Polędwiczki myjemy, oczyszczamy z błon. Kroimy w porcje o grubości ok. 3 cm. Każdą polędwiczkę posypujemy solą i pieprzem. Następnie obtaczamy w mące i podsmażamy z dwóch stron na złoty kolor. Kiedy każda polędwiczka będzie podsmażona na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebule. Następnie polędwiczki przekładamy na patelnie posypujemy papryką, majerankiem i zalewamy wodą. Po jakimś czasie polędwiczki(...)obracamy. Dusimy pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. Na koniec powstały sos doprawiamy solą, pieprzem do smaku i przecedzamy przez sitko. Podajemy z ziemniakami i ulubionym dodatkiem. Smacznego
Magia jedzenia.słodkawej. Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 1 cebula 1 szklanka bulionu 100 g żurawiny 2 łyżki octu balsamicznego 3 łyżki masła sól, pieprz, rozmaryn Przygotowanie: Dwie łyżki masła rozgrzewamy w garnku. Polędwiczkę przyprawiamy rozmarynem, solą oraz pieprzem i zrumieniamy na maśle ze wszystkich stron. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy polędwiczkę około 15-17 minut(...)czasie rozpuszczamy na małej patelni pozostałą łyżkę masła, wrzucamy cebule pokrojoną w pół piórka i podsmażamy około 3-5 minut. Dodajemy bulion, żurawinę, ocet i mieszamy. Wytworzony w pieczeniu sos z polędwiczki dodajemy do sosu żurawinowo - cebulowego i gotujemy aż zgęstnieje, około 6 minut. Przyprawiamy do smaku sola i pieprzem. Mięso kroimy na plastry, polewamy sosem. Smacznego
Symfonia smakowapolędwiczek wieprzowych 3 duże łyżki musztardy łyżka miodu sok z 1/4 cytryny łyżka oliwy olej do smażenia sól, pieprz Polędwiczki umyć. Musztardę z miodem rozetrzeć w misce. Dodać sól, pieprz, oliwę i sok z cytryny. Mięso nakłute widelcem marynować w tak przygotowane zalewie minimum 2 godziny. Na patelni rozgrzać olej. Polędwiczki osączyć z marynaty i smażyć krótko z każdej(...)strony, aż się mocno zarumienią. Zdjąć z patelni, pokroić w grube plastry. Na patelnię dodać jeszcze trochę oleju, włożyć pokrojone mięso i znów smażyć. Dodać sos i dusić, by nie było surowe w środku. Dosolić przed podaniem. Smacznego
Biały fartuszekzaprosiłam kilka osób do wspólnego gotowania. Wspólnie z Pyzą (ja proponowałam, Iza decydowała) wybrałyśmy danie kuchni francuskiej, polędwiczki w sosie śmietanowym ze śliwkami. Bardzo proste, ciekawe danie, dające sporo możliwości, ponieważ podstawowy przepis prawie nie zawiera przypraw, poza solą i czarnym pieprzem. Sos jest bardzo łagodny, aksamitny, świetnie współgra z delikatnym mięsem i słodkimi śliwkami kalifornijskimi. Razem z podpieczonymi ziemniakami(...)osób 16 suszonych śliwek kalifornijskich 2 łyżki wody 4 - 6 łyżek winiaku lub koniaku lub madery (lub innego kolorowego mocnego alkoholu, jeśli nie macie winiaku) 600 g polędwicy wieprzowej (o temperaturze pokojowej!) sól i pieprz do smaku 30 g masła 1 łyżka oleju słonecznikowego 125 g creme fraiche lub creme double sok wyciśnięty z połówki cytryny 1. Włożyć śliwki
Kuchnia PrezydentowejJuż nie raz mieliśmy ochotę z Madzią na sznycel z jajkiem sadzonym i fasolką. Akurat mieliśmy chwilę wolne czasu, więc postanowiliśmy zrealizować nasze plany… Nasza
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Składniki (2 os.): 300 g polędwiczki wieprzowej 1 cebula 1 średnia marchewka 250 ml piwa ciemnego 5 ziarenek ziela angielskiego 6 goździków sól, papryka ostra mielona Polędwiczkę płuczemy, kroimy w plastry (ok. 1 cm), obsmażamy na masełku z każdej strony. Na osobnej patelni podsmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę oraz marchewkę pokrojoną w pół talarki. Następnie zalewamy(...)nasze mięso piwem, dodajemy cebulę z marchewką, oraz doprawiamy wszystkimi przyprawami. Dusimy do miękkości mięsa pod przykryciem (od czasu do czasu obracamy polędwiczki). Kiedy już będzie miękkie, wyciągamy na talerze i jeśli jest taka potrzeba zagęszczamy sos łyżeczką mąki. Podajemy z ziemniaczkami lub kluskami. Smacznego
