zamiast pieczarek dodawałam namoczone, suszone grzyby leśne. Niestety w tym roku grzybów już nie posiadam, więc muszę zadowolić się pieczarkami. Ale i tak potrawa jest bardzo smaczna. Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa ( wystarczy na dwie osoby ) marynata olej ok. 50 ml 1 ½ łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 1 łyżeczka musztardy francuskiej 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę ½ łyżeczki(...)Cayenne ( troszkę ) Dodatkowo 250 gram pieczarek 1 cebula olej 150 ml śmietany 18% słodkiej Ok. 100 gram sera gorgonzola Wykonanie: Z podanych składników robimy marynatę ( wszystko razem mieszamy ). Polędwiczkę przecinamy na połowę wzdłuż. Każdy kawałek przecinamy również wzdłuż na 3 podłużne paski, ale nie do końca. Splatamy jak warkocz i spinamy wykałaczką. Warkocze marynujemy w przygotowanej marynacie ( nawet całą
Smaki Ewyjednym zdaniu moje danie opisałam, które ze smakiem z rodziną schrupałam. Kasza, gryczana w formie popcornu podana, spowodowała, że danie wygląda niebanalnie i smakuje oryginalnie. Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa ok. 400 g, 3 łyżki oleju rzepakowego czosnek bazylia, 4 ząbki czosnku, 250 ml śmietanki 30%, 1 łyżka sosu sojowego, 20 g tartego sera żółtego, 50 ml bulionu(...)smaku, papryczka chili świeżo mielona do smaku, 1 łyżeczka zielonego pieprzu marynowanego, sól do smaku, ponadto: olej do smażenia, 100 g kaszy gryczanej, pęczek koperku, świeży brokuł. Przygotowanie: Polędwiczki: Polędwiczkę myjemy, czyścimy z błon i kroimy w poprzek na plastry grubości ok. 2 cm. Każdy kładziemy na bok i delikatnie rozbijamy ręką w poprzek włókien, tak by miał grubość
Moniki Smakołykigłos może liczyć na wygraną Emotikon smile Nagrodami dla szczęśliwców są patelnie Delimano oraz zestawy produktów Podravka Emotikon grin Dziękuję za każdy głos :) Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa, plastry wędzonego boczku, 6 łyżek oleju rzepakowego, ½ łyżeczka czosnku w proszku, 1 łyżeczka ziół dalmatyńskich, sok z połowy limonki, 2 łyżki zalewy z kapary, świeży rozmaryn, pieprz kolorowy świeżo(...)cebula biała, świeże oregano. Przygotowanie: Marynata: olej mieszamy z sokiem z limonki, zalewą z kapary, czosnkiem, ziołami, pieprzem i solą. Rozmaryn i papryczkę siekamy drobno i dodajemy do marynaty. Polędwiczkę myjemy, suszymy i kroimy na 2 cm krążki. Przekładamy do marynaty i odstawiamy na noc do lodówki. Każdą polędwiczkę zawijamy w plaster boczku i nabijamy na wykałaczki. Cukinię i cebulę
Moniki Smakołykipysznych malin i borówek...- spróbujcie nie wyjadać go z garnka w trakcie robienia! :P ... i delikatna polędwiczka z nutą rozmarynu. Mmmm... niebo na talerzu ;)) Polecam! ;) Składniki: ok. 0,5kg polędwiczki wieprzowej 150g malin 150g borówek rozmaryn sól, pieprz 2 łyżki cukru 1-2 łyżki miodu 2 łyżki oleju Mięso myjemy, oczyszczamy i wkładamy do miski. Polewamy 2 łyżkami oleju
Czerwona PorzeczkaSzlachetne, delikatne mięso z dodatkiem niezwykle aromatycznego sosu pieczarkowego z zielonym groszkiem to doskonała propozycja na uroczysty obiad w gronie najbliższych. Składniki: 750g polędwiczek wieprzowych (2 sztuki) 3 łyżki oleju z bazylią sól pieprz 200g mix kasz (kasza pęczak, jęczmienna, siemię lniane) Marynata: 2 łyżki oleju 2 łyżeczki ziół prowansalskich 3 łyżeczki tymianku Sos pieczarkowy z zielonym groszkiem: 500g pieczarek(...)ząbki czosnku 8 listków świeżej bazylii 100ml śmietany 30 % 1 łyżka mąki pszennej 3 łyżki masła sól pieprz Wykonanie: 1. Marynata: Składniki marynaty dokładnie wymieszać ze sobą. 2. Polędwiczki oczyścić z błon, oprószyć solą, pieprzem, natrzeć marynatą i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie obsmażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony. Polędwiczki owinąć folią aluminiową i przełożyć
