polewa - 11092 przepisów (strona:53/740)

Krajanka orzechowa! 388

Polewę przelewamy na orzechowy spód. Gdy lekko przeschnie, kroimy ciasto w małe prostokąty. Uwaga! Nie należy przesadzać z ilością soku z cytryny. Gdy za dużo go dodamy, podczas krojenia polewa będzie się nam kruszyć i pękać. Z jednej porcji wychodzi bardzo dużo ciasteczek. Jest to stosunkowo mało czasochłonny i warty wypróbowania przepis. Smak takiego ciasteczka jest niepowtarzalny, jedząc

Kuchnia Pani Wiosny
Ciasto bounty 323

batonami. ;) Potrzebne nam: - opakowanie gotowego ciasta na tartę - 400 ml mleka - 200 g wiórek kokosowych - 2 łyżki likieru kokosowego (opcjonalnie) - budyń waniliowy - 1/2 szklanki cukru - 80-90 g masła * polewa: - 3 łyżki śmietany 18% - 100 g masła - 5 łyżek cukru - 2-3 łyżki kakao - łyżeczka żelatyny - 2 łyżki mleka Przygotowanie: Ciasto przekładamy do formy i nakłuwamy spód. Wstawiamy(...)ciasta.   Żelatynę zalać mlekiem i odstawić na chwilę. Masło, śmietanę i cukier umieścić w rondelku i rozpuścić. Dodać żelatynę oraz kakao i dokładnie wymieszać do połączenia składników. Polewę rozprowadzić na cieście. Gotowe wstawić na 2-3 godziny do lodówki

W poszukiwaniu inspiracji
Muffiny z zieloną herbatą, czekoladą i nutą cytryny 164

mąki pszennej 1,5 łyżki zielonej herbaty matcha (*) 1 łyżeczka proszku do pieczenia kilka kropel aromatu cytrynowego 1/3 łyżeczki startej skórki cytrynowej 40g czekolady (użyłam gorzkiej z żurawiną) Polewa: 20 g czekolady (użyłam gorzkiej z żurawiną) 1 łyżeczka masła Masło z cukrem utrzeć do białości. Ciągle miksując - wbijać po jednym jajku. Dodać aromat cytrynowy i wszystkie suche składniki(...)wysokości papilotek).  Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut (do tzw. "suchego patyczka").  Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce. Przygotować polewę. Roztopioną czekoladę wymieszać z masłem i posmarować nią muffinki. Udekorować wg uznania. (*) Kolor ciasta zależy od gatunku herbaty.  Niektóre rodzaje mogą spowodować zbrązowienie ciasta. Ja użyłam matcha japan style od Skworcu

Di gotuje
Brownie z dynią. I sernikiem 171

cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonego kardamonu 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 30 g mąki pszennej polewa: 200 g ciemnej czekolady (70%) 65 ml śmietany kremówki (38%) Czekoladę posiekać, umieścić z masłem w garnuszku. Podgrzewać aż do całkowitego rozpuszczenia składników, przestudzić. Jajka, cukier, ekstrakt z wanilii(...)składników. Wyłożyć równomiernie masę serową na podpieczony spód, na wierzch pozostałe ciasto czekoladowe. Piec w 175 st. C. przez 20-25 minut, aż wierzch będzie ścięty. Ostudzić. Czekoladę na polewę posiekać. Kremówkę zagotować, dodać czekoladę, wymieszać aż do jej rozpuszczenia. Lekko ciepłą polewę wyłożyć na ciasto, wyrównać. Zostawić do zastygnięcia. Przechowywać w lodówce. Smacznego! A jeśli macie ochotę na zupełnie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
STEFANKA 205

posmarowałam powidłami śliwkowymi , na nie rozsmarowałam połowę masy i przykryłam drugim płatem ciasta. Kolejno rozsmarowałam drugą połowę kremu   i  znów przykryłam go upieczonym płatem. Ostatnia część to polewa(...)mając pod ręką czekolady, użyłam kakao. W garnuszku rozpuściłam masło. Wlałam mleko Wsypałam kakao i cukier puder. Wszystkie składniki wymieszałam i  zagotowałam na małym ogniu.   Polewą posmarowałam wierzch ciasta. I teraz najgorsze... Przykryć ściereczką lub zawinąć w papier do pieczenia i trenować silną wolę  przez trzy ...no dobra dwa dni ;-) Po dwóch dniach przechowywać stefankę w lodówce

potrawyregionalne
sernik powidlak na herbatnikach 172

Wylać masę serową i piec około godziny w 170*C. Wystudzić. Składniki polewy zagotować i cały czas mieszając wystudzić (polewa zacznie gęstnieć kiedy będzie zimna). Wystudzony sernik polać polewą i posypać posypka cukrową

