polędwiczki wieprzowa - 1267 przepisów (strona:33/85)

Idealne polędwiczki na szpinaku 115

Składniki: polędwiczki wieprzowe szpinak baby masło 2 ząbki czosnku sól świeżo zmielony pieprz Polędwiczkę oczyszczam i osuszam. Na patelnię wkładam masła, smażę polędwiczkę z każdej strony tak by zrobiła się biała. Powinno trwać to dosłownie 2 minuty. Piekarnik nagrzewam do temperatury 170 stopni. Pieczemy polędwiczki w naczyniu żaroodpornym – otwarte przez 7-10 minut. Wykładamy polędwiczki na folię aluminiową

MojaQchnia.pl
Szaszłyki gyros z polędwiczek 135

treściwe, raczej cięższe niż lżejsze danie, takie typowo męskie. Świetne z grilla i moim zdaniem jeszcze lepsze z piekarnika - pieczone w rękawie są mięciutkie i delikatne.  1/2 kg polędwiczek wieprzowych 3-4 nieduże cebule przyprawa gyros 3 łyżki oleju 1. Polędwiczki kroimy w plastry. Dodajemy olej, przyprawę gyros i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny, najlepiej

Szefowa kuchni
Polędwiczki wieprzowe z kurkami i aromatyczną kaszą gryczaną 189

śmietanki wylądowały na kaszy gryczanej pachnącej czosnkiem i liściem laurowym. Na wierzchu ułożyłam plasterki krótko smażonej polędwicy wieprzowej przyprawionej jedynie solą i pieprzem. SKŁADNIKI (porcja na 3 osoby) 1 polędwiczka wieprzowa średniej wielkości 1 duży czubaty kubek kaszy gryczanej 4 duże garście kurek Listki z kilku gałązek estragonu posiekany koperek 2 średnie białe cebule 2 liście laurowe 2 ząbki czosnku(...)myjemy i dokładnie czyścimy ze ścięgien. Nacieramy solą morską, pieprzem i olejem rzepakowym. Smażymy na oleju kilka minut z każdej strony. Mięso powinno być miękkie, w środku różowe. Zdejmujemy polędwiczki na talerz, przykrywamy folią aluminiową i dajemy im odpocząć. Na środku talerza układamy pasmo kaszy, na krzyż układamy pasmo z kurek. Polędwice kroimy w cienkie plasterki i układamy na kaszy

OstryKęs
Polędwiczka w melasie 262

Polędwiczka w melasie to azjatycki fusion. Pewnie niektórzy stwierdzą, że smażenie polędwiczek w woku to profanacja. Jednak polędwiczka w melasie doskonale smakuje i choć można zastąpić ją schabem czy karkówką, to jednak właśnie ten rodzaj mięsa wieprzowego (głównie ze względu na swoją delikatność) najlepiej tu pasuje. Danie przypomina moje ukochane koreańskie bulgogi(...)się inspirowałam, to taka uproszczona wersja), lecz głęboki smak melasy z marynaty czyni z niego zupełnie inne danie. Podajemy z ryżem lub grubym makaronem ryżowym. Polędwiczka w melasie: 2 polędwiczki wieprzowe (każda ok. 250-300 g) 1/3 szklanki ciemnej melasy z trzciny cukrowej 1/3 szklanki sosu sojowego 1-2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek 1 duży

Poezja smaku
GULASZ WIEPRZOWY Z BATATAMI I PAPRYKĄ 153

Długo gotowany gulasz wieprzowy, podlewany winem, z dodatkiem podsmażonego chudego boczku, batatów i papryki. Świetnie smakuje posypany posiekaną natką pietruszki i suszonym oregano. Prosty do przygotowania i świetny do odgrzewania.  Jeśli nie chcecie zagęszczać sosu mąką, możecie łyżką wybrać z niego(...)szklanki ugotowanych batatów, zmiksować je na gładkie puree i z powrotem dodać do rondla. W ten sposób naturalnie i zdrowo zagęścicie sos. Taki gulasz przygotujecie też z polędwiczek wieprzowych - ugotuje się znacznie szybciej, bo już po 40 minutach mięsko zacznie się rozpadać, a sos nabierze głębokiego smaku i aromatu. Warto pamiętać, że w szybszej wersji dynię dodajemy do podsmażonej polędwiczki

