polędwiczki w sosie - 1551 przepisów (strona:63/104)

Kurczak ze szparagami w sosie śmietanowym z Żubrówką 84

pyszne danie o świeżym smaku, w apetycznych kolorach i z różnorodnością struktur. Szparagi i seler lekko chrupią, kurczak jest doskonale miękki, a sos rozpływa się po całym daniu... Serdecznie polecam do wypróbowania! :) Kurczak ze szparagami w sosie śmietanowym z Żubrówką Składniki na 4 porcje: 1 podwójna pierś z kurczaka 2 łyżki masła 2-3 kieliszki Żubrówki 200g śmietany(...)ziemniaki do podania Pierś kurczaka ze szparagami w sosie śmietanowym z Żubrówką - sposób przygotowania: Jeśli chcesz podawać danie od razu po przyrządzeniu - najpierw wstaw ziemniaki do gotowania. Sos przygotujesz w trakcie :) Umyj warzywa i odstaw do odciekania. Pierś kurczaka umyj i osusz. Pokrój w duże kawałki (moim odnośnikiem był rozmiar polędwiczki - wszystko pokroiłam na kawałki podobnej wielkości). Mięso oprósz delikatnie

Gary Bez dna
Spaghetti z boczkiem i czosnkiem 100

makarony, np.: makaron z wędzonym łososiem i brokułami (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/03/makaron-z-wedzonym-ososiem-i-brokuami.html), chińska patelnia makaronowa (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/02/chinska-patelnia-makaronowa.html), polędwiczka po chińsku z makaronem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/01/poledwiczka-po-chinsku.html), makaron spaghetti z mięsem mielonym i sosem pomidorowym (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/spaghetti-z-miesem-mielonym-w-sosie.html), makaron spaghetti z kurczakiem i sosem pieczarkowo - serowym (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/makaron-spaghetti-z-kurczakiem-i-sosem.html). SMACZNEGO

Waniliowe Improwizacje
Rozgrzewająca fit zupa brokułowa – idealna na zimę 123

danie polecam… Grillowany łosoś ze szpinakiem i serem feta Kotlet z fileta indyka w zdrowej panierce kukurydzianej Zapiekane roladki z polędwiczki wołowej otulone boczkiem Lekki obiad: makaron z łososiem, cukinią i pomidorem Domowe gnocchi w sosie szpinakowym z fetą Trudność Początkujący Czas przygotowania 15 min. Czas gotowania 15 min. Całkowity czas 30 min. USTAW TIMER SKŁADNIKI (ILOŚĆ

A to pestka
Polędwiczki wieprzowe w sosie porowo-musztardowo-miodowym 145

Prosty przepis i ciekawe połączenie smaków. Krótko smażone polędwiczki wieprzowe (w sam raz, żeby były soczyste, ale nie były już surowe) podane w sosie z duszonych porów, którego bazę stanowi balans między musztardą i miodem z delikatną nutą cytryny. Wystarczy dodać do nich ziemniaki au gratin lub po prostu polskie gniecione ziemniaki i polać je sosem

Milion Smaków
Szaszłyki z polędwiczki wieprzowej marynowanej w jogurcie naturalnym i świeżej kolendrze 180

przez około 10 minut. 6. Fasolkę szparagową gotujemy w osolonej wodzie lub na parze, do czasu, aż będzie miękka. Szaszłyki z polędwiczki wieprzowej podajemy na fasolce szparagowej skropionej oliwą z oliwek, a w małej kokilce podajemy sos jogurtowo-kolendrowy. Smacznego

W kuchni Katie
Zapiekanka z bakłażanami i kurczakiem! 245

koła plastry bakłażana, zalej masą jajeczną - zapiekaj 55 minut w temp 200stopni C Zapiekanka jest bardzo smaczna ja podałam z sałatą z sosem miodowo-musztardowym! Smacznego! SPRÓBUJ TAKŻE: ZAPIEKANKA Z ŁOSOSIEM PIZZA WŁOSKA Z MOZARELLĄ SZASZŁYKI POLĘDWICZKI WIEPRZOWE Zapraszam również

