Polewę przelewamy na orzechowy spód. Gdy lekko przeschnie, kroimy ciasto w małe prostokąty. Uwaga! Nie należy przesadzać z ilością soku z cytryny. Gdy za dużo go dodamy, podczas krojenia polewa będzie się nam kruszyć i pękać. Z jednej porcji wychodzi bardzo dużo ciasteczek. Jest to stosunkowo mało czasochłonny i warty wypróbowania przepis. Smak takiego ciasteczka jest niepowtarzalny, jedząc
Kuchnia Pani Wiosnybatonami. ;) Potrzebne nam: - opakowanie gotowego ciasta na tartę - 400 ml mleka - 200 g wiórek kokosowych - 2 łyżki likieru kokosowego (opcjonalnie) - budyń waniliowy - 1/2 szklanki cukru - 80-90 g masła * polewa: - 3 łyżki śmietany 18% - 100 g masła - 5 łyżek cukru - 2-3 łyżki kakao - łyżeczka żelatyny - 2 łyżki mleka Przygotowanie: Ciasto przekładamy do formy i nakłuwamy spód. Wstawiamy(...)ciasta. Żelatynę zalać mlekiem i odstawić na chwilę. Masło, śmietanę i cukier umieścić w rondelku i rozpuścić. Dodać żelatynę oraz kakao i dokładnie wymieszać do połączenia składników. Polewę rozprowadzić na cieście. Gotowe wstawić na 2-3 godziny do lodówki
W poszukiwaniu inspiracjimąki pszennej 1,5 łyżki zielonej herbaty matcha (*) 1 łyżeczka proszku do pieczenia kilka kropel aromatu cytrynowego 1/3 łyżeczki startej skórki cytrynowej 40g czekolady (użyłam gorzkiej z żurawiną) Polewa: 20 g czekolady (użyłam gorzkiej z żurawiną) 1 łyżeczka masła Masło z cukrem utrzeć do białości. Ciągle miksując - wbijać po jednym jajku. Dodać aromat cytrynowy i wszystkie suche składniki(...)wysokości papilotek). Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut (do tzw. "suchego patyczka"). Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce. Przygotować polewę. Roztopioną czekoladę wymieszać z masłem i posmarować nią muffinki. Udekorować wg uznania. (*) Kolor ciasta zależy od gatunku herbaty. Niektóre rodzaje mogą spowodować zbrązowienie ciasta. Ja użyłam matcha japan style od Skworcu
Di gotujecukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonego kardamonu 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 30 g mąki pszennej polewa: 200 g ciemnej czekolady (70%) 65 ml śmietany kremówki (38%) Czekoladę posiekać, umieścić z masłem w garnuszku. Podgrzewać aż do całkowitego rozpuszczenia składników, przestudzić. Jajka, cukier, ekstrakt z wanilii(...)składników. Wyłożyć równomiernie masę serową na podpieczony spód, na wierzch pozostałe ciasto czekoladowe. Piec w 175 st. C. przez 20-25 minut, aż wierzch będzie ścięty. Ostudzić. Czekoladę na polewę posiekać. Kremówkę zagotować, dodać czekoladę, wymieszać aż do jej rozpuszczenia. Lekko ciepłą polewę wyłożyć na ciasto, wyrównać. Zostawić do zastygnięcia. Przechowywać w lodówce. Smacznego! A jeśli macie ochotę na zupełnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeposmarowałam powidłami śliwkowymi , na nie rozsmarowałam połowę masy i przykryłam drugim płatem ciasta. Kolejno rozsmarowałam drugą połowę kremu i znów przykryłam go upieczonym płatem. Ostatnia część to polewa(...)mając pod ręką czekolady, użyłam kakao. W garnuszku rozpuściłam masło. Wlałam mleko Wsypałam kakao i cukier puder. Wszystkie składniki wymieszałam i zagotowałam na małym ogniu. Polewą posmarowałam wierzch ciasta. I teraz najgorsze... Przykryć ściereczką lub zawinąć w papier do pieczenia i trenować silną wolę przez trzy ...no dobra dwa dni ;-) Po dwóch dniach przechowywać stefankę w lodówce
