lyzeczka soli 2-3 lyzek wody nadzienie: 2 baklazany 400g mielonego miesa 1 duza cebula 2 zabki czosnku 6 pomidorow suszone oregano sol, pieprz oliwa z oliwek do smazenia polewa: 1 zoltko 200ml mleka 20g masla 20g maki 80g startego sera ementaler sol, pieprz wykonanie: ciasto: Wszystkie skladniki zagniatamy razem, wode dodajemy na koncu. Z ciasta formujemy kule, owijamy(...)podsmazamy na patelni z obu stron. Na ciasto wykladamy warstwe miesa z pomidorami, na nie ukladamy warstwe baklazanow. Czynnosc powtarzamy do wyczerpania skladnikow, ostatnia warstwa powinny byc baklazany. polewa: W rondelku rozpuszczamy maslo, dodajemy make i mieszamy do polaczenia sie skladnikow. Do zasmazki dodajemy podgrzane lekko mleko. Mieszamy do chwili gdy sos stanie sie jednolity i gesty. Sciagamy
Przysmaki KarolkiPolewa: 200 ml kremówki 2 czekolady cukiernicze Wykonanie: Ubijamy kremówkę, rozpuszczamy czekoladę. Łączymy razem, jezeli nie chce się dobrze połaczyć, troszkę podgrzać. Smarujemy sernik. :) Polewa wiśniowa. Odsączamy wiśnie z drugiej puszki. Odlewamy do szklanki 150 ml soku, dodajemy 6 łyzeczek mąki ziemniaczanej. Mieszamy. Pozostałą cześć soku zagotowujemy, dodajemy sok z kubka. Mieszamy, dodajemy wiśnie. Trzymamy
Smaki EdytyMagda , Magda , Marzena , Patryk i Ada Moje wyszły lekko różowe, ale dałam zdecydowanie mniej kakao i cukru, bo wiedziałam że polewa będzie mocno czekoladowa. Zapraszam! Częstujcie się! Składniki na 12 babeczek : * 180 g Kasi * 2,5 szklanki mąki pszennej * 2 jajka * 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego * szczypta soli * pół szklanki(...)Wymieszać na zmianę z mąką połączoną z solą, proszkiem do pieczenia i kakao oraz jogurtem i mlekiem. Połączyć z odrobiną czerwonego barwnika. Piec 20 minut w 180 stopniach. Polewa czekoladowa : * 100 ml śmietanki kremówki * tabliczka mlecznej czekolady * winogrona do ozdoby Przygotowanie : Czekoladę drobno posiekać, śmietankę zagotować. Dobrze wymieszać z czekoladą, przestudzić i lekko ubić. Wylać na przestudzone
Magiczne Życie Martylodówce, najlepiej przez całą noc Sernik pomarańczowy bez pieczenia jest w smaku delikatnie pomarańczowy, a lekko czekoladowy spód dobrze harmonizuje z mocno pomarańczową polewą. Sernik bardzo ładnie się kroi, polewa dzięki dodatkowi żelatyny nie rozpływa się. Wielbicielom bardziej słodkich serników na zimno polecam sernik chałwowy bez pieczenia , który ma cudownie kremową konsystencję i mocno chałwowy smak
Smakołyki Berenikidekoracji i wzmocnienia smaku babki polecam sos powstały jak z krówek i śmietanki, najlepiej gorącym sosem polewać gotowy do skonsumowania kawałek ciasta. Babka krówkowa Składniki: 150g krówek 100ml śmietanki 30% 150g margaryny 3 żółtka 200g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia polewa: 100g krówek 60ml śmietanki 30% Wykonanie: - krówki przełożyć do miseczki ze śmietanką, podgrzewać w kąpieli
Smakołyki Berenikiubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. W drugiej misce zmiksować serek mascarpone, który dodajemy w dwóch częściach. Miksujemy tylko do połączenia składników, albo mieszamy szpatułką. POLEWA CZEKOLADOWA: 100 g mlecznej czekolady 60 g gorzkiej czekolady 40 g masła Wykonanie: Czekolady siekamy, masło kroimy na mniejsze kawałki i wszystko razem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. WYKONANIE TORTU(...)trochę kremu na boki tortu i dekoracyjne rozetki na wierzch. Przełożone blaty obsmarowujemy kremem po bokach, górę pozostawiamy czystą, bez kremu. Na wierzch, czyli tzw. naszą górę tortu wylewamy polewę czekoladową, na brzegach tworzymy malutkie zacieki. Na polewie układamy świeże truskawki, wyciskamy kilka rozetek z kremu pozostawionego wcześniej. Układamy kilka listków świeżej mięty. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujewiśni (dość gęsto, nie żałować). Przykryć trzecim blatem, nasączyć. Przygotować polewę czekoladową. Polewa czekoladowa 30g masła 120g czekolady Masło roztopić. Dodać kawałki czekolady. Mieszać do uzyskania jednolitej, aksamitnej polewy. Od razu polać nią ciasto. Dekoracja orzechy laskowe Orzechy laskowe uprażyć chwilę na patelni. Następnie przy pomocy blendera, przygotować posypkę. Krokantem obsypać brzegi tortu. Tak przygotowany tort pozostawić w lodówce
coolinarnastrefa.blogspot.comczekoladowa. W małym rondelku wymieszać cukier puder, kakao i wodę. Chwilę pogotować. Zdjąć z ognia. Dodać masło i część posiekanych migdałów. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeszcze ciepłą polewą polać ciasto. Na wierzch można posypać resztę migdałów. Smacznego
