Kolejny pomysł na wyczarowanie niesamowicie smacznego dania z szybkowaru. Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym - przepis na bardzo szybki obiad. Przygotowanie poniższego dania (wraz z ugotowaniem ryżu) zajmie Wam tylko 30 minut. Według mnie najlepiej do tego dania pasuje ryż basmati, który podczas gotowania pięknie pachnie. Jeżeli lubicie aromatyczne sosy - to nie zwlekajcie z przygotowaniem tego dania. Składniki(...)zawiesinę wlać do sosu. Pod sam koniec dodać 1 łyżkę musztardy francuskiej. Całość chwilę gotować (już nie będzie potrzebna pokrywa od szybkowaru). Gdy sos będzie gęsty - z powrotem włożyć polędwiczki wieprzowe i gotować jeszcze 1-2 minuty
Ugotowaćwłaśnie najprostszej postaci. Dla urozmaicenia można podać ją np z sosem śmietanowo-musztardowym. Do jego wykonania koniecznie użyjcie musztardy miodowej – z inną nie wychodzi już tak dobry. 1 polędwiczka wieprzowa sól, pieprz olej/masło Sos: 1 szkl. słodkiej śmietany 18% lub 30% 1 łyżka musztardy miodowej 1 łyżka musztardy starofrancuskiej pieprz Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso oczyszczamy
Smaki Na Talerzuciekawość zarazem - uda się czy lepiej pozostawić tą metodę szefom kuchni, którzy mają wszystkie narzędzia niezbędne do stosowania sous-vide. Ale przecież kto nie ryzykuje ten nie ma. Polędwiczka wieprzowa domową metodą sous-vide na kaszy pęczak z cukinią i burakami Mięso Wybieramy garnek z najgrubszym dnem (łatwiej będzie kontrolować nam temperaturę wody), wlewamy do niego zimnej wody(...)aromatów oraz przede wszystkim - mogą być dłużej przechowywane. Temperatury i czas gotowania w metodzie sous-vide (źródło: sousvidesupremechef.com): Jak widać, można eksperymentować z nowoczesnymi technikami kulinarnymi w domu. Polędwiczka wieprzowa jest dość trudnym produktem - jest bardzo delikatną i zarówno chudą częścią świnki, którą bardzo łatwo przesuszyć. Dzięki metodzie sous-vide udało mi się zachować smak i soczystość mięsa
Right Behind The Kitchensłowo o przyprawach. Tu panuje absolutna wolna amerykanka. My poszliśmy w kierunku smaków wschodnich, ale możecie przyprawić polędwiczkę każdym innym zestawem sproszkowanych przypraw. Przepis pochodzi z serwisu thekitchn.com Składniki: Polędwiczka wieprzowa około 0,5 kg 1-2 łyżki marynaty na którą składa się: ½ łyżeczki garam masala, ½ łyżeczki słodkiej papryki, 1/3 łyżeczki curry, ¼ łyżeczki kminu, ¼ łyżeczki pieprzu kajeńskiego 1 płaska łyżeczka(...)najgrubszym miejscu cienki szpikulcem. Gdy wypłynie z niej klarowny, przezroczysty sos, polędwiczka jest gotowa. Zawin pieczeń luźno w folię aluminiową i odstaw na 10 minut. Artykuł Czwartek: Jak upiec polędwiczkę wieprzową pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzchłodnymi dniami nadszedł czas na rozgrzewające zupy z dynią w roli głównej. Tym razem proponuję bardzo rozgrzewającą i sycącą zupę z dynią, papryką i szpinakiem z dodatkiem chorizo i polędwiczki wieprzowej. Zupa ta jest gęsta i bardzo pożywna, a ze względu na szybkie przygotowanie jest też idealna na obiad w tygodniu. Ponadto dzięki chorizo nabiera też charakteru i pikanterii(...)chłodne dni, jednak bez problemu można je zastąpić naszą swojską kiełbaską. Polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Zupa z dynią i chorizo (4 porcje) Składniki: 200 g polędwiczki wieprzowej, pokrojonej w cienkie paski (lub innego ulubionego mięsa) 150 g chorizo, pokrojonego w kostkę (lub innej ulubionej kiełbasy) 1/2 dużej cebuli, pokrojonej w kostkę 1 duży ząbek czosnku, drobno
