polewa - 11092 przepisów (strona:118/740)

Tarta Tatin z gruszkami w winie. 194

Składniki: (ciasto) 400 g mąki pszennej 200 g masła  40 g cukru 2 żółtka 5 łyżek wody (nadzienie) 5 dużych gruszek (konferencji) 2 łyżki masła 3 łyżki cukru (polewa) 200 ml wina na grzańca 2 łyżki cukru Wykonanie: Przygotować ciasto. Do przesianej mąki dodać pokrojone w kostkę masło (w temperaturze pokojowej), cukier i żółtka.  Miksować(...)odpocząć. Przesunąć nożem po wewnętrznej stronie formy pomagając oddzielić się od niej tarcie. Przykryć górę talerzem, na którym będziemy podawać i delikatnie odwrócić - tarta powinna bez problemu wyjść! Przygotować polewę. Wino i cukier redukować na małym ogniu do uzyskania 1/4 objętości. Ostudzić. Syropem winnym (najlepiej zrobionym już wcześniej) polać równomiernie tartę. Podawać na ciepło z bitą śmietaną lub lodami

zadanie-gotowanie
Babka gotowana 146

Składniki: 1 szkl. cukru 1 ¼   szkl. mąki pszennej 1 ¼  szkl. mąki ziemniaczanej 1 masło -250g 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia 6 jaj 2- łyżki kakao Polewa: 100 g czekolady gorzkiej 2-3 łyżki śmietany kremówki 1 łyżka masła szkl. o pojemności 250 ml Wykonanie Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąki przesiać przez sito(...)wysokiego garnka ,do wrzącej wody ,która ma sięgać do 3/4 wysokości formy..Gotować na wolnym ogniu 75minut pod przykryciem-pokrywa garnka..Po tym czasie wyjąć babkę z formy. Składniki polewy rozpuścić w garnuszku na małym gazie do połączenia składników. Polać babkę,gdy jest jeszcze lekko ciepła

w mojej kuchni
Babka kajmakowa 166

waniliowego sok z 1/2 cytryny 300 g gotowej masy kajmakowej 100 g masła 180 g mąki pszennej luksusowej  Młynomag 100 g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa: 100 g masy kajmakowej 4 łyżki mleka płatki migdałów do posypania migdały w czekoladzie Masę kajmakową i masło podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia. Przestudzić. Białka ubić na sztywną(...)cytryny, cały czas ucierając. Dodać masę kajmakową a następnie obie mąki , delikatnie mieszając łyżką. Babkę piec ok 45-50 minut w 180 stopniach. Ostudzić. Składniki na polewę podgrzać i wymieszać aby się połączyły. Polać babkę i posypać lekko podprażonymi migdałami. Udekorować migdałami w czekoladzie

Smakołyki Asi
Ciasteczka owsiano- kakaowe. 146

owsianych 1/2 szklanki cukru 2 cukry waniliowe 3 jajka 2 kopiaste łyżki miękkiego masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka maki tortowej 1.5 łyżki gorzkiego kakao Gotowa polewa w kartoniku Wykonanie: Jajka utrzeć z cukrem , cukrem waniliowym i masłem na puch, następnie dodać kakao, płatki, mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyrobić najlepiej ręką. Blaszkę wyłożyć papierem(...)pieczenia, maczać ręce w wodzie i formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć.Piec w temperaturze 180 stopni około 19 minut, ja piekę z termo obiegiem. Po upieczeniu polać polewą, ale nie koniecznie. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
mazurek czterowarstwowy 240

masą przekładamy placki. przełożenie: ciasto orzechowe – masa jabłkowa – ciasto z makiem – masa jabłkowa- ciasto kokosowe – masa jabłkowa – ciasto kakaowe – polewa (przepis na polewę tutaj ) (inspiracja z przepisu s. Anastazji

