marynaty i sosy pstrąg z grilla pstrąg z pieczarkami stek z tuńczyka pierś z kurczaka z serem z pleśnią niebieską pałeczki z kurczaka szaszłyki z kurczaka udka z kurczaka roladki z indyka(...)pierś kaczki pierś z gęsi kaczka z grilla T-bone z grilla górka cielęca z grilla żeberka karkówka karkówka z grilla II polędwiczki wieprzowe schab z grilla comber jagnięcy kaszanka/kapusta kiszona/ śliwki/ miód ser camembert grillowane warzywa kukurydza z grilla szparagi sałatka z grillowanych buraków sałatka z grillowanych pomidorów ziemniaki
królestwo garówszykowny obiad;-) Składniki: 350g polędwicy wieprzowej, 250g kurek, 1 cebula, garść posiekanego kopru, 200g śmietany 18%, 1 łyżka mąki pszennej, 1 szklanka wody, sól, pieprz, olej. Przygotowanie: 1. Polędwicę wieprzową kroimy w plastry o grubości ok 2cm. Patelnię rozgrzewamy, wlewamy olej, a następnie wykładamy plasterki polędwicy. Smażymy do momentu, aż mięso będzie rumiane. Wyjmujemy je na talerz(...)przykryciem ok 10 min. 4. Śmietanę mieszamy z łyżką mąki, dodajemy do cebuli z kurkami. Dusimy kilka minut. 5. Koper drobno siekamy, dodajemy do sosu, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 6. Wykładamy na talerze polędwiczki i polewamy sosem. Bon a petit
Kuchnia Pełna Pasjicielęce, wieprzowe (schab) lub drobiowe (kurczak, indyk) albo… mięso ryb (pamiętacie o poisson meuniere ?). To najprostszy i najszybszy sposób na kotlety. A masło z przyprawami, cytryną i kaparami tylko podkreślają ich smak. Tutaj zamknęłam i zaokrągliłam te smaki sosem – kremowym, mocno serowym, bardzo wytrawnym i wyraźnym. Piersi kurczaka oczyszczamy ze ścięgien i błonek. Ostrym nożem odcinamy całe polędwiczki
Karo in the Kitchenpolędwiczkę wieprzową (możecie oczywiście zastąpić kurczakiem czy np ulubioną kiełbaską) - 1 cebula - słoik groszku - słoik czerwonej fasoli - puszkę kukurydzy - koncentrat pomidorowy - przyprawy: sól, pieprz, tymianek, cząber, ostra papryka opcjonalnie: ser do zapeiczenia (na wierzch) Ziemniaki obrać, umyć i pokroic w cienkie plastry. Podgotować w osolonej wodzie, odcedzić i ostudzić. Z mięsa, warzyw i koncentratu pomidorowego przygotować sos. Poledwicę umyć
Szybko Tanio SmacznieSzybki obiad i bardzo prosty w wykonaniu. Smakował super, polecam. Jak nie macie kurek możecie dodać pieczarki lub boczniaki. Polędwiczkę umyć, obciąć błonki i pociąć w
Kuchnia Pokoleńpomysłów na pyszny obiad? Oto kilka moich przepisów: – pulpety w sosie pomidorowym – polędwiczki z kurkami – polędwiczki z szynką parmeńską – boeuf strogonow – kotlet schabowy – królik w winie – pulled pork – gicz cielęca w warzywach – boeuf bourguignon – stek z sosem whiskey – schab z pieczarkami – pikantny gulasz z czerwonym winem – kurczak barbecue – pomysł na kurczaka – polędwica z marynowanym pieprzem(...)Przygotowanie : 30 minut Ilość porcji: 2-3, około 30-35 klopsików Składniki: – 0,5 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego dobrej jakości – 2-3 plasterki boczku najlepiej wędzonego – 5-7 łyżek bułki tartej – 1 jajko rozmiar M -1 czubata łyżeczka soli – 1 łyżka pieprzu – 1 łyżeczka roztartego na proszek w moździerzu ziela angielskiego – pół łyżeczki
nietylkopasta.plJak wspominałam wcześniej STROGONOW to potrawa, która często gości na moim stole, ale przygotowuję go z kurczaka. W ostatnim czasie miałam okazję jeść go z polędwiczki
Kuchnia BeatySzybki obiad, wystarczy 30 minut i gotowe. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić posiekaną cebulkę i obsmażyć na złoty kolor. Można dodać dwa ząbki czosnku jak lubicie
Kuchnia PokoleńTradycyjne danie kuchni rosyjskiej o słono-kwaśnym smaku. Pierwszy raz jadłam ją w byłym NRD, będąc studentką podczas wakacyjnego zarobkowania. Teraz miałam okazję ugotować
