polędwiczka wieprzowa - 1612 przepisów (strona:19/108)

Cytrynowo - imbirowa polędwica w orientalnym stylu 133

skoro dwieście tysięcy odsłon minęło, to wstyd coś nie upichcić dobrego. Po dość długiej jak na mnie przerwie witam się z Wami przepisem na chrupiącą, rumianą polędwiczkę wieprzową. Nieskromnie mówiąc - przepyszną. Pierwszy raz przyprawiłam ten gatunek mięsa w stylu orientalnym, a efekt jest taki, że następnego razu doczekać się wprost nie mogę. Sprawdźcie sami czy mój samozachwyt nie jest(...)przesadzony. Składniki (na 2 - 3 osoby): 1 polędwiczka wieprzowa 2 łyżki miodu płynnego ( u mnie syrop z mniszka lekarskiego) 2 łyżki soku z cytryny 1 płaska łyżeczka imbiru mielonego 1 łyżka oleju 1 mały ząbek czosnku sól, pieprz biały szczypta kurkumy szczypta chili w płatkach 1/2 mieszanki warzyw chińskich Przygotowanie: Miód i sok z cytryny mieszamy z imbirem, drobno tartym

Kuchnia po mojemu
Paprykowe polędwiczki z szałwią i kaszą pęczak 241

pokarm służący mu. Z mięsem jest jak z jajkiem jego wartość odżywcza jest wprost proporcjonalna do tego co jadło zwierze. Polecam wybór dobrego mięsa i zachęcam do wypróbowania kruchych polędwiczek wieprzowych z nutą szałwii papryki z naszą polską kaszą pęczak. Polecam w sam raz na niedzielny posiłek! i zapraszam do polubienia Kuchni PROzdrowotnej :) Dla 4 osób Czas przygotowania: 30 minut(...)czas na przegryzienie się Składniki: 0,6 kg polędwiczek wieprzowych  1 papryka 1 duża cebula Pół łyżeczki pasty chilli 3 łyżeczki papryki mielonej słodkiej 1 - 1,5 łyżeczki szałwii Olej słonecznikowy Ocet Kasza pęczak 200-250g Sól himalajska Mąka jaglana Koncentrat pomidorowy 2 łyżeczki Cukier lub ksylitol Przygotowanie: 1/ Kroimy polędwiczkę w 1-1,5cm plastry i przekładamy

Kuchnia PROzdrowotna
Dymne polędwiczki wieprzowe z karmelizowanym sosem cytrynowym 154

Soczyste, o lekkim dymnym posmaku połączonym z cytryną skarmelizowaną z miodem. Efektowne, zwłaszcza w prezentowanym połączeniu. Zaskoczą każdego, a wystarczy pół godziny, żeby zabłysnąć. Składniki: – 1 polędwiczka wieprzowa – łyżka wędzonej czerwonej papryki – łyżka soli ziołowej – łyżka chilli – 100 gram zwykłego ryżu – 100 gram dzikiego ryżu – sól – sok z połowy cytryny(...)webkit-transform: scale(1.2); transform: scale(1.2); } jQuery(document).ready(function( $ ){ //jQuery('.yuzo_related_post').equalizer({ overflow : 'relatedthumb' }); jQuery('.yuzo_related_post .yuzo_wraps').equalizer({ columns : '> div' }); }); Post Dymne polędwiczki wieprzowe z karmelizowanym sosem cytrynowym pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni

Pociąg Do Kuchni
POLĘDWICZKA W SOSIE PIECZARKOWO- BOROWIKOWYM 150

Polędwiczki wieprzowe doprawione grubo zmielonym czarnym i różowym pieprzem, krótko obsmażone, a następnie upieczone  w formie pojedynczych roladek. Podane z aromatycznym, kremowym sosem pieczarkowo-borowikowym.  Z dodatkiem białego wytrawnego wina, które nadaje potrawie lekki aromat i w subtelny sposób podkreśla smak grzybów. Świetne danie do serwowania na wszelkie uroczystości rodzinne lub jako wystawny obiad w czasie grudniowych świąt(...)Najlepiej smakuje z delikatnym puree ziemniaczanym  lub kaszą jaglaną, gryczaną, jęczmienną. Jako sałatkę podałabym sałatę z winegretem. SKŁADNIKI / 2 porcje 400 g polędwiczki wieprzowej ( 1 polędwiczka) w temperaturze pokojowej 2 łyżeczki młotkowanego czarnego pieprzu (grubo zmielonego ) 1 łyżeczka różowego pieprzu sól SOS PIECZARKOWO-BOROWIKOWY 250 g pieczarek pokrojonych w plastry 25 g suszonych borowików 75 ml białego wytrawnego wina

