polędwiczki wieprzowe w sosie - 824 przepisów (strona:42/55)

Karkówka w jogurtowej marynacie 2926

Kurczak i karkówka to chyba najpopularniejsze potrawy z grilla jakie możemy spotkać na większości spotkań. Jednak aby były smaczne, kruche i rozpływające się w ustach musimy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Polędwiczki wieprzowe w pomarańczach. 138

porcji 5 polędwiczek wieprzowych 1 szklanka bulionu drobiowego (z kostki) 1/2 szklanki wytrawnego sherry sok i otarta skórka z dużej pomarańczy 2 łyżki masła 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka posiekanych zielonych listków szałwii sok z cytryny 1 łyżka mąki kukurydzianej  sól pieprz 1 średnia pomarańcza kilka zielonych listków do dekoracji Sposób wykonania :   U myte i osuszone(...)minut. W rondlu stop masło, zarumień polędwiczki ze wszystkich stron. Wlej sherry, oraz bulion. Dodaj posiekany czosnek, szałwię oraz skórkę z pomarańcza, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i duś pod przykryciem około 20 minut. Od czasu do czasu przewróć mięso na drugą stronę. Miękkie mięso wyjmij, połóż na półmisek, trzymaj w cieple. Sos przetrzyj przez sito, zagotuj. Mąkę dokładnie wymieszaj

Przepisy i porady kulinarne
Cytrynowo - imbirowa polędwica w orientalnym stylu 159

orientalnym, a efekt jest taki, że następnego razu doczekać się wprost nie mogę. Sprawdźcie sami czy mój samozachwyt nie jest aby przesadzony. Składniki (na 2 - 3 osoby): 1 polędwiczka wieprzowa 2 łyżki miodu płynnego ( u mnie syrop z mniszka lekarskiego) 2 łyżki soku z cytryny 1 płaska łyżeczka imbiru mielonego 1 łyżka oleju 1 mały ząbek czosnku sól, pieprz biały(...)stłuczone plastry polędwiczki. Odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej dwie - trzy godzinki. Następnie nacieramy lekko mąką (pomieszana żytnia z pszenną). Smażymy na rumiano na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Po kilka minut z każdej strony wystarczy. W tym samym czasie gotujemy ryż i smażymy na maśle warzywa z dodatkiem czosnku, imbiru i kurkumy. Danie gotowe. Pysznie smakuje z sosem słodko pikantnym

Kuchnia po mojemu
Sałatka z rzodkiewką i bazylią – idealna na grilla 221

Sałatka z rzodkiewką i bazylią to lekka i bardzo orzeźwiająca propozycja dodatku do potraw z grilla. Zarówno rzodkiewka jak i świeża bazylia sprawiają, że ma wyśmienity

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Polędwiczki z młodą marchewką i szalotką 116

Dzisiaj propozycja na niedzielny obiad - polędwiczki duszone z młodymi warzywami.  POLĘDWICZKI Z MŁODĄ MARCHEWKA I SZALOTKĄ Składniki: 1 duża polędwica wieprzowa 3 ząbki czosnku 2 łyżki majeranku sól, pieprz dodatkowo:  8-10 szalotek 1/2 opakowania młodych marchewek (ok.200 g) odrobina tymianku do smaku  opcjonalnie 1 łyżka mąki+1/3 szkl wody Przygotowanie: Polędwicę obsypujemy solą, pieprzem, nacieramy(...)czasie do polędwicy dodajemy obrane szalotki oraz marchewkę i dalej dusimy, aż warzywa zmiękną. Kiedy warzywa będą miękkie doprawiamy do smaku solą,pieprzem, tymiankiem. Na koniec opcjonalnie można zagęścić sos mąką rozrobioną w wodzie. Przed podaniem polędwicę kroimy na grube plastry i podajemy z warzywami

Bon appetit mon amie
Przepis na… – Minestra maritata świąteczne danie z Neapolu 240

Oczywistą oczywistością jest, że Amerykanie zmodyfikowali wiele dań włoskich. Osławione stały się kulki mięsne w sosie pomidorowym, wariacje na temat pizz i deserów. W Stanach Zjednoczonych popularność zyskała też pochodząca z Kampanii świąteczna zupa Minestra Maritata , błędnie przetłumaczona nie jako zaślubiona zupa, a jako „ wedding soup ” – zupa ślubna. Włoska nazwa podkreślała doskonałe połączenie składników, odpowiadające małżonkom stojącym(...)Lazio i Kampanii. Składniki: 200 gr brokułów 200 gr endywii 300 gr szpinaku cebula, 2 średnie marchewki 500 gr kapusty włoskiej dowolne mięso na bulion 300 gr polędwiczek wieprzowych 300 gr boczku 100 gr salami bazylia, ostra papryczka 100 gr tartego sera sól, pieprz Smażymy boczek pokrojony w drobną kostkę, przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Dodajemy polędwiczkę wieprzową