To co kochampapryką Śledź po kaszubsku II Śledź wiejski Śledź po kaszubsku Łososiowa przekąska fit Śledź w oleju z pieczonymi burakami Marynowany surowy łosoś w przyprawach Śledź w sosie czosnkowym Śledź w oleju z cebulą Śledź w buraczkowej pierzynce Zupy Zupa krem z topinambura Zupa krem serowo-kalafiorowa Węgierska zupa gulaszowa Rosół z kaczki Ekspresowy czerwony barszcz na zakwasie Żurek(...)domowym zakwasie Zupa czosnkowa z ziołowymi grzankami Czerwony barszcz wigilijny na zakwasie Na ciepło Pierś z kaczki w winie i żurawinie Królik w białym winie i czosnku Polędwiczki wieprzowe sous-vide Pierś z kaczki z jabłkami według Okrasy Krokiety z mięsem Biała kielbasa pieczona z cebulą w białym winie Bigos II Warzywne chili Chili con carne w wersji light
Kulinarne przygody Gatitypapryką Śledź po kaszubsku II Śledź wiejski Śledź po kaszubsku Łososiowa przekąska fit Śledź w oleju z pieczonymi burakami Marynowany surowy łosoś w przyprawach Śledź w sosie czosnkowym Śledź w oleju z cebulą Śledź w buraczkowej pierzynce Zupy Zupa krem z topinambura Zupa krem serowo-kalafiorowa Węgierska zupa gulaszowa Rosół z kaczki Ekspresowy czerwony barszcz na zakwasie Żurek(...)domowym zakwasie Zupa czosnkowa z ziołowymi grzankami Czerwony barszcz wigilijny na zakwasie Na ciepło Pierś z kaczki w winie i żurawinie Królik w białym winie i czosnku Polędwiczki wieprzowe sous-vide Pierś z kaczki z jabłkami według Okrasy Krokiety z mięsem Biała kielbasa pieczona z cebulą w białym winie Bigos II Warzywne chili Chili con carne w wersji light
Kulinarne przygody GatitySkładniki: 2 polędwiczki wieprzowe sól, słodka i ostra papryka, pieprz, mielony kminek, tymianek, rozmaryn, suszony czosnek 2-3 łyżki oleju Polędwiczki umyć, osuszyć, naciąć wzdłuż na trzy płaty, zostawiając nieprzecięty jeden brzeg. Natrzeć mięso z obu stron olejem i przyprawami i zapleść jak warkocz. Mięso odłożyć na pół godziny do lodówki. Następnie włożyć do rękawa do pieczenia i piec(...)minut, do miękkości. Mięso podawać z sosem żurawinowym z tego lub tego przepisu
Czerwień i błękitWarzywa wrzucamy na patelnię, doprawiamy dołaczoną mieszanką przypraw do warzywa po hiszpańsku. Obsmażamy, odcedzamy nadmiar tłuszczu. Wykładamy na polędwiczki do naczynia żaroodporneg. Zapiekamy ok 20 minut. Podajemy polędwiczki na warzywach polane ulubionym sosem. U mnie pieczarkowym. Do przygotowania użyłam Mieszanki Warzyw na Patelnię po hiszpańsku Iglotex
Z Majeczką w kuchnibyło. Chciałam kupić kurczaka, wróciłam do domu z polędwiczką wieprzową. Miała być grillowana, a ostatecznie nafaszerowałam ją i upiekłam. Obiad, z racji ilości był w sumie na dwa dni i w dwóch wydaniach. Sprawdźcie ten przepis, wyszło ciekawie. Lista zakupów, abyście precyzyjnie skompletowali składniki i nie mieli moich dylematów ;) : polędwica wieprzowa, im grubszy kawałek tym lepszy, około(...)zdejmuję z patelni i studzę. Drugą część lekko podlewam wodą i duszę do miękkości, około 30 minut. Na koniec doprawiam śmietanką, solą, pieprzem i tymiankiem, i mam gotowy sos. Polędwiczkę rozcinam, by powstał dość cienki płat, który łatwo można zrolować. Mój kawałek mięsa był nieduży, długi a wąski, więc było nieco trudniej, ale wszystko da się zrobić. Wam polecam
Pichceniomaniaaromatów oraz przede wszystkim - mogą być dłużej przechowywane. Temperatury i czas gotowania w metodzie sous-vide (źródło: sousvidesupremechef.com): Jak widać, można eksperymentować z nowoczesnymi technikami kulinarnymi w domu. Polędwiczka wieprzowa jest dość trudnym produktem - jest bardzo delikatną i zarówno chudą częścią świnki, którą bardzo łatwo przesuszyć. Dzięki metodzie sous-vide udało mi się zachować smak i soczystość mięsa(...)chef a tylko próba pokazania, że podstawy metody sous-vide można stopniowo opanowywać w domowych warunkach. Aby danie było kompletne można dodatkowo pokusić się o jakiś magiczny sos : ) Myślę, że sous-vide może być ciekawą zabawą dla osób, które chętnie próbują czegoś nowego w kuchni. Powodzenia
Right Behind The Kitchen