Szalona Kuchnia Ewelinyrodzinka czekała za moimi plecami z widelcami w dłoniach :). Polecam na mniejsze i większe okazję, bardzo szybkie i eleganckie danie. Składniki na obiad dla 4 osób: 50-60 dag polędwiczek wieprzowych 3 pełne łyżki suszonych pomidorów w oliwie 2-3 łyżki oliwy w której macerowały się pomidory olej rzepakowy 5-6 świeżych pomidorów koktajlowych 1 średnia cebula(...)sól pieprz Dodatkowo: 20 dag kaszy jęczmiennej 1. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i olej, przesmażamy drobno pokrojoną cebule i czosnek. Gdy się zeszkli dodajemy umyte i osuszone polędwiczki, oprószamy je solą i pieprzem podczas odwracania na patelni. Gdy polędwica nabierze lekko złotawego koloru dodajemy suszone i świeże pomidory, część natki pietruszki, zalewamy wodą oraz śmietanką. 2. Na małym
Apetyczna babeczkaprzypominam sobie o niej zwłaszcza wtedy, gdy chcę ugotować coś możliwie zdrowego i dobrze wyglądającego, a brakuje siły lub czasu na skomplikowane potrawy. Jakkolwiek przyrządzam to danie z polędwicy wieprzowej, możliwe jest również użycie np. łopatki, szynki lub biodrówki. Jednak wtedy musi gotować się dłużej (patrz porady), a mięso nie jest już tak delikatne. Potrawka z polędwicy, papryki i kukurydzy(...)kolorowych warzyw. Łatwa w przygotowaniu potrawka z soczystych i aromatycznych składników idealna na obiad lub kolację o każdej porze roku. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 1 polędwiczka wieprzowa (450g) 2 średnie papryki 1 puszka kukurydzy konserwowej (220g bez zalewy) 2 średnie ogórki kiszone 2 średnie lub 1 duża cebula 1-2 ząbki czosnku 150ml bulionu 3-4 łyżki
Kulinarna Pokusasmaki mają. Ja staram się łączyć je z warzywami, z delikatnym mięsem i lekkimi sosami.Składniki:na 4 porcje20 szt. makaronu Czaniecki Muszla z pomidorem, szpinakiem i kurkumą,1/2 polędwiczki wieprzowej,30 g serka śmietankowego,3 garści listków świeżej bazylii, ziarenka kapary,10 pomidorów suszonych,1 ząbek czosnku,sok z ½ cytryny,100 ml oleju rzepakowego,1 łyżka pestek dyni(...)sezamu czarnego.Przygotowanie:Pesto: listki bazylii, czosnek, oliwki, pestki dyni, słonecznik razem miksujemy, dolewamy olej, sok z cytryny, doprawiamy solą, pieprzem do smaku i ponownie miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Polędwiczkę kroimy na plasterki o grubości 0,5 cm, doprawiamy solą i pieprzem. Plasterki układamy na foli spożywczej, przykrywamy i delikatnie palcami ugniatamy mięso. Na środek każdego plasterka nakładamy serek, dodajemy
Moniki Smakołykipyszna.Główną rolę ogrywała na obiedzie właśnie polędwiczka , dlatego też podałam ją tylko z ugotowaną na sypko kaszą jęczmienną , by nie zabić smaku mięsa.Wszyscy oblizywali talerz!Polecam!SKŁADNIKI:* polędwiczka wieprzowa – 2 szt* duża cebula – 3 szt* mąka – 1 czubata łyżka* bulion – ok. 300 ml* ocet winny – 1 łyżka* cukier – 1 łyżeczka* olej
Ostra na Słodkoporządnie zakasać rękawy! Ponieważ nie miałam już czasu na rozbijanie się w różnych miejscach po zakupy, to podjechałam do Lidla. Tutaj w moje ręce wpadł pewien „gotowiec”, a mianowicie polędwiczki wieprzowe zawijane w boczek z dodatkiem rozmarynu. Znacie mój stosunek do gotowych potraw, ale tutaj nic nie wzbudziło moich podejrzeń. Żadnej marynaty, „wcierki ziołowej” i innych kamuflaży nieświeżości. Po prostu(...)Wyszedł mi z tego wszystkiego bardzo smaczny, sycący posiłek, a wierzcie mi – zakładając wypasiony zielnik, przewożąc taczkami tony ziemi i dźwigając kamienie może człowiek zgłodnieć solidnie. Co do samych polędwiczek mam poradę – polecam piec je w naczyniu żaroodpornym, a nie w załączonym aluminiowym kubełku, w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu (wbrew instrukcji na opakowaniu) przez ok. 30 -40 minut
