Masa orzechowa: 3 batoniki Snickers 200 g serka (np. Philadelphia, Bieluch, Wieluń) 100 g cukru 100 g śmietany (np. Łaciata 30%) 150 g masła orzechowego 2 jajka (rozmiar L) Polewa czekoladowa: 200 g gorzkiej czekolady 3 łyżki śmietany (np. Łaciata 30%) 100 g solonych orzeszków ziemnych, drobno posiekanych SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Spód tarty: Ciasteczka Oreo i herbatniki wkładamy do kielicha(...)kawałki batoników. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C i pieczemy przez około 35 - 40 minut, do czasu, aż wierzch ciasta będzie złoty. Gotowe ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Polewa czekoladowa: Czekoladę i śmietanę rozpuszczamy w kąpieli wolnej. Mieszamy, aby składniki się połączyły, a czekolada rozpuściła. Odstawiamy do wystygnięcia. Oblewamy wierzch tarty polewą czekoladową, a wierzch posypujemy rozdrobnionymi orzeszkami
W kuchni Katiewiejskim jajkom. Masa serowa: 250 g margaryny 0,8 kg sera na sernik (wiaderkowego) 1 szklanka cukru pudru 8 jajek L 0,5 szklanki kaszy manny 200 g cukru Polewa czekoladowa 0,5 szklanki śmietanki 30% 50 g margaryny 90 g gorzkiej czekolady 100 g białej czekolady Jajka, margarynę oraz ser wyjmujemy wcześniej z lodówki, aby uzyskały pokojową temperaturę(...)Piekarnik ustawiamy na grzanie góra-dół. Pieczemy w 180*C przez 20 minut i następnie w 150*C przez 70 minut. Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Polewa: Wszystkie składniki umieszczamy w małym rondelku na wolnym ogniu. Mieszamy do rozpuszczenia się czekolady i zgęstnienia polewy . Dekorujemy ciasto
VioletoweKucharzenieszkl. mleka 1/2 kostki margaryny 2/3 szkl. cukru 1 jajko 1 łyżka oleju 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżeczka kawy zbożowej 1 łyżka kakao Polewa: 1/2 tabliczki białej czekolady 1 łyżka mleka Sposób przygotowania: Margarynę ucieramy mikserem (najlepiej, aby była w temperaturze pokojowej, ale niekoniecznie). Dodajemy cukier i jajko, ucieramy na puszystą masę aż cukier(...)babek z kominem (ja użyłam silikonowej, metalową należy wysmarować masłem i wysypać mąką lub bułką tartą). Pieczemy około 1 godzinę w 180 stopniach (do suchego patyczka). Ostudzoną babkę ozdabiamy polewą: mleko z czekoladą połamaną na kostki podgrzewamy na małym ogniu lub w kąpieli wodnej w rozpuszczenia czekolady
Kolorowy Przepisownikjajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg twarogu mielonego 80 g czekolady truflowej 2 łyżki śmietanki 30% 1/2 kostki masła 4 jajka 4 łyżki cukru Polewa: 20 g czekolady truflowej 3-4 łyżki śmietanki 30% Sposób przygotowania: Kruchy spód: mąkę z proszkiem przesiewamy, dodajemy cukier i posiekane masło, wbijamy jajka i całość siekamy, następnie zagniatamy gładkie(...)stopni i pieczemy przez 1 godzinę. Na koniec jeszcze raz zmniejszamy temperaturę do 130 stopni i pieczemy jeszcze 20 minut. Studzimy w otwartym piekarniku. Po upieczeniu Polewa: pozostałe kostki czekolady truflowej rozpuszczamy w 4 łyżkach śmietanki 30%. Studzimy i letnią rozprowadzamy na serniku. Całość wstawiamy do lodówki do skrzepnięcia polewy (najlepiej