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
przekładane ciasto chałwowe 173

było i pół blaszki zniknęło zanim ciasto zdążyło odmięknąć i zastygnąć. Jeśli lubicie chałwę to musicie je zrobić. Cienkie  mocno kakaowe blaty, krem chałwowy i przepyszna chałwowa polewa- Wasze kubki smakowe zwariują! Ciasto im starsze tym lepsze, więc spokojnie może postać kilka dni w lodówce. Składniki: na ciasto: 500 g mąki 4 łyżki kakao 1 jajko 4 łyżki(...)masła 4 łyżki mleka 1 łyżeczka sody na krem: 600 ml mleka 2 opakowania budyniu waniliowego 2 łyżki cukru 150 g masła 150 g chałwy sezamowej waniliowej na polewę: 150 g chałwy sezamowej waniliowej 100 g masła 100 g cukru pudru 4 łyżki mleka Miód, cukier puder, kakao i masło umieścić w rondelku i mieszając zagotować na małym ogniu. Zdjąć

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Jesienne ciasto marchewkowo jabłkowe dla gości 256

Gotować na wolnym ogniu aż do całkowitego zgęstnienia. Na koniec dodać skórkę cytrynową i sok z cytryny. Na dolny blat ciasta wyłożyć gorącą masę, przykryć górnym i lekko docisnąć. Polewa czekoladowo-kawowa: - 50 gr masła - 2 łyżki mleka - 3 łyżki cukru - 2 łyżki kakao - 1 łyżka kawy rozpuszczalnej - szczypta soli Masło włożyć do garnuszka, dodać mleko cukier, kakao, kawę(...)sól. Podgrzewać do połączenia składników nie dopuszczając do wrzenia. Odstawić na 10 minut. Przestygniętą polewą polać ciasto. Ciacho dołączam do akcjo organizowanej przez Durszlak i  Moje Wypieki (klik) Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody

kawawszklance
Piernikowe muffiny ( minibabeczki ) 177

łyżki miodu - 3/4 szklanki oleju - 1 pełna łyżka przyprawy do piernika - 1/4 łyżeczki soli - 1 łyżeczka proszku do pieczenie + 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej - 24 łyżeczki ulubionej konfitury / marmolady polewa: -50 gr masła - szczypta soli - 2 łyżki mleka - 3 łyżki kakao -2 łyżki cukru dodatkowo: - opakowanie miniciasteczek w czekoladzie ( można je zastąpić ulubionymi dodatkami. świetnie sprawdzą się np. rodzynki(...)ciasta. W sumie nie może być nie więcej ciasta niż 3/4 wysokości foremki, gdyż podczas pieczenia może wypłynąć. Piec ok. 25 minut w 180 'C. ( do suchego patyczka ). Skłądniki polewy podgrzać do połączenia składników nie doprowadzając do wrzenia. Na zimne muffinki położyć łyżkę wystudzonej polewy, na wierzchu ułożyć ciasteczka. Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody

kawawszklance
Ciemny placek cioci Stasi 202

mleka 3 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao Przygotowanie: (zapis taki jak w zeszycie) Cukier z jajkami ukręcamy, mleko, mąka, kakao, margaryna. W średnim ogniu piec. Polewa(...)czekoladowa: 2 tabliczki czekolady gorzkiej trochę masła i mleka Przygotowanie: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej do rozpuszczonej czekolady dodajemy trochę masła i mleka i mieszamy do połączenia składników. Gotową polewą polewamy ciasto i posypujemy kolorową posypką. Polecam! Smacznego