Moje-pitraszenieSzybkie, pożywne i aromatyczne danie. SKŁADNIKI 1 polędwiczka wieprzowa, 2 łyżki musztardy francuskiej Dagoma , 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka majeranku, ¼ łyżeczki czosnku granulowanego, 2 łyżki oliwy z oliwy sól, pieprz WYKONANIE Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Oliwę mieszamy z musztardą, miodem i przyprawami. Marynatą smarujemy mięso, zostawiamy w lodówce na 2 godziny albo na całą noc. Następnie(...)oleju obsmażamy polędwicę ze wszystkich stron. Następnie przekładamy polędwicę do formy żaroodpornej wysmarowanej olejem i pieczemy ok.20 min w 180 stopniach (stopień upieczenia zależy od naszych upodobań.) Polędwiczkę podałam z ryżem, sosem pieczarkowym i surówką
słodki bratekzadowoliłby całą rodzinę, Składniki: 2 polędwiczki wieprzowe (w sumie około 400-500 gram) 200 gram kurek 300 gram pieczarek 300 ml śmietanki 30% sól i pieprz majeranek 300 ml bulionu 2 łyżki oliwy z oliwek Polędwiczki myjemy, osuszamy i doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Na oliwie z oliwek smażymy polędwiczki na złoto-brązowy kolor z każdej strony(...)patelnię wrzucamy pokrojone w plasterki pieczarki i kurki w całości. Chwilę dusimy. Wlewamy bulion i całość gotujemy 5-6 minut. Następnie wlewamy śmietankę i dusimy jeszcze 10 minut. Sos doprawiamy solą i pieprzem. Polędwiczki wyciągamy i kroimy w plastry, następnie ponownie wkładamy do sosu i pozwalamy im dojść w gorącym sosie. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego, Klaudia
Mango Papajadelikatnym sosie pomidorowym , delikatna zupa porowa z kukurydzą i kurczakiem , proste i szybkie, wegetariańskie leczo , zupa pomidorowo-imbirowa z zieloną soczewicą . Przyzwyczajam się do tego, by piec, zamiast smażyć i wykorzystywać w kuchni jak najwięcej warzyw. Przepis, który chcę dziś zaprezentować to kwintesencja zdrowego, pięknego, a także pysznego jedzenia :) Roladki z polędwicy wieprzowej nadziane cukinią oraz kolorową(...)papryką (porcja dla 2-3 osób) Potrzebujemy: 1 sporą polędwicę wieprzową (moja ważyła ok. 0,5 kg) 1 cukinię 1/2 żółtej papryki 1/2 czerwonej papryki 1 puszkę pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego 100 g brązowego, naturalnego ryżu przyprawy: sól morską, świeżo mielony czarny pieprz, tymianek, 0,5 łyżeczki cukru 2 łyżki (+ odrobinę do natłuszczenia naczynia) oliwy (użyłam czosnkowej) Polędwicę oczyszczamy
Ratunku obiadłyżki oleju rzepakowego 2 łyżki mąki Sposób przygotowania: Polędwiczkę wieprzową nacinamy wzdłuż, oprószamy solą oraz pieprzem i rozbijamy najlepiej przez folię spożywczą. Na brzegu układamy fasolkę szparagową i zwijamy do środka. Owijamy plastrami boczku. Obtaczamy w mące i smażymy na mocno rozgrzanym oleju z każdej strony. Podpieczoną polędwiczkę szczelnie owijamy folią aluminiową (matową stroną na zewnątrz), przekładamy(...)blaszkę i wstawiamy do nagrzanego do 180⁰C piekarnika na 45 minut. Po tym czasie folię odwijamy, a polędwiczkę przypiekamy, tak by plastry boczku stały się mocno chrupiące. Podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami np. ziemniakami, frytkami lub sosami (ja podałam z sosem chrzanowo-koperkowym