cool and minty
Polędwiczki wieprzowe w sosie kaparowo -rozmarynowym na kaszotto jaglanym. 148

obróbki cieplnej, np. mięso ryb lub białe mięso takie jak zagrodowy kurczak czy indyk, bądź z czerwonego mięsa polędwiczki wieprzowe lub wołowe.  POLĘDWICZKI W SOSIE ROZMARYNOWO -KAPAROWYM - 2 łyżki masła - 1 łyżka oliwy - 1 polędwiczka wieprzowa - 2 gałązki rozmarynu - 3 ząbki czosnku - 1 szalotka - 4 łyżki kaparów wraz z zalewą - sól, pieprz  - 1/4 łyżeczki przyprawy do mięsa wieprzowego

SMYKWKUCHNI
Kopytka 150

lubi kopytek? Lubią i dzieci i dorośli:) Gotowane i podsmażane. Solo :) i z sosem (np. pieczarkowym) lub mięsem ( bitki wieprzowepolędwiczki z pieczarkami ). Na słodko? A czemu nie :) Poza tym kopytka to świetny pomysł na wykorzystanie ziemniaków, które zostały po obiedzie. Nie wyrzucajmy ich. Biegnijmy robić kopytka! Składniki: 1/2 kg ugotowanych ziemniaków ok. 1 szklanki mąki pszennej + mąką(...)minut od momentu wypłynięcia kopytek na powierzchnię Można zostawić ugotowane... ... ale można również podsmażyć :) Wedle uznania Ugotowane podawać z ulubionym sosem (np. pieczarkowym), z bitkami wieprzowymi (np. polędwiczki wieprzowe z pieczarkami ). Można zjeść solo, podsmażone Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Polędwiczki z grilla w ziołowo-miodowej marynacie 341

Polędwiczki z grilla w ziołowo-miodowej marynacie Soczyste, kruche i delikatne mięso z polędwiczek wieprzowych idealnie nadaje się na grilla. Wspaniale smakują podane z pyszną sałatką lub grillowanymi warzywami. Dobrze zrobione polędwiczki powinny być ładnie zrumienione z wierzchu a w środku kruche i soczyste, dlatego ważne jest aby nie piec ich zbyt długo, wystarczy dosłownie kilka minut z każdej strony(...)mocno rozgrzanym grillu lub patelni i gotowe!     Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 2 łyżki miodu 2 ząbki czosnku 1 łyżka ostrej musztardy 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka ziół prowansalskich sól, pieprz     *** Polędwiczkę myjemy, osuszamy i kroimy w około 3 centymetrowe plastry *** *** Mięso delikatnie rozbijamy lub rozgniatamy ręką *** *** Polędwiczki oprószamy z dwóch stron solą oraz pieprzem

Blog z Apetytem
Pieczone polędwiczki wieprzowe 291

Specjalność mojego taty. Postanowiłam w końcu zrobić je sama. Okazało się, że to nic trudnego, ale smakuje wspaniale. Składniki na pieczone polędwiczki wieprzowe (5 porcji): polędwiczki wieprzowe 700 g sól pieprz ostra papryka 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek Umyć i oczyścić polędwiczki. Odciąć końcówki, tak aby powstały równe części (jak widać odcięte końcówki  też wrzuciłam do naczynia). Mięso

Karola gotuje
Polędwiczka wieprzowa w sosie żurawinowym 439

Polędwiczka wieprzowa to jedno z moich ulubionych mięs. Daje bardzo dużo możliwości eksperymentowania i idealnie komponuje się ze słodkimi dodatkami, które osobiście uwielbiam. Tym razem postawiłam na dodatek żurawiny, którą wykorzystałam do przygotowania sosu. Jeśli jesteście również fanami mięsa ze słodkim dodatkiem, to zachęcam do skorzystania z przepisu. Polędwiczka wieprzowa w sosie żurawinowym   Składniki: około 400 g polędwicy(...)wieprzowej (1 duża polędwiczka) 1 łyżeczka kolendry 1 łyżka miodu 3/4 łyżeczki kminu ¼ łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki tymianku pieprz olej do smażenia Sos: 1 łyżka masła 1 mała szalotka lub ½ małej czerwonej cebuli 1/2 szklanki suszonej żurawiny 2 łyżki żurawiny do mięs (w słoiczku) 2 łyżki miodu 1/5 szklanki wody lub białego wina skórka starta z 1/2 cytryny 1 łyżka