Bon Ton Italia
Soczysta plecionka z polędwiczki 183

polędwiczka wieprzowa o wadze ok. 800g - sól - świeżo mielony pieprz - wędzona papryka - 100g suszonej wędzonej szynki w plastrach - worek do pieczenia   Umytą i osuszoną polędwiczkę rozcinamy wzdłuż, ale nie do końca - na 3 paski. Oprószamy solą, świeżo mielonym pieprzem i papryką wędzoną. Środkowy pasek owjamy plastrami suszonej wędzonej szynki. Z pasków zaplatamy warkocz. Koniec związujemy mocną nicią. Polędwiczkę dokładnie(...)nakładamy kilka recepturek. Zapobiegnie to ewentualnemu jego napowietrzeniu. Tak przygotowaną polędwiczkę wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą – odstawiamy w chłodne miejsce do następnego dnia. Na drugi dzień gotujemy - 25 minut od chwili zawrzenia wody. Ugotowaną, pozostawiamy w wodzie do ostudzenia. Gdy ostygnie, otwieramy worek, rozcinamy folię, przelewamy sos do miseczki. Polędwiczkę przekładamy na blaszkę wyłożoną folią, spryskujemy oliwą

mojewypiekiinietylko
Toskańska polędwiczka w bagietce z ziołami. 179

wyjść! Satysfakcja przy jedzeniu jest bezcenna. :) Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa          1 bagietka 3 łyżki oliwy (1+2) 1 łyżeczka soli 1 duży ząbek czosnku 1 pęczek pietruszki listki z 1 gałązki rozmarynu listki z 1 gałązki szałwii skórka otarta z 1 cytryny Wykonanie: Polędwiczkę oczyścić z błonek i obsmażyć ze wszystkich stron na łyżce oliwy(...)aluminiową. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 190-200 stopni i piec 1 godzinę. Po wyjęciu pozwolić odpocząć 10 minut. Kroić w grube plastry i podawać z sałatami i ulubionym sosem

zadanie-gotowanie
Polędwiczka wieprzowa w sosie z suszonych grzybów 174

kuchni ;) Składniki: polędwiczka wieprzowa (1-2 sztuki) 2-3 garście suszonych grzybów sól, pieprz suszony rozmaryn owoc jałowca 2 ząbki czosnku szklanka bulionu olej Grzyby zalewamy 2 szklankami zimnej wody i moczymy przez kilka godzin. Mięso myjemy, oczyszczamy i nacinamy wzdłuż tak aby powstały nam 3 części, z których zapleciemy warkocz. Z jednej strony polędwiczki nie przecinamy do końca, warkocz(...)której się moczyły doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy bulion i mieszamy.   Polędwiczki zaplatamy w warkocz i podsmażamy na oleju z obu stron. Następnie układamy w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy bulionem z  suszonymi grzybami. Pieczemy  40 minut w 180 stopniach. Polędwiczki wyjmujemy z naczynia, a pozostały sos i grzyby blendujemy. Otrzymamy w ten sposób smaczny sos do mięsa. Doprawiamy

Czerwona Porzeczka
POLĘDWICZKA PIECZONA W RĘKAWIE 345

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 MINUT (+ 12 GODZIN MARYNOWANIE) ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 10 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2 Składniki podstawowe: 350 g polędwicy wieprzowej. Składniki marynaty

JejKuchnia
Makaron cesarecce z ragout mięsno-warzywnym 135

Giancarlo Russo w specjalnej przystawce do makaronów. Gotowy jest do kupienia w hipermarketach. Bardzo ciekawe połączenie z ragout mięsno-warzywnym. Składniki: • 250 g polędwiczki wieprzowej • 2 łodygi selera naciowego • 1/2 puszki pomidorów w puszce • 1 marchewka • 1 cebula • 100 ml wina białego wyytrawnego • 4 łyżki oliwy • sól, pieprz do smaku Ciasto(...)kostkę cebulę, plasterki selera naciowego i startą marchewkę. • Polędwiczkę pokroić w kostkę i podsmażyć razem z warzywami. • Całość podlać białym winem, odparować alkohol i dodać pomidory. • Podlać wodą i poddusić ok. 10 minut. • Ugotowany makaron dodać do przygotowanego sosu ragout i wymieszać. • Wyłożyć na talerz, posypać startym parmezanem. Danie pochodzi

