menu na tydzień – makarony warzywne i poznaj więcej przepisów. Składniki: Duża biała rzepa Mała polędwiczka wieprzowa 250 g zielonego groszku (może być mrożony) Pół papryczki chilli 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki miodu 1/2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżka sosu sojowego (opcjonalnie) 3 łyżki oleju 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 3 łyżki siekanej natki z pietruszki
Niedzielny kucharzpapryką Składniki: 150 g polędwiczki wieprzowej woreczek kaszy pęczak, jęczmiennej 1/2 czerwonej papryki 1/2 szklanki konserwowej ciecierzycy, odsączonej 2 ząbki czosnku 1/2 czerwonej cebuli 4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 2 łyżeczki suszonego oregano 3 łyżki sosu arrabiata lub innego sosu z dodatkiem chilli sól do smaku oliwa z oliwek Przygotowanie: Polędwiczkę oczyszczamy z błonek, kroimy na cienkie plastry
Moja smaczna kuchniaSkładniki: 1 polędwiczka wieprzowa QAFP sól, pieprz 2 łyżki klarowanego masła Farsz: garść łuskanych orzechów włoskich 1 świeża figa garść posiekanej natki pietruszki 1 łyżka roztopionego masła Sos: 1 szalotka 4 suszone figi 200 ml porto 200 ml bulionu 1 łyżka masła Dodatkowo: 1 szklanka kaszy jaglanej garść młodych listków szpinaku 1 łyżka masła Przygotowanie: Farsz: Siekamy orzechy włoskie(...)natkę pietruszki. Mieszamy z pokrojoną na małe kawałki figą. Dodajemy łyżkę roztopionego masła, sól, pieprz i mieszamy wszystko razem. Mięso: Polędwiczkę oczyszczamy dokładnie z wszystkich białych błonek, przekrawamy wzdłuż, ale nie do końca. Mięso rozbijamy tak, aby powstał w miarę równej grubości płat, który nacieramy z obydwu stron solą i pieprzem. Przygotowany wcześniej farsz rozprowadzamy na mięsie i zwijamy
Smakowity Blog Kulinarnybardzo szybko i choć brzmi egzotycznie, na pewno posmakuje także miłośnikom tradycyjnego jedzenia. :) 1 średnia polędwiczka wieprzowa (około 500g) 400g kapusty pekińskiej 1 czerwona papryka 2 szalotki 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki odłuszczonych ziaren sezamu 4 łyżki mąki ziemniaczanej 5 łyżek sosu sojowego 2 czubate łyżki pędów bambusa z puszki sok wyciśnięty z 1 dużej cytryny 4 łyżki gorącej(...)wody 4 łyżki cukru łyżeczka mielonego imbiru sól i pieprz świeżo mielone natka pietruszki do posypania olej rzepakowy do smażenia Polędwiczkę przepłukujemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Kroimy ją wzdłuż, po czym każdy kawałek kroimy na bardzo cienkie plasterki. Mięso przekładamy do miski i oprószamy dość sporą ilością soli oraz pieprzu i dobrze mieszamy. Po przyprawieniu, obtaczamy plasterki polędwiczki
Kuchenna KontrrewolucyaSkładniki: 500 g polędwiczek wieprzowych śmietana kremówka 30% (5 łyżek) 2 cebule garść suszonych grzybów przyprawy sól, pieprz, tymianek masło klarowane 1 łyżeczka mąki Przygotowanie: Namoczyłam grzyby. Następnie gotowałam je na małym ogniu. Po czasie wyjęłam z wywaru, który wykorzystałam do sosu. Umytą polędwiczkę pokroiłam w plastry o grubości 2 cm, lekko
Kukuleczkizupach się skończyło. Otóż proszę sobie wyobrazić, że przygotowałam dla gości także drugie danie ;) Były to pieczone polędwiczki wieprzowe z marynaty, na które przepis znajdziesz tu . Aby każdy z gości miał szansę odnaleźć swoje smaki do mięsa przygotowałam dwa różne sosy, a trzeci powstał bez mojej pomocy podczas pieczenia. Oto przepis na sos borowikowo - ziołowy, który doskonale nadaje się
Kuchnia po mojemupieczonymi krewetkami Środa – Kaszotto z pieczonymi burakami i kozim serem Czwartek – Penne w sosie paprykowo-pomidorowym z rukolą i kozim serem Piątek – Kapuśniak z pieczonej czerwonej kapusty, marchewki i ziemniaków Pobierz menu na tydzień Lista zakupów Polędwiczki wieprzowe 0,5 kg Krewetki koktajlowe 0,25 kg Makaron pełnoziarnisty Spaghetti pełnoziarniste Ser kozi rolada Masło 2 passaty(...)całości, do dwóch pozostałych przygotowaliśmy półprodukty. Jak gotowaliśmy W niedzielę upiekliśmy wszystkie warzywa: dwie papryki na sos do penne, dwa duże buraki do kaszotto, kalafiora do spaghetti, kapustę, brukselkę, batata i oczywiście kapustę. Razem z warzywami do pieca trafiły też polędwiczki i krewetki. Na kuchence zrobiliśmy tylko solidną porcję sosu, ale to tak prosta rzecz, że nie wymaga niczego poza