cool and minty
Polędwiczki w marynacie ziołowo-musztardowej 155

ZIOŁOWO-MUSZTARDOWEJ KUPIŁAM POLĘDWICZKI,SAMA NIE WIEDZIAŁAM CO Z NIMI ZROBIĆ, WIĘC IMPROWIZOWAŁAM I WYSZŁY GENIALNE,SOCZYSTE,KRUCHE I NAPRAWDĘ PYSZNE SPRÓBUJCIE SAMI SKŁADNIKI: MUSZTARDA 2 ZĄBKI CZOSNKU 2 POLĘDWICZKI WIEPRZOWE ZIOŁA PROWANSALSKIE SÓL,PIEPRZ PAPRYKA SŁODKA MIESZAMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI I NACIERAMY POLĘDWICZKI I ZOSTAWIAMY NA KILKA GODZIN W LODÓWCE NASTĘPNIE OBSMAŻAMY PO 3-4 MIN Z KAŻDEJ STRONY NAJLEPIEJ

Swojskie jedzonko
Polędwiczki w papryce gotowane na parze 133

lata nieużywany. Odkurzyłam go i wykorzystałam do zrobienia obiadu. Polecam każdemu :) Przepis znalazłam w książce Biblioteczki Poradnika Domowego pt. Mięso na różne sposoby 1/2009. Składniki: 70 dag polędwiczek wieprzowych 2 łyżki słodkiej mielonej papryki pieprz ziołowy sól Sposób wykonania: 1. Polędwiczki opłukać, osuszyć, natrzeć papryką i pieprzem, odstawić na 30 minut. 2. Po tym czasie w garnku go dotowania

Kuchnia domowa Ani
Polędwiczki z fasolką i pieczarkami 236

Polędwiczki wieprzowe duszone z zieloną fasolką szparagową i pieczarkami. Składniki: polędwica wieprzowa 300 g fasolki szparagowej 200 g pieczarek 2 cebule przyprawy olej Polędwiczkę obsmażamy na rozgrzanej patelni z małą ilością oleju. Dolewamy wodę i dusimy pół godziny. Mięso przekładamy na deskę i kroimy na kawałki. W tym czasie na patelni obsmażamy poszatkowaną cebulę i pieczarki, dodajemy fasolkę i mięso

prawdziwe jedzenie
Poledwiczki w sosie grzybowym 90

Polędwica wieprzowa , to smaczne mięso i mozna przygotować ją na wiele sposobów. Dziś przygotowałam ją w boczku i sosie grzybowym. SKŁADNIKI: 1 polędwiczka wieprzowa boczek surowy w plastrach sól,pieprz garść suszonych grzybów śmietana 18% słodka 2 łyżki masła klarowanego 1 cebula bulion zielona pietruszka do dekoracji WYKONANIE: grzyby namoczyć na noc, polędwiczkę pociąć na 4 cm kawałki, lekko zgnieść

Kuchnia Beaty
Polędwiczka wieprzowa w sosie z porów 226

pomysłu i tak wymyśliłam sobie, ze dodam go do polędwiczki. W ten oto sposób powstał pyszny i aromatyczny obiad. Polędwiczkę podałam na półmisku "Julia Gold" od Porcelany Bogucice . 1 polędwiczka wieprzowa mały por 2 łyżki przyprawy suszone pomidory z bazylią i czosnkiem sól świeżo zmielony pieprz mąka do obtoczenia olej do smażenia Polędwiczkę umyć, osuszyć i usunąć  błonki. Pokroić

