polędwiczka wieprzowa - 1612 przepisów (strona:19/108)

Kopytka 160

lubi kopytek? Lubią i dzieci i dorośli:) Gotowane i podsmażane. Solo :) i z sosem (np. pieczarkowym) lub mięsem ( bitki wieprzowepolędwiczki z pieczarkami ). Na słodko? A czemu nie :) Poza tym kopytka to świetny pomysł na wykorzystanie ziemniaków, które zostały po obiedzie. Nie wyrzucajmy ich. Biegnijmy robić kopytka! Składniki: 1/2 kg ugotowanych ziemniaków ok. 1 szklanki mąki pszennej + mąką(...)minut od momentu wypłynięcia kopytek na powierzchnię Można zostawić ugotowane... ... ale można również podsmażyć :) Wedle uznania Ugotowane podawać z ulubionym sosem (np. pieczarkowym), z bitkami wieprzowymi (np. polędwiczki wieprzowe z pieczarkami ). Można zjeść solo, podsmażone Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Polędwiczki z grilla w ziołowo-miodowej marynacie 354

Polędwiczki z grilla w ziołowo-miodowej marynacie Soczyste, kruche i delikatne mięso z polędwiczek wieprzowych idealnie nadaje się na grilla. Wspaniale smakują podane z pyszną sałatką lub grillowanymi warzywami. Dobrze zrobione polędwiczki powinny być ładnie zrumienione z wierzchu a w środku kruche i soczyste, dlatego ważne jest aby nie piec ich zbyt długo, wystarczy dosłownie kilka minut z każdej strony(...)mocno rozgrzanym grillu lub patelni i gotowe!     Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 2 łyżki miodu 2 ząbki czosnku 1 łyżka ostrej musztardy 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka ziół prowansalskich sól, pieprz     *** Polędwiczkę myjemy, osuszamy i kroimy w około 3 centymetrowe plastry *** *** Mięso delikatnie rozbijamy lub rozgniatamy ręką *** *** Polędwiczki oprószamy z dwóch stron solą oraz pieprzem

Blog z Apetytem
Pieczone polędwiczki wieprzowe 301

Specjalność mojego taty. Postanowiłam w końcu zrobić je sama. Okazało się, że to nic trudnego, ale smakuje wspaniale. Składniki na pieczone polędwiczki wieprzowe (5 porcji): polędwiczki wieprzowe 700 g sól pieprz ostra papryka 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek Umyć i oczyścić polędwiczki. Odciąć końcówki, tak aby powstały równe części (jak widać odcięte końcówki  też wrzuciłam do naczynia). Mięso

Karola gotuje
Polędwiczka wieprzowa w sosie żurawinowym 456

Polędwiczka wieprzowa to jedno z moich ulubionych mięs. Daje bardzo dużo możliwości eksperymentowania i idealnie komponuje się ze słodkimi dodatkami, które osobiście uwielbiam. Tym razem postawiłam na dodatek żurawiny, którą wykorzystałam do przygotowania sosu. Jeśli jesteście również fanami mięsa ze słodkim dodatkiem, to zachęcam do skorzystania z przepisu. Polędwiczka wieprzowa w sosie żurawinowym   Składniki: około 400 g polędwicy(...)wieprzowej (1 duża polędwiczka) 1 łyżeczka kolendry 1 łyżka miodu 3/4 łyżeczki kminu ¼ łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki tymianku pieprz olej do smażenia Sos: 1 łyżka masła 1 mała szalotka lub ½ małej czerwonej cebuli 1/2 szklanki suszonej żurawiny 2 łyżki żurawiny do mięs (w słoiczku) 2 łyżki miodu 1/5 szklanki wody lub białego wina skórka starta z 1/2 cytryny 1 łyżka

Mania Gotowania
Rösti z polędwiczką 116

Wspaniałe danie inspirowane kuchnią szwajcarską, idealne na niedzielny obiad. Rösti z polędwiczką Polędwiczka wieprzowa: - 500 g polędwiczki wieprzowej - 350 g pieczarek - 1 średnia cebula - 300 ml śmietany 18% - 300 ml śmietany 30 % - 150 ml bulionu - olej rzepakowy - sól - pieprz - ½ pęczka pietruszki Rösti: - 1 kg ziemniaków - 1 cebula - olej rzepakowy - sól Cukinia: - 2 cukinie - 1/4 pęczka natki zielonej pietruszki - oliwa(...)Przygotowanie: Pieczarki kroimy w plasterki i smażymy z pokrojoną w kostkę cebulą.  Dodajemy bulion i śmietanę 30%, całość dusimy na wolnym ogniu do osiągnięcia kremowej konsystencji. W międzyczasie polędwiczkę kroimy w paski, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy na gorącym oleju. Po usmażeniu przekładamy do przygotowanego sosu, i dusimy do miękkości minut. Na koniec dodajemy śmietanę 18 % i i posiekaną

Kulinarne życie
Polędwiczki wieprzowe wędzone, surowe 115

Polędwiczki wieprzowe wędzone, surowe - delikatne mięso, które(...)żal katować wysoką temperaturą oraz końcową obróbką cieplną. Najlepszą temperaturą wędzenia polędwiczek jest max 50 o C - dzięki takiej temperaturze włókna nie ulegną denaturacji (ścięcia białek) na wierzchniej warstwie i na obwodzie nie będzie charakterystycznej jaśniejszej obwódki w przypadku pozostawienia surowej. Polecam serdecznie :) Składniki: polędwiczki wieprzowe 18 g peklosoli/kg polędwiczek Przygotowanie: Polędwiczki oczyścić z błon i mizdry, obsypać i natrzeć

