polędwiczki wieprzowa - 1267 przepisów (strona:46/85)

Warkocze z polędwiczki wieprzowej w sosie serowo – pieczarkowym 175

zamiast pieczarek dodawałam namoczone, suszone grzyby leśne. Niestety w tym roku grzybów już nie posiadam, więc muszę zadowolić się pieczarkami. Ale i tak potrawa jest bardzo smaczna. Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa ( wystarczy na dwie osoby ) marynata olej ok. 50 ml 1 ½  łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 1 łyżeczka musztardy francuskiej 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę ½ łyżeczki(...)Cayenne ( troszkę ) Dodatkowo 250 gram  pieczarek 1 cebula olej 150 ml śmietany 18% słodkiej Ok. 100 gram sera gorgonzola Wykonanie: Z podanych składników robimy marynatę ( wszystko razem mieszamy ). Polędwiczkę przecinamy na połowę wzdłuż. Każdy kawałek przecinamy również wzdłuż na 3 podłużne paski, ale nie do końca. Splatamy jak warkocz i spinamy wykałaczką. Warkocze marynujemy w przygotowanej marynacie ( nawet całą

Smaki Ewy
Polędwiczki w sosie śmietanowo serowym o nucie czosnkowej z popcornem z kaszy gryczanej 224

jednym zdaniu moje danie opisałam, które ze smakiem z rodziną schrupałam.  Kasza, gryczana w formie popcornu podana, spowodowała, że danie wygląda niebanalnie i smakuje   oryginalnie. Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa ok. 400 g, 3 łyżki oleju rzepakowego czosnek bazylia, 4 ząbki czosnku, 250 ml śmietanki 30%, 1 łyżka sosu sojowego, 20 g tartego sera żółtego, 50 ml bulionu(...)smaku, papryczka chili świeżo mielona do smaku, 1 łyżeczka zielonego pieprzu marynowanego, sól do smaku, ponadto: olej do smażenia, 100 g kaszy gryczanej, pęczek koperku, świeży brokuł. Przygotowanie: Polędwiczki: Polędwiczkę myjemy, czyścimy z błon i kroimy w poprzek na plastry grubości ok. 2 cm. Każdy kładziemy na bok i delikatnie rozbijamy ręką w poprzek włókien, tak by miał grubość

Moniki Smakołyki
Szaszłyki z polędwiczki zrolowanej w boczek 170

głos może liczyć na wygraną  Emotikon smile  Nagrodami dla szczęśliwców są patelnie Delimano oraz zestawy produktów Podravka  Emotikon grin  Dziękuję za każdy głos :) Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa, plastry wędzonego boczku, 6 łyżek oleju rzepakowego, ½ łyżeczka czosnku w proszku, 1 łyżeczka ziół dalmatyńskich, sok z połowy limonki, 2 łyżki zalewy z kapary, świeży rozmaryn, pieprz kolorowy świeżo(...)cebula biała, świeże oregano. Przygotowanie: Marynata: olej mieszamy z sokiem z limonki, zalewą z kapary, czosnkiem, ziołami, pieprzem i solą. Rozmaryn i papryczkę siekamy drobno i dodajemy do marynaty. Polędwiczkę myjemy, suszymy i kroimy na 2 cm krążki. Przekładamy do marynaty i odstawiamy na noc do lodówki. Każdą polędwiczkę zawijamy w plaster boczku i nabijamy na wykałaczki. Cukinię i cebulę

Moniki Smakołyki
Polędwiczka wieprzowa w sosie malinowo-borówkowym 240

pysznych malin i borówek...- spróbujcie nie wyjadać go z garnka w trakcie robienia! :P ... i delikatna polędwiczka z nutą rozmarynu. Mmmm... niebo na talerzu ;)) Polecam! ;) Składniki: ok. 0,5kg polędwiczki wieprzowej 150g malin 150g borówek rozmaryn sól, pieprz 2 łyżki cukru 1-2 łyżki miodu 2 łyżki oleju Mięso myjemy, oczyszczamy i wkładamy do miski. Polewamy 2 łyżkami oleju