Kate's KitchenPotrawa idealna na rodzinny spotkanie, odpowiednia na niedzielny obiad lub nawet jako świąteczne danie. Całość jest bardzo aromatyczne, a smaki fajnie się przenikają. Polecam! Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 10 g suszonych borowików 1/2 cebuli 3-4 plastry szynki parmeńskiej sól, pieprz papryka czerwona słodka czosnek granulowany olej Przygotowanie: Suszone grzyby zalewamy gorącą(...)podsmażamy cebulę. Grzyby wyjmujemy z wody i kroimy w kostkę (wody nie wylewamy). Dodajemy do cebuli i chwilę podsmażamy. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Dokładnie myjemy polędwiczkę, a następnie długim, cienkim nożem robimy w mięsie dziurę (wzdłuż, celując w środek i uważając, żeby nie rozciąć mięsa do krawędzi). W powstały otwór delikatnie wkładamy nasz farsz z grzybów, dopychając
Symfonia smakowaporcji 5 polędwiczek wieprzowych 1 szklanka bulionu drobiowego (z kostki) 1/2 szklanki wytrawnego sherry sok i otarta skórka z dużej pomarańczy 2 łyżki masła 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka posiekanych zielonych listków szałwii sok z cytryny 1 łyżka mąki kukurydzianej sól pieprz 1 średnia pomarańcza kilka zielonych listków do dekoracji Sposób wykonania : U myte i osuszone mięso(...)skrop sokiem z cytryny, natrzyj solą i pieprzem, odstaw w chłodne miejsce na kilkanaście minut. W rondlu stop masło, zarumień polędwiczki ze wszystkich stron. Wlej sherry, oraz bulion. Dodaj posiekany czosnek, szałwię oraz skórkę z pomarańcza, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i duś pod przykryciem około 20 minut. Od czasu do czasu przewróć mięso na drugą stronę. Miękkie mięso wyjmij
Przepisy i porady kulinarnewytrawny uzyskamy. Polędwiczki cienko pokrojone, na patelni wysmażone dobrze się z sosem i makaronem komponują i naprawdę smakują. Składniki: 4 porcje250 g makaronu Gniazdko 1 Czaniecki, 1 polędwiczka wieprzowa,1 cebula szalotka,½ papryczki chili,sok z ½ limonki,½ łyżeczki białego pieprzu,2 duże ząbki czosnki,olej rzepakowy,puszka pomidorów w kostce,2 łyżki pasty pomidorowej,3 łyżki sosu salsa(...)świeżej bazylii,1 łyżka sosu sojowego jasnego,60 g startego sera żółtego.Przygotowanie:Marynata: 70 ml oleju mieszamy z solą, białym pieprzem, sokiem z limonki przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Polędwiczkę myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem, kroimy na bardzo cienkie plasterki i mieszamy w marynacie. Odstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę.Mięso smażymy na patelni (podczas smażenia mięso puści sok, który
Moniki Smakołykiziół. Nie powiem, dość ciekawy smak, aczkolwiek warzywa były za twarde, nie zdążyły się ublanszować, widocznie zbyt wcześnie wyjęto je z wody. Sałatka ta podana była do ostatniego dania. POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W SOSIE ŚLIWKOWO – KORZENNYM, podane z PĘCZOTTO Z MARCHEWKĄI SEREM BURSZTYN oraz SAŁATKA Z UBLANSZOWANYCH WARZYW. Pęczotto to moje dzieło! Mieszałam je i mieszałam, aż w końcu mnie wygonili(...)mnie zapomniał, a jak przybiegł do kuchni, nazwał mnie „Świstakiem”. "- A świstak stoi i miesza pęczotto…" Moja opinia? O sałatce już pisałam, pęczotto smaczne, ale ser mało wyczuwalny. Polędwiczki zbyt słabo doprawione. Sos jednak smakował bardzo dobrze. Pierwsza jednak była zupa. EINTOPF, czyli RUMPUĆ na bulionie z żeberek, z fasolką szparagową, kalarepką, itd. Smaczna, ale nie jadam
W kuchni Karmel-itkiinnych zajęć (przyznaję się, że głównym "winowajcą" jest mój ukochany ogród), mam dla Was bardzo smaczną propozycję obiadową - mięciutkie, rozpływające się w ustach mięsko w aromatycznym sosie. Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa (około 500 g), 5 – 6 dużych ząbków czosnku, 1 duża marchewka, kostka mięsna lub rosołowa, 2 łyżeczki ziół prowansalskich, sól, pieprz, 2 – 3 kulki ziela angielskiego, liść laurowy(...)czosnku w plasterki. W garnku zagotować około litra wody, dodać kostkę mięsną lub rosołową, ziele angielskie, liść laurowy, zioła prowansalskie oraz pokrojony czosnek i marchew. Doprawić solą i pieprzem. Polędwiczkę opłukać, oczyścić z włókien i osuszyć. Pokroić w plastry i lekko roztłuc. Oprószyć solą oraz pieprzem i obtoczyć w mące. Tak przygotowane bitki zrumienić z obu stron na rozgrzanym oleju
Nie tylko w kuchni