Świętach mam niesamowitą ochotę na mięso, więc dziś zaserwowałam polędwiczkę wieprzową marynowaną w cydrze i duszoną z jabłkami. Danie jest pachnące i pyszne, a polędwiczka krucha i ładnie się rozwarstwia. Tak przygotowane mięso idealnie pasuje do kaszy gryczanej gotowanej na sypko. Składniki (na 3 porcje): polędwiczka wieprzowa łyżka suszonego majeranku pieprz 2 jabłka szklanka cydru olej do smażenia sól morska
Weekendy w domu i ogrodziesmażenia/pieczenia mięsa bardzo prostego w późniejszej obsłudze: 1. zamrożone chilli con carne (jedyne danie, które było gotowe) 2. zamrożone zamarynowane żeberka wieprzowe 3. zamrożone hamburgery 4. zamrożone polędwiczki wieprzowe Wszystko elegancko zapakowane w torebki do mrożenia. Każdy hamburger osobno, żeby łatwo było wyjąć i usmażyć. Pozostałe mięso w porcjach dwuosobowych. Sama zaczęłam tak robić(...)cząber albo pimienton Mięso mieszam, formuję hamburgery i każdy pakuję oddzielnie lub odseparowane od siebie w jednym worku tak, żeby łatwo je było wyjąć pojedynczo. Wystarczy wyjąć i usmażyć. Polędwiczki wieprzowe Ładna polędwiczka (lub więcej) czosnek w płatkach lub świeży oliwa tymianek opcjonalnie: czerwone mojo, czubrica, lubczyk lub papryka w proszku Robię dokładnie to samo, co z żeberkami :) Polędwiczkę można
Cytryna&Co.przygotować polędwiczkę wieprzową, aby zadowolić jej smakoszy, ale i… nie tylko? Aby mięso było idealne w smaku, soczyste, mięciutkie i kruche? Najprościej… zrobić soczystą plecionkę z polędwiczki. Składniki: - 1 polędwiczka wieprzowa o wadze ok. 800g- sól- świeżo mielony pieprz- wędzona papryka- 100g suszonej wędzonej szynki w plastrach- worek do pieczenia Umytą i osuszoną polędwiczkę rozcinamy wzdłuż
mojewypiekiinietylkowszelkie możliwe sposoby. Dzisiaj przepis na aromatyczną polędwiczkę, w pysznym cebulowo - czosnkowym sosie. Polędwiczkę obsmażałam w szybkowarze - dzięki temu nie brudziłam już dodatkowych garnków. Oczywiście można taką polędwiczkę przygotować tradycyjnie, zajmie to po prostu nieco więcej czasu. Bardzo polecam! inspiracją był przeiz na stronie Fit foodie finds Polędwiczka wieprzowa w szybkowarze - przepis składniki(...)polędwiczki wieprzowej 2 łyżki oliwy z oliwek przyprawy 1 łyżeczka czosnku w proszku 1/4 łyżeczki płatków papryki 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki suszonego tymianku 1/4 łyżeczki pieprzu do sosu 1/2 szklanki bulionu drobiowego (dowolnego rodzaju) 1 -2 małe cebule, posiekana 4 ząbki czosnku, obrane i drobno posiekane do doprawienia 1 łyżka sosu Worcestershire 1 łyżka masła
Stare GaryCiasto francuskie bardzo smacznie komponuje z delikatnym mięsem, jakim jest polędwiczka wieprzowa. Idealny pomysł na obiad i zimną przekąskę. Artykuł Polędwiczka wieprzowa zapiekana w cieście francuskim i pieczarkach pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z FantazjąPomysł na smaczny i nie banalny obiad dla całej rodziny. Polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim z pieczarkami i salami. Smaczny obiad z piekarnika idealny na niedzielny obiad lub na imprezę. 1 polędwiczka wieprzowa kilka plasterków salami 300 gramów pieczarek pół małej cebuli sól pieprz czosnek staropolski w proszku słodka papryka czerwona olej ciasto francuskie Polędwiczkę oczyszczamy z błon następnie marynujemy
Andzia PichciCarpaccio z buraka i polędwiczki wieprzowej z wyrazistym w smaku serkiem i chrupiącymi orzechami to pyszna przystawka na imprezę lub pomysł na kolację. 4-5 małych ugotowanych buraków 1 mała polędwiczka wieprzowa pół opakowania serka pleśniowego typu lazur 2 garście orzechów nerkowca lub innych 2 garście rukoli Pieprz słodka papryka czerwona ząbek czosnku olej sos 4 łyżki oleju
Andzia Pichcibardzo skomplikowany a efekt końcowy fenomenalny. Polędwiczki to idealne danie na domowe uroczystości czy też pyszny domowy obiad. Palce lizać - gwarantuję ;) Polecam bardzo ;) Składniki: 0,8 kg polędwiczki wieprzowej domowa wegeta do oprószenia mięsa sól do oprószenia mięsa 2-3 łyżki masła 300 ml śmietany 18% 2 łyżki mąki 2 łyżki masła 100 ml wody przegotowanej(...)przysmaku górskiego chrzanowego 2 czubate łyżki chrzanu pieprz do smaku Wykonanie: Polędwiczki wieprzowe wymyć, osuszyć i oczyścić z błon. Pokroić na plastry i rozbić każdy z nich delikatnie dłonią. Oprószyć z obu stron wegetą oraz solą. Na patelni grillowej rozgrzać masło i podsmażyć polędwiczkę z obu stron, odłożyć. W osobnym garnuszku rozpuścić masło. W miseczce wymieszać śmietanę