Czerwona Porzeczka
Polędwiczki prowansalskie z sosem pieczarkowym i zielonym groszkiem 150

Szlachetne, delikatne mięso z dodatkiem niezwykle aromatycznego sosu pieczarkowego z zielonym groszkiem to doskonała propozycja na uroczysty obiad w gronie najbliższych. Składniki: 750g polędwiczek wieprzowych (2 sztuki) 3 łyżki oleju z bazylią sól pieprz 200g mix kasz (kasza pęczak, jęczmienna, siemię lniane) Marynata: 2 łyżki oleju 2 łyżeczki ziół prowansalskich 3 łyżeczki tymianku Sos pieczarkowy z zielonym groszkiem: 500g pieczarek(...)ząbki czosnku 8 listków świeżej bazylii 100ml śmietany 30 % 1 łyżka mąki pszennej 3 łyżki masła sól pieprz Wykonanie: 1. Marynata: Składniki marynaty dokładnie wymieszać ze sobą. 2. Polędwiczki oczyścić z błon, oprószyć solą, pieprzem, natrzeć marynatą i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie obsmażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony. Polędwiczki owinąć folią aluminiową i przełożyć

Szalona Kuchnia Eweliny
Polędwiczki wieprzowe w sosie z suszonych pomidorów 168

rodzinka czekała za moimi plecami z widelcami w dłoniach :). Polecam na mniejsze i większe okazję, bardzo szybkie i eleganckie danie. Składniki na obiad dla 4 osób: 50-60 dag polędwiczek wieprzowych  3 pełne łyżki suszonych pomidorów w oliwie 2-3 łyżki oliwy w której macerowały się pomidory olej rzepakowy 5-6 świeżych pomidorów koktajlowych  1 średnia cebula(...)sól pieprz Dodatkowo: 20 dag kaszy jęczmiennej  1. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i olej, przesmażamy drobno pokrojoną cebule i czosnek. Gdy się zeszkli dodajemy umyte i osuszone polędwiczki, oprószamy je solą i pieprzem podczas odwracania na patelni. Gdy polędwica nabierze lekko złotawego koloru dodajemy suszone i świeże pomidory, część natki pietruszki, zalewamy wodą oraz śmietanką. 2. Na małym

Apetyczna babeczka
Potrawka z polędwicy, papryki i kukurydzy 213

przypominam sobie o niej zwłaszcza wtedy, gdy chcę ugotować coś możliwie zdrowego i dobrze wyglądającego, a brakuje siły lub czasu na skomplikowane potrawy. Jakkolwiek przyrządzam to danie z polędwicy wieprzowej, możliwe jest również użycie np. łopatki, szynki lub biodrówki. Jednak wtedy musi gotować się dłużej (patrz porady), a mięso nie jest już tak delikatne. Potrawka z polędwicy, papryki i kukurydzy(...)kolorowych warzyw. Łatwa w przygotowaniu potrawka z soczystych i aromatycznych składników idealna na obiad lub kolację o każdej porze roku. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 1 polędwiczka wieprzowa (450g) 2 średnie papryki 1 puszka kukurydzy konserwowej (220g bez zalewy) 2 średnie ogórki kiszone 2 średnie lub 1 duża cebula 1-2 ząbki czosnku 150ml bulionu 3-4 łyżki