Domowy Smak Jedzenia
kakaowa babka nesquick 139

nasz stary rodzinny przepis na zebrę ale go zmodyfikowałam tak, że wyszło zupełnie nowe ciasto. Bardzo lubię tego typu ciasta, bo są puszyste, wilgotne i długo świeże. Babkę polałam polewą z mleka w proszku, która idealnie pasowała do kakaowego smaku. Jeśli jeszcze nie macie pomysłu na świąteczną babkę to zachęcam do skorzystania z tego, możecie upiec ją już dziś(...)Składniki na dużą babkę: 5 jajek 2 i 3/4 szklanki mąki 2 szklanki cukru 1/2 szklanki rozpuszczalnego kakao 1/2 szklanki oleju szklanka wody gazowanej łyżeczka proszku do pieczenia na polewę: 75 g masła 50 g mleka w proszku 50 g cukru pudru 25 g wrzątku posypka czekoladowa Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno. Pod koniec ubijania zacząć wsypywać cukier

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Wielkanocna babka z purée z batatów 162

kokosowym foremkę i pieczemy   30 min w 185 st. Polewa: Daktyle i   purée   miksujemy na gładko, następnie dodajemy 2 łyżki wody. Jak babka ostygnie, nakładamy polewę, i oprószamy cukrem pudrem i posiekanymi orzechami włoskimi

Łycha smaków
18. Mrożące krew w żyłach połączenie: czyli czekoladowe, wilgotne ciasto z buraków 182

buraka - 1/2 szklanki oleju - 2 1/2 szklanki mąki (ja użyłam ryżowej, ale pszenna, gryczana też się sprawdzą) - 1 szklanka prawdziwego kakao - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli Polewa: - tabliczka gorzkiej czekolady - szklanka mleka kokosowego z puszki - szczypta cynamonu, kardamonu, gałki muszkatołowej Wykonanie: 1. Kilka buraków obrać, pokroić i gotować aż do miękkości. Odlać wodę i zblendować na puree(...)piec około 40 minut. 7. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, dodać mleko kokosowe, przyprawy i wymieszać. 8. Wyciągnąć ciasto z piekarnika i czekać aż zastygnie. 9. Polać ciasto polewą i podawać. Smacznego

Pland based fille
Babka z białą czekoladą i kandyzowaną skórką pomarańczową. 186

Składniki: 180 g masła 150 ml mleka 150 g białej czekolady 250 g mąki tortowej 150 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 90 g kandyzowanej skórki pomarańczowej Polewa: 100 g białej czekolady 50 ml śmietany kremówki 30% 30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej           Sposób przyrządzania:             Mleko, połamaną białą(...)suchego patyczka. Zostawić w formie przez 15 minut, po czym wyciągnąć i odstawić do całkowitego ostygnięcia. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę białą ze śmietaną kremówką, lekko przestudzić i udekorować polewą babkę. Posypać skórką pomarańczową. Smacznego

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Wielkanocne babeczki 229

niższe, żeby zmieściła mi się dekoracja. Najważniejszą częścią dzisiejszych babeczek jest krem, który chciałam spróbować zrobić już od dłuższego czasu. Puszysty i gęsty, jego bazą jest czekoladowy ganache (czyli polewa z czekolady i śmietany kremówki), najlepsze w nim jest to, że do jego przygotowania można użyć dowolnej ulubionej czekolady. Ja zdecydowałam się na mleczną :) Dekoracja to czekoladowe jajka(...)minut pod przykryciem potem mieszamy do uzyskania jednolitej masy (pachnie i smakuje jak najlepsza czekolada na gorąco! więc już tutaj trzeba się hamować, żeby nie podjadać/podpijać). Gotową polewę odstawiamy do ostudzenia, kiedy nie jest już gorąca wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Mocno schłodzony ganache ubijamy na czekoladową bitą śmietanę (tak, to działa! :) ), jeśli babeczki

Ciastkozercy
Ciasto Usta Adama 342

jajek 3 łyżeczki proszku do pieczenia MASA: 2 budynie waniliowe bez cukru 1 łyżka mąki 3 szklanki mleka 6 łyżek cukru 25 dag masła lub margaryny czekolada lub polewa na wierzch    Margarynę, wodę, cukier i kakao, przekładam do rondelka i podgrzewam, stale mieszając, do rozpuszczenia się składników, doprowadzam do wrzenia, odstawiam do wystudzenia. W tym czasie trzeba(...)budyń. Odstawiam do wystudzenia. Margarynę ucieram z cukrem na puch, do ubitej dodaję porcjami zimny budyń. Gotową masę wykładam na zimne ciasto. Na wierzch ciasta trę czekoladę, można zrobić polewę