Kuchnia w czekoladziewielbicieli polędwiczek. Moje z dodatkiem kaszy gryczanej i brokuła. Danie ekspresowe i smaczne.Polecam. Składniki: dla dwóch osób jedna dorodna polędwiczka wieprzowa sól ,pieprz śmietanka 18 % pół szklanki dobrego czerwonego wina oliwa z oliwek Dodatkowo: kasza gryczana brokuł Polędwiczkę oczyszczamy z białych błon i kroimy na plastry ,nie za cienkie.Lekko rozgniatamy je ręką jak kotlety.Posypujemy pieprzem i smażymy z dwóch stron(...)każdej strony .Dolewamy odrobinę wody aby połączyła się z tym co pozostało na patelni po smażeniu polędwiczek i pół szklanki wina , czekamy aż wino odparuje i dodajemy odrobinę śmietanki , mieszamy .Wszystko trwa nie więcej niż 15 minut. Teraz posypujemy solą i pieprzem sos ,aby miał lepszy smak. W międzyczasie gotujemy kaszę i brokuła .Podajemy razem
Ladylaura.super ekspresowym tempie wychodzą najlepsze rzeczy, dlatego szybko zapisuję, bo zapomnę. Chłopaki powiedzieli, że jadą głodni, więc szybciutko, w 20 minut przygotowałam dla nich pyszną kolację. Składniki: polędwiczka wieprzowa (400g) 3-4 plastry wędzonego boczku 3 dymki 3 ząbki czosnku papryczka chilli mała cukinia lub pół dużej oliwa z oliwek puszka tomate frito (lub innego przecieru pomidorowego) przyprawy: sól, pieprz(...)patelnię, smażymy. Następnie kroimy cebulę w krążki, cukinię w kostkę, drobno siekamy czosnek i chwilę ze wszystkim dusimy aż warzywa będą al dente. Dodajemy pomidory. W czasie robienia sosu gotujemy makaron. Ja podałam z tagliatelle
Cytryna&Co.Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa sól pieprz 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy 1/2 szklanki pistacji 1/2 szklanki słodkiej śmietany 1/2 szklanki suszonych pomidorów sok i skórka z 1/2 cytryny 1 cebula oliwa z oliwek extra vergine MONINI Classico masło Przygotowanie: polędwiczkę myjemy, osuszamy i oczyszczamy. roimy w talarki grubości około 1cm. Lekko spłaszczamy palcami. Oprószamy solą, pieprzem(...)podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy po 2 minuty z każdej strony. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, odstawiamy na 10 minut po czym zapiekamy przez około 10-15 minut przygotowujemy sos- cebulkę i suszone pomidorki oraz kilka orzeszków siekamy w kosteczkę. cebulę wrzucamy na masło i podsmażamy, dorzucamy orzeszki i pomidory całość zalewamy śmietanką, dodajemy miód i musztardę, sól pieprz
Luźna Kuchnianożem. Warzywa kolejno przypiecz na mocno rozgrzanej patelni wraz z listkami laurowymi i zielem angielskim, aż nieco się przypalą. Połowę z nich ułóż na spodzie rondla. Następnie połóż policzki wieprzowe i przykryj resztą warzyw. Ułóż natkę selera naciowego i rozmaryn. Całość zalej czerwonym winem i rosołem lub bulionem (tyle, aby zakryć warzywa). Rondel przykryj pokrywką i wstaw do piekarnika(...)rondla wyjmij warzywa oraz mięso, zostawiając jedynie cebulę, czosnek (bez łupinek) oraz białą część pora. Zmiksuj je razem z powstałym sosem za pomocą blendera. Następnie rondel wstaw na mały ogień i zredukuj sos. Do rondla włóż z powrotem polędwiczki. Podawaj z przygotowanymi w trakcie pieczenia dodatkami. Dodatki Buraki Buraki umyj, zawiń w folię aluminiową i wstaw do piekarnika wraz
Food SquareSKŁADNIKI: 1 polędwiczka wieprzowa 2 cebule 1 czerwona papryka 100 ml czerwonego wytrawnego wina garść suszonych grzybów łyżka mąki pszennej oliwa z oliwek zioła prowansalskie sól, pieprz KROK 1: Mięso popieprzyć, oprószyć dokładnie mąką KROK 2: Na wolnym ogniu, w około 300 ml wody gotować grzyby przez około 20 minut KROK 3: Na rozgrzaną brytfankę lub patelnię wlać około(...)obydwóch stron, po około 5 minutach podlać winem Odparować część wina, po około 3-5 minut dolać cały bulion z grzybami Dusić pod przykryciem ok 1 h Zagęszczanie sosu: W szklance wymieszać dokładnie mąkę z około 150 ml wody, dodać do mięsa, gotować jeszcze około 3 minut. Dodać sól oraz pieprz według uznania. KROK 4: Paprykę oczyścić z gniazd
smacznieinatemat