Kulinarna Pokusa
Muszle z mięsną niespodzianką na pesto z bazylii 176

smaki mają. Ja staram się łączyć je z warzywami, z delikatnym mięsem i lekkimi sosami.Składniki:na 4 porcje20 szt. makaronu Czaniecki Muszla z pomidorem, szpinakiem i kurkumą,1/2 polędwiczki wieprzowej,30 g serka śmietankowego,3 garści listków świeżej bazylii, ziarenka kapary,10 pomidorów suszonych,1 ząbek czosnku,sok z ½ cytryny,100 ml oleju rzepakowego,1 łyżka pestek dyni(...)sezamu czarnego.Przygotowanie:Pesto: listki bazylii, czosnek, oliwki, pestki dyni, słonecznik razem miksujemy, dolewamy olej, sok z cytryny, doprawiamy solą, pieprzem do smaku i ponownie miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Polędwiczkę kroimy na plasterki o grubości 0,5 cm, doprawiamy solą i pieprzem. Plasterki układamy na foli spożywczej, przykrywamy i delikatnie palcami ugniatamy mięso. Na środek każdego plasterka nakładamy serek, dodajemy

Moniki Smakołyki
Polędwiczki w sosie cebulowym 191

pyszna.Główną rolę ogrywała na obiedzie właśnie polędwiczka , dlatego też podałam ją tylko z ugotowaną na sypko kaszą jęczmienną , by nie zabić smaku mięsa.Wszyscy oblizywali talerz!Polecam!SKŁADNIKI:* polędwiczka wieprzowa – 2 szt* duża cebula – 3 szt* mąka – 1 czubata łyżka* bulion – ok. 300 ml* ocet winny – 1 łyżka* cukier – 1 łyżeczka* olej

Ostra na Słodko
Pieczony bakłażan 149

porządnie zakasać rękawy! Ponieważ nie miałam już czasu na rozbijanie się w różnych miejscach po zakupy, to podjechałam do Lidla. Tutaj w moje ręce wpadł pewien „gotowiec”, a mianowicie polędwiczki wieprzowe zawijane w boczek z dodatkiem rozmarynu. Znacie mój stosunek do gotowych potraw, ale tutaj nic nie wzbudziło moich podejrzeń. Żadnej marynaty, „wcierki ziołowej” i innych kamuflaży nieświeżości. Po prostu(...)Wyszedł mi z tego wszystkiego bardzo smaczny, sycący posiłek, a wierzcie mi – zakładając wypasiony zielnik, przewożąc taczkami tony ziemi i dźwigając kamienie może człowiek zgłodnieć solidnie. Co do samych polędwiczek mam poradę – polecam piec je w naczyniu żaroodpornym, a nie w załączonym aluminiowym kubełku, w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu (wbrew instrukcji na opakowaniu) przez ok. 30 -40 minut

Kate's Kitchen
Polędwiczka wieprzowa faszerowana suszonymi borowikami i zawinięta w szynkę parmeńską. 208

Potrawa idealna na rodzinny spotkanie, odpowiednia na niedzielny obiad lub nawet jako świąteczne danie. Całość jest bardzo aromatyczne, a smaki fajnie się przenikają. Polecam! Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa   10 g suszonych borowików   1/2 cebuli   3-4 plastry szynki parmeńskiej    sól, pieprz   papryka czerwona słodka   czosnek granulowany   olej Przygotowanie: Suszone grzyby zalewamy gorącą(...)podsmażamy cebulę. Grzyby wyjmujemy z wody i kroimy w kostkę (wody nie wylewamy). Dodajemy do cebuli i chwilę podsmażamy. Przypraw do smaku solą i pieprzem.  Dokładnie myjemy polędwiczkę, a następnie długim, cienkim nożem robimy w mięsie dziurę (wzdłuż, celując w środek i uważając, żeby nie rozciąć mięsa do krawędzi). W powstały otwór delikatnie wkładamy nasz farsz z grzybów, dopychając

Symfonia smakowa
Polędwiczki wieprzowe w pomarańczach. 152

porcji 5 polędwiczek wieprzowych 1 szklanka bulionu drobiowego (z kostki) 1/2 szklanki wytrawnego sherry sok i otarta skórka z dużej pomarańczy 2 łyżki masła 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka posiekanych zielonych listków szałwii sok z cytryny 1 łyżka mąki kukurydzianej  sól pieprz 1 średnia pomarańcza kilka zielonych listków do dekoracji Sposób wykonania :   U myte i osuszone mięso(...)skrop sokiem z cytryny, natrzyj solą i pieprzem, odstaw w chłodne miejsce na kilkanaście minut. W rondlu stop masło, zarumień polędwiczki ze wszystkich stron. Wlej sherry, oraz bulion. Dodaj posiekany czosnek, szałwię oraz skórkę z pomarańcza, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i duś pod przykryciem około 20 minut. Od czasu do czasu przewróć mięso na drugą stronę. Miękkie mięso wyjmij