Kocham..lubię..gotuję..
Polędwiczka pod zieloną kruszonką 303

smakuje i robi się ją bardzo prosto. Delikatnie różowa w środku, soczysta i aromatyczna. Jedna polędwiczka starcza na 2-3 osoby, jeśli mamy gości – wystarczy zwiększyć ilość składników. Polędwiczka wieprzowa: 1 lub 2 polędwiczki wieprzowe – każda o wadze ok. 500 g 1-2 ząbki czosnku 1-2 łyżki musztardy dijon 2 łyżki oliwy z oliwek opcja

Poezja smaku
Makarony, jeden z moich ulubionych tematów kulinarnych 220

wiele przepisów z wykorzystaniem pasty w dziale makarony  Zapraszam na danie z tagliatelle. Danie jest połączeniem wyrazistego w smaku sera pleśniowego z makaronem jajecznym, czarnymi oliwkami, pieczarkami i polędwiczką wieprzową. Tagliatelle z pieczarkami, polędwiczką i oliwkami Składniki:  5 gniazdek makaronu tagliatelle 150 g polędwiczki wieprzowej 3 pieczarki 50 g sera pleśniowego np. rokpol 2 ząbki czosnku 2 łyżki

Moja smaczna kuchnia
POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W SOSIE 152

Polędwiczki wieprzowe w sosie często są w naszym domu. Nie dlatego, że jest to jedna z najcenniejszych części mięsa wieprzowego ale dlatego, że szybko się ją przygotowuje. Polędwiczki możemy zapiec klasycznie, nafaszerować np szparagami lub przygotować w sosie własnym czy koperkowym. Polędwiczka ma dość uniwersalne zastosowanie więc mamy nieograniczone możliwości jej przygotowania. Mięso polędwiczki wieprzowej jest delikatne i kruche

Kuchnia w oparach
Grillowanie w plenerze z grillem przenośnym + przepisy na mięsa z grilla 91

osuszamy i drobno siekamy. W misce mieszamy jogurt z majonezem, dodajemy odciśniętego z soku ogórka, czosnek oraz koperek. Dokładnie wszystko mieszamy i przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. 3) Polędwiczki wieprzowe w marynacie musztardowej Polędwiczki wieprzowe w marynata z dwóch rodzajów musztard - sarepskiej oraz francuskiej, z dodatkiem oleju, czosnku, sosu sojowego i majeranku. Dzięki musztardzie mięso nabiera intensywnego oraz dość(...)delikatnie każdy kawałek spłaszczamy dłonią i umieszczamy w gotowej marynacie. Zakrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na min. 12 godzin. Mięso wyciągamy z lodówki godzinę wcześniej przed grillowaniem. Polędwiczki układamy na ruszcie rozgrzanego grilla i grillujemy po 2-4 min. z każdej strony. 4) Kaszanka nadziewana cebulką z jabłkiem Choć to nie mięso, to postanowiłam dodać tu kaszankę, gdyż

Kuchnia MagdaLeny
Grillowanie w plenerze z grillem przenośnym + przepisy na mięsa z grilla 91

osuszamy i drobno siekamy. W misce mieszamy jogurt z majonezem, dodajemy odciśniętego z soku ogórka, czosnek oraz koperek. Dokładnie wszystko mieszamy i przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. 3) Polędwiczki wieprzowe w marynacie musztardowej Polędwiczki wieprzowe w marynata z dwóch rodzajów musztard - sarepskiej oraz francuskiej, z dodatkiem oleju, czosnku, sosu sojowego i majeranku. Dzięki musztardzie mięso nabiera intensywnego oraz dość(...)delikatnie każdy kawałek spłaszczamy dłonią i umieszczamy w gotowej marynacie. Zakrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na min. 12 godzin. Mięso wyciągamy z lodówki godzinę wcześniej przed grillowaniem. Polędwiczki układamy na ruszcie rozgrzanego grilla i grillujemy po 2-4 min. z każdej strony. 4) Kaszanka nadziewana cebulką z jabłkiem Choć to nie mięso, to postanowiłam dodać tu kaszankę, gdyż

Kuchnia MagdaLeny
Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym 139

jeden z najcenniejszych gatunków mięsa wieprzowego. Jest tak delikatna, że do jej przyrządzenia nie będzie nam potrzebny tłuczek - ubijemy ją ręką. Moje polędwiczki podałem z sosem kurkowym . Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 2 łyżki klarowanego masła tymianek (świeży lub suchy) pieprz sól oliwa z oliwek sok z cytryny Przygotowanie: Polędwiczkę myjemy, czyścimy z błon i kroimy w poprzek na plastry grubości(...)Smażymy na średnim ogniu, po 2-3 minuty z obu stron, na klarowanym maśle. Podajemy z delikatnym sosem. Tak przygotowane mięso wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc Polędwiczki wieprzowe najlepiej podać z delikatnym sosem, np. ze świeżych kurek

W SMAK
Polędwiczka wieprzowa nadziewana drobiową kiełbasą 158

Propozycja na dzisiaj: polędwiczka wieprzowa, nadziewana. W sumie prosta do wykonania, bez udziwnionych składników, idealna na szybki obiad. Może dacie się skusić. Składniki: Polędwiczka wieprzowa Drobiowa kiełbasa ( 1/2 długości polędwiczki ) 4 plasterki szynki szwarcwaldzkiej 1 marchewka 1 cebula Sól Pieprz Mielona słodka papryka 1 łyżka almette śmietankowe olej Bulion/ woda Wykonanie: Końcówkę ( tę najcieńszą ) z polędwiczki odcinamy, możemy wykorzystać

Smaki Ewy

Proponowane wyszukiwania