To co kocham
Polędwiczki wieprzowe faszerowane kiełbasą chorizo i tymiankiem 262

wieprzowa ( u mnie około 350-80 g) 1/2 kiełbasy chorizo (cała kiełbaska cienka przekrojona wzdłuż dostępna stale w carefourze) 1/2 łyżeczki tymianku olej Polędwiczka powinna mieć temperaturę pokojową więc wyjmujemy ją wcześniej z lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Polędwiczkę nakłuwamy nożem i robimy delikatnie w niej otwór żeby nie przebić mięsa na wylot.  Połówką kiełbaski nadziewamy naszą polędwiczkę(...)patelni obsmażamy naszą polędwiczkę z każdej strony dosłownie przez chwilę do zmiany koloru, nie chodzi nam o jej wysmażenie. Gotowe mięso wraz z tłuszczem po smażeniu przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy tymiankiem i wstawiamy na 20 min do piekarnika. Po tym czasie wyjmujemy je z piekarnika i zostawiamy chwilę żeby odpoczęło, następnie kroimy w plastry. Gotową polędwiczkę przekładamy na talerze

Piekielna Kuchnia Pati
58 najlepszych przepisów z pomidorami 211

oliwkami i chrupiącymi orzechami włoskimi Pieczone pierogi z pieczarkami, czarnymi oliwkami i suszonymi pomidorami Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Pikantna wieprzowina w pomidorach Polędwiczka wieprzowa z marchewką i czosnkiem w pomidorach Pomidorowa sałatka ze szpinakiem, młodą kapustą i oliwkami Razowa grzanka z pomidorem, bobem i świeżymi ziołami z czosnkiem Sałatka z czerwonej fasoli(...)rukoli z mozzarellą parmezanem i pomidorkami koktajlowymi Sałatka z zieloną fasolką szparagową, pomidorem i ogórkiem małosolnym Sałatka ziemniaczana z kolorowymi pomidorkami Sałatka ziemniaczana z kapustą pekińską i pomidorkami Sos pomidorowy z ziołami Spaghetti w pomidorach z cukinią Spaghetti w pomidorach z pieczonym kurczakiem i bobem Spaghetti w pomidorach z czosnkiem i natką Spaghetti z pomidorem i cukinią w natce pietruszki

Moja smaczna kuchnia
41 przepisów na dania jednogarnkowe 335

jeszcze wiele ciekawych dań, które można przyrządzić w jednym garnku. Jesień też może być piękna i smaczna w naszych kuchniach! Obiecuję, że taka będzie! Botwinka z cukinią w delikatnym sosie Cappuccino brokułowe Crumble z owocami leśnymi Crumble z truskawkami Cukinia z papryką i czosnkiem w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Cykoriowe łódeczki parmezanowo - pieczarkowe Duszone warzywa śródziemnomorskie Duszone warzywa(...)kaszą jęczmienną Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Pieczone warzywa z czarnuszką i czosnkiem Pikantna wieprzowina w pomidorach Polędwiczka wieprzowa z marchewką i czosnkiem w pomidorach Ratatuja z bobem Ratatuja z soczewicą Rozgrzewającą zapiekanka bez mięsa Zapiekanka z makaronu pełnoziarnistego z oliwkami kalamata Zapiekane owoce w różowym winie pod płatkami

Moja smaczna kuchnia
Polędwiczki Wieprzowe w Sosie Na Bazie Koniaku 125

SKŁADNIKI: - 1 polędwiczka - 2 średnie cebule - 2 ząbki czosnku - 60 ml koniaku lub brandy (u mnie Red Label) - 130 ml śmietany 30% - 2 łyżeczki musztardy - 1

Dziś Ja gotuje
Poledwiczki w sosie kurkowym 157

przepyszne i nadają doskonałego smaku potrawom. SKŁADNIKI: 400 g polędwiczki wieprzowej 200 g kurek 150 ml śmietanki (10, 12 lub 30 %) 150 ml bulionu 1 marchewka 1 mała cebula 2 kulki jałowca 1/2 łyżeczki cząbru pieprz sól 2 łyżki masła klarowanego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 100 g kaszy jaglana Polędwiczki oczyszczamy z błonek i kroimy(...)gorącą bieżącą wodą. Dzięki temu nie będzie gorzka. Wrzucamy do osolonego wrzątki i gotujemy przez 15 minut. Na drugiej patelni roztapiamy resztę masła. Podsmażamy polędwiczki. Po 1 minucie z każdej strony i przekładamy do sosu. Dusimy razem przez kilka minut. Wedle potrzeby zagęszczamy mąką ziemniaczaną rozprowadzoną w odrobinie ziemnej wody.  Podajemy z ugotowaną kaszą jaglaną.   Smacznego

Kuchnia od dwojga