Krakowskie smaki AniKolejny przepis na roladę z polędwiczki wieprzowej. (Polędwiczka z chorizo tutaj ) Rolady powodują że z niewielkiej nawet polędwiczki otrzymujemy całkiem pokaźną porcję mięsa. Nadziewać możemy właściwie tym co akurat mamy. Pasta z rukoli powstała tylko dlatego, że sałata leżąca w lodówce lekko już podwiędła, i nie wyglądała zbyt apetycznie. Trzeba ją było wykorzystać inaczej niż zazwyczaj. Roladę możemy
Stare GaryDelikatne, soczyste i chrupiące kotleciki z polędwiczki wieprzowej z sosem a'la stogonow na bazie pieczarek i kiszonych ogórków. Bardzo smaczne i łatwe do przygotowania danie które sprawdzi się na obiad lub na imprezę. 1 polędwiczka wieprzowa około 300 -350 gramów pieczarek 4 małe ogórki kiszone 1 mała cebula 1 kopiasta łyżeczka przecieru pomidorowego sól pieprz opcjonalnie wegeta(...)łyżeczką mąki. Zawartość patelni ponownie doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając aż sos zgęstnieje. Jeżeli sos będzie zbyt gęsty można wlać jeszcze trochę soku z kiszonych ogórków lub wodę. Polędwiczkę pokroić na kawałki każdy o długości około 3-4 cm. następnie delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa. Przyprawić solą i pieprzem. Panierować jak tradycyjne kotlety schabowe (mąka + jajko + bułka tarta) Smażyć
Andzia PichciJakoś tak po przeglądzie lodówki i zamrażalki dopadłam kiełbasę chorizo i polędwiczkę wieprzową i podjęłam się wyzwania połączenia tego w całość. już po szaszłykach z chorizo i kurczakiem wiem że kiełbasa ta zupełnie zmienia smak po ugrilowaniu lub zapieczeniu i nie pomyliłam się. Prezentuję się równie ekstra i tak samo smakuje. Podajemy np z zieloną soczewicą z fasolka szparagową(...)pomidorami Składniki 1 polędwiczka wieprzowa ( u mnie około 350-80 g) 1/2 kiełbasy chorizo (cała kiełbaska cienka przekrojona wzdłuż dostępna stale w carefourze) 1/2 łyżeczki tymianku olej Polędwiczka powinna mieć temperaturę pokojową więc wyjmujemy ją wcześniej z lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Polędwiczkę nakłuwamy nożem i robimy delikatnie w niej otwór żeby nie przebić mięsa na wylot. Połówką
Piekielna Kuchnia PatiKurczak czy polędwiczka wieprzowa z sosem ostrygowym ze świeżymi warzywami i ryżem to nasz ulubiony sposób na azjatycki fast food! Pyszne w smaku i pożywne danie! Spróbujcie koniecznie! Składniki: (2-4 porcje) ok. 300 g polędwiczki wieprzowej, garść jarmużu, 1 awokado, 2-3 marchewki, 1 mała czerwona cebulka, 1/2 ogórka lub 2-3 małe, czarny sezam, 1 łyżka sosu rybnego(...)dodatkowo: ryż jaśminowy, tajska bazylia, świeże chili Mięso umyć, oczyścić i osuszyć, a następnie pokroić na cieniutkie kawałki. Na rozgrzanym tłuszczu przesmażyć drobno posiekany czosnek, a po chwili dodać polędwiczkę. Kiedy polędwiczka delikatnie zacznie się rumienić dodajemy sos rybny i sojowy, następnie sos sriracha, a na koniec sos ostrygowy. Przesmażamy jeszcze z pół minuty. Ryż przygotowujemy zgodnie z instrukcją
Plate of JoyPolędwiczki w sosie whiskey Dziś w menu bardzo smaczny, a jednocześnie szybki i łatwy w wykonaniu obiad – polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym z dodatkiem alkoholu. Jeśli chodzi o procenty, to nie ma obawy, podczas gotowania wszystko wyparowuje i pozostaje jedynie wspaniały smak. Myślę, że whiskey i śmietanka rewelacyjnie się uzupełniają i razem tworzą niepowtarzalną kompozycję smakową. Polecam spróbować(...)Składniki: 350g polędwiczki wieprzowej 75 ml whiskey 100 ml śmietanki kremówki 30% 1 łyżeczka mąki 1 niewielka cebula 2 ząbki czosnku 1 mała papryczka chilli 1 łyżka siekanego tymianku (można użyć 1 płaską łyżeczkę suszonego tymianku) 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki pół szklanki wody sól, pieprz olej do smażenia *** Polędwiczkę myjemy, osuszamy, kroimy w plastry o grubości około
Blog z Apetytemsałatki które z powodzeniem zastępują obiad a do tego wyglądają i smakują wykwintnie. Do przygotowania mojej sałatki z polędwiczkami wieprzowymi i gruszką, nie potrzeba wybitnych zdolności ani dostępu do unikalnych składników. Delikatny smak polędwiczek podkreśli masło wraz ze świeżo startą gałką muszkatałową i białym pieprzem. Dodamy unikalne w smaku orzechy nerkowca, chrupki seler naciowy, soczystą gruszkę i winogrona a wszystko(...)sałatą i szpinakiem. Polecam na lekki obiad czy też romantyczną kolację z czerwonym winem. Dla 1 osoby Czas przygotowania: 15-20 minut Składniki: 150g polędwiczki wieprzowej Garść świeżego szpinaku Kilka liści sałaty masłowej Kilka winogron Mała garść orzechów nerkowca 1 mała gruszka Masło 10 cm pęd selera naciowego Pieprz biały Świeżo starta gałka muszkatałowa Sól himalajska Sok z cytryny
Kuchnia PROzdrowotna