Niedzielny kucharzPrzedstawiam przepis na jeden ze smaczniejszych sosów pieczarkowych jakie udało mi się zrobić:). Kilka prostych składników jak zwykle okazało się być receptą na sukces. 500g polędwiczek wieprzowych 800g pieczarek 2 duże cebule 300 ml śmietany kwaśnej 18% 1/2 szklanka białego, wytrawnego wina 1 pęczek natki pietruszki 2 łyżeczki musztardy 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki
Szefowa kuchnisposobu przyrządzania pulpecików. Stąd pojawił się pomysł na miękkie, soczyste kulki mięsne z dodatkiem kaszy jaglanej w towarzystwie gęstego sosu pomidorowego oraz świeżych pieczarek. Całość posypałam dużą ilością świeżej bazylii. Do przygotowania 21 średniej wielkości pulpecików potrzebujemy: – 1 polędwiczkę wieprzową (ok. 300-400 g) – można ją zastąpić kurczakiem/indykiem – 1/2 do 2/3 woreczka ugotowanej kaszy jaglanej
Szybko Tanio SmacznieDzisiaj zapraszam Was na najlepsze pulpeciki na świecie. Miękkie, soczyste dzięki dodatkowi kaszy jaglanej. W towarzystwie gęstego sosu pomidorowego i pieczarek. Całość posypana dużą ilością świeżej bazylii. Pychota! Do przygotowania 21 średniej wielkości pulpecików potrzebujemy: - 1 polędwiczkę wieprzową (ok 300-400 g) (oczywiście możecie zastąpić kurczakiem) - 1/2 do 2/3 woreczka ugotowanej kaszy jaglanej - 1 jajko - domowy koncentrat pomidorowy - koncentrat
Szybko Tanio Smaczniewielkości porcje do zjedzenia z dodatkami. SKŁADNIKI 500g schabu wieprzowego bez kości albo polędwiczki wieprzowej 2 łyżki oleju kokosowego albo ryżowego 2 łyżki (30g) czerwonej pasty curry Kanokwan 2 łyżki startego imbiru 2 średniej wielkości ząbki czosnku 1 łyżeczka mielonej kurkumy 400ml mleka kokosowego 2 łyżki sosu rybnego 4-5 liści limonki kaffir albo 1 łyżka skórki startej z limonki
Karo in the Kitchenzawiera tyle wody co świeżo ugotowany. Przepis pochodzi z serwisu Thespurceeats.com Składniki: Około 0,5 kg polędwiczki wieprzowej 200-300 g krewetek najlepiej surowych 2 jajka 1 mała cebula ½ szklanki ryżu 1 szklanka mrożonego groszku 5 łyżek oleju 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka octu rybnego Mały pęczek kolendry lub pietruszki Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Zagotuj szklankę wody(...)kawałki. Rozgrzej na patelni łyżkę oleju, wysyp na nią krewetki, smaż po 2 minuty z każdej strony, aż zrobią się różowe. Posól i popieprz. Zdejm z patelni. Krok 3 Polędwiczkę osusz ręcznikiem, odkrój tłuszczyk i białe błonki, pokrój w plastry a potem w paski. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju. Wrzuć na rozgrzany tłuszcz paski polędwiczki. Smaż na intensywnym ogniu
Niedzielny kucharzSkładniki: 400-450 g polędwicy wieprzowej 1/3 szkl. wina Celebro ( czerwone, włoskie ) 1 łyżka miodu 1 łyżeczka sosu sojowego sól, pieprz olej do smażenia 1 pomidor
kolorowotorcikowowarzyw. Kto ma ochotę na miseczkę ?! Składniki (2 – 4 porcje): makaron soba 1 polędwiczka wieprzowa 2 – 3 ząbki czosnku – drobno posiekane liście z 1 pęczka botwiny – drobno pokrojone 2 cm kawałek imbiru – starty na tarce o małych oczkach 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu olej roślinny do smażenia 1 czerwona cebula – pokrojona(...)papryka – pokrojona w cienkie plastry 2 łyżeczki nasion białego sezamu sól i świeżo zmielony pieprz opcjonalnie: inne ulubione warzywa Wykonanie: Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Z polędwiczki usuń błony i pokrój ją w cienkie plastry. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, podsmaż na niej polędwiczkę, dopraw solą i pieprzem. Obsmaż je dokładnie z każdej strony do zmiany
Moja pasja smakuczuć go w smaku sosu, jeśli nie lubicie tego zioła można go wymienić na tymianek, rozmaryn, zioła prowansalskie lub nie używać wcale. Polędwiczki z pieczarkami najlepiej podawać z gotowanymi ziemniakami lub kaszami. Dobrym dodatkiem do nich są ogórki kiszone, ogórki konserwowe lub sałatka z marynowanych warzyw. Składniki: 500 dkg polędwiczek wieprzowych 200 dkg pieczarek 1 mała cebula(...)zeszklić. Dodać na patelnię oczyszczone i pokrojone w plastry pieczarki, smażyć do czasu, aż pieczarki zaczną się lekko rumienić. Dodać polędwiczki i ciepły bulion, dusić pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 15 minut. Następnie dodać śmietanę (jeśli sos ma być bardziej gęsty dodać mąkę), majeranek, dużą szczyptę soli, kolendry i pieprzu, zagotować. Polędwiczki podawać z gotowanym ziemniakami lub kaszą
Codziennik Kuchenny