polędwiczki wieprzowe w sosie - 824 przepisów (strona:38/55)

Polędwica wieprzowa z zapiekaną polentą 172

darowiźnie od mamy otrzymaliśmy opakowanie polenty :D A ostatnio Robert Makłowicz  pokazywał jak ją smacznie przygotować :D   Polędwica wieprzowa z zapiekaną polentą SKŁADNIKI: 500 g polędwicy wieprzowej owoc jałowca, pieprz ziołowy, tymianek, sól morska, lubczyk, kminek 2 ząbki czosnku oliwa 375 g polenty 1,5 l osolonej wody ulubione przyprawy olej W moździerzu  utrzeć przyprawy(...)wklepując przyprawy. Pozostawić w lodówce minimum jedną godzinę. Ja pozostawiłam na cały dzień. Na rozgrzanej z odrobiną oleju patelni  smażyć polędwiczkę w całości – należy tylko zarumienić mięso z wierzchu, żeby zamknąć pory i zatrzymać w środku cały sos. Przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 30 minut. Polentę przygotować zgodnie

MarciochaKucharzy
PODSUMOWANIE AKCJI "HISTORIA NA TALERZU" 193

Astor - Waldorf    (artykuł) - Szarlotka a'la Carmen Sylva  (artykuł) -  Tournedos a'la Rossini  (artykuł) - Zrazy a'la Nelson  (artykuł) Eat.Read - Domowy sos prosto z wysp na St. Lawrence River - Sałatka Olivier po latach Emma Gotuje - Sałatka Waldorf Filozofia smaku - Sałatka Waldorf Green Plums - Sałatka Waldorf Kuchenne wędrówki Shinju - Sałatka Waldorf Life of a Polish(...)melba Przepisy Aleksandry - Brzoskwiniowa melba - Gateau Alexandra - Klasyczna Tarte Tatin - Victoria Sponge (Biszkopt królowej Wiktorii) Rodzinka od kuchni - Czarna Pavlova - Sałatka Waldorf Rozkoszne smaki - Polędwica a'la Wellington - Polędwiczki wieprzowe św. Barbary Przy kubku kawy - Bawarka - Tort Sachera (Sachertorte) W pewnej kuchni na Wyspach... - Sałatka Waldorf Z kartoflanego pola - Amerykany - Babka a'la lody księcia Puecklera - Bagietki na poolish

Przepisy Aleksandry
Polędwiczka wieprzowa z sosem grzybowym 142

ulubionych dań naszych gości ;) Dobrze ,że poza sezonem można użyć grilla elektrycznego ;) Składniki 800 g polędwiczki wieprzowej sól morska gruboziarnista pieprz czarny grubo mielony świeży tymianek 200 g leśnych grzybów  400 ml śmietanki Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Polędwiczki myjemy ,osuszamy papierowym ręcznikiem ,dzielimy na porcje i obtaczamy w mieszance soli ,pieprzu i liści tymianku. Cebulę(...)szklimy na maśle ,dodajemy pokrojone w paski grzyby ,oprószamy solą. Następnie zalewamy śmietanką ,dusimy na wolnym ogniu. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowane polędwiczki grillujemy z każdej strony na ruszcie. Na talerz wylewamy sos ,na nią kładziemy grillowaną polędwiczkę. Podajemy z ziemniakami i surówką. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

R'n'G Kitchen
Polędwiczki w sosie z suszonych pomidorów 230

się w zwykły, codzienny dzień?:) Z podanych składników otrzymamy 4 porcje. Składniki: 0,5kg polędwiczki wieprzowej słoiczek suszonych pomidorów 200g śmietanki kremówki ( u mnie "Piątnica 30% do ubijania, do zup") szklanka półwytrawnego białego wina bazylia zioła prowansalskie, sól, pieprz czarny  olej do smażenia Polędwiczkę oczyści, umyć, natrzeć solą i pieprzem. Obsmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Na patelnię(...)mniejsze części pomidory i śmietanę. Doprowadzić do wrzenia, dusić 5-7 minut, mieszając od czasu do czasu. Doprawić solą, pieprzem, i ziołami. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i zalać sosem.  Piec 25 minut w 180 stopniach. Jako dodatek proponuję frytki. Rozliczenie: polędwiczka ok. 11zł suszone pomidory 5zł śmietanka 2zł szklanka wina 3zł reszta składników około 1zł frytki 1kg- około

Czerwona Porzeczka
Polędwiczki wieprzowe z wiśniami 151

porcja = 360 kcal 0,5 kg polędwiczki wieprzowej ( w temp. pokojowej ) sól i pieprz łyżeczka rozmarynu łyżka masła 3 łyżki oleju 3 łyżki octu balsamicznego 3 łyżki cukru pół łyżki cynamonu 350 g wydrylowanych wiśni ( świeże lub mrożone ) 200 ml wody 200 ml bulionu 3 łyżki mąki ziemniaczanej WYKONANIE: 1. Polędwiczkę umyć, osuszyć i oczyścić z błon. 2. Pokroić(...)plastry grubości 2 cm. Doprawić solą, pieprzem i rozmarynem. 3. W garnuszku zagotować ocet z cukrem, tak aby powstał syrop. Dodać cynamon i gotować aż sos         zgęstnieje. 4. Dodać wiśnie i gotować ok 5 min. 5. Do szklanki wody dodać 3 łyżki mąki ziemniaczanej i dokładnie wymieszać do rozpuszczenia.     Dodać do garnka z wiśniami

