy. Na krem kładziemy drugi blat biszkoptowy, który smarujemy najmniejszą częścią kremu. Wierzch posypujemy wiórkami czekoladowymi lub polewamy polewą czekoladową. Ja wolę wersję z pokruszonymi herbatnikami (jak na zdjęciach). Wkładamy do lodówki co najmniej na kilka godzin, żeby herbatniki zmiękły. Ciasto najlepsze jest na drugi dzień. Inne przepisy
Trzeci talerz