SMYKWKUCHNI
Rösti z polędwiczką 105

pokrojoną w kostkę cebulą.  Dodajemy bulion i śmietanę 30%, całość dusimy na wolnym ogniu do osiągnięcia kremowej konsystencji. W międzyczasie polędwiczkę kroimy w paski, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy na gorącym oleju. Po usmażeniu przekładamy do przygotowanego sosu, i dusimy do miękkości minut. Na koniec dodajemy śmietanę 18 % i i posiekaną pietruszkę, doprawiamy solą i pieprzem, dusząc kilka minut(...)czosnkiem. Przyprawiamy solą, pieprzem i oliwą z oliwek, wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie smażymy na patelni kilka minut. Podajemy z polędwiczką i rösti. Życzę smacznego

Kulinarne życie
Polędwiczka wieprzowa faszerowana suszoną morelą 121

czasie w małym garnku roztopić masło i podsmażyć resztę moreli. Gdy polędwiczka się poddusi przelać zalewę winną do podsmażonych moreli, a mięso podsmażyć jeszcze chwilkę na złoty kolor. Roladę pokroić na plasterki i polać winnym sosem z kawałkami moreli. Krok po kroku: 1. Namoczyć morele 2. Osuszyć mięso 3. Naciąć

KuchniaWeDwoje.pl
POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W CIEŚCIE FRANCUSKIM 192

własnych potrzeb. U nas danie dla 6 osób. Składniki: - 2 polędwiczki ok.0,5kg każda - 0,5-0,7kg pieczarek - 2 duże cebule - 0,5szkl białego wytrawnego wina - 1 łyżka oleju kokosowego bezwonnego lub oliwy - sól i świeżo mielony pieprz - 1 łyżka masła Dodatkowo: - 2 gotowe ciasta francuskie - sos czosnkowy Pieczarki umyć i zetrzeć na grubej tarce ( lub drobno pokroić(...)farszu pieczarkowego a na nim układamy obsmażoną polędwiczkę . Troszkę możemy posolić. Całość szczelnie zawijamy. Najlepiej odwrócić wszystko do góry nogami, tak by pieczarki znalazły się na górze, ( ale nie trzeba). Wstawiamy do nagrzanego do 200*C piekarnika i pieczemy ok.25-30 minut ( termoobieg) do lekkiego zarumienienia. Podajemy pokrojone w plastry , najlepiej smakuje z sosem czosnkowym. Składniki na sos czosnkowy

Smaczne Zdrowe
Sos bazyliowo-czosnkowy do chrupiącego kurczaka i dań z grilla 174

bazyliowo-czosnkowy. Idealny do chrupiącego kurczaka i dań z grilla. Prosta i szybka propozycja, która wzbogaci nie jedną potrawę. Taki sos możecie również wykorzystać do różnych sałatek. U nas najlepiej sprawdza się w towarzystwie kęsków z kurczaka , chrupiących polędwiczek z kurczaka (na zdjęciu) oraz rożnych dań z grilla (czy to mięsnych czy warzyw). Polecam. Składniki: 2-3 ząbki czosnku(...)ilość) i majonez. Mieszamy. Następnie dodajemy posiekane listki świeżej bazylii, świeżo mielony pieprz i sól do smaku. Całość mieszamy i próbujemy. Opcjonalnie dodajemy więcej jogurtu (w zależności jakiej gęstości sos chcemy uzyskać) i / lub doprawiamy do smaku. Sos najlepiej schłodzić w lodówce, aby smaki ładnie przeszły. Tak przygotowany sos bazyliowo-czosnkowy podajemy do chrupiącego kurczaka lub dań z grilla. Smacznego