Kolorowy PrzepisownikPolecam Wam :) Składniki: - 350 g masła - 1 szklanka mąki pszennej - 3/4 szklanki cukru kryształu - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej - 2 łyżeczki esencji waniliowej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 6 jajek polewa - 2 szklanki cukru pudru - 1/2 szklanki mleka - 50 g masła - 1/2 szklanki kakao - wiórki kokosowe Przygotowanie: Masło rozpuszczamy i studzimy. Jajka ubijamy z cukrem i esencją waniliową na puszystą(...)połączenia składników. Ciasto przekładamy do blachy o wymiarach 24 cm x 24 cm i pieczemy około 25 minut w 180 C. Wystudzony biszkopt kroimy w kostki. Wszystkie składniki na polewę przekładamy do garnka i od czasu do czasu mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. Kiedy polewa nie będzie już gorąca maczamy w niej kwadraciki i obtaczamy w wiórkach kokosowych
Zainspirowana w kuchninastępnie zwiększam temperaturę do 180°C i piekę jeszcze ok 30-40 min. W razie konieczności wierzch nakrywam folią aluminiową. Upieczony sernik wyjmuję i odstawiam do wystygnięcia. Składniki polewy-oprócz mleka w proszku- podgrzewam aż połączą się ze sobą. Zestawiam z palnika, wsypuję mleko w proszku i mieszam rózgą by nie było grudek. W razie konieczności polewę rozcieńczam słodką śmietanką(...)jogurtem naturalnym. Polewą smaruję wierz przestudzonego sernika. Całość odstawiam, najlepiej na całą
Ciasteczkowy Potwórkilka łyżek cukru pudru Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, następnie dodać stopniowo śmietanę i cukier puder, całość dokładnie i energicznie mieszając, aby uzyskać gęsty gładki krem. Polewa czekoladowa 50 g gorzkiej czekolady, 2-3 łyżki masła, kilka łyżek śmietanki kremówki, 30% 1 łyżka miodu Śmietankę(...)miód umieścić w rondelku i doprowadzić do wrzenia. W miseczce umieścić połamaną czekoladę oraz masło, gorącą śmietankę wlać do czekolady i całość energicznie wymieszać do otrzymania gładkiej i lśniącej polewy. Dodatkowo : posiekane pistacje Profiterolki przekroić na pół nożem, na dolną część wyłożyć krem czekoladowy, górną część zamoczyć w polewie, przez chwilę strzepując jej nadmiar. Składać ze sobą górną
Plate of Joykokosowy jest jeszcze bardziej podkreślony obecnością oleju kokosowego. Składniki: Masa kokosowa: 2 szklanki wiórków kokosowych 4 łyżki oleju kokosowego 3 - 4 łyżki miodu naturalnego (najlepiej jasnego, np. rzepakowego) Polewa: 100 g czekolady deserowej z minimum 45% zawartością kakao 50 g masła 3 łyżki mleka lub słodkiej śmietanki Wykonanie: Składniki na masę kokosową wymieszać tak, aby wszystko równomiernie było(...)średnicy 5 cm wycinać czekoladki, pozostawiając je w foremce. Masę można formować ręką po wcześniejszym lekkim schłodzeniu. Wycięte czekoladki wstawić do lodówki na około 2 godziny. Składniki na polewę roztopić na garnku z wrzącą wodą lub w mikrofali ustawiając tryb rozmrażania na 4 stopień i 250 g. Po roztopieniu składniki mieszać do uzyskania jednolitej polewy. Schłodzone czekoladki zanurzać w polewie
Kuchcik gotujemożna zjeść ich cała puszkę... 24 szt. ciasteczek czekoladowych Potrzebujemy: 300g mąki pszennej 250g miękkiego masła 150g cukru 40g kakao 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa 2 łyżki kakao 175g cukru pudru około 60ml wrzątku 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego posypka Nagrzewamy piekarnika do 170C a blachę wykładamy papierem do pieczenia (możemy użyć maty sylikonowej(...)formujemy kulkę wielkości orzecha włoskiego i spłaszczamy na gruby placek. Układamy placki ciasta na blasze do pieczenia i pieczemy około 10 - 15min. Po wyjęciu z piekarnika studzimy. Aby zrobić polewę musimy wymieszać kakao, cukier puder, ekstrakt waniliowy i wrzątek. Wszystko mieszamy w garnku, podgrzewamy aż zrobi się jednolita masa i odstawiamy na 5 min. Smarujemy ciasteczka i posypujemy posypką póki