Atlas Smaków
Glazurowane polędwiczki ze smażonymi warzywami 269

polędwicy wieprzowej jest, jak dla mnie, bardzo słodkie dlatego też nie chciałam przesadzić z tym dodatkiem bo nie przepadam za mięsem na słodko. Również zmieniłam obróbkę samej wieprzowiny - postanowiłam ją najpierw delikatnie obsmażyć a następnie chwilę dopiec w piekarniku. Wolę tak przyrządzać mięso gdyż wtedy mam pewność, że zostanie soczyste w środku. Przepis na glazurowane polędwiczki ze smażonymi warzywami wywodzi(...)się z kuchni azjatyckiej i jest naprawdę bardzo udany. Nie trzeba do niego żadnych wymyślnych przypraw - tylko ogólnie dostępny sos sojowy i świeży imbir. Zamiast oleju arachidowego użyłam słonecznikowego a makaron chow main jest dostępny w większych supermarketach lub na dniach azjatyckich znanych dyskontów. Robiłam to danie wczesną wiosną dlatego groszek cukrowy zastąpiłam mrożoną fasolką szparagową jednak mamy teraz sezon

sierotka maRysia w kuchni
Policzki wieprzowe duszone w pomidorach i winie 198

niezwykle kruche, delikatne, wilgotne. Dobrze przyrządzone wręcz rozpływa się w ustach. Delikatny naturalny sos z warzyw i z dodatkiem pomidorów nadaje niezwykły aromat. Składniki: ok. 0,5 kg policzków wieprzowych (6 sztuk) 2-3 marchewki 1 por 3-4 ząbki czosnku 0,5l bulionu warzywnego albo wieprzowego świeży tymianek albo majeranek 2 liście laurowe 1-2 pomidory duże i dojrzałe(...)półwytrawnego albo półsłodkiego sól, pieprz oliwa – 3-4 łyżki Wykonanie: Marchew obrać i pokroić w talarki, podobnie por. Cebulę i czosnek poszatkować. Policzki wieprzowe oczyścić z błony tak samo, jak oczyszcza się polędwiczki wieprzowe. Na patelni rozgrzać połowę oliwy. Policzki osolić i podsmażyć z obu stron, żeby zamknąć strukturę mięsa, zdjąć z patelni i odłożyć na talerz

Pociąg Do Kuchni
Polędwiczki wieprzowe z octem balsamicznym i kaparami 238

łyżeczki startej skórki z cytryny, lub do smaku 1 łyżka kaparów, lub do smaku przygotowanie Polędwiczki umyć, osuszyć, oczyścić z błon, pokroić na kawałki gr ok 3 -4 cm. Umieścić mąkę, sól, pieprz, czosnek w plastikowej torbie. Wstrząsnąć, aby wymieszać, dodać kawałki polędwiczki wieprzowej i ponownie wstrząsnąć aby mięso obtoczyć w mące i przyprawach. Wyjąć, strząsnąć nadmiar mąki. Rozgrzać olej(...)następnie zmniejszyć ogień do średniego i dusić na wolnym ogniu, aż mięso nie jest już różowe w środku - 3 do 4 minut. Wyjąć mięso na półmisek, a do sosu dodać  skórkę z cytryny i  kapary.  Podgrzewać na  wolnym ogniu, aż sos lekko zgęstnieje do pożądanej konsystencji. Podawać np. z groszkiem,  sałatą i ziemniakami lub ryżem

Stare Gary
Duszone polędwiczki w sosie własnym. 1538

Polędwiczki myjemy, oczyszczamy z błon. Kroimy w porcje o grubości ok. 3 cm. Każdą polędwiczkę posypujemy solą i pieprzem. Następnie obtaczamy w mące i podsmażamy z dwóch stron na złoty kolor. Kiedy każda polędwiczka będzie podsmażona na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebule. Następnie polędwiczki przekładamy na patelnie posypujemy papryką, majerankiem i zalewamy wodą. Po jakimś czasie polędwiczki(...)obracamy. Dusimy pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. Na koniec powstały sos doprawiamy solą, pieprzem do smaku i przecedzamy przez sitko. Podajemy z ziemniakami i ulubionym dodatkiem. Smacznego