Słodkie okruszki
Piersi z kurczaka nadziewane gorgonzolą w sosie śmietanowo – paprykowym 272

filetów z kurczaka ( raczej małych ) 150 gram sera gorgonzola Czerwona słodka papryka Mały pęczek natki pietruszki 400 ml śmietany 18% Sos paprykowy ( ze słoika, publikowany na blogu ) ½ papryki czerwonej świeżej Woda Mąka Sól Olej sznurek Wykonanie: Z filetów odcinamy polędwiczki ( można je zamrozić, wykorzystamy je w przyszłości ). Ostrym, cienkim nożem w każdy filecie robimy kieszonkę ( uważnie aby nie uszkodzić mięsa(...)papryką. Na rozgrzanym oleju obsmażamy z obu stron nadziane filety. Po chwili podlewamy szklanką wody, przykrywamy i dusimy. ½ papryki kroimy w bardzo małą kostkę, dodajemy do mięsa. Również dodajemy sos paprykowy ( ilość zależy od naszego gustu ) Do śmietany wsypujemy  2 łyżeczki mąki, energicznie mieszamy. Wlewamy do mięsa. Całość mieszamy. Doprawiamy solą i ewentualnie dodajemy dodatkowo sos paprykowy. Wszystko jeszcze

Smaki Ewy
Indyk ze szparagami w sosie z cydrowo - miodowym 106

cydru Cider Inn i miodu. Powiem Wam, że rewelacyjny w smaku, idealnie pasował do indyka i szparagów. Do sosu dodałam jeszcze śmietankę 30%. U mnie danie z moją ulubioną kaszą pęczak. Miłego dnia :-) Składniki: 400 g polędwiczki z indyka 1 pęczek szparag 250 ml cydru u mnie Cider Inn głębszy smak 2 łyżki miodu wielokwiatowego 100 ml śmietanki(...)czosnek przepuszczony przesz praskę, obie papryki i część natki pietruszki. Jak indyk się usmaży, dolewamy Cydr i dodajemy miód. Delikatnie mieszamy. Dodajemy śmietankę, mieszamy i gotujemy kilka minut, żeby sos nam zgęstniał. Jak byłby za rzadki to dodajemy mąkę ziemniaczaną (stopniowo przesiewamy przez sitko bezpośrednio na sos).  4. Na końcu dodajemy ugotowane szparagi, jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem

kruche babeczki
Polędwica w rozmarynie z grzybami leśnymi 290

grzyby z wody- ale wodę po grzybach pozostawiamy do sosu. Polędwice oczyszczamy z włókien. Kroimy na " kotlety" około 1 cm grubości. Lekko tłuczemy je tłuczkiem.  Wkładamy do miski- dodajemy rozmaryn, sól, pieprz i 2-3 łyżki oliwy z oliwek. Odstawiamy na 20 min. Na rozgrzanej patelni z oliwą obsmażamy polędwiczki z obu stron- 2-3 min na stronę(...)przez praskę czosnek i dodajemy do garnka. Solimy i dodajemy pieprzu. Dolewamy wywar z grzybów i polędwiczki. Dusimy 15-20 min lub aż polędwica będzie miękka. Rozrabiamy mąkę ze śmietaną i dodajemy do garnka. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy do sosu natkę pietruszki. Gotowe :) Życzę smacznego

Smaki Edyty
Polędwiczka ze szpinakiem z woka 128

Dzisiaj proste i bardzo smaczne danie. Kilka dostępnych bez problemu składników i w parę chwil możecie się cieszyć jedzeniem. Ważne jest tylko żeby porządnie rozgrzać woka

slodkokwasnapl
Wielkanocne warsztaty w Akademii Smaku Sokołów 127

nieco bardziej nowoczesny sposób: duszona z cebulą, białym serem i zapieczona z cieście francuskim. Daniem głównym była rolada wołowa duszona w sosie, podana z pieczonymi warzywami oraz necówka, którą przygotowywałam razem z Angeliką i Marleną . Necówka, czyli  polędwiczka wieprzowa owinięta aromatycznym farszem mięsnym, zapieczona w surowym wędzonym boczku, smakowała wybornie i z pewnością zagości również na naszym stole

Obiad gotowy