Mania Gotowania
Rösti z polędwiczką 103

Wspaniałe danie inspirowane kuchnią szwajcarską, idealne na niedzielny obiad. Rösti z polędwiczką Polędwiczka wieprzowa: - 500 g polędwiczki wieprzowej - 350 g pieczarek - 1 średnia cebula - 300 ml śmietany 18% - 300 ml śmietany 30 % - 150 ml bulionu - olej rzepakowy - sól - pieprz - ½ pęczka pietruszki Rösti: - 1 kg ziemniaków - 1 cebula - olej rzepakowy - sól Cukinia: - 2 cukinie - 1/4 pęczka natki zielonej pietruszki - oliwa(...)Przygotowanie: Pieczarki kroimy w plasterki i smażymy z pokrojoną w kostkę cebulą.  Dodajemy bulion i śmietanę 30%, całość dusimy na wolnym ogniu do osiągnięcia kremowej konsystencji. W międzyczasie polędwiczkę kroimy w paski, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy na gorącym oleju. Po usmażeniu przekładamy do przygotowanego sosu, i dusimy do miękkości minut. Na koniec dodajemy śmietanę 18 % i i posiekaną

Kulinarne życie
Polędwiczki wieprzowe wędzone, surowe 94

Polędwiczki wieprzowe wędzone, surowe - delikatne mięso, które(...)żal katować wysoką temperaturą oraz końcową obróbką cieplną. Najlepszą temperaturą wędzenia polędwiczek jest max 50 o C - dzięki takiej temperaturze włókna nie ulegną denaturacji (ścięcia białek) na wierzchniej warstwie i na obwodzie nie będzie charakterystycznej jaśniejszej obwódki w przypadku pozostawienia surowej. Polecam serdecznie :) Składniki: polędwiczki wieprzowe 18 g peklosoli/kg polędwiczek Przygotowanie: Polędwiczki oczyścić z błon i mizdry, obsypać i natrzeć

Kocham..lubię..gotuję..
Polędwiczka pod zieloną kruszonką 279

smakuje i robi się ją bardzo prosto. Delikatnie różowa w środku, soczysta i aromatyczna. Jedna polędwiczka starcza na 2-3 osoby, jeśli mamy gości – wystarczy zwiększyć ilość składników. Polędwiczka wieprzowa: 1 lub 2 polędwiczki wieprzowe – każda o wadze ok. 500 g 1-2 ząbki czosnku 1-2 łyżki musztardy dijon 2 łyżki oliwy z oliwek opcja

Poezja smaku
Makarony, jeden z moich ulubionych tematów kulinarnych 207

wiele przepisów z wykorzystaniem pasty w dziale makarony  Zapraszam na danie z tagliatelle. Danie jest połączeniem wyrazistego w smaku sera pleśniowego z makaronem jajecznym, czarnymi oliwkami, pieczarkami i polędwiczką wieprzową. Tagliatelle z pieczarkami, polędwiczką i oliwkami Składniki:  5 gniazdek makaronu tagliatelle 150 g polędwiczki wieprzowej 3 pieczarki 50 g sera pleśniowego np. rokpol 2 ząbki czosnku 2 łyżki

Moja smaczna kuchnia
POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W SOSIE 139

Polędwiczki wieprzowe w sosie często są w naszym domu. Nie dlatego, że jest to jedna z najcenniejszych części mięsa wieprzowego ale dlatego, że szybko się ją przygotowuje. Polędwiczki możemy zapiec klasycznie, nafaszerować np szparagami lub przygotować w sosie własnym czy koperkowym. Polędwiczka ma dość uniwersalne zastosowanie więc mamy nieograniczone możliwości jej przygotowania. Mięso polędwiczki wieprzowej jest delikatne i kruche

Kuchnia w oparach

Proponowane wyszukiwania