potrawyregionalneWylać masę serową i piec około godziny w 170*C. Wystudzić. Składniki polewy zagotować i cały czas mieszając wystudzić (polewa zacznie gęstnieć kiedy będzie zimna). Wystudzony sernik polać polewą i posypać posypka cukrową
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniabyło i pół blaszki zniknęło zanim ciasto zdążyło odmięknąć i zastygnąć. Jeśli lubicie chałwę to musicie je zrobić. Cienkie mocno kakaowe blaty, krem chałwowy i przepyszna chałwowa polewa- Wasze kubki smakowe zwariują! Ciasto im starsze tym lepsze, więc spokojnie może postać kilka dni w lodówce. Składniki: na ciasto: 500 g mąki 4 łyżki kakao 1 jajko 4 łyżki(...)masła 4 łyżki mleka 1 łyżeczka sody na krem: 600 ml mleka 2 opakowania budyniu waniliowego 2 łyżki cukru 150 g masła 150 g chałwy sezamowej waniliowej na polewę: 150 g chałwy sezamowej waniliowej 100 g masła 100 g cukru pudru 4 łyżki mleka Miód, cukier puder, kakao i masło umieścić w rondelku i mieszając zagotować na małym ogniu. Zdjąć
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaGotować na wolnym ogniu aż do całkowitego zgęstnienia. Na koniec dodać skórkę cytrynową i sok z cytryny. Na dolny blat ciasta wyłożyć gorącą masę, przykryć górnym i lekko docisnąć. Polewa czekoladowo-kawowa: - 50 gr masła - 2 łyżki mleka - 3 łyżki cukru - 2 łyżki kakao - 1 łyżka kawy rozpuszczalnej - szczypta soli Masło włożyć do garnuszka, dodać mleko cukier, kakao, kawę(...)sól. Podgrzewać do połączenia składników nie dopuszczając do wrzenia. Odstawić na 10 minut. Przestygniętą polewą polać ciasto. Ciacho dołączam do akcjo organizowanej przez Durszlak i Moje Wypieki (klik) Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody
kawawszklancełyżki miodu - 3/4 szklanki oleju - 1 pełna łyżka przyprawy do piernika - 1/4 łyżeczki soli - 1 łyżeczka proszku do pieczenie + 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej - 24 łyżeczki ulubionej konfitury / marmolady polewa: -50 gr masła - szczypta soli - 2 łyżki mleka - 3 łyżki kakao -2 łyżki cukru dodatkowo: - opakowanie miniciasteczek w czekoladzie ( można je zastąpić ulubionymi dodatkami. świetnie sprawdzą się np. rodzynki(...)ciasta. W sumie nie może być nie więcej ciasta niż 3/4 wysokości foremki, gdyż podczas pieczenia może wypłynąć. Piec ok. 25 minut w 180 'C. ( do suchego patyczka ). Skłądniki polewy podgrzać do połączenia składników nie doprowadzając do wrzenia. Na zimne muffinki położyć łyżkę wystudzonej polewy, na wierzchu ułożyć ciasteczka. Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody
kawawszklancemleka 3 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao Przygotowanie: (zapis taki jak w zeszycie) Cukier z jajkami ukręcamy, mleko, mąka, kakao, margaryna. W średnim ogniu piec. Polewa(...)czekoladowa: 2 tabliczki czekolady gorzkiej trochę masła i mleka Przygotowanie: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej do rozpuszczonej czekolady dodajemy trochę masła i mleka i mieszamy do połączenia składników. Gotową polewą polewamy ciasto i posypujemy kolorową posypką. Polecam! Smacznego
