pyszne danie o świeżym smaku, w apetycznych kolorach i z różnorodnością struktur. Szparagi i seler lekko chrupią, kurczak jest doskonale miękki, a sos rozpływa się po całym daniu... Serdecznie polecam do wypróbowania! :) Kurczak ze szparagami w sosie śmietanowym z Żubrówką Składniki na 4 porcje: 1 podwójna pierś z kurczaka 2 łyżki masła 2-3 kieliszki Żubrówki 200g śmietany(...)ziemniaki do podania Pierś kurczaka ze szparagami w sosie śmietanowym z Żubrówką - sposób przygotowania: Jeśli chcesz podawać danie od razu po przyrządzeniu - najpierw wstaw ziemniaki do gotowania. Sos przygotujesz w trakcie :) Umyj warzywa i odstaw do odciekania. Pierś kurczaka umyj i osusz. Pokrój w duże kawałki (moim odnośnikiem był rozmiar polędwiczki - wszystko pokroiłam na kawałki podobnej wielkości). Mięso oprósz delikatnie
Gary Bez dnamakarony, np.: makaron z wędzonym łososiem i brokułami (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/03/makaron-z-wedzonym-ososiem-i-brokuami.html), chińska patelnia makaronowa (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/02/chinska-patelnia-makaronowa.html), polędwiczka po chińsku z makaronem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/01/poledwiczka-po-chinsku.html), makaron spaghetti z mięsem mielonym i sosem pomidorowym (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/spaghetti-z-miesem-mielonym-w-sosie.html), makaron spaghetti z kurczakiem i sosem pieczarkowo - serowym (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/makaron-spaghetti-z-kurczakiem-i-sosem.html). SMACZNEGO
Waniliowe Improwizacjedanie polecam… Grillowany łosoś ze szpinakiem i serem feta Kotlet z fileta indyka w zdrowej panierce kukurydzianej Zapiekane roladki z polędwiczki wołowej otulone boczkiem Lekki obiad: makaron z łososiem, cukinią i pomidorem Domowe gnocchi w sosie szpinakowym z fetą Trudność Początkujący Czas przygotowania 15 min. Czas gotowania 15 min. Całkowity czas 30 min. USTAW TIMER SKŁADNIKI (ILOŚĆ
A to pestkaProsty przepis i ciekawe połączenie smaków. Krótko smażone polędwiczki wieprzowe (w sam raz, żeby były soczyste, ale nie były już surowe) podane w sosie z duszonych porów, którego bazę stanowi balans między musztardą i miodem z delikatną nutą cytryny. Wystarczy dodać do nich ziemniaki au gratin lub po prostu polskie gniecione ziemniaki i polać je sosem
Milion Smakówprzez około 10 minut. 6. Fasolkę szparagową gotujemy w osolonej wodzie lub na parze, do czasu, aż będzie miękka. Szaszłyki z polędwiczki wieprzowej podajemy na fasolce szparagowej skropionej oliwą z oliwek, a w małej kokilce podajemy sos jogurtowo-kolendrowy. Smacznego
W kuchni Katiekoła plastry bakłażana, zalej masą jajeczną - zapiekaj 55 minut w temp 200stopni C Zapiekanka jest bardzo smaczna ja podałam z sałatą z sosem miodowo-musztardowym! Smacznego! SPRÓBUJ TAKŻE: ZAPIEKANKA Z ŁOSOSIEM PIZZA WŁOSKA Z MOZARELLĄ SZASZŁYKI POLĘDWICZKI WIEPRZOWE Zapraszam również
SMYKWKUCHNIpokrojoną w kostkę cebulą. Dodajemy bulion i śmietanę 30%, całość dusimy na wolnym ogniu do osiągnięcia kremowej konsystencji. W międzyczasie polędwiczkę kroimy w paski, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy na gorącym oleju. Po usmażeniu przekładamy do przygotowanego sosu, i dusimy do miękkości minut. Na koniec dodajemy śmietanę 18 % i i posiekaną pietruszkę, doprawiamy solą i pieprzem, dusząc kilka minut(...)czosnkiem. Przyprawiamy solą, pieprzem i oliwą z oliwek, wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie smażymy na patelni kilka minut. Podajemy z polędwiczką i rösti. Życzę smacznego
Kulinarne życieczasie w małym garnku roztopić masło i podsmażyć resztę moreli. Gdy polędwiczka się poddusi przelać zalewę winną do podsmażonych moreli, a mięso podsmażyć jeszcze chwilkę na złoty kolor. Roladę pokroić na plasterki i polać winnym sosem z kawałkami moreli. Krok po kroku: 1. Namoczyć morele 2. Osuszyć mięso 3. Naciąć