karmelowyDziś kolejna propozycja obiadowa i to taka na szybko. A są to polędwiczki wieprzowe ze szpinakiem i pomidorkami z mleczkiem kokosowym. Podałam je z makaronem ale śmiało można zjeść z ryżem ugotowanym na sypko. Do dania użyłam mrożonego szpinaku Hortex, który możecie kupić w formie liści lub rozdrobniony. Ja użyłam tego w liściach. Mrożone warzywa są świetną pomocą w przygotowaniu(...)potraw a Hortex ma duży asortyment więc bez problemu przygotujecie z tą firmą pyszne dania. Jednym słowem dobra jakość w mrożonce. Polędwiczki wieprzowe w sosie ze szpinakiem i pomidorkami
Ewa w kuchnidodatkiem śmietany i świeżych aromatycznych ziół :) Poza sezonem możemy skorzystać oczywiście z grzybów mrożonych lub suszonych (te oczywiście wcześniej namaczamy). SKŁADNIKI (4 porcje - 1 porcja - 266 kcal) 450 g polędwiczek wieprzowych 300 g leśnych grzybów 1 biała cebula 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżka mąki pszennej 1 szklanka bulionu warzywnego sól, pieprz (najlepiej świeżo zmielone) papryka czerwona słodka(...)czyścimy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w drobną kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy tłuszcz i kładziemy pokrojone w centymetrowe i rozbite dłonią plastry polędwiczki oprószone solą i pieprzem. Kiedy się zrumienią z obu stron - zdejmujemy na bok. Na tym samym tłuszczu szklimy cebulę. Dodajemy i grzyby i 2-3 minuty razem
Moje Kuchenne Rewelacjewystępuje cielęcina, która, jak wiadomo,w Polsce jest towarem deficytowym cielęciny jest nie mniejszym wyzwaniem jak za „komuny” w latach 80. W naszym przepisie zastąpiliśmy ją delikatnym mięsem z polędwiczek wieprzowych. Słodkie, pieczone brukselki Kotlety podaliśmy z pieczonymi frytkami – robimy je dość często, bo to prosty, a mega smaczny dodatek do obiadu i pieczonymi brukselkami. Kto nigdy nie piekł(...)zrobić odparowując podczas powolnego gotowania ocet balsamiczny) użyjcie w niewielkiej ilości miodu płynnego. Dodatek słodkiej przyprawy jeszcze bardziej wzmacnia smak brukselki. To naprawdę działa. Składniki: 500-700 g polędwiczek wieprzowych ¾ szklanki tartego parmezanu 1 szklanka bułki tartej 2 jajka Sól i pieprz Brukselka 0,5 kg brukselek 2 łyżki octu balsamicznego 6 łyżek oleju Sól i pieprz Frytki 4 duże
Niedzielny kucharzWieprzowe polędwiczki w chińskim wydaniu, Można podać z ryżem , doskonale pasują do nich pikantne marynaty, np. cebulki w occie, papryka , korniszony. Składniki 700 g polędwiczek wieprzowych 1/4 szklanki sosu sojowego jasnego 3 łyżki miodu płynnego 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki brązowego cukru 1 łyżeczka świeżo startego imbiru 1 łyżka ziaren sezamu Przygotowanie Mięso po umyciu osuszyłem, włożyłem(...)mięso się marynuje, kilka razy odwracałem je aby równomiernie pokryte było zalewą. Rozgrzałem patelnię, wsypałem sezam i uprażyłem go na złoty kolor, cały czas mieszając, aby się nie przypalił. Polędwiczki wyjąłem z miski. Przygotowałem glazurę z łyżki marynaty, miodu, cukru i imbiru. Połową przygotowanej glazury natarłem mięso, ułożyłem w formie do zapiekania. Zapiekałem 10 minut w temperaturze 220 stopni