coolinarnastrefa.blogspot.comsera półtłustego, w kostce 3 jaja 1 łyżka mielonych migdałów 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 4 łyżki likieru Amaretto Dodatkowo 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej 2 łyżki rumu Polewa czekoladowa 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej 50 g masła płatki migdałów (opcj.) Przygotowanie Spód. Wszystkie składniki wymieszać, wyłożyć na dno tortownicy uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Na czas(...)Piec w temp. 150ºC przez ok. 1h 30 min. Sernik studzić w uchylonym piekarniku. Całkowicie wystudzony sernik umieścić lodówce na ok. 12 h. Potem przechowywać w temp. pokojowej. Polewa czekoladowa. Czekoladę rozpuścić z masłem. Polać ciasto, ozdobić płatkami migdałów i wstawić do lodówki. Smacznego
coolinarnastrefa.blogspot.comłyżki cukru 40 dag suszonych śliwek kalifornijskich, pokrojonych w kostkę/paseczki 1/2-3/4 szkl. wódki lub rumu Krem budyniowy (gotowy lub domowej roboty) krem karpatkowy Delecta 200 g masła zambrowskiego Polewa czekoladowa 150 g czekolady 100 g masła 3-4 łyżki mleka Przygotowanie Przygotowanie śliwek i ponczu (wykonać min 12 h przed przygotowaniem ciasta) . Wodę z cukrem zagotować. Wrzucić śliwki(...)Krem karpatkowy przygotować wg przepisu na opakowaniu. Złożenie ciasta . Zdjąć przy pomocy noża wierzchnią warstwę biszkoptu. Nasączyć. Nałożyć krem, następnie pokrojone śliwki i całość zalać polewą czekoladową (wszystkie składniki polewy wrzucić do garnka z grubym dnem i na małym ogniu doprowadzić do ich rozpuszczenia - cały czas mieszając). Tak przygotowane ciasto wstawić do lodówki najlepiej na noc. Smacznego
coolinarnastrefa.blogspot.compiec ok. 50 minut w temp. 180 C. Polewa 100 g masy kajmakowej podgrzać z 3 łyżkami mleka i mieszać do czasu połączenia się składników. Wystudzoną babkę polewamy polewą i posypujemy prażonymi płatkami migdałowymi
Słodkości i nie tylkodojrzała kobieta dzielę się przepisem z Wami :) Składniki: - 4 opakowania herbatników - 15 dag masła lub margaryny - 70 dag mielonego twarogu - 1/2 szkl. cukru pudru - 2 łyżki kakao Polewa klik Sposób przygotowania Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, stopniowo dodając ser , cały czas mieszając. Masę dzielimy na dwie części ( ok. 2/3 i 1/3 ) Do większej części(...)trójkąt , podnosząc folię po bokach ułożonych z 6 herbatników , tak aby zetknęły się u góry. Dociskamy , ciasto zawijamy , wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc ( wtedy herbatniki zmiękną ) Przygotowaną polewą polewamy "chatkę" i posypujemy wiórkami kokosowymi i ciasto gotowe :) Smacznego
Słodkości i nie tylkowiemy , że pałeczki salmonelli giną w temp. 60 - 65 C.) Zdejmujemy z ognia, dodajemy rozdrobnioną blenderem czekoladę. Mieszamy i pozostawiamy do ostudzenia. Do masy dodajemy miękkie masło. Polewa: W garnuszku rozpuszczamy masło i czekoladę ( 1 i 1/2 tabliczki) , mieszamy. Wylewamy ją na śliwki , na wierzch ciasta. Smacznego
Słodkości i nie tylkomasła 1 l mleka 1 szklanka cukru 1 duże opakowanie cukru wanilinowego 80 g mąki ziemniaczanej 1 opakowanie galaretki wiśniowej 1 duża paczka biszkoptów Polewa czekoladowa : 3 łyżki kakao 3 łyżki mleka 3 łyżki cukru 2 łyżki margaryny Cukier , kakao i mleko mieszamy w garnuszku. Gdy cukier się rozpuści dodajemy margarynę i mieszamy na małym(...)wstawić do lodówki aby wszystko dobrze stężało ( ja tego nie uczyniłam i mi galaretka gdzieś się ulotniła ;) Gdy galaretki zastygną wyłożyć resztę kremu . Na kremie układamy biszkopty . Wierzch polewamy polewą . Wstawiamy do lodówki w celu połączenia się smaków i do całkowitego stężenia. Smacznego
Słodkości i nie tylkomigdałowego Masa serowa: 1 kg sera białego ( w kubełku ) 1 i 1/2 szkl. cukru pudru 5 jaj 125 g margaryny kilka kropli aromatu migdałowego Dodatkowo: orzechy do posypania polewa czekoladowa Sposób przyrządzania: Ciasto kruche: Mąkę przesiewamy , siekamy ze schłodzoną margaryną i cukrem. Dodajemy żółtko i szybko zagniatamy po czym wkładamy do lodówki na godzinę. Ciasto rozwałkujemy na placek(...)część masy serowej i znowu naprzemiennie wałeczki makowe i ostatnią część masy serowej. Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 60 minut w temp. 180 C Ostudzone ciasto polewamy polewą czekoladową i posypujemy orzechowym krokantem. Smacznego
Słodkości i nie tylko