Magia jedzenia.
Polędwiczka wieprzowa w sosie żurawinowo - cebulowym. 143

słodkawej.     Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 1 cebula 1 szklanka bulionu 100 g żurawiny 2 łyżki octu balsamicznego  3 łyżki masła sól, pieprz, rozmaryn Przygotowanie: Dwie łyżki masła rozgrzewamy w garnku. Polędwiczkę przyprawiamy rozmarynem, solą oraz pieprzem i zrumieniamy na maśle ze wszystkich stron. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy polędwiczkę około 15-17 minut(...)czasie rozpuszczamy na małej patelni pozostałą łyżkę masła, wrzucamy cebule pokrojoną w pół piórka i podsmażamy około 3-5 minut. Dodajemy bulion, żurawinę, ocet i mieszamy. Wytworzony w pieczeniu sos z polędwiczki dodajemy do sosu żurawinowo - cebulowego i gotujemy aż zgęstnieje, około 6 minut. Przyprawiamy do smaku sola i pieprzem. Mięso kroimy na plastry, polewamy sosem. Smacznego

Symfonia smakowa
Polędwiczki miodowo-musztardowe 177

polędwiczek wieprzowych 3 duże łyżki musztardy łyżka miodu sok z 1/4 cytryny łyżka oliwy olej do smażenia sól, pieprz Polędwiczki umyć. Musztardę z miodem rozetrzeć w misce. Dodać sól, pieprz, oliwę i sok z cytryny. Mięso nakłute widelcem marynować w tak przygotowane zalewie minimum 2 godziny. Na patelni rozgrzać olej. Polędwiczki osączyć z marynaty i smażyć krótko z każdej(...)strony, aż się mocno zarumienią. Zdjąć z patelni, pokroić w grube plastry. Na patelnię dodać jeszcze trochę oleju, włożyć pokrojone mięso i znów smażyć. Dodać sos i dusić, by nie było surowe w środku. Dosolić przed podaniem. Smacznego

Biały fartuszek
Polędwiczki ze śliwkami (Porc aux pruneaux) 152

zaprosiłam kilka osób do wspólnego gotowania. Wspólnie z Pyzą (ja proponowałam, Iza decydowała) wybrałyśmy danie kuchni francuskiej, polędwiczki w sosie śmietanowym ze śliwkami. Bardzo proste, ciekawe danie, dające sporo możliwości, ponieważ podstawowy przepis prawie nie zawiera przypraw, poza solą i czarnym pieprzem. Sos jest bardzo łagodny, aksamitny, świetnie współgra z delikatnym mięsem i słodkimi śliwkami kalifornijskimi. Razem z podpieczonymi ziemniakami(...)osób 16 suszonych śliwek kalifornijskich 2 łyżki wody 4 - 6 łyżek winiaku lub koniaku lub madery (lub innego kolorowego mocnego alkoholu, jeśli nie macie winiaku) 600 g polędwicy wieprzowej (o temperaturze pokojowej!) sól i pieprz do smaku 30 g masła 1 łyżka oleju słonecznikowego 125 g creme fraiche lub creme double sok wyciśnięty z połówki cytryny 1. Włożyć śliwki

Kuchnia Prezydentowej
Sznycel z jajkiem sadzonym i fasolką 196

Już nie raz mieliśmy ochotę z Madzią na sznycel z jajkiem sadzonym i fasolką. Akurat mieliśmy chwilę wolne czasu, więc postanowiliśmy zrealizować nasze plany… Nasza

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Polędwiczki w piwie. 178

Składniki (2 os.): 300 g polędwiczki wieprzowej 1 cebula 1 średnia marchewka 250 ml piwa ciemnego 5 ziarenek ziela angielskiego 6 goździków sól, papryka ostra mielona Polędwiczkę płuczemy, kroimy w plastry (ok. 1 cm), obsmażamy na masełku z każdej strony. Na osobnej patelni podsmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę oraz marchewkę pokrojoną w pół talarki. Następnie zalewamy(...)nasze mięso piwem, dodajemy cebulę z marchewką, oraz doprawiamy wszystkimi przyprawami. Dusimy do miękkości mięsa pod przykryciem (od czasu do czasu obracamy polędwiczki). Kiedy już będzie miękkie, wyciągamy na talerze i jeśli jest taka potrzeba zagęszczamy sos łyżeczką mąki. Podajemy z ziemniaczkami lub kluskami. Smacznego

Moje-pitraszenie
POLĘDWICZKA W MUSZTARDZIE FRANCUSKIEJ 132

Szybkie, pożywne i aromatyczne danie.   SKŁADNIKI 1 polędwiczka wieprzowa, 2 łyżki musztardy francuskiej Dagoma , 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka majeranku, ¼ łyżeczki czosnku granulowanego, 2 łyżki oliwy z oliwy sól, pieprz WYKONANIE  Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Oliwę mieszamy z musztardą, miodem i przyprawami. Marynatą smarujemy mięso, zostawiamy w lodówce na 2 godziny albo na całą noc. Następnie(...)oleju obsmażamy polędwicę ze wszystkich stron. Następnie przekładamy polędwicę do formy żaroodpornej wysmarowanej olejem i pieczemy ok.20 min w 180 stopniach (stopień upieczenia zależy od naszych upodobań.) Polędwiczkę podałam z ryżem, sosem pieczarkowym  i surówką

słodki bratek