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/gotujemy. Ważne, by pilnować żeby rabarbar się nie rozpadł :) Kiedy będzie miękki dodajemy rozpuszczoną w zimnej wodzie (2 łyżki) mąkę ziemniaczaną. Studzimy naszą masę i przekładamy na upieczone ciasto. Polewa: Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Kiedy będą ubite dodajemy cukier puder i ucieramy mikserem aż do połączenia składników. Do piany dodajemy zmielone orzechy i delikatnie mieszamy(...)Gotową polewę kładziemy na masę rabarbarową. Całe ciasto wkładamy do piekarnika w temperaturze 100 stopni i pieczemy godzinę. Pod koniec warto włączyć termoobieg, żeby lepiej ususzyć naszą pianę. Ciasto cudnie wilgotne i najsmaczniejsze prosto z piekarnika ;) Znika natychmiast
Lawendowe Niebomaczać w alkoholu lub mleku. 1 litr mleka szklanka kaszy manny pół szklanki cukru 200 g masła cukier waniliowy 3 łyżki kakao 2 duże opakowania herbatników (po 250 g) Polewa czekoladowa: łyżka masła 1/4 szklanki mleka 150 g mlecznej czekolady Do namaczania herbatników: szklanka mleka lub wódki z wodą w proporcji 1 do 5 1 litr mleka zagotować(...)wódce z wodą). Na warstwę herbatników nałożyć krem. Ułożyć 3-4 warstwy. Ja ułożyłam 4 warstwy herbatników w formie o wymiarach 28 x 22 cm. Ostatnią warstwę herbatników polać polewą czekoladową (czekoladę, masło i mleko rozpuścić na małym ogniu, delikatnie mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji). Polewa nie jest zbyt gęsta po przygotowaniu, ale zastyga wystarczająco w lodówce
Bullioniebieski około 4 łyżki Skworcu -jabłka pokrojone w cząstki POLEWA CZEKOLADOWA - 3 łyżki masła - 2 lyżki kakao naturalnego Skworcu -3 łyżki cukru cynamonowego Diamant . Polewa nabierze wspaniałego aromatu -2 łyżki wody Rozpuść w kąpieli wodnej i mieszaj do powstania polewy. Cukier i jaja miksuj do powstania puszystej masy. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia
Z Kuchni Do Kuchnijednolitą masę - zdejmuję z gazu i wbijam jajko. Intensywnie mieszam do uzyskania jednolitej konsystencji. Czekam do wystygnięcia, co jakiś czas mieszając. Nie należy się zrażać początkowym wyglądem polewy. Mieszanie nada jej konsystencję. Polewam chatkę kiedy masa zacznie gęstnieć. To co spłynie ponownie nakładam na chatkę.Wymaga to trochę czasu i cierpliwości, ale warto. Dla udziwnienia do kremu śmietankowego można dodać(...)banana, a do polewy wiórków kokosowych. Smacznych wspomnień
Kuchnia po mojemuMazurek ten jest bardzo czekoladowy ale niezbyt słodki. Ciasto to jest bardzo proste w wykonaniu. Gorzka czekolada w polewie świetnie pasuje do słodkich kandyzowanch pomarańczy. Jeśli chcemy aby to ciasto było bardzo słodkie trzeba dodać cukru do polewy. Przepis podany do upieczenia mazurka w blaszce 21x26 cm. Składniki na ciasto: 250 g mąki 150 g masła 100 g cukru pudru(...)żółtka 2 - 3 łyżeczki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na polewę: 50 g masła 50 g czekolady gorzkiej 50 g czekolady deserowej 100 g śmietany 30% plastry z 1 kandyzowanej pomarańczy Wykonanie: Mąkę i cukier przesiać przez sito, dodać kakao, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Dodać chłodne masło wyciągnięte około 15 minut wcześniej z lodówki, posiekać
Mama Gotujeminut. Ciasto ostudzić. Przygotować polewę: śmietanę zagotować, dodać podzieloną na kostki czekoladę, którą trzeba rozpuścić na małym ogniu. Ciasto posmarować polewą, posypać pozostałymi orzechami i zostawić żeby polewa zastygła. Ciasto pokroić na niewielkie ciastka
Mama Gotuje