Takie tam pichcenie
Kakaowe ciasto ze serem 149

tłustego sera 3/4 szklanki cukru Pół opakowania budyniu śmietankowego 2 jajka 1/4 kostki margaryny 1 łyżeczka cukru anilinowego po kilka kropel olejku migdałowego i śmietankowego 1 łyżka octu rodzynki Polewa czekoladowa wg dowolnego przepisu                Białka ubić, dodać cukier, a następnie żółtka i dalej ubijać. Dodać(...)składniki nadzienia. Na końcu dodać pianę, lekko wymieszać. Na podpieczone ciasto wyłożyć przygotowane nadzienie, a następnie delikatnie, łyżeczką rozłożyć pozostałe ciasto. Piec około 45 minut. Upieczone ciasto przestudzić, oblać polewą czekoladową

Praktyczna pl
CIASTA WIELKANOCNE 230

kształt grzyba bądź czapki kucharskiej. Zawsze jest mocno nasączona likierem na bazie cytryn lub ponczem. jeśli jest to baba duża z dziurą w środku napełnia ja ja kremem i polewa sosem z owocami. Zdaniem Włochów to klasyczny przysmak neapolitański, symbol miasta.  Dawne baby zastąpiły dziś znacznie skromniejsze babki. Również i znacznie zdrowsze, ponieważ nasi przodkowie nie żałowali żółtek(...)łaciaty. W przypadku tego ciasta niezwykle istotny jest jego wygląd, dlatego dużo czasu poświęca się na jego udekorowanie. Powierzchnia mazurków pokrywa się przeważnie warstwą lukru i bogato zdobi konfiturami, polewą czekoladową, lukrem, kolorowymi posypkami, migdałami, orzechami, suszonymi oraz kandyzowanymi owocami, które są układane w ciekawe wzory. Istnieje kilkaset przepisów mazurków o ogromnej skali smaków i aromatów. Są typową polską ozdobą

Ciastka - domowe słodkości
Wielkanocna babka z serkiem mascarpone 210

Składniki: 4 jajka, 2 szkl. mąki pszennej, 0,5 szkl. cukru, 170 g masła, 1 łyżka cukru waniliowego, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 250 g serka mascarpone,   Polewa: 1 łyżka gęstej śmietany 18% , 4-5 łyżek cukru pudru   Wykonanie: Masło ucieramy na gładką masę. Dodajemy serek mascarpone, dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy po jednym jajku. Dodajemy cukier(...)babki o średnicy 24-26 cm. Pieczemy przez 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 160C. Śmietanę mieszamy z cukrem pudrem. Po upieczeniu wyjmujemy babkę z formy i polewamy ją lukrem. Dowolnie ozdabiamy.   Smacznego

Passion of Cooking
Wielkanocny keks 137

łyżeczka olej 1 szklanka Dodatkowo: żurawina suszona 2 garście  rodzynki 2 garście skórka pomarańczowa 2 garście morele suszone 10 szt skórka pomarańczowa, cytrynowa  kandyzowana na udekorowanie Polewa: biała czekolada 150 g mleko 2-3 łyżki   Krok 1 Do misy wlewamy białka( temp pokojowa), dodajemy cukier brzozowy( ksylitol) i miksujemy do potrojenia masy. Mąkę przesiewamy(...)ciasta, delikatnie mieszamy i przekładamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy godzinę w 170 stopniach. Krok 3 Keks nam się upiekł i ostygł. Rozpuszczamy czekoladę z mlekiem,polewamy keks, dekorujemy miksem skórek kandyzowanych. Tak podany prezentuje się doskonale na Wielkanocnym stole

Różowa kuchnia

Proponowane wyszukiwania