R'n'G Kitchenpostać. Zwłaszcza że smak nam to wynagrodzi :) A mięsko jest tak delikatne że rozpływa się w ustach samo, nawet gryźć nie trzeba wiele :P Składniki: Dla 4 osób: 1 polędwiczka wieprzowa 2 łyżki majonezu 8 pieczarek 1 papryka zielona 1 papryka żółta 1 bakłażan 1 cebula czerwona ok 20 małych ziemniaczków sól, pieprz do smaku czosnek granulowany 2 łyżeczki oliwy(...)siebie kawałki zielonej, żółtej papryki oraz plastry pieczarek i bakłażana.Układamy na płycie grilla elektrycznego, polewamy każdego łyżeczką oliwy i delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. Grillujemy do miękkości. Polędwiczkę wieprzową dzielimy na pół, każdą nacinamy i rozbijamy na cienkiego dużego kotleta. 2. Doprawiamy solą i pieprzem z każdej strony, a z jednej smarujemy jedną łyżką majonezu. Na jednym
Kuchnia w czekoladziePolędwica po węgiersku – wędlina na kanapki Domowa wędlina bez konieczności wędzenia. Bardzo prosty i sprawdzony przepis na różową i soczystą polędwiczkę na kanapki. Polecam! Składniki: 2 polędwiczki wieprzowe 50 g soli peklowej 4 ząbki czosnku 3 łyżki ostrej mielonej papryki 2 łyżki słodkiej papryki 1 łyżka cukru sznurek do związania około 2 litry wody – z kranu(...)PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE! SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Polędwiczka wieprzowa po węgiersku pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z ApetytemMałe roladki z polędwiczki wieprzowej nadziewane serem camembert lub gorgonzola, a następnie obsmażane w plastrach szynki parmeńskiej. Podane z kremowym sosem z suszonych pomidorów i świeżymi listkami bazylii. Banalne i szybkie w wykonaniu. Efektowne w wyglądzie i pyszne w smaku. Świetnie nadają się do odgrzewania. Sos gęstnieje w miarę upływu czasu, dlatego podgrzewając danie być może trzeba będzie dolać więcej(...)oliwą, ułożyć na blaszce do pieczenia i piec około 15 minut w temperaturze 200°C, z włączoną funkcją grzanie góra i dół bez termoobiegu. SKŁADNIKI / 4 porcje 1 polędwiczka wieprzowa (około 400 g) 2 małe ząbki czosnku/ starte na tarce 100 g cienko pokrojonej suszonej szynki / serrano, parmeńskiej 100 g sera camembert lub gorgonzola świeżo zmielony czarny pieprz sól morska
cool and mintyGrillowana polędwiczka wieprzowa z dipem truskawkowym. To moja propozycja na grilla. Do tego surówka np taka i mamy obiadek. Składniki: 2 średnie polędwice wieprzowe Marynata: 2 łyżeczki musztardy francuskiej 5 łyżek oliwy 2 łyżki miodu 2 łyżki whisky 1 łyżka kaparów pieprz Dip truskawkowy: 1 szklanka truskawek 1 łyżeczka chrzanu cukier do smaku pieprz Wykonanie: Marynata Wszystkie(...)wymieszać. Chrzan dodawać w małych ilościach , bo wszystko zależy od tego jak ostry mamy chrzan. Mięso wyciągnąć z zalewy i już można je grillować Podawać z dipem truskawkowym grillowana polędwiczka wieprzowa
O kuchni z uczuciemPyszny i prosty przepis na sos koperkowy na ciepło do mięs i ryby na śmietanie. Idealny i szybki sos koperkowy do pulpetów, łososia, polędwiczek wieprzowych lub do potrawki z kurczaka albo indyka. Sos koperkowy z tego przepisu jest delikatny i kremowy. Zamiast mleka użyłam rosołu, dzięki czemu sos koperkowy jest tak lekki - można doprawić go posiekanym czosnkiem lub chrzanem(...)około 1 minucie zdejmujemy z ognia. Na tym etapie do sosu koperkowego można już włożyć podgotowane wcześniej w rosole lub osolonej wodzie pulpeciki, podduszoną i pokrojoną w plastry polędwiczkę wieprzową, mięso z kurczaka lub indyka albo kawałki ryby. Możliwości jest wiele. Smacznego :) Sos koperkowy
Moja Książka Kucharska