Smakołyki Asi
Polędwiczki wieprzowe z grzybami 125

Składniki : 4 porcje • 25 g suszonych grzybów • 1 polędwiczka wieprzowa (500 g) • 1 mała cebula • 1 łyżeczka suszonego oregano • 2 łyżki oliwy • 1/2 łyżki masła • 2 łyżki brandy lub whisky (opcjonalnie) • 100 ml śmietanki kremówki 30% • 2 łyżeczki musztardy • 1 łyżka sosu sojowego • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Przygotowanie : Pokrojone na plasterki suszone grzyby zalać 1 szklanką wody i zostawić

KUCHNIA POLSKA
Polędwiczki i kotleciki kukurydziane Mornay. 176

Smaczną , ciekawą propozycją na prezentowanym talerzu są kotleciki (placuszki) z kukurydzy.Ten oryginalny obiadek , wbrew pozorom , nie wymaga dużego nakładu pracy i czasu. Polecam.Kotleciki--kukurydza w sosie

Kulinarny karnet Christophera
Kotlet z polędwicy z serem i pieczarkami 116

Kotlet z delikatnej polędwicy pasuje idealnie do ziemniaków, ryżu czy kaszy. W kilka chwil mamy przepyszny obiad. Polecam!  Składniki : * polędwiczka wieprzowa  * łyżka oleju * ulubione przyprawy * 200g pieczarek  * cebula * kilka plasterków sera mozzarella  Przygotowanie : Polędwiczkę pokroić na 4 części. Każdą cz ęść rozkroić na kotlet i rozbić. Przyprawić i obsmażyć z obu stron na złoty kolor. Pieczarki

Magiczne Życie Marty
Shoarma z polędwiczki wieprzowej 192

się z jagnięciny lub cielęciny, ale w Polsce najczęściej spotyka się wersje z kurczaka lub właśnie wieprzowe. Z tych dwóch ostatnich według mnie najlepszą jest shoarma przyrządzona z delikatnej polędwiczki wieprzowej, która usmażona w mieszance 11 przypraw na świeżym maśle daje niesamowite walory smakowe. Hmm, w zasadzie shoarma powinna być przygotowywana na rożnie obrotowym, ale takiego nie posiadam, a jeśli

Milion Smaków
Browar Zamość - opinia 235

Można zamówić także piwo litrowe, które jest serwowane w dużych kuflach (13-14 zł). Po jakimś czasie zdecydowałam się jeszcze na paste: zamówiłam tagliatelle z cukinią i polędwiczkami wieprzowymi (ok. 26 zł). Porcja dania była spora, ale aromat zachęcał do jedzenia. Polędwiczki świetnie komponowały się z makaronem i kremowym sosem. To danie z pewnością mogę polecić. Do Browaru Zamość

Pasja Smaku
Roladki wieprzowe z camembertem w sosie śliwkowym z korzennym kuskusem 242

smaki. Moja wersja roladek została zainspirowana przepisem z bloga Kwestia Smaku.    Roladki wieprzowe z camembertem w sosie śliwkowym z korzennym kuskusem Składniki: 1 duża lub dwie małe polędwiczki wieprzowe (możecie również użyć po prostu schabu) 70 g sera camembert lub brie 200 g szynki dojrzewającej 1 łyżeczka tymianku ½ łyżeczki majeranku ½ łyżeczki rozmarynu 1 ząbek czosnku pieprz 2 łyżki(...)soku z cytryny 1 łyżeczka miodu 1/2 łyżeczki cynamonu 1/3 łyżeczki kardamonu około 5-6 śliwek suszonych sól, pieprz Przygotowanie: Śliwki suszone do kaszy kuskus namoczyć w ciepłej wodzie. Polędwiczkę przeciąć na pół, następnie każdą połówkę wzdłuż, jednak tylko do połowy, zostawiając jeden z jej boków nieprzecięty. Dzięki temu będziemy mogli rozbić polędwiczkę na kotlet i mieć większą powierzchnię faszerowania

Mania Gotowania

Proponowane wyszukiwania