Motylkowa KuchniaRównie dobrze spisze się gotowa polewa. Jedyne co ogranicza Was w przygotowaniu babeczek to wyobraźnia ;) Zapraszam na halloweenowe babeczki nietoperze :) Składniki na proste babeczki waniliowe + serek mascarpone, gotowa polewa czekoladowa lub kuwertura, cukrowe koraliki (można wykorzystać cukrowe posypki lub kolorowy kokos – jak go zrobić można zobaczyć w tym wpisie ). Oczy możecie zrobić na dwa sposoby: z domowej(...)woreczka strunowego i wyciskać małe krople na papier do pieczenia, kiedy lukier wyschnie dodajemy czarne źrenice z rozpuszczonej kuwertury czekoladowej. Tak samo można przygotować kły dla nietoperzy. Z gotowej polewy czekoladowej robimy skrzydełka. Rozpuszczamy czekoladę i wyciskamy na papier do pieczenia malując skrzydełka (można zrobić sobie szablon i podłożyć pod papier). Skrzydełka nie mogą być zbyt duże, bo nie będą
Ciastkozercytarty i pieczmy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 18- 20 minut. Studzimy na kratce. W kąpieli wodnej rozpuszczam 100 gram czekolady (tą do kremu i do polewy). W misce miksuję ricottę i dodaję po łyżce połowę z rozpuszczonej czekolady cały czas mieszając. Gotowy krem nakładam na upieczony spód. Pozostałą czekoladę mleczną mieszam z olejem z orzechów włoskich(...)gotowe ciasto z kremem nakładam umyte i osuszone borówki amerykańskie. Całość dekoruję polewą czekoladowo-orzechową. Smacznego, Klaudia
Mango Papajagrubsze plastry, zasypać cukrem, podlać wodą i dusić w rondelku do momentu aż zaczną się rozpadać, zdjąć z ognia, wsypać galaretki, mieszać do momentu ich rozpuszczenia, odstawić do wystudzenia. POLEWA CHAŁWOWA: Śmietankę podgrzać w rondelku , dodać pokruszoną chałwę, podgrzewać mieszając do momentu rozpuszczenia i zgęstnienia. PRZEŁOŻENIE: Krem budyniowy wyłożyć na jeden placek kruchy, rozsmarować, ułożyć warstwę z herbatników(...)wylać tężejącą masę jabłkową z galaretką przykryć drugim plackiem, polać polewą chałową, wstawić do lodówki. http://www.oetker.pl/pl-pl/index.html http://www.lidl.pl/pl/index.htm?gclid=CjwKEAjw7aiwBRCPgdu70arX70wSJADK6iDDeCrMg3y0umVTTmL0IG3Fc4jik32dxnt7XqHla7xL2hoCktbw_wcB Smacznego
Wanilia i KardamonWarstwa II daktyle bez pestek 250g wrząca woda do zalania daktyli Warstwa III 120 g niesolonych orzechów ziemnych (waga po obraniu). Orzechy możesz wcześniej podprażyć na suchej patelni Polewa czekoladowa 1 łyżka oleju kokosowego 2 łyżki kakao 1 łyżeczka ksylitolu lub kilka kostek dobrej, gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao Przygotowanie 1. Zmiksowane na pył płatki(...)posmaruj masłem orzechowym. Na to połóż masę daktylową. Następnie układaj orzechy (możesz posypać szczyptą soli). Włóż na 15 minut do zamrażarki lub na dłużej do lodówki. 8. Przygotuj polewę czekoladową: Olej kokosowy rozpuść w kąpieli wodnej, następnie dodaj kakao i ksylitol. Energicznie wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. LUB Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. 9. Wyjmij ciasto z zamrażarki, pokrój
Powiedz dietom nietyle samo wody co alkoholu (1:1) Polewa : 150 g gorzkiej czekolady 80 g masła Masło rozpuścić. Dodać czekoladę i podgrzewać mieszając, aż do uzyskania gładkiej polewy. Wykonanie Wystudzony biszkopt przekroić na trzy blaty. Pierwszy blat położyć na talerzu, nasączyć 1/3 ponczu. Rozłożyć 1/3 masy. Wyrównać, przykryć następnym blatem. Nasączyć połową pozostałego ponczu. Rozłożyć pozostałą część kremu(...)wyrównać. Na wierzch położyć ostatni blat i naponczować resztą alkoholu. Boki i wierzch tortu wysmarować masą do dekoracji. Schłodzić. Oblać polewą i wyrównać. Przechowywać w lodówce. Smacznego
Chocolate Muffin Blog