Motylkowa Kuchnia
Halloween Babeczki Nietoperze 242

Równie dobrze spisze się gotowa polewa. Jedyne co ogranicza Was w przygotowaniu babeczek to wyobraźnia ;) Zapraszam na halloweenowe babeczki nietoperze :) Składniki na proste babeczki waniliowe + serek mascarpone, gotowa polewa czekoladowa lub kuwertura, cukrowe koraliki (można wykorzystać cukrowe posypki lub kolorowy kokos – jak go zrobić można zobaczyć w tym wpisie ). Oczy możecie zrobić na dwa sposoby: z domowej(...)woreczka strunowego i wyciskać małe krople na papier do pieczenia, kiedy lukier wyschnie dodajemy czarne źrenice z rozpuszczonej kuwertury czekoladowej. Tak samo można przygotować kły dla nietoperzy. Z gotowej polewy czekoladowej robimy skrzydełka. Rozpuszczamy czekoladę i wyciskamy na papier do pieczenia malując skrzydełka (można zrobić sobie szablon i podłożyć pod papier). Skrzydełka nie mogą być zbyt duże, bo nie będą

Ciastkozercy
Tarta z czekoladowym kremem z ricotty, borówkami i polewą czekoladową 170

tarty i pieczmy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 18- 20 minut. Studzimy na kratce. W kąpieli wodnej rozpuszczam 100 gram czekolady (tą do kremu i do polewy). W misce miksuję ricottę i dodaję po łyżce połowę z rozpuszczonej czekolady cały czas mieszając. Gotowy krem nakładam na upieczony spód. Pozostałą czekoladę mleczną mieszam z olejem z orzechów włoskich(...)gotowe ciasto z kremem nakładam umyte i osuszone borówki amerykańskie. Całość dekoruję polewą czekoladowo-orzechową. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Ciasto z bakaliami kremem budyniowym i masą jabłkową 429

grubsze plastry, zasypać cukrem, podlać wodą i dusić w rondelku do momentu aż zaczną się rozpadać, zdjąć z ognia, wsypać galaretki, mieszać do momentu ich rozpuszczenia, odstawić do wystudzenia. POLEWA CHAŁWOWA: Śmietankę podgrzać w rondelku , dodać pokruszoną chałwę, podgrzewać mieszając do momentu rozpuszczenia i zgęstnienia. PRZEŁOŻENIE: Krem budyniowy wyłożyć na jeden placek kruchy, rozsmarować, ułożyć warstwę z herbatników(...)wylać  tężejącą masę jabłkową z galaretką przykryć drugim plackiem, polać polewą chałową, wstawić do lodówki. http://www.oetker.pl/pl-pl/index.html http://www.lidl.pl/pl/index.htm?gclid=CjwKEAjw7aiwBRCPgdu70arX70wSJADK6iDDeCrMg3y0umVTTmL0IG3Fc4jik32dxnt7XqHla7xL2hoCktbw_wcB Smacznego

Wanilia i Kardamon
Zdrowy snikers bez cukru i mleka 244

Warstwa II daktyle bez pestek   250g wrząca woda do zalania daktyli Warstwa III 120 g niesolonych orzechów ziemnych (waga po obraniu). Orzechy możesz wcześniej podprażyć na suchej patelni Polewa czekoladowa 1 łyżka oleju kokosowego 2 łyżki kakao 1 łyżeczka ksylitolu lub kilka kostek dobrej, gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao Przygotowanie 1.   Zmiksowane na pył płatki(...)posmaruj masłem orzechowym.   Na to połóż masę daktylową. Następnie układaj orzechy (możesz posypać szczyptą soli). Włóż na 15 minut do zamrażarki lub na dłużej do lodówki. 8. Przygotuj polewę czekoladową: Olej kokosowy rozpuść w kąpieli wodnej, następnie dodaj kakao i ksylitol. Energicznie wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. LUB Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. 9. Wyjmij ciasto z zamrażarki, pokrój

Powiedz dietom nie
Tort czekoladowy z wiśniami 179

tyle samo wody co alkoholu (1:1) Polewa : 150 g gorzkiej czekolady 80 g masła  Masło rozpuścić. Dodać czekoladę i podgrzewać mieszając, aż do uzyskania gładkiej polewy. Wykonanie  Wystudzony biszkopt przekroić na trzy blaty. Pierwszy blat położyć na talerzu, nasączyć 1/3 ponczu. Rozłożyć 1/3 masy. Wyrównać, przykryć następnym blatem. Nasączyć połową pozostałego ponczu. Rozłożyć pozostałą część kremu(...)wyrównać. Na wierzch położyć ostatni blat i naponczować resztą alkoholu. Boki i wierzch tortu wysmarować masą do dekoracji. Schłodzić. Oblać polewą i wyrównać. Przechowywać w lodówce.  Smacznego

Chocolate Muffin Blog