małym rondelku rozpuść skondensowane mleko delikatnie podgrzewając. Dodaj śmietankę i doprowadź do wrzenia. Dodaj wiórki i kokosową mąkę. Wymieszaj. Przestudź masę i wyłóż na brownie. Wyrównaj powierzchnię. Przygotuj czekoladową polewę. Wszystkie składniki rozpuść w kąpieli wodnej. Rozprowadź polewę na cieście. Pokrój brownie w kostkę po zastygnięciu polewy. The post Ciasto brownie bounty appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniałyżeczki żelatyny. Wystudzić. Biszkopt posmarować cienko masą. Układać na niej biszkopty biszkopty maczane w kawie. Przykryć masą z serkami. Na wierzchu ułożyć biszkopty. Polać polewą (u mnie gotowa polewa do ciast
Cukiernia Pychotkiszklanki mąki pszennej, szklanka cukru, 170g masła lub margaryny, łyżka cukru waniliowego, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 250g serka mascarpone, biała polewa do dekoracji (użyłam Helio ). Wykonanie: Miękkie masło utrzeć na gładką masę, dodać serek mascarpone, dokładnie zmiksować. Następnie dodawać kolejno jajka, jedno po drugim, po każdym dokładnie miksując. Nic się(...)przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy metalowej lub do formy silikonowej, nie wymagającej natłuszczania. Równomiernie rozsmarować. Piec około 50-60 minut w temp. 160st. Ostudzić i polać polewą
Z miłości do słodkościpóźno.. Spód: orzechy włoskie orzeszki ziemne sezam biały syrop daktylowy kilka ciastek typu digestive masło Masa serowa: ser twarogowy 4 jajka duże opakowanie cukru wanilinowego opakowanie budyniu waniliowego Polewa: czekolada mleczna orzechy włoskie mielone kakao Przygotowanie: Spód małej tortownicy (średnica 18 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.Możemy też pokusić się o obłożenie boków. Ciastka pokruszyć i połączyć(...)Jeśli zauważymy, że wierzch nam się zbyt rumieni, to przykrywamy go folią aluminiową lub papierem. Po upieczeniu zostawiamy do wystygnięcia w piekarniku, lekko uchylając drzwiczki. Wyjmujemy z tortownicy i polewamy wierzch rozpuszczoną czekoladą i dekorujemy mielonymi orzechami i kakao
Karczma HonoriettyŚwięta niebawem, warto więc zainteresować się przepisami na pyszne świąteczne wypieki. Proponuję dziś łatwy sernik z dodatkiem pysznej chałwy i wiśni kandyzowanych, oblany polewą czekoladową. Jest pyszny! Polecam nawet niedoświadczonym w kuchni, gdyż jest bardzo łatwy w przygotowaniu:) Scroll down for recipe in English Sernik chałwowy (12 porcji) Składniki na spód: 120 g ciasteczek digestive lub herbatników 3 łyżki(...)miękkiego masła Składniki na sernik: 1 kg mielonego sera białego 4 jajka 1 szklanka cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 150 g chałwy 100 g posiekanych kandyzowanych wisienek Składniki na polewę: 100 g czekolady, posiekanej 1/3 szklanki śmietanki 36 % Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 160 oC, wyłóż papierem do pieczenia spód tortownicy o średnicy 21 cm. Ciasteczka rozdrobnij blenderze
karmelowydomowego cukru waniliowego 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia jabłka - owoców ma być tyle, aby połówki zakryły całe dno formy, ułożone w niedużych odstępach od siebie (użyłam 4,5 sztuki) POLEWA 80g (1/2 szklanki) cukru pudru 1-2 łyżki śmietany 18% opcjonalnie 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej do oprószenia ciasta (jeśli boicie się namokniętego od jabłek ciasta) Wykonanie: - masło
Smakołyki Berenikimasła 1/2 łyżeczki soli 6 jajek 2 żółtka 1 kg twarogu na sernik 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 50 g roztopionego masła 3/4 puszka orzechowej masy krówkowej cukier waniliowy Polewa: 1/4 puszki orzechowej masy krówkowej 2 łyżki mleka 2 łyżki masła 1 szklankę mąki pszennej przesiać, a następnie posiekać nożem z masłem. Dodać 1/3 szklanki cukru pudru, 1/4 łyżeczki soli(...)białek z dodatkiem reszty soli. Na upieczony spód wylewać na przemian trochę masy jasnej i orzechowej. Piec ok. 70 min. w temp. 170 stopni C. Ostudzony sernik polać polewą: wszystkie składniki podgrzać do momentu połączenia się, przestudzić i wylać na sernik. Smacznego
talerz przyjemnościjest z piernikiem. Długo świeży, wilgotny, nawet po 3-4 dniach smakuje idealnie. Wielkim łasuchom polecam przełożenie dodatkowo powidłami śliwkowymi. Ja omijam ten etap. Polewa czekoladowa na pierniku jest dla mnie wystarczająco słodka. Składniki: 1 sz klanka wody 3/4 szklanki cukru 120g margaryny 3 łyżki kakao Składniki zagotować i wystudzić. Następnie dodać: 2 szklanki(...)składniki zmiksować. Dodać suszoną żurawinę. Wymieszać. Blaszkę natłuścić, obsypać mąką, wylać ciasto. Piekarnik nagrzać do temp. 180st. Włozyć ciasto i piec ok. 45- 50 minut. Po wystudzEniu polać polewą czekoladową