KuchniaWeDwoje.plwłasnych potrzeb. U nas danie dla 6 osób. Składniki: - 2 polędwiczki ok.0,5kg każda - 0,5-0,7kg pieczarek - 2 duże cebule - 0,5szkl białego wytrawnego wina - 1 łyżka oleju kokosowego bezwonnego lub oliwy - sól i świeżo mielony pieprz - 1 łyżka masła Dodatkowo: - 2 gotowe ciasta francuskie - sos czosnkowy Pieczarki umyć i zetrzeć na grubej tarce ( lub drobno pokroić(...)farszu pieczarkowego a na nim układamy obsmażoną polędwiczkę . Troszkę możemy posolić. Całość szczelnie zawijamy. Najlepiej odwrócić wszystko do góry nogami, tak by pieczarki znalazły się na górze, ( ale nie trzeba). Wstawiamy do nagrzanego do 200*C piekarnika i pieczemy ok.25-30 minut ( termoobieg) do lekkiego zarumienienia. Podajemy pokrojone w plastry , najlepiej smakuje z sosem czosnkowym. Składniki na sos czosnkowy
Smaczne Zdrowebazyliowo-czosnkowy. Idealny do chrupiącego kurczaka i dań z grilla. Prosta i szybka propozycja, która wzbogaci nie jedną potrawę. Taki sos możecie również wykorzystać do różnych sałatek. U nas najlepiej sprawdza się w towarzystwie kęsków z kurczaka , chrupiących polędwiczek z kurczaka (na zdjęciu) oraz rożnych dań z grilla (czy to mięsnych czy warzyw). Polecam. Składniki: 2-3 ząbki czosnku(...)ilość) i majonez. Mieszamy. Następnie dodajemy posiekane listki świeżej bazylii, świeżo mielony pieprz i sól do smaku. Całość mieszamy i próbujemy. Opcjonalnie dodajemy więcej jogurtu (w zależności jakiej gęstości sos chcemy uzyskać) i / lub doprawiamy do smaku. Sos najlepiej schłodzić w lodówce, aby smaki ładnie przeszły. Tak przygotowany sos bazyliowo-czosnkowy podajemy do chrupiącego kurczaka lub dań z grilla. Smacznego
Słodkie okruszkifiletów z kurczaka ( raczej małych ) 150 gram sera gorgonzola Czerwona słodka papryka Mały pęczek natki pietruszki 400 ml śmietany 18% Sos paprykowy ( ze słoika, publikowany na blogu ) ½ papryki czerwonej świeżej Woda Mąka Sól Olej sznurek Wykonanie: Z filetów odcinamy polędwiczki ( można je zamrozić, wykorzystamy je w przyszłości ). Ostrym, cienkim nożem w każdy filecie robimy kieszonkę ( uważnie aby nie uszkodzić mięsa(...)papryką. Na rozgrzanym oleju obsmażamy z obu stron nadziane filety. Po chwili podlewamy szklanką wody, przykrywamy i dusimy. ½ papryki kroimy w bardzo małą kostkę, dodajemy do mięsa. Również dodajemy sos paprykowy ( ilość zależy od naszego gustu ) Do śmietany wsypujemy 2 łyżeczki mąki, energicznie mieszamy. Wlewamy do mięsa. Całość mieszamy. Doprawiamy solą i ewentualnie dodajemy dodatkowo sos paprykowy. Wszystko jeszcze
Smaki Ewycydru Cider Inn i miodu. Powiem Wam, że rewelacyjny w smaku, idealnie pasował do indyka i szparagów. Do sosu dodałam jeszcze śmietankę 30%. U mnie danie z moją ulubioną kaszą pęczak. Miłego dnia :-) Składniki: 400 g polędwiczki z indyka 1 pęczek szparag 250 ml cydru u mnie Cider Inn głębszy smak 2 łyżki miodu wielokwiatowego 100 ml śmietanki(...)czosnek przepuszczony przesz praskę, obie papryki i część natki pietruszki. Jak indyk się usmaży, dolewamy Cydr i dodajemy miód. Delikatnie mieszamy. Dodajemy śmietankę, mieszamy i gotujemy kilka minut, żeby sos nam zgęstniał. Jak byłby za rzadki to dodajemy mąkę ziemniaczaną (stopniowo przesiewamy przez sitko bezpośrednio na sos). 4. Na końcu dodajemy ugotowane szparagi, jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem
kruche babeczkigrzyby z wody- ale wodę po grzybach pozostawiamy do sosu. Polędwice oczyszczamy z włókien. Kroimy na " kotlety" około 1 cm grubości. Lekko tłuczemy je tłuczkiem. Wkładamy do miski- dodajemy rozmaryn, sól, pieprz i 2-3 łyżki oliwy z oliwek. Odstawiamy na 20 min. Na rozgrzanej patelni z oliwą obsmażamy polędwiczki z obu stron- 2-3 min na stronę(...)przez praskę czosnek i dodajemy do garnka. Solimy i dodajemy pieprzu. Dolewamy wywar z grzybów i polędwiczki. Dusimy 15-20 min lub aż polędwica będzie miękka. Rozrabiamy mąkę ze śmietaną i dodajemy do garnka. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy do sosu natkę pietruszki. Gotowe :) Życzę smacznego
Smaki EdytyDzisiaj proste i bardzo smaczne danie. Kilka dostępnych bez problemu składników i w parę chwil możecie się cieszyć jedzeniem. Ważne jest tylko żeby porządnie rozgrzać woka
slodkokwasnaplnieco bardziej nowoczesny sposób: duszona z cebulą, białym serem i zapieczona z cieście francuskim. Daniem głównym była rolada wołowa duszona w sosie, podana z pieczonymi warzywami oraz necówka, którą przygotowywałam razem z Angeliką i Marleną . Necówka, czyli polędwiczka wieprzowa owinięta aromatycznym farszem mięsnym, zapieczona w surowym wędzonym boczku, smakowała wybornie i z pewnością zagości również na naszym stole
Obiad gotowy