Przepisy i porady kulinarne
Wytrawny makaron z polędwiczkami 217

wytrawny uzyskamy. Polędwiczki cienko pokrojone, na patelni wysmażone dobrze się z sosem i makaronem komponują i naprawdę smakują. Składniki: 4 porcje250 g makaronu Gniazdko 1 Czaniecki, 1 polędwiczka wieprzowa,1 cebula szalotka,½ papryczki chili,sok z ½ limonki,½ łyżeczki białego pieprzu,2 duże ząbki czosnki,olej rzepakowy,puszka pomidorów w kostce,2 łyżki pasty pomidorowej,3 łyżki sosu salsa(...)świeżej bazylii,1 łyżka sosu sojowego jasnego,60 g startego sera żółtego.Przygotowanie:Marynata: 70 ml oleju mieszamy z solą, białym pieprzem, sokiem z limonki przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Polędwiczkę myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem, kroimy na bardzo cienkie plasterki i mieszamy w marynacie. Odstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę.Mięso smażymy na patelni (podczas smażenia mięso puści sok, który

Moniki Smakołyki
Warsztaty w TODZE - OFDS, 11.08.2012. 216

ziół. Nie powiem, dość ciekawy smak, aczkolwiek warzywa były za twarde, nie zdążyły się ublanszować, widocznie zbyt wcześnie wyjęto je z wody. Sałatka ta podana była do ostatniego dania. POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W SOSIE ŚLIWKOWO – KORZENNYM, podane z PĘCZOTTO Z MARCHEWKĄI SEREM BURSZTYN oraz SAŁATKA Z UBLANSZOWANYCH WARZYW. Pęczotto to moje dzieło! Mieszałam je i mieszałam, aż w końcu mnie wygonili(...)mnie zapomniał, a jak przybiegł do kuchni, nazwał mnie „Świstakiem”. "- A świstak stoi i miesza pęczotto…" Moja opinia? O sałatce już pisałam, pęczotto smaczne, ale ser mało wyczuwalny. Polędwiczki zbyt słabo doprawione. Sos jednak smakował bardzo dobrze. Pierwsza jednak była zupa. EINTOPF, czyli RUMPUĆ  na bulionie z żeberek, z fasolką szparagową, kalarepką, itd. Smaczna, ale nie jadam

W kuchni Karmel-itki
Bitki z polędwiczki wieprzowej w sosie czosnkowo – ziołowym 166

innych zajęć (przyznaję się, że głównym "winowajcą" jest mój ukochany ogród), mam dla Was bardzo smaczną propozycję obiadową - mięciutkie, rozpływające się w ustach mięsko w aromatycznym sosie. Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa (około 500 g), 5 – 6 dużych ząbków czosnku, 1 duża  marchewka, kostka mięsna lub rosołowa, 2 łyżeczki ziół prowansalskich, sól, pieprz, 2 – 3 kulki ziela angielskiego, liść laurowy(...)czosnku w plasterki. W garnku zagotować około litra wody, dodać kostkę mięsną lub rosołową, ziele angielskie, liść laurowy, zioła prowansalskie oraz pokrojony czosnek i marchew. Doprawić solą i pieprzem. Polędwiczkę opłukać, oczyścić z włókien i osuszyć. Pokroić w plastry i lekko roztłuc. Oprószyć solą oraz pieprzem i obtoczyć w mące. Tak przygotowane bitki zrumienić z obu stron na rozgrzanym oleju

Nie tylko w kuchni