polędwiczki wieprzowe w sosie - 824 przepisów (strona:21/55)

Grrillowana pierś kurczaka w sosie cytrynowym. 295

Miałam okazję niedawno jeść to danie i urzekło mnie smakiem, tak  więc chcę podzielić się tym z Wami. Sos cytrynowo-maślany jest wspaniałym dodatkiem do drobiu, ryb, chudego mięsa wieprzowego-polędwiczek, czy schabu... SKŁADNIKI: filet z kurczaka około 500gr.,  sól, pieprz grubo mielony (najlepiej biały, u mnie czarny niestety), maggi, odrobina tymianku SOS: kieliszek 50ml wytrawnego wina białego

Kuchnia Beaty
3 popularne sosy sałatkowe 188

Choć powstają z różnych składników, łączy je wiele. To dzięki nim tradycyjne sałatki nabierają wyjątkowego charakteru, a nasze menu staje się bardziej różnorodne. To one sprawiają

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Polędwiczka faszerowana warzywami 164

Lubię polędwiczki wieprzowe, szczególnie faszerowane warzywami, są smaczne i soczyste. Idealne na szybki obiad do pieczonych ziemniaków. Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 1 opakowanie mrożonych warzyw po grecku Przyprawa smoky grill z solą morską Rafex Sól, pieprz 4 łyżki oleju Sznurek do wędlin Sos z pieprzem zielonym Roleski Sposób przygotowania: Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, przekładamy mrożone warzywa(...)naczynia żaroodpornego, przykrywamy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni. Ziemniaki które zostały nam z mieszanki warzyw możemy upiec razem z polędwiczką. Polędwiczkę podajemy polaną sosem z zielonym pieprzem

Bajeczna Kuchnia
POLĘDWICZKA WIEPRZOWA Z KURKAMI 138

sucha i nie smaczna. Znalazłam idealny złoty moment, w  którym polędwiczka jest idealnie upieczona, soczysta , wprost rozpływa się w ustach. Wypróbujecie? Składniki: polędwiczka wieprzowa 0,7 kg sól, pieprz, zioła prowansalskie, suszone pomidory płatki olej sos: kubek śmietany 12 % kubek bulionu warzywnego 30 dag grzybów kurek pęczek natki pietruszki sól, pieprz Wykonanie: *Polędwiczkę nacieramy solą , pieprzem, ziołami i suszonymi

Z Majeczką w kuchni
Polędwica z kurkami 198

Prosty przepis na wykwintny obiad. Delikatne mięso, wyraziste kurki i śmietankowy sos… trzy elementy, które gwarantują pyszny posiłek.   Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa (około 400g) 300 g kurek 2 łyżki masła klarowanego Jedna duża biała cebula kieliszek białego wytrawnego wina (opcjonalnie bulion) 200 ml śmietanki kremówki 30% sól, pieprz, majeranek Sposób przygotowania: Polędwiczkę umyć, osuszyć, pokroić na około 1cm plastry(...)talerz a na tłuszczu ze smażenia polędwiczek oraz reszcie masła klarowanego zeszklić posiekaną w piórka cebulę. Dodać kurki, zwiększyć ogień i smażyć przez ok. 2 minuty co chwilę mieszając. Doprawić solą, wlać wino lub bulion i odparowywać przez ok. 1 minutę na większym ogniu. Dodać śmietankę i zagotować. Usmażone mięso włożyć w sos kurkowy i gotować całość przez

Pyry na Gaz
Polędwica wieprzowa z suszonymi pomidorami 214

suszonymi pomidorami podanej z pieczonymi ziemniaczkami i sosem śmietanowym ? Składniki : 1 polędwica wieprzowa 200 gr szpinaku 100 gr pomidorów suszonych w zalewie szklanka śmietany 30 % przypawa do mięsa wieprzowego  oregano Przygotowanie : Polędwicę oczyszczam z błonek, przecinam na pół i cienkim nożem nacinam ją w środku - zobacz zdjęcie. Przyprawiam przyprawą do mięsa wieprzowego i na chwilę odstawiam. Pomidory odsączam nieco(...)minut w temp. 160oC. Na tą samą patelnię sypię szczyptę oregano i po chwili wlewam śmietanę którą co chwilę mieszając redukuję do kremowej konsystencji. Polędwiczkę po upieczeniu kroję w talarki i kładę na talerz na sos śmietanowy, podaję z pieczonymi ziemniaczkami które piekłem razem z polędwiczką. Smacznego

Mechanik w kuchni
Polędwiczki w sosie grzybowym 181

wytrawnego wina i aromatycznej natki z pietruszki. Świetne połączenie smaków i idealna propozycja na niedzielny wykwintny obiad. Składniki: 700g polędwiczek wieprzowych (2 sztuki) 8-10 plastrów wędzonego boczku 2 łyżki oleju Wielkopolski kilka gałązek świeżego tymianku sól pieprz Sos grzybowy: 600g leśnych podgrzybków 1 cebula 1 ząbek czosnku 200ml białego półwytrawnego wina 200ml śmietany 30% 2 łyżki ciemnego sosu(...)sojowego 3 łyżki natki z pietruszki szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki masła sól pieprz Dodatkowo: 200g kaszy jęczmiennej pęczak Wykonanie: 1. Polędwiczki oczyścić z błon i pokroić na plastry o grubości około 2 cm, lekko rozpłaszczyć dłonią. Każdy plaster oprószyć solą, pieprzem, posypać posiekanym świeżym tymiankiem i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie każdy plaster polędwiczki owinąć boczkiem