Walijskie Pichceniekrem: 700 ml mleka 1 szkl cukru cukier waniliowy 2,5 łyżki mąki pszennej 5 łyżek mąki ziemniaczanej 3 żółtka 200 g miękkiego masła 180 ml likieru jajecznego "adwokat" polewa: 100 g ciemnej, gorzkiej czekolady 3 łyżki mleka ponadto: podłużne biszkopty filiżanka mocnej, słodkiej kawy kakao Jaja ubić z dodatkiem wody i cukru. Delikatnie wmieszać obie mąki przesiane(...)pierwszy blat biszkoptu wyłożyć połowę kremu. Biszkopty maczać w kawie, układać na warstwie kremu. Całość oprószyć kakao. Wyłożyć resztę kremu. Przykryć drugim blatem biszkoptu. Czekoladę rozpuścić z dodatkiem mleka. Polewę rozsmarować na wierchu ciasta
6niebopolewą. Zapraszam po przepis. Składniki 3 jajka 1 szklanka maki pszennej 100 g masła 3/4 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki mleka 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Polewa 200 g śmietany kremówki 100 g czekolady mlecznej Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku stale ucierając. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia
O kuchni z uczuciemłyżki mielonych migdałów (można pominąć) - 4 łyżki miodu/syropu z agawy/klonowego - 1 łyżeczka esencji waniliowej - garść rodzynek - 8 pokrojonych moreli - garść posiekanych orzechów (u mnie orzechy włoskie i nerkowca) POLEWA: - 1 szklanka daktyli namoczonych we wrzątku - 4 łyżki oleju kokosowego - 2 łyżki soku z cytryny Kaszę prażymy kilka minut, po czym zalewamy 2. szklankami wody i gotujemy pod przykryciem około(...)rozgniecionymi bananami i resztą składników. Pieczemy w 180 stopniach przez 50 minut (u mnie tortownica o średnicy 18 cm). Daktyle dokładnie blendujemy z sokiem i rozpuszczonym olejem. Rozsmarowujemy polewę na ostudzonym cieście. Możemy dodatkowo posypać posiekanymi orzechami. Wkładamy do lodówki przynajmniej na kilka godzin
Smakuje zdrowokakao Krem: 0,5 litra mleka 4 żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej Cukier waniliowy 2 łyżki cukru 150 ml. likieru advokaat Dalkowski 200 gram masła Polewa czekoladowa HELIO Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy po jednym żółtku oraz cukier, na końcu dodajemy mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Formę(...)budyń, odstawiamy do ostudzenia. Masło ucieramy do białości, ucierając dodajemy po łyżce zimnego budyniu, na końcu wlewamy po woli likier. Na biszkopt wykładamy 3/4 masy, przykrywamy wierzchnią częścią biszkoptu. Polewę podgrzewamy w wodzie lub w kuchence mikrofalowej, wylewamy na wierzch ciasta, wstawiamy do lodówki. Pozostały krem przekładamy do rękawa cukierniczego, dekorujemy wierzch robiąc małe rozetki
Bajeczna Kuchniamasła 3 jajka 3 budynie waniliowe ½ szklanki cukru 2 łyżeczki przyprawy Deluxe cynamon i jabłko ( jabłka w proszku, skórki cytryn, cynamon, cukier) (KLIK) kropki czekoladowe lub polewa Najpierw odsączam brzoskwinie. Biszkopty wykładam na spód blaszki ( około 20 x 30) wyłożonej papierem do pieczenia. Można je nasączyć syropem z brzoskwiń. Masło ucieram z cukrem na puch, dodaję żółtka, całość
Takie tam pichceniebudynie śmietankowe/waniliowe 2 szkl. mleka pół szklanki mleka 250g masła 3 żółtka 3 łyżki kakao 4 łyżki rumu ja użyłam Golden Rum 1 opakowanie bez około 100 - 150g Polewa: czekolada - rozpuścić w kąpieli wodnej dodatkowo posiadałam pół puszki masy krówkowej. Białka oddzielić od żółtek i je ubić na sztywną pianę, Dodawać stopniowo cukier cały czas miksując, dodać wodę(...)połową kremu. Przykrywamy drugim blatem biszkopta i smarujemy pozostałym kremem. układamy bezy - jeśli są te większe trochę kruszymy w rękach. Posypujemy ciasto. Roztopioną i wystudzoną czekolada i krówką polewamy ciasto. Ciasto chłodzimy
Garnkowe fanaberiekwintesencja najlepszego smaku słodyczy… Składniki na ciasto kruche: 100 g schłodzonego masła 30 g cukru pudru łyżka miodu łyżka cukru trzcinowego 200 g mąki 1 jajko szczypta soli Polewa karmelowa: 150 g orzechów włoskich Pół szkl cukru trzcinowego 2 łyżeczki miodu 150 g śmietanki 30% Wykonanie: Masło siekamy z cukrami, miodem solą i mąką a następnie dodajemy jajko. Wyrabiamy
Podróż w kulinaria