Szalona Kuchnia Eweliny
Polędwiczka z pieczarkami w sosie musztardowo-śmietanowym 199

Dzisiaj mamy dla Was pyszny obiadek a do tego szybki i łatwy w przygotowaniu – polędwiczkę z z pieczarkami w sosie musztardowo-śmietanowym :) Składniki na polędwiczkę z pieczarkami: – 350 g polędwiczki wieprzowej – 250 g brunatnych pieczarek – 3 cebulki szalotki – 3 ząbki czosnku – 1 łyżka masła – 150 g śmietanki

Kuchenne Wariacje
szparagi 146

szparagami krem mus z białych szparagów mini tarty ze szparagami naleśnikowy duet napoleonka z zielonymi szparagami omlet ze szparagami   placki szparagowe polędwiczki wieprzowe ze szparagami i smardzami sałatka ze szparagów z jakami przepiórczymi i sosem z mango sałatka ze szparagów z pitahayą i orzechami sałatka z kaczka i szparagami   sałatka z wędzonego łososia ze szparagami   sałatka

królestwo garów
Warkocz z polędwicy otulony w boczku 221

ciepło jak i na zimno na Świątecznym stole musi znaleźć się obowiązkowo-to prawdziwy rarytas! Składniki 45 dag polędwiczki wieprzowej 30 dag boczku łuskanego 10 śliwek suszonych kalifornijskich sól do smaku pieprz grubo mielony do smaku przyprawa do mięsa Sos żurawinowy: 150 ml bulionu drobiowego 15 dag konfitury z żurawin 1 łyżka masła 1 płaska łyżeczka mąki pszennej Sposób przygotowania

Wanilia i Kardamon
Słodko-ostre polędwiczki wieprzowe z soczystymi warzywami na chrupiącej pajdzie chleba 194

prawdziwym klarowanym masełku zachwyciła nasze podniebienia! Danie zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy! Składniki : ( na 2 duże porcje ) Mięso : - średnia polędwiczka wieprzowa – 1 szt – musztarda ostra ( ja użyłam Kamis z płatkami wędzonej papryki ) – 1 łyżka – słodki sos chili – 1 łyżka – sól , pieprz – 1 szczypta – czosnek kolorowy – 1 szczypta – tymianek(...)masło – 1 łyżka Dodatkowo : - duża pajda świeżego , pszennego chleba zrumieniona na maśle – 2 szt – drobno starty parmezan – 2 łyżki Sposób przyrządzenia: Mięso : Polędwiczkę kroimy w ok. 2-2,5 cm plastry. Lekko rozbijamy dłonią. Posypujemy solą , pieprzem i odrobiną kolorowego czosnku. Do miseczki dodajemy czubatą łyżkę musztardy , łyżkę sosu chili , tymianek , majeranek , drobniutko pokrojoną papryczkę chili

Ostra na Słodko
Polędwiczka wieprzowa w sosie śmietanowo-Somersby 329

Polęwica wieprzowa to pyszne, delikatne mięso, które pokochali Polacy. Będąc amasadorem Somersby w kampanii Streetcom, postanowiłem połączyć jabłokowy smak właśnie z tym mięsem. Co z tego

MarcinChef
Makaron z polędwiczką wieprzową i pieczarkami 337

odparowania wody). 3. Kroimy polędwiczkę wieprzową w kostkę (powinna mieć temperaturę pokojową), marynujemy w łyżeczce oleju, szczypcie pieprzu i smażymy na patelni teflonowej ok. 3-4 minuty (na dużym ogniu). 4. Przekładamy usmażoną polędwiczkę na talerz i przykrywamy folią spożywczą. 5. Łączymy pieczarki z polędwiczką, jogurtem i szczyptą soli (nie gotujemy sosu, żeby się nie zważył). 6. Podajemy z makaronem

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
RYŻ Z POLĘDWICZKĄ I WARZYWAMI - OBIAD W 20 MINUT 193

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: 2 torebki ryżu, 200 g polędwiczki wieprzowej, opakowanie mieszanki warzyw na patelnię - u mnie Hortex z przyprawą orientalną, 3 łyżki sosu chili, sól, pieprz, curry, łyżka oleju. Przygotowanie: Ryż gotuję, odcedzam. Polędwiczkę oczyszczam z błon, myję i osuszam. Kroję w półplasterki, podsmażam

JejKuchnia
Polędwiczki prowansalskie z sosem pieczarkowym i zielonym groszkiem 148

Szlachetne, delikatne mięso z dodatkiem niezwykle aromatycznego sosu pieczarkowego z zielonym groszkiem to doskonała propozycja na uroczysty obiad w gronie najbliższych. Składniki: 750g polędwiczek wieprzowych (2 sztuki) 3 łyżki oleju z bazylią sól pieprz 200g mix kasz (kasza pęczak, jęczmienna, siemię lniane) Marynata: 2 łyżki oleju 2 łyżeczki ziół prowansalskich 3 łyżeczki tymianku Sos pieczarkowy z zielonym groszkiem: 500g(...)ząbki czosnku 8 listków świeżej bazylii 100ml śmietany 30 % 1 łyżka mąki pszennej 3 łyżki masła sól pieprz Wykonanie: 1. Marynata: Składniki marynaty dokładnie wymieszać ze sobą. 2. Polędwiczki oczyścić z błon, oprószyć solą, pieprzem, natrzeć marynatą i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie obsmażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony. Polędwiczki owinąć folią aluminiową i przełożyć

Szalona Kuchnia Eweliny